Vigyázat, munkaerő-kannibálok!
2017. november 09. írta: Profigrammers

Vigyázat, munkaerő-kannibálok!

Tömeges felmondások a munkahelyeken!

Biztonsági őrök vigyáznak az építkezések előtt, ezúttal azonban nem a betonkeverőre, vagy a falazótéglára. Azért állnak őrök a terület körül, hogy megakadályozzák az emberlopást. Az ott dolgozó szakemberek ugyanis egyre értékesebbek.  Nem váltságdíjat kének értük, hanem a konkurens építőipari cégek személyzetisei szólítják le őket, és 3-400 forinttal több órabért, valamint juttatásokat ígérnek nekik, ha másnap már az ő építkezésükön kezdenek.

 

Az elképesztő állapotok nemcsak az építőiparra jellemzőek. Szakácsot, konyhalányt vagy akár takarítónőt sem találni- állítják a cégtulajdonosok. A munkaerőhiány miatt már volt olyan lakópark-építő cég, amely inkább visszaadta a vásárlóknak a befizetett lakás árát, mert kiderült: a beruházás biztosan nem készül el.  A sajtóban egyre-másra olvashatjuk az erről szóló cikkeket, legutóbb a napi.hu készített egy megdöbbentő összeállítást.

 

Az ország középső és nyugati részében már az elektronikai beszállító cégeket is elérte a „munkaerő-kannibalizmus”. Székesfehérváron megtörtént, hogy a műszak végén egy 50 km-el odébb lévő hasonló profilú cég HR-esei a hazafelé tartókat a gyárkapuban győzködték az állásváltoztatásról.

Minden tulajdonos rémálma, amikor a megrendelője visszamond pár tételt, mert a munkaerőhiány miatt nem lesznek készen a kért alkatrészekkel.

 

 

Az egyre durvuló helyzetben a cégtulajdonosok vagy emelik a fizetéseket- és egyfajta fizetés-spirálba hajszolják bele magukat és a környéken található hasonló profilú cégeket, vagy a munkaerő megtartásának egyéb módszereit találják ki. Érzelmi motivációval, csapatépítéssel, eddig nem tapasztalt figyelemmel fordulnak az alkalmazottak felé, azt remélve, hogy így fel sem merül az álláskeresés gondolata.

 

FOTO:PROFIGRAM

A dolgozók egy része- főleg a 40-es korosztály- ezzel még megtartható- mondják a szakemberek. de az Y-Z generáció tagjai- a 19-35 évesek közül sokan már egyfajta „job hopperként” azaz cégek és állások között ugráló munkaerőként élik ezeket az éveket. Vagyis- ha kapnak egy jobb állásajánlatot- mindegy, hogy egy hete vagy egy hónapja vannak a jelenlegi helyükön, gond nélkül és azonnal váltanak. Ez pedig hosszú távon sem nekik, sem a cégeknek nem jó- legalábbis az elvégzett munka minőségét tekintve.

Aki keveset tölt el egy helyen, az mire beilleszkedne a csapatba, megtanulná az adott cég elvárásait, megismerné a lehetőségeket, már odébb is áll. Ők egyfajta „kívülállóként” tekintenek magukra, akik mindig annak adják el a szaktudásukat, aki pillanatnyilag a legtöbbet fizeti érte.

Ma már a velük foglalkozók között is egyre több és vadabb ötletek alapján élesedik a verseny. Nem ritka, hogy a Facebookon a munkakör és szakma leírása alapján keresik és találják meg őket és ott tesznek nekik állásajánlatot.

Valószínűleg nem kell sokat magyarázni, hogy ez a cégeknek miért nem jó. Azon túl. hogy tőlük is ellophatja a konkurencia a dolgozókat, a frissen felvett- elcsábított szakember és a régebb óta ott dolgozók között hamar feszültség alakul ki. Természetes, hogy a korábban fizetett bérérét és adott juttatásokért – ebben a versenyben- nem talál új kollégát a cég. Csakhogy ha a hasonló területen, hasonló vagy ugyanazt a feladatot végző kolléga keresetét sem igazítják az újakéhoz, jelentős feszültségek alakulhatnak ki. Ráadásul a különböző generációjú és keresetű emberek életszemlélete is más. A Job-hopperek szempontrendszeréből a lojalitás, céghűség már teljesen elveszett.

foto:ALTRES

Ráadásul- több szakszervezeti vezető szerint- tovább tetézi a bajt, hogy a cégek, ahol nem sikerül elegendő munkást felvenni, túlórákkal és fenyegetőzésekkel bírják rá dolgozókat a túlórákra. Volt olyan felmondási hullám, ahol az állandó túlterhelés és a vezetők stílusa miatt álltak fel a dolgozók az asztalok mellől.

Aki mégis marad, az pedig előbb-utóbb kidől. A folyamatos terhelés felőrli az egészséget.

Arról pedig még a szakemberek között is vita van, hogy mi lesz ennek a vége, illetve miképp lehet lassítani vagy megállítani a folyamatot. Ha az aktuális gazdaságpolitikával szembe megy az ipar, vagyis a bérek alacsonyan tartásával kínált olcsó összeszerelő üzemek megtartása helyett európai versenyképes bérek lesznek, összeomolhat a gazdaság. Az eddigi befektetők könnyen, és nem is túl messze – találnak olyan térségeket, ahol sok olcsó- bár tagadhatatlanul- képzetlenebb munkaerő van. Ha viszont marad a mostani állapot, elképzelhető, hogy egyszerűen nem lesz elég ember a futószalagok mellett.

FOTO:BRODERICK CONSULTING

Az eddig – legtöbb helyen tapasztalt- „ ha nem tetszik el lehet menni” mondatot nem szabad többé kimondani, és nem szabad ennek szellemében gondolni a beosztottakra.  Ha nagyon gyorsan megváltozik a tulajdonosok és középvezetők, beosztottakhoz való hozzáállás, az megoldás lehet- persze csak rövidtávon.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://profigrammers.blog.hu/api/trackback/id/tr3613204691

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SzabadosP 2017.11.10. 09:30:29

Évek óta szeretnék egy olyan munkahelyet, ahol meg is akarnak tartani. Állítólag lelkiismeretesen dolgozom, eredményes a munkám. Mégsem bántak velem még emberként igazán sehol sem. Pedig csak ennyi lenne a vágyam. Vajon ez miért teljesíthetetlen?

Willkommenskultur 2017.11.10. 10:00:44

ennel jobb nem is tortenhetne a melosokkal, 30 evet vartak erre

"Az eddigi befektetők könnyen, és nem is túl messze – találnak olyan térségeket, ahol sok olcsó- bár tagadhatatlanul- képzetlenebb munkaerő van. Ha viszont marad a mostani állapot, elképzelhető, hogy egyszerűen nem lesz elég ember a futószalagok mellett."

egyik sem, a berek csak be fognak allni egy magasabb szinten, mint most, de alacsonyabb szinten mint most. vasarloerteken a spanyol olasz szinvonalat siman kitermeli a magyar gazdasag mar most is

....a versenykepesseg kamu, hisz azt az arszinvonal hatarozza meg, azaz ha minden 2x annyiba kerulne holnaptol akkor mo. 2x olyan versenykepes lenne egybol, ami hulyeseg

munkanélküli informatikus 2017.11.10. 10:14:46

A cégvezetőség a közvetlen főnököket többnyire aszerint választja meg, hogy lehetőleg minél jobban hajtsa, üsse a dolgozókat. Amíg ezek a kisfőnökök nem cserélődnek le, addig marad a magas fluktuáció.

élveteg 2017.11.10. 10:18:24

"vagy a munkaerő megtartásának egyéb módszereit találják ki. Érzelmi motivációval, csapatépítéssel, eddig nem tapasztalt figyelemmel fordulnak az alkalmazottak felé, azt remélve, hogy így fel sem merül az álláskeresés gondolata."

Melósként mondom azt amit 100 másik melósból kb 99 mondana Az érzelmi motivációtokba a csapatépítésetekbe töröljétek bele a valagatokat A pénz beszél kedves munkaadók Nincs ámm itt a világvége Csak kevesebb lesz a profit ( azért marad bőven !!!) Ha meg nem akartok többet fizetni akkor córesz,van nem lesz melós aztán bukik a cég és a kevesebb profit helyett nem lesz semmi

midnight coder 2017.11.10. 10:26:58

Ezt hívják úgy, hogy munkaerőpiac. És úgy lehet a munkaerőlopást megakadályozni, hogy normális fizukat adnak, és normális munkakörülményeket teremtenek. Ezt egy határral nyugatabbra már rég felfedezték. A szar cégek pedig, ahol ezt nem képesek megérteni mert a menedzsment ott tart, hogy a főnök a munka oroszlánrészét vállalja (ordít), pedig szépen mennek a kukába ahová valók.

smartdrive 2017.11.10. 10:31:29

és tudjátok, mi a szomorú ebben?

semmi

nemecsekerno_007 2017.11.10. 10:33:16

Ilyen ez, majd mindenki elkezd gondolkozni. A melós, meg a cégtulajdonos is.

Nem árt ez nekünk. Nyílván lesznek akik buknak, de ez a normális.

Visceroid 2017.11.10. 10:41:45

De komolyan, van olyan ma Magyarországon, aki hosszabb időre tervez? Max úgy lehet, hogy van valami külföldi jövedelme euróban, vagy más pénznemben és várja a forint elértéktelenedését. Magyarországon dolgozni olyan, mint az árral szemben evezni. Növekvő árral szemben.

Atiati 2017.11.10. 10:45:20

@Willkommenskultur: "..a versenykepesseg kamu, hisz azt az arszinvonal hatarozza meg, azaz ha minden 2x annyiba kerulne holnaptol akkor mo. 2x olyan versenykepes lenne egybol, ami hulyeseg"

A hazai àrszínvonal is egy faktor, de amennyiben külföldre is termelünk akkor màr nem ilyen egyszerű a kèplet. Ha minden 2szer dràgàbban adnànk nem vennè meg senki (max a luxuscikkeket)

padisah 2017.11.10. 11:01:23

Nem értem mi a problémája a poszternek a job hopperekkel. Ez a jövő, a munkavállalók jelentős része nem alkalmazott lesz hanem szabadúszó, akinek a hűsége legfeljebb az aktuális projektig tart, annak végével kezdődik a leigazolási szezon.

Az hogy valaki 40 évet ugyanazon a helyen dolgozik még a 20. századnak is a sötétebb éveire volt jellemző.

telkoe 2017.11.10. 11:31:37

Azért állnak őrök a terület körül, hogy megakadályozzák az emberlopást.
A biztosági őr legföljebb azt akadályozhatja meg, hogy az épitési területen leszólítsák a munkásokat, amint kilépnek onnan ebbe nem szólhat bele.

Minden tulajdonos rémálma, amikor a megrendelője visszamond pár tételt, mert a munkaerőhiány miatt nem lesznek készen a kért alkatrészekkel.
A tulajdonos rémálma ha nem mondják vissza a rendelést hanem kötbérezik az elmaradt szállítás miatt.

Ha az aktuális gazdaságpolitikával szembe megy az ipar, vagyis a bérek alacsonyan tartásával kínált olcsó összeszerelő üzemek megtartása helyett európai versenyképes bérek lesznek, összeomolhat a gazdaság.
Ha az olcsó összeszerelő üzemek helyett európai szinten fizető munkahelyek lesznek, akkor nem összeomlik a gazdaság hanem fejlődik.

room_101 2017.11.10. 11:36:35

A motivációs tréningekről HR-es ismerősöm mesélte (pedig ez legalább 15 éve történt), anno a Dunai Vasműben kellett a kohászokkal felmérést készítenie, és műszak végén az öltözőben feltette a kérdést az egyik izzadt melósnak, hogy "mi motivál téged ezen a munkahelyen". A válasz: Öreg, ha visszajövök a zuhanyból, és még itt talállak, letépem a töködet.

Muad\\\'Dib 2017.11.10. 11:37:49

@padisah:
A job hopper mentalitás bizonyos területeken jól tud érvényesülni (és nem problémás dolog), máshol pedig csak addig és azért, mert munkaerőhiány van.

Nerevaryne 2017.11.10. 11:46:00

Nem ördögtől való a jobhopperkedés. Egy idő után (cége válogatja) mindegy hogy teper az ember nincs több jutalom, mert elvárás lesz a 110%. Ekkor szépen bekerülnek a feladatkörök és a mérföldkövek az önéletrajzba és jöhet a projekt végén a váltás, fizetési igénynek az aktuális bérrel, ami az új helyen megint emelkedni fog.

Mi ezzel a gond? Hozzon meg az ember érzelmi alapon egy észérveken alapuló döntést? Ne tegyen magának jót mert azon a helyen ahol elfelejtették megbecsülni és tényként kezelik ismerősök vannak akik megbántódnak? Milyen hülye logika ez? Ha elkezdenek sz@rt csomagolni a pöttyös túrórudiba akkor is megveszem mert régen jó volt?

Sir Galahad 2017.11.10. 11:50:37

Ez most egy átmeneti időszak. A jó cégek profitjában bőven van még tartalék a béremelésekre, ezek megmaradnak, a többi kihullik, a bérek szép lassan beállnak egy olyan szintre, ami nagyjából megfelel a magyar termelékenységnek. És ez marad egészen a következő gazdasági világválságig, amikor ismét csökkennek majd a bérek, nő a munkanélküliség, és - például - a job hopperek, akik vagánynak tartják, hogy akkor hagyják ott a céget, amikor nekik jól esik, majd sírnak, hogy őket is akkor vágják ki, amikor a cégnek jól esik.

Willkommenskultur 2017.11.10. 12:06:34

szimplan annyi az uj a magyar helyzetben hogy a melosok alkupozicioja lett jobb, miota nehez embert - foleg kepzettet es tapasztaltat - leigazolni.

a jobb szakmakban ezert mar fele ber is van mint nyugaton, vagy kozel ahhoz

es mivel mo. olcsobb mint barmi igy ez eleg jo kombo

amig a munkaadoknak volt jo alkupoyicioja ok is eltek vele ugy hogy nem kell sajnalni oket egy percig se, rinyalhatnak vagy fizethetnek okosan, javithatjak a korulmenyeket. A jo munkaadok minden iparban stabil hosszu ideig ott dolgozo emberekkel dolgoznak, de ehhez perspektiva, kepzes es jo kompenzacios program kell, a tobbi helyen allando a zemberek cserelodese....

Berelhetoreklamfelulet 2017.11.10. 12:10:04

Ilyen a verseny piac....
Ahogy a munkáltató sem fizet többet mint amennyiért más elvégezné azt a munkát, a dolgozó sem fog kevesebbért dolgozni ha máshol többet adnak érte.
Ennyi. Ők akartak. Nem kellett volna piaci bérekre hivatkozva alacsonyan tartani eddig a béreket. Legalább bele fog dögleni a sok hulladék cég a saját hülyeségükbe.

fovarosi.blog.hu · http://fovarosi.blog.hu 2017.11.10. 12:20:22

@Berelhetoreklamfelulet: Ja, csak amikor nem indul el az építkezés, amikor elszáll a cégnél a bérköltség, az a végén nem a Dolgozók Kánaánját hozza majd el, hanem azt, hogy a multik elviszik a gyártósoraikat ennél jobb országokba, mi meg leshetjük, ahogy idővel a beszállítóik is szépen elsorvadnak. Szóval ne higgyük azt, hogy ez most valami überfasza folyamat. Úgy emelnek béreket, hogy közben a termelékenység, a hatékonyság nem javul a cégnél, csak a bérköltség - ez már középtávon sem lesz nyerő.

Willkommenskultur 2017.11.10. 12:27:24

@fovarosi.blog.hu: ja a nyugat is elsorvadt mer idehoztak a termelesulket

a nemet hegeszto mer keres 6000 eurot az audiban? 4x tobbet hegeszt egy ora alatt mint a magyar audiban ugyanayon a gepen?

ja nem

DFK 2017.11.10. 12:41:18

@fovarosi.blog.hu: konkrértan az építőiparban akkora haszonkulccsal dolgoznak, hogy abba bőven belefér a magasabb bér.

DFK 2017.11.10. 12:46:15

@fovarosi.blog.hu: csak eddig a bérek elmaradtak a termelékenységtől; most hozzá kell szokni, hogy a munkaerőnek ára is van (bizony a a munkaerő újratermeléséhez nem elég, h csak éppen enni jut belőle...).

telkoe 2017.11.10. 12:46:52

@fovarosi.blog.hu: A bérköltség azért "száll el" mert van olyan munkahely ami többet fizet. A kis termelékenységű munkaadók nem fogják bírni a versenyt a munkaerőért és elmennek külföldre.

Willkommenskultur 2017.11.10. 12:50:24

@telkoe: hat nekunk is az az erdekunk hogy a kis hozzaadott erteku munkaadok menjenek el innen

telkoe 2017.11.10. 13:06:31

@Willkommenskultur: Nincs azzal semmi gond, nem most lesz az első eset hogy ilyen történik, az szimpla ostobaság hogy emiatt öszeomlik a gazdaság.

John Doe3 2017.11.10. 13:28:15

@Willkommenskultur: azért max. 3000 ám az a 6000, keress rá, ha nem hiszed!

Willkommenskultur 2017.11.10. 13:42:07

@John Doe3: nem, d-nemetorszagban az atlagfizetes 3300, az audinal meg a takaritok is jobban keresnek mint az atlag, ahogy itthon is

Willkommenskultur 2017.11.10. 13:43:35

@telkoe: eddig kizarolag baloldali vezetes mellett omlott ossze a hazai gazdasag bar ez nem hiba hanem termeszetes kovetkezmenye a balos gazdasagpolitikanak vilagszerte

kobi97 2017.11.10. 15:24:59

@fovarosi.blog.hu:

"hanem azt, hogy a multik elviszik a gyártósoraikat ennél jobb országokba"

Mondjuk a jobb országoknál Ukrajnára gondolsz, ahol éppen háború van? vagy Romániára, ahol kb 4 millió ember nyugaton melózik? Vagy a Balkánra tekintesz úgy, mint "jobb országok"ra?
Vagy Kínára, ahol szintén munkaerőhiány van kibontakozóban? Afganisztánra? Szíriára?

De most komolyan, melyik országra gondolsz?!

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2017.11.10. 15:27:30

Így is meg lehet tartani a dolgozókat... ;-)

CÉGES AUTÓ

Tölgyfának míg őszi kabát
Készül s varrja Makk szabó,
Nékem céges kocsit ad át
Hétfőn Opel Maxabo.

Száz lőerős Opel Astra
Kétszázhússzal lőne ki,
Ám, hajazván KRESZ-hű kasztra,
Féket nyomok őneki.

Belülről bár tölt az öröm,
S elkezd sírva vígni szem,
Könnyekkel telik meg söröm,
El kell adnom Ignis-em!

Átitat kissé a híg mísz,
Látván, ahogy kop’ e lom…
Isten véled, drága Ignis!
Vigasztalj meg Opelom!

Széles úton hogyha hajtok,
Lemarad sok gólya, ló…
Csillognak a fehér ajtók,
S rajtuk a cég logója.

„A lóerő legyen Veled, meg a téligumi! Merthogy mit ér az erő, ha nem uralod, ugye?! OPEL, mindennap új varázslat!” /F. Péter, a költő humán végzettségű mérnökkollégája/

„Nem gondoltam, hogy van vmi ami rosszabb mint a tegnapi meccs, de a "focista" "költő" ismét megmutatta. Ez a kombináció gyilkos elegyet alkot... Stadiont Frady Endrének is!!!!” /P. Gergő, a költő reál végzettségű mérnökkollégája/

„Örvendj, reál gyermekem, mert aki önként megnézte a barátságtalan időben lejátszott Luxemburg-Magyarország 2-1 barátságos mérkőzést, az levezekelte a korábbi bűneit! Feloldozlak! Menj el és többé ne vétkezz! Ja, és ne felejtsd el megnézni a szombati Oroszország-Argentína meccset! Hajrá Messi! Ámen!” /Ferenc pápa/

„Jaj, szentatyám, hadd ne kelljen most játszanom ebben a farkasordító moszkvai hidegben! Egy becsületes kétkezi ill. kétlábi argentin focistának a +5°C maga a fagyhalál! Ó, bárcsak egy Unitef logós, fűthető Opel Astra ablakából nézhetném a meccset!” /Lionel Messi, argentin futballzseni/

„Ne nyafogj, kis girnyó! Mi itt Csukcsföldön még mínusz negyven fokban is önfeledten vízilabdázunk a lángszóróval vágott lékben a jegesmedvék ellen!” /Szergej Tarakanov, orosz vodkadíler/

„Az öreg tölgy kétségtelenül festői lesz a sárgán hulló tüllkosztümben, de hogy jön ez ide?! Mi közöm nekem a részeges görög Apolló Metaxájához?! És ki a nyavalya az a Frady Endre, hogy fogja magát és beleír engem egy ilyen minősíthetetlen ripacskodásba?! Én úri szabó vagyok, nem vásári komédiás!” /Makk szabó/

„Nem Apolló Metaxa, hanem Opel Maxabo! Nem italautomata, hanem autókereskedés! Hogy lehet egy Makk faj ekkora tökfej?! És ez a sógorom!” /Makk Mikkamakkáné Gesztenye Gazella, halloweeni tökvájár és teknősbéka idomár/

„Bámulatos, ahogy a költő bátran nyúl a soha senki más által még csak nem is hallott szavakhoz és szóképekhez. Frady freudi tudatalattijának tudatos felszínre bugyogása az új autó sebességével explicite fordított arányban konvergál a mozgásban lévő jövőképhez. A költő által valódi szavakból kreált sosemvolt szóösszletek rímpárokba csendülése olyan önfeledten viszi előre a művet, mint téligumik a céges autót a világirodalom végtelen hómezején. A karácsonyi könyvvásár kihagyhatatlan bestsellere!” /Ködlila Kösztönyné Jajvirág Julilla, a Hanyatt Homlok Hexameter c. könyvkiadó betanított szaklektora/

„Mi ez az alpári sehonnaiság?! Ki ez a mérhetetlen senki?! Gólya, ló és logója?! Csavar a végére?! Ez az egész egy nagy csavar, a tehetségtelenség-spirál ördögi köre! Agyat szutyokká centrifugáló szellemi ringlispíl! Félájult anyám szerint a tölgyfának varrt őszi kabát képe még szép volt, de szerintem egy tölgyfának kétszázhússzal nekihajtó Frady Endre pép látványa sokkal szebb lenne! Legalább is megnyugtatóbb! Mindannyiunk számára!” /Puzsér Róbert, kritikus/

„Szeretem a kétszázhússzal száguldó Opel Astrákat. Futva megelőzni.” /Chuck Norris/

VT Man 2017.11.10. 15:30:36

"a bérek alacsonyan tartásával kínált olcsó összeszerelő üzemek megtartása helyett európai versenyképes bérek lesznek, összeomolhat a gazdaság."

Inkabb egyensuly lehet.

Ahogy emelkednek a berek, egyes cegek elmennek, mig masoknak meg igy is megeri maradni.

Ha az emelkedo ber mellett mar nincs akkora mobilitas, akkor kevesebb job hopper lesz, es beall az uj egyensuly.

VT Man 2017.11.10. 15:35:02

@Visceroid:
"van valami külföldi jövedelme euróban, vagy más pénznemben és várja a forint elértéktelenedését"

6 éve várom a Forint elértéktelenedését, 6 HOSSZÚ ÉVE!!!

De 2011-ben 290-300 Ft volt egy Euro, most pedig, 6 évvel kesőbb, 300-310 Forint.

Ez elértéktelenedés!?!?!?!
EZ?!!?!?!??!

VT Man 2017.11.10. 15:38:22

@kobi97:
Romaniaban 2017 februartol netto 73 ezer Forintnyi lej a minimalber (brutto 99 ezer Forint)

kobi97 2017.11.10. 15:46:51

@VT Man: Én értem, de szerinted ki áll ott ennyi pénzért munkába? Ott sincs már munkaerő, mert elment nyugatra.

midnight coder 2017.11.10. 15:56:57

@Sir Galahad: Ezzel az a baj, hogy a 15 éve ott dolgozót is akkor dobják ki, amikor jól esik. Csak közben ez utóbbi jóval kevesebbet kap ugyanazért a melóért.

Sir Galahad 2017.11.10. 19:30:49

@midnight coder: Nem olyan könnyen dobják ki, mert 15 év munkaviszony után már egészen szép összegű végkielégítést kell fizetni, és azért az meggondolandó tényező. A job hopper meg mehet Isten hírével, amerre lát.

Meridian74 2017.11.10. 21:36:43

@élveteg: "Melósként mondom azt amit 100 másik melósból kb 99 mondana Az érzelmi motivációtokba a csapatépítésetekbe töröljétek bele a valagatokat A pénz beszél kedves munkaadók"

EZ így van... de csak azért van így, mert mocskos alacsonyak a bérek, és mindemellett megalázóak a munkakörülmények. Ha nyugati bérszínvonal lenne, és normális emberséges viszonyok, akkor bizony számítanának az "opciók" is.

De amíg ez van, addig plusz ezer Ft-ért is váltani fognak a munkavállalók.

És ezt köszönjék maguknak a seggfej munkaadók - tisztelet a ivételnek, amiből sajnos csak nagyon kevés van.

Meridian74 2017.11.10. 21:39:37

Amúgy a spanyolviaszt ezena téren nem most találták fel. 100 évvel ezelőtt amerikában Henri Ford is ezzel szembesült. Lopkodták a munkavállalóit. Megunta - és nem jószándékból, vagy tisztességtől vezérelve - és olyan magasra emelte a munkabéreket az üzemében, hogy a konkurrenciának nem érte meg elcsábítani a melósait... és láss csodát, még így is rettenetesen meg tudott gazdagodni.

Meridian74 2017.11.10. 21:46:03

@VT Man: "De 2011-ben 290-300 Ft volt egy Euro, most pedig, 6 évvel kesőbb, 300-310 Forint.

Ez elértéktelenedés!?!?!?!
EZ?!!?!?!??! "

:) :D

Psszt! most 312 Ft egy ojró ... ;)

Meridian74 2017.11.10. 21:51:29

@Sir Galahad: "Nem olyan könnyen dobják ki, mert 15 év munkaviszony után már egészen szép összegű végkielégítést kell fizetni, és azért az meggondolandó tényező. A job hopper meg mehet Isten hírével, amerre lát. "

A MT-től 13 évvel küldtek el, mert nem fogadtam el az új szar szerződést... azt gondoltam, valami HR-es azért veszi a fáradtságot és legalább írásban megkérdezi, mi a baj? ... Ok, értem, ez baj. Látom, nem abban a munkakörben van alkalmazva most, mint amire alkalmas is lenne. Akkor esetleg felajánlhatunk neked valami más munkakörben állást, ami jobban passzol a kompetenciádnak?
Hát nem, ez a párbeszéd simán elmaradt. Simán kifizették a nekik 3millióba fájó(?) végkielégítésemet, amit hamarabb kaptam meg, mint a többiek a havi fizetésüket, pedig mindez hónap utolsó napjával történt.

cso zsi 2017.11.10. 22:14:32

@VT Man: Boltban szoktál vásárolni?
Ott látszik igazán, hogy a megemelt bér pont annyi lett, mintha semmit nem kapott volna az ember.
Már az olcsónak és jónak mondható multiknál is kúsznak fel az árak.

2017.11.10. 22:46:43

@Willkommenskultur: Magadtól hazudsz vagy fizetnek is érte, troll?

fovarosi.blog.hu · http://fovarosi.blog.hu 2017.11.10. 23:41:38

@telkoe: A kis termelékenységű, az a falusi kisbolt. Az nem fog elmenni külföldre. Hanem csődbe megy.

fovarosi.blog.hu · http://fovarosi.blog.hu 2017.11.10. 23:43:26

@kobi97: De most komolyan, szerinted közel s távol Magyarország az egyetlen szóbajöhető ország?

Kard 2017.11.11. 01:55:51

@Sir Galahad: Lehet csak a jobhopper közben 3 vagy épp 4x annyi pénzt tud félre tenni és azt a 2-3 év válságot akár a megtakarításaiból is kibekkeli.
Multinál dolgoztam 2013-től (elég sok év tapasztalatom volt már akkor is). Egész jó fizetéssel vettek fel (akkor). Aztán jöttek mentek az emberek de egy dolog fix volt. A sokkal kisebb tapasztalattal rendelkező emberek sokkal többért léptek le. Egy idő után (4.5 év) meguntam és léptem én is. Pedig többször is elég egyértelműen a főnököm tudomására adtam, hogy itt bizony bajok vannak a fizetéssel.

A jobhopperkedés abból ered, hogy a legtöbb multinál kétszer értékelnek fel. Először amikor belépsz mert kell az ember másodszor meg amikor kilépsz mert rájönnek, hogy hát lehet mégis meg kellett volna becsülni az illetőt és ki fogja elvégezni a munkáját. Közben meg leszarnak csak egy tégla vagy. Egy csomó multinál még az inflációt se szeretik a bérekkel követni tehát egy olyan környezetben mint a mostani rengeteg pénzt "buksz" azzal, hogy egy helyen maradsz.

Két valós példa. Az egyik srác aki a kollégám volt kezdő szoftveres. 500e alatt keresett. Lépett, új hely egy kis cég ahol 750e bruttó volt a fizetése majd 850e és egy éve 950e. Aztán betalálta valami másik amcsi cég és 1.3M most a bruttója. Ha nem jobhopperkedik akkor max 650e-et sikerül elérnie a régi helyén. Másik volt kolléga. 700 bruttóval került hozzánk majd 1.5 év után ugrott. 1.1M. No fucking way, hogy ha marad akkor a 800e-et eléri 3-4 éven belül. Mindkét esetben ugyanaz a munkakör max +2-3 év tapasztalat ami rájuk ragadt.

Na ezért pattognak el az emberek.

Laci A Lakli 2017.11.11. 04:45:00

Alapvetően nem értem a posztott, Egy cég addig tudja növelni a munkabért amíg a termelékenysége engedi. Ehhez nem kell közgazdász diploma. Ha a blogger azt hiszi, hogy a magasabb bérek tönkrevágják az építőipart nagyon téved. Gondoljon arra, hogy a nemzet kedvenc gázszerelője is mennyi pénzt lapátol ki az EU-s projectekből és állami megrendelésekből. Na ha azt látnám, hogy ő csak harmadannyira gazdagodna, akkor lenne valami jó élet a munkásoknak is. A magyar cégek termékei kb. 90%-ban az EUs gazdagabb piacaira termel negyed tizedannyi fizetésért. Nem a cégek verseny képessége romlik, hanem a vadkapitalista rabszolgasság csökken! Amíg a cégvezérek fizuja átlagosan több, mint tízszerese a melósnak addig bőven van miből emelni.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.11.11. 09:06:19

@room_101:

A motivációs tréning pont ugyanaz, mint arégi rendszerben a szakszervezeti gyűlés: végig kell ülni, lehetőleg a füleket bezárva. Ugyanis egyiknek sincs az ágvilágon semmi értelme.

Eddig több mukltinál voltam, kb. 10 speciális tréningem volt. Az ÖSSZESből a hasznos infó összefoglalható 7-8 percben. A maradék 99 % tömény hülyeség.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.11.11. 09:07:36

@Sir Galahad:

A dolgozót a cég így is, úgy is kirúgja, ha a profittal gond van, szóval tök mindegy, hogy az hűséges vagy sem.

kuki123 2017.11.11. 13:47:46

Nyugaton ez 20-30 éves elfogadott dolog...ezért pl nincs is felmondási idő, ha csak nem valami nagyon
Ha van is kifizetik, és inkább menjen, minek szívassák, minek a konfliktus.

Most kezdenek rádöbben a az itthoni cégek, hogy a kapitalizmus nem az amit ők "álmodtak" vagy 20+ évig csináltak..., hanem két élű fegyver.
Ha szar vagy mész a lecsóba a cégeddel luxus kocsiddal együtt, mert senki nem fogja neked kikaparni a makkot, hogy zatán te élvezd a kis jólfizető pozíciódat.
(nyilván ettől még rohadt messzi vagyunk, sőt jobban állnak a magyar cégek tulajai vezetői mint a nyugati társaik...ház ingatlan stb.
És a kapitalizmus elv nem csak a rabszolgatartás ingyen munkából áll.
Hanem a jól dolgozó a legértékesebb eszköze a cégnek.
Bár még sok cégnél mindig a legdrágábbnak tekintik.
Nah az ilyen cégek hoznak külföldi munkavállalókat be az országba. és sírnak hogy nincs dolgozó.
Nekik leginkább az ingyen munka felelne meg.
De ha fizetnél érte, az se lenne rossz.
Az iylen cégek és vezetőik képtelenek felfogni hogy a saját hibájukból kifolyólag hírhedt a cég sokszor már 50-100km-eres környezetben. Hogy pont az ilyen cégek elől menekülnek az emberek külföldre.

kuki123 2017.11.11. 13:52:55

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző:
nekem is volt hasonló..nah ezeket a vezetőknek HR-nek kellett volna tartani.
Volt olyan tréning, ahol 10 emberből kollégából 2-3 már 1-2 hónap múlva lelépett.
Mert rádöbbent, hogy mekkora okádék az adott cég. És hogy a normális élet munkakörnyezet nagyon nem ez.
Szóval jól sikerült a HR-es propaganda és agymosás. :D

kuki123 2017.11.11. 14:12:47

@kobi97:

Sok opció nincs már...
De azért szerbia románia bulgária
Csak ott nem lehet arra építani, hogy holnap bejön dolgozni, vagy éppen neme sztájkolnak.
Más országban simán sztrájkolhatnak, kérdés nélkül kilépnek, heti fizetés van. és a szaktudással is bajok vannak. erős leszarom kultúra van.
Őket nehéz megetetni a multi marketing dumával. Az állam durván belelép egy egy cég szájába, ha el kezd baszakodni...
Ha már fizetés szar akkor legalább azt a minimumot keményen betartja...többször is szemtanúja voltam mit jelent az adóhatóság rendőrség, sztájk, munkás védelem(nem munka körülmény!). Bejelentésre simán kiment a hatóság akár többször is egy hónapban és keményen megfingatták a külföldi céget. (össze is pakolt és elhozott onnét...találd ki hova jött vissza)

A magyar egy jogi értelemben vett rabszolga. tökéletes táptalaj a multiknak, és a zavarosban halászó magyar cégeknek.
Most koppannak, hogy nincs munkás...de kormányunk megoldotta külföldi munkavállalókkal. ezzel az a kis esély is elszállt, hogy rákényszerítsék a cégeket érdemi bér emelésre.

Áprilist várjátok ki gyerekek...ha nem változik a politikai összetétel...pakoljatok. Tökmindegy hova csak el innét.
Bármilyen végzettséged van elmész segéd vagy szakmunkásnak akkor is jobban jársz. Utána már Diplomával is találsz állást.
Ami itt van annak semmi köze az élethez, ez kínlódás és lassú de biztos lecsúszás.
Aki már most nem keres legalább netto 400-at ilyen állami adó elvonás és nulla állami teljesítés nélkül, az halálra van ítélve. Se nyugdíja se háza se a gyerekének oktatása, se orvosi ellátása nem lesz.

Nyugaton legalább ha valamihez értesz vagy csinálod van két kezed lábad kapsz legalább 400-450eFt-ot és van oktatás egészségügy nyugdíjrendszer. férj feleség talán valamit össze is bír rakni.

Job(country) hoppereké a jövő

kuki123 2017.11.11. 14:13:55

@Kard:
No money(no employee), no future.

kuki123 2017.11.11. 14:20:15

@Meridian74:
mhh ilyet én is ismerek, vezető beosztás(semmi extra), a cég spórolni akart nem vett fel másik managert, nem akart senkit előléptetni se mert az is pénz... ezért átmozgatták egy másik részlegre.
Még aznap vagy talán másnap beadta a felmondást :D
HR seggre pottyant :D
Persze végül is így utólag kiderült hogy valszeg annyira nem is kellett arra a pozícióba az a manager. Így rejtély hogy mi volt az a nagy manageri feladat, amiért fizetni kellett, meg a céges kocsi stb.

kuki123 2017.11.11. 14:28:30

@Laci A Lakli: ez pontosan így van.
Nyugaton is erőteljes a különbség, de nem ennyire
nálunk 10-20-oros a különbség a vezető és a beosztott közt pedig csak 1-2 lépcső vagy szint van sokszor közte.

Tehát keres 100-200e-ret a beosztott a főnök meg 1-2 milliót.
A nyugaton mondjuk keres 15-25e font 20-30eEURO vagy 30-50e USD-t a melós
És a vezetők 40-60e Font 60-100e Euro vagy 150-200eUSD-t

És ha ehhez hozzávesszük, hogy globál piaci árak vannak.
Döbbenetes vadkapitalizmus és bér lemaradás eltolódás van a dolgozók hátrányára.
süti beállítások módosítása