Pár dolog ami a technológia miatt végérvényesen megváltozott
2018. április 08. írta: Profigrammers

Pár dolog ami a technológia miatt végérvényesen megváltozott

Elmagányosodás, elszigetelődés, egymás gyűlölete vagy találkozás és kapcsolatfelvétel rég nem látott ismerősökkel, családegyesítés, rokoni kapcsolatok megújulása, a család aktivizálódása?

Egymásnak ellentmondó hatások, melyeket a technológia számlájára írnak.  Nincs két olyan pszichológus, fejlesztőmérnök vagy egyéb tech-guru és szakértő, aki egyetértene a fejlődés hatásaiban.

Csak egy dolgot látnak hasonlóan: a technológia megváltoztatta az emberiség mindennapjait.

Manapság már nem lepődik meg senki azon, ahogy a pelusos kislányok és kisfiúk matatnak a tableteken, és elvarázsolva figyelik, ahogy a színes fények villódznak a kijelzőkön. Még beszélni sem tudnak, de szüleiknek már akaratosan mutogatják, melyik játékkal akarnak babrálni. 

Egész gyermekkorukat átszövi a technológia. Egyre több iskolai feladathoz használják a gépeket. Okostáblákon tanulnak, oktatóik pedig a közösségi oldalakra teszik ki a házi feladatokat.

Mikor szánkóznak ezek a gyerekek? Milyen az, ha a snowboard élményt csak a tabletről ismerik? Megtanulnak fára mászni? Kell az egyáltalán? Mikor fognak meg egy élő állatot?

Nem múlik el nap, hogy szakemberek ne figyelmeztetnék a szülőket a túlzott tablet- és telefonhasználat veszélyeire.

forrás:HVG

Az elmagányosodásról, a megváltozott érzelmi és értelmi fejlődésről számtalan összeállítás készült. Itt és itt is olvasható egy.

A mobil eszközök túlzott használata miatt kialakult negatív hatásokra hasonló a gyógymód, mint a korábbról ismert szenvedélybetegségekre.

Szakemberek szerint ma már súlyos a helyzet. A SMART 2018  konferencián Zacher Gábor toxikológus szakember a kábítószer-függőséghez hasonlította az okoskütyü-viszonyt.  A  HVG-nek azt mondta: „a technológiai eszközökbe való temetkezés a kábítószerekkel egyenértékű veszéllyel fenyeget – és miközben kokaint nem adnánk a gyerek kezébe, a mobilt simán átengedjük neki.”

A sarokban csendben üldögélő gyerek pedig nem tudni valójában „merre jár”, a világhálón mit lát, kivel találkozik, kivel kerül kapcsolatba.  Pszichológusok szerint az egyik legfontosabb lépés és tünete az elmagányosodásnak, amikor a virtuális tér és kapcsolatok egyre fontosabbak lesznek. Nem meglepő, hogy már az egyik édességreklámban is hétköznapinak ábrázolják azt a családot, ahol a két gyerek és az édesapa, mobiltelefont és tabletet nyomogatva, csendben egymás mellett üldögélnek. A hazaérkező anyára is csak azután figyelnek fel, hogy a neten a konyhából küld nekik egy fényképet az édességről.  Nem véletlen, hogy ma már a túlzott net és technológiai „fogyasztásról” rengeteg infó és teszt van – a neten.

Itt például arról, hogy mennyire vagyunk mobilfüggők.

Jó dolgokat is hoz a technológiai forradalom. A pozitív hatások között a szórakozás, egészségügy, életmód, az életünk tudatosabbá válását szokták a legfontosabbak között említeni, de a tanulási folyamatok változása vagy az emberek utazásainak szervezése, lebonyolítása alapjaiban változott meg, valamint a hatékonyabb munkavégzést is idesorolhatjuk. 

Végtelenségig sorolhatnánk a pozitív-negatív hatásokat, illetve azt, hogy a pozitív dolgokat kísérő negatív hatások miatt merre billen a mérleg nyelve.

Természetesen ez egy soha el nem dönthető kérdés. Hisz akinek fontosabb az információk végtelen tárháza, mint a személyes beszélgetést, azt nem fogja zavarni a net-magány. Azon azonban már lassan senki sem vitatkozik, hogy sok dolgot véglegesen megváltoztatott a technológiai forradalom.

Ma már egészen mások a médiafogyasztási szokások. Alig van már képeslap a postán, másként szervezünk randit, lassan több az online ismerkedés utáni házasságkötés, mint a véletlen személyes találkozó után kialakult kapcsolat, egyre kevesebbet olvasunk hagyományos könyvet és a szüleinkkel is másképp tartjuk a kapcsolatot. Természetesen a régi dolgok nem tűnnek el teljesen, hisz mindig akad nosztalgikus ember. Időről időre pedig divatossá válik a retro. Előkerülnek a bakelitlemezek és a magnókazetták, és mindig akad olyan vállalkozás, amelyik meglovagolja a nosztalgikus életérzést.

Nem elég, hogy a még az eddig felvázolt problémákra sincsenek jó megoldások, máris újabb teremtmény ül a nyakunkon.

Az ipar 4.0 hoz kapcsolódó egyre gyorsabb ütemben fejlődő mesterséges intelligencia – megoldhatatlannak tűnő kérdéseket vet fel.  A gépek vezérelte gépek, idején a tudományos fantasztikus filmekben sem látott hatásokkal és veszélyekkel riogatókra egyre nagyobb figyelem irányul.  A hiedelmek egyik alapja lehet a technológiai ismeretek hiánya.

Szárnyas fejvadász Fotó: The Ladd Company/Shaw Brothers/Collection ChristopheL

 

A korábban már említett konferencián is hangsúlyos volt e kérdés.

forrás:24.hu

A 24.hu szerint  szexrobotokról, sakkozó és öntudatra ébredő gépagyról beszélt Mérő László az idei Smart konferencián. A matematikus nem tart attól, hogy egy napon ellenünk fordulhat a mesterséges intelligencia. Szerinte a sakkozógépek korában sem szoktak le az emberek a játékról, és valószínűleg a legélethűbb szexrobot helyett is élő partnert fognak sokan választani.   Az emberiség nagy része ma még az egyik legnagyobb kihívásnak azt tarja, hogy a gépek ne vegyék át a hatalmat. A technológiát fejlesztőknek pedig az, hogy a gépek olyan okosak legyenek, hogy akár át is vehessék a hatalmat. 

A bejegyzés trackback címe:

https://profigrammers.blog.hu/api/trackback/id/tr9813818880

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A biztos utas 2018.04.09. 22:33:27

Nagyon beteg vilag az, ahol 10, de foleg 6-7 ev alatti gyerekeknek a kezebe ilyen vacakokat teszunk.
De hat itt elnek velunk azok az emberek, akik egeszen pici korukban le voltak rakva a TV ele, hogy nyugi legyen es latni is, mire vezetett ez. Nem kell messzire menni a peldakert :(

szepipiktor 2018.04.09. 22:49:58

Az elejével egyetértek, a második fele a hozá nem értők bulvárvéleménye.
A kor informatikája pontosan annyi, mint anno az asztalosnak a kalapács: SZERSZÁM!
Amiről meg itt szó van, az a hibás alkalmazás, pontosabban a szerszám imádata, mintha az aztalos a kalapácsával aludna, élne a családja helyett.
A gond az, hogy a "fogyassz" generációt elfogadó Y generáció gyerekei már egyszerá trendiségből, a kor szellemére hivatkozva, csecsemőkoruktól a káros eszközöket kaják baba, kisautó, múzeum, kirándulás helyett. Az asztalos gyereke sem 5 kilós satut kap egyéves korában játszani.
A mai generáció még örül is, mert a gyereknevelés felelősségét eldobhatja, menő érveket kap a "szakértő" halmaztól is, hogy milyen hasznos az informatika... Ja nem kell tanulni, majd ott a Google, ne az alapokat tanulja a gyerek, hanem programozni... Az asztalos 2 éves gyereke is már komplett üvegfalakat enyvez játékból...
Kényelmi okokból hazugságra építve az Y generáció a gyerekeit áldozza fel - ami miatt a globalizált, marketingalapú fogyassz! világ őket korábban tervszerűen megmérgezte.
ma ugye már mondják, hogy káros, de az új oktatási ellenzéki tervek meg erre épültek. A károsra.
A sorsunk beteljesült, ez volt a cél a 90-es évek végétől.
Reklám, kommersz média és közösségi informatika.
Hitler, Sztálin még nem ismerte ezt a vérnélküli tömeggyilkoságokat.
.
A másik, az MI-től meg miért retteg ennyire az összes blogger? Honnan lapátolják össze ezt az sok ostobaságot? Az MI már sok éve van, semmi köze a robotechnikához. Az is van sok éve, mégis működik a világ.
A bloggerek az MI-re úgy gondolnak, mint a géprombolók a XIX. században.
Az MI 1) soha nem éri el az emberi tudást, hiszen az ember hozza létre!
2) nem a skynet-rémület a lényeg, ma is házlóat alapú a haditechnika, számítógépek irányítanak szinte mindent. Az MI az embereek döntéshozatalában segít és nem a zárat fogja megjavítani vagy a szemetet szedni az utcán.
Ezek technológiai alapok, érdemes lenne picit tájékozódni.
De előtte a gyerekenek nem tabletet, okostelefont nyomni a kezükbe születéskor, hanem gyerekként nevelni őket - emberré.
Most zombiyótenyésztés zajlik és boldog a buta tömeg...

szepipiktor 2018.04.09. 22:50:54

@szepipiktor:
a "fogyassz" generációt elfogadó Y generáció
helyett
a "fogyassz" filozófiát elfogadó Y generáció

szepipiktor 2018.04.09. 23:00:13

Kimaradt:
Mai őrület a tömeges programozó képzés.
(Mert a nyugati multiknak kell az olcsó egybites bérprogramozó...)
Miközben a programozó az informatika betanított munkása, a raglétra legalsó szintje.
Ténleg azt hiszi valaki, hogy egy szövőnő vagy közalkalmazott 50 éves adminisztrátor nő egy hónap alatt Java-programozó lehet? Minden informatikai alap nélkül.
Egy rutinos programozónak is több idő kell egy másik nyelv megismeréséhez, de ő már évek óta a szakmában dolgozik.
Most gyerkeknek akarnak tömeges programozást oktatni?
MINEK?
A XXI. században felhasználói tudás kell, a programozói tudással semmit sem érnek el. És megtanul EGY nyelvet, de mire melózni menne már a harmadik nyelv kell a szakmában...
Baszki a IT, a számítástechnika 4-8 éves tanulás, diploma, majd 5-8 év "üzemi" gyakorlat. Gyorstalpaló programozó mit kezd a rendszertervezéssel, a adatbázis tervezéssel, a tesztelési metóduoskkal?
És ma már az MI alapú alkalmazásgenerátorok terjednek, ahol azt mondjuk meg, hogy mi a cél és nem azt programozzuk, hogy hogyan. De a mi egyeteminken még a múltat tanítják, mert ez kell a bérmunkához.
3 év! És változás következik be, és a mi tömeges múltalapú szakembergárdánk döntő része majd néz, mint rozi a moziban.
A hazai informatika tévúton jár, nem figyelik a multat, a jövőt, nincs alaptudása a többségnek, önjelölt webprogramozók, java szkriptírók irányítják a szakmát és az alap az app-programozás. Menő a 200. azonos app kifejlesztése és menők vagyunk, startupokat ezért támogatunk.
De azt sem tudjuk, ma már mit csinálnak az "elavult" országokban.

Kovi1970 2018.04.10. 08:17:48

@A biztos utas: beteg a magyar társadalom, mert semmi másra nem képes csak elnmyomni és elhülyíteni a gyermekeit. Ne pattogj, ne gondolkozz, abból csak baj lehet...

Én legalább annyi korlátolt és komplexusos idiótát látok, aki a bemagoltatott (ne tévézz) maszlagot súlykolja, és büszke saját korlátoltáságára.

@szepipiktor: pont ezért nem szabad a programozót a takarítónővel megefeleltetni. Porgramozáshoz nem kevés agymunka és képesség kell, és ehhez fel kell hozni a táradalmat egy bizonyos szintre. Nyugaton már kilakult hogy a társadalom a jogi / orvosi kar vagy a műszaki egyetem felé orietnálódik, és minden évben kell pár (tíz)ezer új bevándorló takarítónak. ettől függetlenül nem a takarítóknak van jó világ....

A multik szajkózása meg tényleg vicc, igen ők adják a gazdasűág alapját, ha elmennek máshova a munkaerő hiánya vagy alkalamatlansága miatt akkor az egész gazdaság szívni fog.

Amúgy az az "egybites programozó" háromszorosát keresi mint egy tanár vagy akár kezdő jogász, ha piacképes a tudása...

Bobby Newmark 2018.04.10. 09:31:33

@szepipiktor: Aztán a vasárnapi mellékelt ábra mégis valahogy azt mutatja, hogy éppen nem a tabletet nyomkodó része a tömegnek az agyhalott zombihorda...

Bobby Newmark 2018.04.10. 09:43:22

@szepipiktor: Az megvan, hogy sorra önmagadnak mondasz ellent?
Kijelented, hogy programozói alapok nélkül egy nyelv megtanulása erősen időigényes, és hogy egy programozónak azért gyorsabb, majd megkérdezed, hogy minek gyerekeket programozásra tanítani?
Részletezzem, vagy azért második nekifutásra sikerül magadtól is összeraknod a két dolgot, amit mondtál?

Ugyanígy kifejted, hogy szükség van ám a programozó betanított munkásra, de aztán mégis mindenkiből rendszertervezőt akarsz csinálni. Ki pötyögné be a csuda megtervezett rendszeredet ha nem lennének informatikai kubikosok? Majd te, a 4-8 év egyetemeddel meg 5-8 év gyakorlatoddal? Úgy sejtem, te lennél a legjobban felháborodva, ha rendszertervezőként az lenne a dolgod, hogy írogasd az if-then-t.

Azt meg nem is teljesen értem, hogy miért fáj neked az, hogy vannak akik tökfelesleges, elavult dolgokat programoznak le. Ha te ilyen kurvamenő jövőalapú programozó csávó vagy, akkor szerintem csak örülnöd kéne, hogy kicsi a konkurencia, és annyit kérsz el a munkádért amennyit csak akarsz, mert más úgyse tudja megcsinálni.

Valahogy programozó létedre kicsit nehezen mennek neked a logikai összefüggések...
süti beállítások módosítása