Távfűtés majd távhűtés?
2017. április 04. írta: Profigrammers

Távfűtés majd távhűtés?

Egy országos és egy Budapesti melegrekorddal lettünk már megint gazdagabbak!

 

Két nap alatt lett nyár április elején, miközben a fűtési szezon sem ért véget!  A klímaberendezésekkel és levegőhűtéssel foglalkozó cégek vezetői dörzsölhetik a kezüket.  Magánemberként lehet, hogy nem örülnek neki, de a cégnek biztosan jól jön a globális felmelegedés.

Foto:CDC.com

Elérkezett a világ, amikor a távfűtő cégek másik állásba kapcsolhatják a berendezéseket? Kézenfekvő a kérdés. Lehet hűteni is a fűtőberendezésekkel?

Természetesen a mérnökök már tudják a választ. A technológia működik. Aki ennek részleteiről bővebben olvasna, részletekre a Csepeli Hőerőmű oldalán talál információt.

http://www.cshsz.hu/page/document.php?doc_id=34

Röviden a lényeg: a rendszer hideg vizet visz a helyiségekbe, ahol az erre kialakított fűtőberendezések ilyenkor hűtenek. A másik, hogy egy légfúvós rendszer veszi át a víz hidegét és a hűtött levegőt nyomják ki a szellőzőrendszerbe. 

foto: Greenpeace

A szakemberek mellett a környezetvédőket is felcsigázta a lehetőség. A városképeket is elcsúfító klímaberendezések gáztartalma vagy a legsötétebb és hidegebb téli napoknál is nagyobb áramfogyasztás sokakat megrémít. Abban a szakemberek egyetértenek, hogy a kisfogyasztóknak ma még olcsóbb egy klímaberendezést beépíteni, mint átszerelni a lakást. Ez azonban belátható idő alatt változhat.

 

Egyes számítások szerint az erőművek és a távfűtőrendszerek berendezéseit csak kicsit kéne átalakítani ahhoz, hogy a forró víz vagy gőz helyett hűtött víz keringjen a csövekben. Az igazi probléma a lakások, épületek hűtésének módjában van.

foto:Profigram

Ha egy sima radiátorba vezetjük a jéghideg vizet, a meleg levegő miatt pára fog kicsapódni - mondja Megyeri Gábor a Profigram tulajdonosa. Cége a FŐTÁV-al  közösen korszerűsíti Budapest legnagyobb távfűtési rendszerét. Szerinte a falfűtés lehet az egyik fogadó rendszer, ahol a hűtés működhet. Korszerűnek mondott az a rendszer, amikor beépített csövek melegítik a falat, mert itt jóval alacsonyabb hűmérsékletű folyadék is egyenletes fűtési hatást fejt ki. Hasonló a rómaiak padlófűtéséhez.  Mivel a meleg levegő felfelé száll a hideg viszont lefelé, hűtésre a legideálisabb lenne a plafonba szerelt csőhálózat.

A nagyobb középületek vagy házak pedig a légbefúvásos rendszerrel fűthetők, hűthetők. Ilyenkor a hideg víz egy központi helyen hűti le a levegőt, melyet a szellőzőendszer juttat el az irodákba, kórtermekbe.

A fűtés történetével foglalkozó korábbi bejegyzésünkből is kiderült, hogy ezek a módszerek évszázadok óta léteznek, kérdés, hogy mikor melyiket, miért érdemes használni?

Az egyik legfontosabb ok ma még a pénz. Magyarországon két mintaprojekt is indult. Debrecenben és Csepelen egy-egy új építésű lakóparkban alakították ki a hűtésre is használható távfűtési rendszert.

foto: index

 

A csepeli tapasztalat az, hogy a költségek egyelőre magasak. Prémiumszolgáltatásként veszik igénybe a lakók. Nem is mindenki kérte a fűtési költség duplájába kerülő hűtést.

 

A szolgáltatók is azt mondják, hogy egyelőre a közintézmények és nagyobb épületek tervezésekor érdemes a mérnököknek figyelembe venni a távhűtés lehetőségét.

Közhely már, de Nyugat Európában ez (is) jobban működik.  Igaz, a holland, spanyol, német, olasz és dubaji referenciákat is emlegető távhűtőrendszer építő cégek honlapjain nem egy átalakított kelet berlini panel lakótelep képeit, hanem üvegborítású felhőkarcolók, több emeletes kórháztömbök és közintézmények fényképeit találhatjuk.

A reklámszövegben pedig a környezetvédelem, energiahatékonyság és tisztaság, kényelem a hívószavak.  Valószínűleg- mint oly sok mindenben- itt is az energiapolitikának kellene lépni és a pénzügyi-politikai rendszer átszabásával juthatna el tömegekhez is a távhűtés.

A rendszerek ugyanis üzemkészek. A mérnökök már megépítették.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://profigrammers.blog.hu/api/trackback/id/tr1712400783

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása