Konferenciameghívások
2018. november 18. írta: Profigrammers

Konferenciameghívások

melyekért akár börtönbe is kerülhetsz.

Karib-tengeri vagy délkelet-ázsiai mesés szigetekre szervezett konferenciák, melyekre természetesen luxus óceánjáró viszi az utasokat. A szakmai tapasztalatcsere és a konferencián részt vevő cégek reklámízű előadásai után természetesen a cégek egy-egy ajándékcsomagja várja az utasokat a szobákban, a hajóról leszállva pedig még egy-egy drágább búcsúajándékot is átadnak a gyönyörű hostessek.

15f77835dd5e1a3b582c9a00e307ecb0.png

A fentebb leírt sorok nem egy vádbeszéd részletei, pedig a korrupció ellen küzdő szervezetek adatai alapján pár éve ez egy-egy gyógyszeripari cég vagy cégcsoport szakmai konferenciájának menetrendje is lehetett.

Túlzónak tűnhet, de a tapasztalat szerint néha a valóság a legvadabb elképzeléseket is felülmúlja.

4129ee5c39d28fb3fed5a28e01f5280b.pngRengeteg történet kering olyan luxusutakról és konferenciának álcázott üdülésekről, melyeket gyógyszergyárak vagy cégszövetségek szerveztek azért, hogy az orvosokat arra ösztönözzenek, hogy az ő termékeiket használják vagy írják fel a betegeiknek. 

2a90e92260372c18fa779efd24494038.png

Tíz-tizenöt éve Magyarországon is lehetett olyan a gyógyszeriparhoz köthető kirándulásokról hallani, melyek jóval túlléptek a hagyományos konferenciák keretein – már ami a külsőségeket, illetve az utazás módját és helyszínét, na meg az ellátást illeti.

Állítólag a cégek az amerikai mintát követték. Az ottani egészségügyben ötven évvel ezelőtt természetesek voltak az ilyen juttatások, konferenciák. Az évezred elején az európai viszonyokról az Index készített egy összeállítást.

Tíz évvel később pedig egy magyar háziorvos halt meg egy távol-keleti luxusúttal összekötött konferencián. A botrány után átfogó vizsgálat indult, és rekordméretű bírságok kapott a gyógyszercég. Korrupció miatt elítélt orvosokról azonban nem lehetett olvasni.

75b56f2e0e8cf7c70c8f2233d4ac3392.png

A bírság ellen a cég fellebbezett. A vesztegetés legkisebb gyanúját pedig – amíg a pontos részletek, illetve bizonyítékok nem derülnek ki – az érintettek cáfolják. Emiatt nagyon nehéz felderíteni a vesztegetéseket.  Hisz a korrupció ahogy a vicc mondja – csak annak rossz, aki kimarad belőle.

 

Csakhogy ez nem igaz. A korrupció országok gazdaságát teheti tönkre, az egészséges verseny és tisztességes eljárások hiánya miatt teljesen torzulhatnak a piaci viszonyok. A Wikipedia is külön fejezetet szánt a kérdésre. Itt többet is olvashatunk a korrupció fajtáiról, hatásairól.

13c72941a84f711faae26ebcd6db60bf.png

forrás:Transparency International

 

A korrupcióellenes hivatalok nemcsak a konferenciákat és a rendezvényeket vizsgálják. Egy ügyvédek és cégek szövetségeként dolgozó, innovációs és gazdasági folyamatokat segítő szervezet a FOLEY 2018-ban a korrupció hatásait, illetve az arra utaló magatartást és folyamatokat is vizsgálta.

Öt olyan folyamatot vagy jelenséget vizsgáltak, amely biztosan „melegágya” a korrupciónak.

62210e29d633be7257415044dfdf9595.png

forrás:Transparency International

 

Az egyik legfontosabb veszélyforrásnak a „Trump-jelenséget” tartják.

Az Egyesült Államok mostani elnöke irányításával a hivatali rendszerben paradigmaváltás zajlik épp. Az állam olyan intézményei gyengülnek, melyek a gazdaság biztonságos működéséhez eddig megfelelő lapot nyújtottak, de az Igazságügyi tárcavezető távozása vagy a Szövetségi Nyomozó Hivatal – az FBI –  erejének meggyengülése hat a gazdaság szürke zónáiban tevékenykedő cégekre.

 

A másik veszélyes tendencia – melynek eddig jobbára csak a pozitív hatásairól beszéltek a szakértők. Az „egyre kisebbé” váló globalizált világban több nagy nyugati vagy multi cég ellen indult vizsgálat, mert több, fejlődő országban indult beruházásnál merült fel korrupció gyanúja.

Ebből következőleg egyre fontosabb a korrupcióellenes programok kiterjesztése, illetve azok hatékonyságának növelése, illetve a gazdaságot szabályozó jogi környezet stabilitása és egyértelműsége.

Mindezt a gazdasági élet szereplői is felismerték. Egyre több cégnél készítenek az etikai „tankönyv” mellé korrupciógyanús helyzetek felismerését segítő tananyagot.

Ezekből egyértelmű és mindenki számára egyformán érthető szabályrendszert tanulhatnak meg a dolgozók arról, hogy egy-egy üzleti partner mivel kedveskedhet nekik korrupciómentesen.

aa870292c4148e3da8fb333806a47389.png

foto:Shanghai

A világ számos pontján ugyanis az üzleti kapcsolatok szabályrendszere akár teljesen ellentétes lehet. Távol-Keleten, a kínai vagy dél-ázsiai piacon hagyomány az ajándékozás. A vendégek érkezésekor hozott cukorka, illetve a távozáskor kapott útravaló persze nem korrupciós tényező, de pár éve a New York Times összeállításában elképesztő ajándékokról számoltak be a kínai állami konferenciát szervező tisztviselők. 

dc176d8e2799442ed282e2a21f942fd9.png

A luxuspiac jelentősen megerősödött, és az üzletek óriási forgalomra számíthattak egy-egy állami konferencia idején. A legtöbbször külföldi meghívottak a vezető európai és amerikai luxusmárkák termékeit kapták ajándékba, és a különféle szervezetek szinte versenyeztek ki ad értékesebb „útravalót” a becses vendégeknek. Azoknak, akitől a kínai gazdaság támogatását, a kínai termékek könnyebb importját vagy csak annak megengedését remélték és várták.

fada0a12b8a8a2c245dbe582acdd60a9.png

Ez a tendencia mára enyhült, bár külföldi állami vezetőket vagy tisztségviselőket továbbra is meghívják egy-egy látogatásra. A szervezet honlapja szerint a legutóbbi látogatók Kubából, Dominikából, illetve El Salvadorból érkeztek. Utóbbi elnöke tisztelte meg jelenlétével a gazdaságélénkítő konferenciát.

3c96688a03cd6225c50fc475994fddce.png

Alapvető emberi természet, hogy jól esik a gazdagság és a luxuskörülmények. A felelős pozícióban dolgozók azonban meg kell elégedjenek azzal, ami jár munkájukért, és le kell mondaniuk arról, ami juthat. Aki ezt nem látja be és nem így tesz, börtönbe kerülhet.

A bejegyzés trackback címe:

https://profigrammers.blog.hu/api/trackback/id/tr1314379950

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GöTi 2018.11.19. 20:10:44

Ha egy miskolci kisker cég vezetőit évről-évre házastársukkal együtt megüdülteti egy tejgyár az ugye nem korrupt dolog?

Hórukk 2018.11.20. 00:03:10

@GöTi: Nem, ahogy a nagykövetségi fogadások sem azok, ill. amikor politikusokat hívnak meg családostul all inclusive focivébét nézni. Csak az utazásukat kell megoldani, a saját légierejük igénybevételével.
süti beállítások módosítása