Állatok az irodában
2019. augusztus 21. írta: Profigrammers

Állatok az irodában

Még mielőtt olvasás közben gúnyosan a munkatársainkra pillantanánk, szögezzük le: ez a poszt nem róluk szól. A házi kedvencekről, és az ő munkahelyi jelenlétükről. Manapság sokszor egy kutya vagy macska ügyében többen írnak felháborodva a közösségi oldalakon, mint embertársaik érdekében.

Photo by Ivan Oboleninov from Pexels

 

Divattá vált az állatvédelem, vagy valóban egyre fontosabbak az embereknek az őket körülvevő lények? Tény, hogy egy háziállatnak – legyen akár kutya, macska, papagáj, aranyhal vagy kígyó – jó az élettani hatása. A szőrös állatok közelsége általában megnyugtató. Tíz perc után csökken a stresszel járó kortizolhormonszint, és ez a keringési és emésztési rendszerre is hatással van. Több kísérletben kiderült, hogy átlagosan alacsonyabb vérnyomást lehet mérni a macska- és kutyatulajdonosoknál. Kivéve persze, ha az eb szétdönti a szobát, vagy a macska lebontja a bútorkárpitot. 

Photo by Lum3n.com from Pexels

A kisállattartók jól tudják mennyi örömet hozhat kedvencük. Egy fárasztó nap után felüdülés érezni egy állat feltétlen szeretetét, illetve nyugtató és kikapcsol a társasága. De mi keresnivalója van egy munkahelyen? Egy macska például ügyesen nyomkodhatja a fénymásoló gombjait…, egy kutya felhozza a portáról a küldeményeket…, egy papagáj pedig hangosan figyelmeztethet, ha a főnök közelít…, vagy a kollégák a cigiszünet helyett öt percet dögönyözhetik az iroda kis kedvencét, és így mindenki kevésbé lesz stresszes.

Természetesen nem minden fenékig tejfel. Egy munkahelyen vannak szabályok, és az állatnak sem jó, ha neki nem megfelelő körülmények közé kerül.

Photo by Lum3n.com from Pexels

Nem véletlen, hogy három éve az Egyesült Államokban még a munkahelyek alig hét százalékánál engedték meg a dolgozóknak, hogy munkába vigyék kedvenceiket., hisz erre nemcsak a gazdiknak és kollégáknak kell felkészülniük.  Alapesetben: az állat viselkedéséért a gazda felel. Aki nem tudja megfelelően kezelni, irányítani, kordában tartani kedvencét, az ne is gondoljon a munkahelyre vitelre! Egy amerikai oldal, az Insperity szerint öt alapvető szabályt biztosan be kell tartani ahhoz, hogy mindenki túlélje a munkanapot, és se a házi kedvencek, se a gazdik és kollégák, no és a cég érdekei se sérüljenek.

Az egyik legfontosabb kérdés, építészeti. Ha egy irodaház 26. emeletén van egy – egy légterű – amerikai típusú iroda, ahol majd száz ember dolgozik egy légtérben, és a kutyák, macskák nem kóborolhatnak egyedül, nehézkes lesz a dolog. Mármint a nagy dolog. Hisz nem lehet sokszor leszaladgálni egy parkba. Persze sem az eb, sem a gazdi nem hagyja ott…, de az is kérdés, hogy a park fenntartója mennyire örülne, ha – még csak rövid ideig is – de az állatok WC-nek használják azt a szép zöld gyepet.

Photo by The Lazy Artist Gallery from Pexels

 

Kis odafigyeléssel és rugalmassággal persze sok minden megoldható, de nyilván jobb egy állatnak, ha van tere, és akár egy kis udvarra is ki lehet engedni, míg a gazdi dolgozik. Ha a munkahely bérelt épületben van, akkor ott a tulajdonos szava dönt. Az állattartás nem mehet a munka rovására! Már egy rakoncátlan eb, macska vagy papagáj, netán óriásboa is elképesztő zűrzavart, rendetlenséget okozhat.  Hát még, ha esetleg egyszerre több kis kedvenc is bejön dolgozni a gazdival! Vígjátékokat szoktak úgy kezdeni, hogy a titkárnő macskáját kergeti a főnök kutyája az irodában.

 Photo by cottonbro from Pexels

Egyeztetés nélkül nincs állat az irodában! Ha a cégvezetés megengedi, még akkor sem szabad az út. A kollégák között lehetnek szőrallergiások, félhetnek a kutyától, macskától, irtózhatnak a hüllőktől, óriáspókoktól, természetes, hogy a gazdának meg kell kérdeznie minden érintettet. 

Előre tisztázni kell a szabályokat! Az természetes, hogy a gazda felel az állatért. Az esetleges károkért is neki kell helytállni. Azt se felejtsük azonban el, hogy egy kutya vagy macska sokszor még a leghiggadtabb és visszahúzódó emberből is előhozhat addig nem tapasztalt – akár túlzó – kedvességet, gondoskodást. Ha a gazda nem engedi, nem etetjük rosszullétig a kutyát! Bármennyire is cuki, ahogy könyörögve néz ránk, nem adjuk oda a húsos szendvicset a kutyusnak! Nem vesszük ki simogatni az óriáspókot a terráriumból, és nem engedjük a szomszéd irodából átsétáló macskának, hogy játsszon az aranyhallal! Életet menthet, ha csak azt tesszük, amit a gazda megenged!

Photo by Dids from Pexels

Az intelmeket betartva azonban nagyon jó hatással lehet az állat a dolgozókra. Aki jól érzi magát, az valószínűleg jó munkát is végez. A kisállatok összehozhatják a hasonló érdeklődésű dolgozókat, és a jobb munkahelyi légkör jobb eredményeket is hozhat. Ráadásul, ha az eddigi cigiszünet helyett állatsimogató szünetet tartanak a munkatársak, ők is és a munkahelyi légkör is egészségesebb lesz.

A bejegyzés trackback címe:

https://profigrammers.blog.hu/api/trackback/id/tr2915017814

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2019.08.22. 09:18:41

Azt hiszem a Silicon Valley sorozatban nagyon jól rámutattak, miért nem jó ötlet.
süti beállítások módosítása