Ez talán nem az utolsó Föld Napja
2018. április 22. írta: Profigrammers

Ez talán nem az utolsó Föld Napja

2018. április 17-én Koppenhágában egy szemétszigetre hulladékból épített fészket egy hattyú. Ott őrzi a tojásait. Tökéletes és szomorú példája ez a mindenhez való alkalmazkodásnak és a Földet lassan teljesen ellepő szeméthegynek.

Nemcsak a hattyú esete jelzi a közelgő bajt.

Ma már az Atlanti-óceán közepén majdnem egy kontinensnyi szemét úszik. A sziget már akkora, hogy a hajózási útvonalakat is zavarja, hisz már az óriási áruszállító hajóknak is sokszor kerülni kell.

Tudósok szerint 2050-re nagyobb lesz az óceánokban lévő szemét össztömege, mint az ott élő halaké.

Charles Moore óceánkutató és kapitány legutóbbi hathónapos expedíciójával egy új kontinenst fedezett fel. A Csendes-óceán déli részén egy 2 és fél millió! négyzetkilométeres szemét-„kontinenst” fedezett fel. Magyarország huszonhétszer elférne az úszó szeméten!!!  Moore – mint egy kaliforniai konferencián mondta – még maga is megdöbbent a felfedezésen, pedig ő fedezte fel 1997-ben az „első” csendes-óceáni szemétszigetet. 

Ezzel majdnem egyidőben publikálta a kaliforniai és a georgiai egyetemek kutatócsoportja, hogy az ötvenes évek óta – amikor felpörgött a világ műanyagtermelése – 8,3 milliárd tonna műanyagot állított elő az emberiség, melyből már 6300 millió tonnát szemétként el is dobtuk.

A műanyaghulladék 12%-át elégetik – ezzel is növelve a légszennyeződést – 9%-ot újra hasznosítanak és 79% !! szemétlerakókba – vagy az óceánokba kerül.

Tavaly Norvégiában találtak egy halott bálnát, akinek a gyomrában 30 kiló műanyag volt. „Természetesen” ebbe halt bele. Az erős idegzetűek itt találják a The Telegraph horrorisztikus felvételeit.

Aki kevésbé bírja annak egy greenpeace-s „installáció”  is jól mutatja a lényeget. Ez a bálna formájú szemetes a Fülöp-szigetek partján fekszik.

Laurens Miller, ez a 10 éves kisfiú a brit partokra jár szemetet szedni. Az önkéntes csapat tagja nagyon megdöbbent, amikor az 1980-as években gyártott hagymás-sajtos chips csomagolását megtalálta. A zacskó – amely egyébként szinte tökéletes állapotban van – háromszor olyan idős mint én – mondta a Fox News-nak.

 

Nemcsak a partok mentén és a víz felszínén tesz keresztbe az emberiség a természetnek. A Karib-tengeren egy „szellemhálót” fedezett fel egy búvár.

Fotó: Dominick Martin-Mayes

 

A 27 éves fiatalember egy több mint százméteres – elszabadult halászhálókból, kábelekből, vödrökből és egyéb műanyagszemétből álló – úszó „falat” talált. A sodródó csapda halálos. Rengeteg cápa és kisebb hal gabalyodott bele.  A búvárok már csak a különféle élőlények oszladozó tetemeit látták. Ezek miatt a szagra még több cápa gyűlik a háló köré, ők pedig könnyedén beakadhatnak a hálóba.  A gond, hogy az erős áramlatok miatt a búvároknak is veszélyes a közelében lenni, és ahhoz túl nehéz, hogy kivontassák a partra. Így egyelőre még csak ideiglenes megoldást sem találtak a problémára.

A tengerbe jutó műanyagok több mint feléért, öt ázsiai ország a felelős: Kína, Indonézia, Thaiföld, a Fülöp-szigetek és Vietnám hulladékának nagy része kerül a vízbe.

Ha ebben a térségben hatékonyabb és nagyobb hulladékfeldolgozó ipar lenne, jóval kevesebb szemét kerülhetne az óceánba. 

Nagyon sokáig lehetne sorolni a szomorú példákat. De mit tehetünk? Az emberiség technológiai fejlődése olyan hatalmas, nap mint nap forradalminak tűnő újításokat jelentenek be, semmilyen valódi megoldás nincs a Földet elárasztó szemét ellen?

Talán a tudományos-fantasztikus filmekből ismert fordulat nem marad el.

Az emberiség az utolsó pillanatokban mégiscsak „magához tér”, és keres megoldást. Az egyik legfrissebb és leg ígéretesebb lehetőség híre hamar bejárta a világsajtót. Az alábbi INDEX cikkben bővebben is olvashatunk az enzimről, amely lebontja a műanyagot.

Fotó: Sebastien Bozon

Egy japán szemétlerakóban jöttek rá – véletlenül – arra, hogy egy kis baktérium tápláléknak használja a műanyagot. Két éves munkával a kutatók – tulajdonképpen véletlenül – továbbfejlesztették az enzimet. Bár még az ipari felhasználás odébb van, a tesztek szerint megoldható lesz a „műanyagtalanítás”.

Persze ahhoz az kell, hogy addig se fulladjunk bele a szemétbe. Világszerte önkéntesek százezrei tisztítják a tengerek partjait.

Baltimore-ban már távolról vezérelhető szemétszedő robottal küzdenek a víz tetején úszó szemét ellen. A wifivel vezérelhető szerkezetet a világ bármely pontjáról lehet irányítani.

Egyelőre ma még csak a tesztüzem megy, de a start up elég sok pénzt szedett össze a világméretű „játékhoz”. Azt ígérik, hogy egy éven belül több ilyen szemétfaló távszabályozós hajóval „dolgozhatnak” a szobaszemétszedők.

Hasonló projekt a Sea Vax. 

Ez a napelemes takarítógép is az óceánokon szedi nemsokára a szemetet.  

A szakembereknek tehát van dolguk és lehetőségük is bőven.

Az egyik nagyon fontos feladat: a legnagyobb hulladékkibocsátó térségek feldolgozóiparának megújítása és fejlesztése, így jelentősen csökkenthető a tengernyi szemét. Ha valamiféle csoda folytán több műanyag nem kerülne a vízbe, még akkor is óriási a probléma.

A már létező „szemétkontinenssel” is meg kell küzdeni.

A műanyagevő enzimekkel dolgozó üzem elindulásáig azonban még sok munka van.  A víztisztító robotok és technológiák kialakítása pedig elképesztően pénzigényes.

A parttisztító önkéntesek munkája pedig nem elegendő.

Az ötletbörzének szerencsére nincs vége. A Föld lakóinak nagy részét igencsak foglalkoztatja a probléma.  Sajnos egyelőre csak a probléma felvetésénél tartunk. Ha elég sokat, sokan és sokféleképpen mondják, akkor lesz anyagi és szellemi erőforrás a megoldásra?  

https://www.youtube.com/watch?v=My-B615COgw

Az ötletekből vagy környezetvédelmi kampányokból sosem elég. Az emberiség ugyanis már nemcsak a Földet szennyezi. Nemsokára elstartol a világ első takarító műholdja. Sajnos van miért.

 

 

 forrás:NASA

Az űrben az amerikaiak szerint tavaly több mint 1100 működő műhold dolgozott, és még kb. 2600 már nem használt szerkezet kering. Több mint 21 ezer, 10 centisnél nagyobb tárgy (rakétaalkatrész, működésképtelen műhold stb.) keringett a Föld körül, és kb. 500 ezer olyan, ami 1 és 10 centi között van. Ennél is kisebből több millió lehet.

A 444. hu összeállítása szerint a jelenlegi állapotot még jobban mutatja be a Stuff in Space (Cuccok az űrben) egy valós idejű 3d térkép, ami a föld körüli pályán keringő műholdakat, űrszemetet és hordozórakéta-darabokat mutatja. A legtöbb objektumról kattintásra egy csomó adat jön elő. Meg lehet nézni azt is, mi halad el éppen Magyarország fölött, nemrég egy Pegasus nevű űrszemét útja keresztezte a Kárpát-medence egét egészen alacsonyan. (via Mashable)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://profigrammers.blog.hu/api/trackback/id/tr7113855410

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása