Tabuk nélkül a fizetésekről.
2017. november 18. írta: Profigrammers

Tabuk nélkül a fizetésekről.

Eddig elképzelhetetlen látvány fogadja a magyarországi gyorséttermek vevőit! A hamburger ára mellett, a pultban álló alkalmazott fizetése is ki van írva a reklámtáblákra. A könyvelési osztályokon dolgozók így a gyorskajáért sorban állva még egy kis extra ínycsiklandó élményt is kapnak, A pontosan kiszámolt, aláhúzott, levezetett bérkalkuláció persze nem miattuk került a vevők elé. Ma már mindkét nagy gyorsétteremi lánc így próbál munkaerőt csábítani magához.

 

foto:burgerking

 

 

Nagy verseny egyelőre nincs.  Nemcsak a hamburger ára hasonló, mindkét nagy láncnál majdnem ugyanannyi a fizetés. Bruttó 160 ezer forint. Ami azért- valljuk be- elég távol áll attól az összegtől, melyet a Z generáció tagjai - azaz a most 19-20 évesek- nemrég egy felmérésben jelöltek meg.

 

 

 

A magyar vállalati kultúrában korábban elképzelhetetlen hirdetések jelennek meg a buszokon, és már a kamion sofőröket is munka közben bombázzák a rádióreklámokban – az eddiginél - magasabb bért ígérő cégek.

foto:University of Pennsylvania

 

A történések egy része veszélyes- mondják a szakemberek - de a tiszta és átláthatójövedelmi viszonyok üdvözlendőek. A munkavállalók céghez való hozzáállását és lojalitását már - az azonos munkáért azonos bért elv alkalmazása – is jelentősen megváltoztathatja. A felmérésekből kiderül: az olyan cégeknél, ahol tiltják a másik fizetésének ismeretét, a dolgozók azonnal a legrosszabbat feltételezik, így a személyesen ilyen-olyan külön megállapodásokon kialkudott bér számtalan munkahelyi feszültséghez vezethet. Ezt is jól mutatja az az amerikai eset, amikor egy cég irodájában dolgozók – a menedzsment váltás után- megtudták egymás fizetését, tíz emberből nyolc annyira felháborodott a vélt vagy valós igazságtalanságokon, hogy azonnal álláskeresésbe kezdett. 

 

foto:MEL Magazine

 

A fentebb említett óriási felháborodást kiváltott felmérés eredménye itt olvasható.

Az egyik legvitatottabb eredmény az, hogy a Z generáció tagjai - azaz a most 18-19 évesek legalább 300 ezer forintot szeretnének keresni leendő a munkahelyükön, de a megfelelő fizetést 450 ezer forintban jelölték meg.   Az elvárások és a valóság között azonban- nagyon sok szakterületen- óriási különbségek vannak. A gyorséttermi pozíciók, vagy az építőipari cégeknél elhelyezkedők de sok a buszvezető és rendőr fizetése sem éri el a nettó 200 ezer forintot.

 

foto:abovethelaw

 

Csak érdekességképp: a magyar határtól nem messze, egy osztrák gyorsétteremben - igen ugyanabban, mint amelyben Magyarországon is dolgozhatna- a pult mögött álló hölgy a fizetéséből eltart egyedül egy gyermeket, két év alatt összespórolt egy jó állapotú középkategóriás kocsit és el is vitte vele nyaralni a gyereket.

 

A közgazdasági szaktudással nem megáldott átlagembereknek csak ezek a különbségek értelmezhetők és jól mutatják, hogy az európai bérekhez képest mennyivel kevesebb az itthoni fizetés.

 

Nem csodálható, hogy a –már említett felmérésből is kiderül- a fiatalok 67%-a szerint tíz év múlva külföldön könnyebben talál munkát, mint Magyarországon, és 52%-uk inkább ott is keres majd. A Z és Y generáció tagjai szerint az informatika a telekommunikáció és a szolgáltatóipar lesz a húzóágazat.

A mostani gimnazisták és főiskolások azonban nemcsak a fizetésekkel kapcsolatosan fogalmaznak meg erőteljes elvárásokat. Az egyre élesedő munkaerő-piaci helyzetben ők azok, akiket egyre nehezebb plusz munkára bírni. Ők már – az idősebbekkel ellentétben- kritikusan állnak a munka-szabadidő arány felbomlásához és nem hajlandóak „életüket és vérüket” adni a cégért.

foto:pymnts.com

 

A tapasztalatok szerint új motivációs módszereket kell számukra kitalálni. A jelenlegi munkaerőhiányos időszakban ez különösen veszélyes, mert sok munkahelyen már most is olyan nagyok a dolgozók terhei, hogy tömegesen mondanak fel. A legfrissebb adatok szerint pedig már nem is csak a különleges képzettséget igénylő munkahelyeken van gond.  A kereskedelemben dolgozók szakszervezetei szerint a 2017-es karácsonyi bevásárlási szezonban valószínűleg sok olyan bolt lesz, ahol annyira kevés a dolgozó, hogy a kiszolgálásban is zavarok lesznek. Az elmúlt hónapok egyeztetésein elért béremelés is kevés. A dolgozók célja a minimum 240 ezer forintos fizetés. Ez azonban un. bérspirál kialakulásához vezethet, amelynek hatásai kiszámíthatatlanok.

Nem véletlen, hogy a gazdaságpolitikusok nagyon óvatosan nyilatkoznak a kérdésben.  Az emberek elégedetlenségére könnyű hatni. Egyre több olyan óriásplakátot látni, amelyen nyugati béreket ígérnek. Csak azt kérik, hogy a szavazók a tavaszi választáson őket juttassák hatalomhoz!

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://profigrammers.blog.hu/api/trackback/id/tr5013216749

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

blog pszichiáter 2017.11.19. 08:25:55

Csúnya vége lesz ennek! Ezt ki is kellene termelni!

Nick a banya 2017.11.19. 08:39:52

@blog pszichiáter: pontosan. Ez így csak 22-es csapdája lesz.

ringer 2017.11.19. 08:46:27

Nem szép dolog a nettó béreket keverni a bruttó bérekkel minden megjelölés nélkül.

Laca1558 (törölt) 2017.11.19. 09:14:49

@blog pszichiáter: A munkaerőhiány előbb-utóbb ráveszi a vállalatokat és a politikát, a hatékonyabb szervezésre. Aki ezt nem tudja meglépni, az olyan szinten lemarad a versenyképességben, hogy elsüllyed.

Nem kötelező senkivel sem megegyezni. A cég mond egy összeget, a jelölt is mond egyet. Vagy lesz egy olyan kompromisszum, ami mindkét félnek jó, vagy mindketten megköszönik a lehetőséget a másik félnek, és viszlát. Amíg van más, aki megadja a magasabb bért, addig lehet ugrálni a munkavállalónak. Ha nincs, akkor a cég van nyerő pozícióban. Ez nem erkölcsi vagy társadalmi kérdés, ez a kő kemény profitorientált szemlélet, vagy ha úgy tetszik: a kapitalizmus.

Zeuska 2017.11.19. 09:42:13

Az egyezkedéssel már ott tartanak a kicsi és nagy cégek is manapság, hogy szakképzetlen, egészségügyileg megkérdőjelezhető embereket kénytelenek már felvenni. Ez a célcsoport is már fogyóban van.
Na és itt találták ki a nagy magyar csodát, hogy újra kell foglalkoztatni a 70-80 éves öreg szakikat.
Most jött el az idő, hogy meg kérdezzük a hős/vitéz vinetú orbánkát, hogy milyen 2millió erőtartalékról beszélt Brüsszelben, akik kihúzzák európát a nagy meleg kakából.
Ha jobban belegondol az ember, lehet hogy előre megálmodta ezt a 2millió migránst(erőtartalékot)?

MEDVE1978 2017.11.19. 10:01:05

A probléma az, hogy a magyar rendszer egy fos. A termelékenységünk szar, így a versenyképességünk az alacsony forint euro-árfolyamra és alacsony bérekre alapoz, nem pedig a dolgozók jó képzettségére. Az EU környezet azonban katasztrofálisan befolyásolja ezt az egészet, mivel a gyakorlatilag a bármilyen alacsonyabb képzettséget megszerző munkaerő elvándorol, hiszen a környező országokban a többszörösét keresi. A képzettebb munkákat végzők keretében is van ilyen, azonban ott legalább a többség meg tud élni a keresetéből, így relatíve kevésbé éri meg elvándorolni. A kormány reakciója ráadásul elég cinikus erre, bezáratja a gimnáziumokat, ezzel akarja a szakképzés felé terelni a gyerekeket. Persze ez rövid távú gondolkodás, hiszen hiába lesz 20%-al több szakképzésben tanult gyerek, ha ugyanúgy elmennek nyugatra.

A megoldás valahol túl mélyen van és politikai prekoncepciók miatt nem valósítható meg. A jelenlegi helyzetet a kétezres évek elején előre lehetett látni, ugyanakkor a növekedési helyzetből kifolyólag csak 2008-2010 környékén indult meg a masszív kivándorlás. Előtte főként a képzett munkaerő vándorolt el, egy talán még elfogadható szinten. A hiba szerintem a tandíj körüli vita és elrontott felsőoktatási reform. A FIDEX 2004-ben tisztán népszerűségi okokból démonizálta a tandíjat, ezzel befagyasztva a felsőoktatást. Így viszont a felsőoktatás érdemi források nélkül marad, a képzés színvonala csökken, ráadásul rengeteg diákot hiába képez ki a rendszer a magyar adófizetők pénzéből, ők rögtön elmennek nyugatra. A démonizálás és a kettős beszéd (a tandíj helyett gyakorlatilag hasonló okokból lecsökkentették az államilag finanszírozott helyek számát) ahhoz vezetett, hogy a szektor szempontjából kulcsfontosságú "röghöz kötést" már nem tudták megvalósítani a politikai ellenállás miatt.

Holott lehetett volna ez egy jóval profibban kitalált rendszer is, olyan tandíjjal, amit az állam megelőlegez és bizonyos mennyiségű hazai munkaviszony után elenged, viszont vissza kell fizetni, ha külföldre megy az illető.

Ehelyett ma ott tartunk, hogy külföldre képezzük a munkaerőt, itthon munkaerőhiány van, ezért bért kell emelni. Ennek költségeit viszont nehezen bírják a versenyképességüket az alacsony bérű munkásokra alapító cégek.

MEDVE1978 2017.11.19. 10:09:00

@Zeuska: Magyarországnak a területen két tartaléka is van. Az egyik, ahogy írod, az éhező nyugdíjasok, akik még képesek dolgozni. Ez egyébként még csak nem is olyan új: rokonaim mérnöktanárok. Jött a büdös nagy FIDESZ propaganda, hogy a nyugdíjas ne dolgozzon vagy ha dolgozik, mondjon le a nyugdíjáról és csak a fizetését kapja. Mindkét rokonom mosolygott egyet és elment nyugdíjba. A szakiskola már nyár elején megkereste őket, hogy jöjjenek dolgozni. Ők mondták, hogy ingyen ugyan nem, nyugdíjuk mellék kérnek bért is. Erre mondták, hogy akkor megbízási szerződés.
Na, ez szivárog most át a gazdaság más részeibe is.

A másik tartalék a cigányság. Ez viszont a társadalmi viszonyok mellett mérsékelten kihasználható csak. Egyrészt nem biztos, hogy a magyar vásárló "elfogadja" majd a cigány vízvezetékszerelőt a lakásában. A másik az, hogy a cigányság egy részének pont az a problémája, hogy zsákfalvakban él, ahonnan nem tud bejutni az egyébként munkaerőhiánnyal érintett térségekbe.

kalbász 2017.11.19. 10:16:14

@MEDVE1978: Elmehetnétek mára picsába az éhező nyugdíjassal.

Magyarországoan a világon a legmagasabbak a nyugdíjak az átalgbérhez képest.

Pont azért alacsonyak a NETTÓ bérek, mert az élőmunkát IS szarrá adóztatják, hogy legyen miből nyugdíjat fizetni a világrekorder számú nyugdíjasnak.

Tudod, mert mindenkinek 1 szavazata van. A költségvetés döntően legmagasabb kiadása a közvetlen nyugdíjfizetés és akkor a közvetetteket ide se vettük, melyek a világon egyedülállóak.

Ez az ország tragédiája és a problémáinak 99%-a ebből fakad.

Tamáspatrik 2017.11.19. 10:16:35

A fizetések gyors növelése leginkább az inflációt pörgetné. Ez már most is látszik. A cseheknél vagy szlovéneknél vásárlóerő paritáson csak kb. 10%-kal vagyunk lemaradva, tehát a magyar fizetések kb. ott vannak, ahol a magyar gazdaság. Könyörgöm, ne az osztrákokhoz viszonyítsunk, hanem inkább a csehekhez és szlovákokhoz.
Az irigység olyan, hogy mindig ahhoz viszonyít, aki magasan fölötte van.
Egyébként a munkahelyi bérek ismerete is tapasztalatom szerint rossz vért szül. Ugyanis három esetben szoktak haragudni egymásra az emberek: ha a másik fizetése több, ha ugyanannyi, vagy ha csak kicsivel kevesebb mint az övé. Legtöbben a saját munkájukat felértékelik másokéval szemben.
Egyes dolgozók igénylik, hogy tudják egymás fizetését, sőt el is mondják, mert szeretnék tudni, hogy hol vannak a "csípéssorendben" - ez a régi, mondhatni paraszti felfogás. Nem véletlen, hogy nyugaton teljes titok övezi, hogy ki mennyit keres.
A fizetés részben szerencse kérdése is, a főnökökön múlik, hogy valahogy próbálják kiegyensúlyozni az indokolatlanul nagy eltéréseket.
A dolgozónak elég tudnia, hogy milyen átlagos fizetések vannak abban a munkakörben és máshol mennyit kereshetne hasonló munkával.

Paprikajancsi007 2017.11.19. 10:18:42

@MEDVE1978: Nem tud bejutni.:DDDD Ez jo volt.
Meg a cigany vizvezetekszerelo is xDD.

Zsuzsi25 2017.11.19. 10:22:51

@blog pszichiáter: sajnálom szegény fönököt, igy most évente csak kétszer mehet a maldiv szigetekre nyaralni, és sajnos igy csak évente cserélheti le a kocsiját, az megszokott fél év helyett.
De, hogy; magyar cégnél melozo barátnömet emlitsem: "olyan jo nézni, mikor a fönök begurul az uj audijában, jo érzés, hogy tudom, hogy megdolgoztam érte"

Visceroid 2017.11.19. 10:31:58

"A probléma az, hogy a magyar rendszer egy fos. "

És az is fog maradni, amíg az egész ideológia-vezérelt. Orbán irányít, a nép meg követ. Ennek megvannak a következményei.

Drednaught 2017.11.19. 10:32:05

@Nick a banya: Már bocs, de ez a bunyó nem úgy kezdődött, hogy a másik visszaütött.
Anno megtehették volna a cégek, a nyugatiak is, hogy ugyanazért a munkáért, amit idehoztak, nem csak 30%, hanem akár 50%-ot fizetnek.
A magy vállalkozó is megtehette volna, hogy nem minimálbért fizet(ami anon volt 25, majd 40, majd később 50 rongy), hanem rendes bért, amit maga is megkért volna.
Nem tették.
Most, hogy a gazdasági fagyi visszanyal, legyenek szívesek ugyanúgy elfogadni a kereslet-kínálat játékszabályait, mint amikor ugyanezzel visszaélni volt annyira könnyű számukra.

MEDVE1978 2017.11.19. 10:34:44

@kalbász: Ez nem változtat azon, hogy az átlagbér nagyon alacsony, így a nyugdíjas nagyjából baszhatja, hogy az átlagbérhez képest magas a nyugdíja.

A német átlagnyugdíj több mint 1200 EUR. A magyar átlagnyugdíj 110 ezer Ft.
A német átlagnyugdíj tehát a háromszorosa a magyarnak, míg a megélhetési költségek azért korántsem így aránylanak.

MEDVE1978 2017.11.19. 10:37:23

@Paprikajancsi007: Remélem nem fog meglepni, hogy már ez a folyamat is elég rég megy. 20 éve a szakiskolákban mondjuk a tizede volt cigány a diákoknak, most már a fele. Tehát ne gondold annyira sci-finek a cigány festőt, víz-gáz szerelőt, pincért stb.

Barkalot 2017.11.19. 10:41:10

Sajnos nem nagyon lesz változás. Mindig lesznek balfaszok és/vagy nyomorúságos emberek, akik 110-130ért, vagy akár még kevesebbért elmennek robotolni gyárakba vagy eladónak, vagy segédmunkásnak. És ezt tudják a cégek is. Pont megadják azt a minimumot amit a szerencsétlen dolgozó elfogad bérnek.

Barkalot 2017.11.19. 10:42:48

"Ha Magyarországra jössz, nem veheted el a magyarok munkáját !"

MAGYARUL!

:D

Tsteinar 2017.11.19. 10:49:16

Aki ma Budapesten és környéken nem talál normális, jól fizető munkát ott az egyénnel van a gond nem a rendszerrel.

Singerkém 2017.11.19. 10:55:33

@MEDVE1978: a termelékenység annyira nem lehet szar, hogy az osztrák bér harmadat- negyedét keresse a magyar munkavállaló.... Ez csak duma. A termelekenysegunk 60 százaléka a nyugatnak a fizetésük meg 30. Ez annak köszönhető, hogy kihasználnak bennünket. Utána meg halljuk, hogy mennyi pénzt kapunk az EU tol , de azt senki nem reklámozza, hogy ugyanolyan pozícióban, ne adj isten ugyanannál a cégnél felét harmadát keresi a magyar, mint a német.... Az mennyi pénz, ha megszorzod 2 - 4 millióval? Gyanítom, hogy összehasonlítható az EU támogatásokkal....

Negrogo 2017.11.19. 11:04:25

@ringer: Na igen. Ev eleve azt se ertem minek egyaltalan brutto bereket felhozni. Az a lenyeg amit kezhez kapsz. Marpedig a netto atlag az 110-120e forint magyarorszagon kb. Amikor olvastam ilyeneket, hogy 200 (netto) az atlag ber mondom kimaradt 10 ev az eletembol vagy mi?

nemecsekerno_007 2017.11.19. 11:04:26

- Magas az elvonási szint. (még mindig pedig csökkentették)
- Azért magas, mert magas a kiadási oldal értéke is. (nyugdíj, TB etc...)
- Ezen kívül még rosszul is van elosztva az a keves is.
- A nagy rendszereket egy nagy közös kalapból finanszírozzák, de vannak akik ki tudnak bújni a befizetés alól.
- nyugdíj, TB ezeket mind a mostani befizetésekből finanszírozzuk.
- befizető viszont egyre kevesebb van. kevesebb gyerek születik és sokan külföldön dolgoznak így itt nem fieztnek járulékot.

Ez nagyjából a leosztás, ezekkel kell számolni. Sok az eszkimó és kevés a fóka és mind a fókáknak, mind az eszkimóknak van szavazati joga de az arányok miatt az eszkimók vannak többségben. Ez szívás.

2017.11.19. 11:13:17

@blog pszichiáter: a magyar munkavállaló ki is termeli a bérét, sőt még a nyugati munkavállaló luxusbérét is kitermeli a multi magyarországi leányvállalatánál. A magyar melós, aki külföldre megy, arról számol be, hogy kevesebb munkával négyszeresét keresi, mint Magyarországon. Angliában az a tempó, ami Magyarországon normális, az őrült hajtás, ezért ahol kelet-európaiak dolgoznak, ott a bennszülött brit hamar besokall és kilép. Termelékenység meg a kisfaszom...

Barkalot 2017.11.19. 11:17:05

@Singerkém:

Borsodban is a töredékét kapod ugyanannak a melónak mint Bp.-n.

Amúgy meg ha itthon lenyúlják az EU-s lóvét, annak nem az EU az oka.
(Bár én a helyükben egy centet nem nyomnék már ebbe az országba)

Barkalot 2017.11.19. 11:19:32

@Colonel H. Stinkmeaner:

Arról miért nem esik szó, hogy egy színszarmagyar vállalkozó sem nagyon akar rendesen fizetni a dolgozóinak? De 20 milliós verdára bezzeg van pénze.

Buchhalter 2017.11.19. 11:21:44

@Colonel H. Stinkmeaner: egyet értek minden soroddal.Jó páran hazug lózungokkal dobálóznak : amagyar munkerő nem elég termelékeny,elavult a tudása stb.Ehhez képest tárt karokkal fogadják a szakiainkat Európában és már a világ más tájékain is.

Netuddki. 2017.11.19. 11:22:35

Alacsony a termelékenység? Persze. A politikában. Amíg ostoba, tanulatlan emberek dönthetnek a sorsunkról, hoznak egymásnak ellentmondó, tolvajoknak kedvező törvényeket, ez addig így is marad.
Tállai mint NAV vezér? Na neeee! Egy vicc! De a többi képviselő, miniszter, tinisztár, se jobb.

desw 2017.11.19. 11:23:01

@MEDVE1978:

"Ez nem változtat azon, hogy az átlagbér nagyon alacsony, így a nyugdíjas nagyjából baszhatja, hogy az átlagbérhez képest magas a nyugdíja."

Mondjuk ha kevesebb lenne a nyugdíj és a nyugger, akkor talán több lenne a nettója a munkásnak, nem-e?

"A német átlagnyugdíj több mint 1200 EUR. A magyar átlagnyugdíj 110 ezer Ft.
A német átlagnyugdíj tehát a háromszorosa a magyarnak, míg a megélhetési költségek azért korántsem így aránylanak. "

Jaja! Miért állsz meg itt az összehasonlításban? Mert a többi ciki lenne, mi?

Mondjuk hány százalék dolgozik Németben és Magyarországon: 50-55% vs. 40%, azaz Magyarországon legalább még 1 millió embernek kellene dolgoznia.

Aztán hány százalék a nyuggerek arány: ~20 vs. 30%, azaz Magyarországon arányaiban kb 1 millióval több a nyugger van, mint a "haldokló" Nyugaton.

csárlszbrunzol 2017.11.19. 11:24:40

@Drednaught: "...legyenek szívesek ugyanúgy elfogadni a kereslet-kínálat játékszabályait..."

Ez nem elfogadás kérdése, hanem ugyanaz a valóság, amit a munkavállalók kaptak az arcukba, amikor munkavállalói oldalon volt túlkínálat. A munkavállalók sem "fogadták el", de közben mégis. Most fordult a kocka, nincs ebben semmi pátosz.

csárlszbrunzol 2017.11.19. 11:25:35

@Zsuzsi25: Ugye, erre szokták írni, hogy akkor a barátnőd inkább alapítson céget és járjon inkább Ő audival...
Tudom, de magóg. De ez a szöveg is az.

desw 2017.11.19. 11:26:41

@Singerkém:

"a termelékenység annyira nem lehet szar, hogy az osztrák bér harmadat- negyedét keresse a magyar munkavállaló.... Ez csak duma. A termelekenysegunk 60 százaléka a nyugatnak a fizetésük meg 30. Ez annak köszönhető, hogy kihasználnak bennünket."

Magyarország keleti és nyugati része között is megvan a kétszeres bérkülönbség => az EU monnnyon le!

studkell 2017.11.19. 11:27:12

"Ami azért- valljuk be- elég távol áll attól az összegtől, melyet a Z generáció tagjai - azaz a most 19-20 évesek- nemrég egy felmérésben jelöltek meg." - posztoló

A gondolatjel ne kötőjel legyen. Mondjuk - valahogy - így kéne. A többi helyen is. Honnan veszik ezt az emberek? Nem olvasnak könyveket? Iskolában sem? Ja, igen, valószínűleg ez a baj.

csárlszbrunzol 2017.11.19. 11:27:52

@mennyi?husz!: Márpedig fontos a bruttó. Gondolj csak bele, mi történik, amikor megvariálja a kormány az SZJA-t. Vagy akkor a világbajnok ÁFA miatt se rinyáljon senki, hanem mondja azt, hogy engem az érdekel, mennyibe kerül az adott áru a boltban és leszarom az ÁFA-tartalmát.

Buchhalter 2017.11.19. 11:29:41

@MEDVE1978: ezeket az ostoba számokat a saját agyaddal álmodtad meg??! A cigányság már a fele mindenhol? Persze...!Rém álmaidban lehet.Az igazság az ,hogy roma testvireink a csökkenő segélyek és az egyre magasabb börtön büntetések miatt inkább tömegesen külföldön próbálkoznak érvényesülni. Kanadába csak 25 ezer vándorolt ki 2004 óta és pár száz főtől eltekintve a többsége nem jött vissza.A magyar termelékenységi mutatóid meg inkább arra mutatnak,hogy te is egy fizetett bérence lehetsz a Magyar Gyáriparosok Szövetségének akik ahelyett,hogy tisztességes bért adnának állandóan csak rinyálnak. Lásd Székesfehérvári Videoton ahol a szerelő soron nettó 120-140 ezer a fizetés.Ezzel szemben hasonló munka a Grundfossnál nettó 180-200 ezer.Szerinted a többség hová megy dolgozni? Egyszerű matek ,igaz? s ez csak egy cég .

Netuddki. 2017.11.19. 11:30:06

@Buchhalter: Múltkor a fideszrádióban, valamelyik orbánfelszopó "elemző" mondta, hogy minden €100 munkabérre egy "nyugati" melós €130-t termel, a magyar meg €240-et.

Ahogy, szívesen olvasnék egy elemzést, egy nyugati mekdönci és egy magyar bevétel-kiadás összehasonlításáról.

A rögvalóság szerintem az lehet, hogy a magyarokat itt mindenki hülyére veszi. Kezdve a saját választott vezetőinkkel.

2017.11.19. 11:31:23

@Singerkém: hülyeséget beszélsz. Azok a munkák vannak idetelepítve, amit nyugaton nem tud elvégeztetni, mert nem bírja el a bérköltséget.
De van megoldás az álproblémára, amit felvetettél. A munkaerő szabad áramlása.
Kimegy a magyar, idehaza csökken a munkaerő kínálat, ergo nőnek a bérek.

Talán meg kéne vizsgálnod az elvonás mértékét is. A cég ugyanis bérköltségben gondolkozik, nem nettó bérben....

csárlszbrunzol 2017.11.19. 11:32:13

@Netuddki.: Ezt a termelékenység-dolgot bazira félreszokták érteni. Valahogy a legtöbben arra asszociálnak, hogy kevés munkát végez a magyar dolgozó. Ez természetesen nem így van. Viszont ha az elvégzett munka _értékét_ nézzük, akkor sajnos kijön. Pénzben mérik a hozzáadott értéket, ez a termelékenység. És mivel itt alacsonyabbak a bérek mint nyugaton, ezért alacsonyabb a termelékenység is. Nem azért, mert kevésbé dolgozik jól vagy hatékonyan a magyar munkaerő. Oké, a hatékonyság alacsonyabb valamivel, de nem az a fő faktor.

2017.11.19. 11:32:27

@Zsuzsi25: csinálni kell egy saját céget.
Vagy jól házasodni...

Netuddki. 2017.11.19. 11:34:57

@desw: Alapvetően az a probléma, hogy az alacsony, bolhapöcsnyi munkabérből nagyon magas kulcsokkal és balfaszmód magas ÁFA-val lehet csak adóbevételt csinálni. Amivel ezek az osotba politikusok és csókos közgizdák csak azt érik el, hogy külföldre megy a munkavállaló, a munkáltatók meg szebbe fizetik a bér jó részét, 22-es csapdája a magas adó.

Adóreform nélkül szintén nem lesz itt változás.

Drednaught 2017.11.19. 11:35:12

@csárlszbrunzol: Hogy nem fogadták el a munkavállalók?
Odamentek, aláírták, beálltak a szalag mellé, majd hó végén jött a fizetés. Ez kérlek mi, ha nem "elfogadás".
Elfogadás alatt nem azt értjük, hogy bármiféle ellenérzésnek nyoma sem marad, hanem az aktuális szituáció elismerése és az adott ajánlat elfogadása.
Pontosan ugyanezt kell tennie a munkáltatóknak most: fintoroghatnak, sírhatnak, de akkor is alá kell írniuk azt, ami nem tetszik.

Nincs ebben semmi pátosz, csak nem értem, hogy mire fel sírnak a munkáltatók, mikor kicsit sem hallották meg anno a munkavállalók sírását?
Én emlékszem egy egész generációnyi "vállalkozóra", akik évente cserélték le a városi terepjáróikat, miközben minden egyes dolgozójuk minimálbéres volt.
Én kicsit sem sírok értük.

Barkalot 2017.11.19. 11:35:36

@nemecsekerno_007:

"kevesebb gyerek születik "

Személyes környezetemben ott születik gyerek, ahol amúgy a szülők a legalja helyeken dolgoznak bagóért, emellett nem érdeklődnek kb. semmi iránt, kulturális szükségleteik nincsenek, tipikus amolyan prolik. De ez szerintem máshol is így van. Akik tehetősek, diplomásak ott vagy nincs gyerek, vagy csak későn.

Profigrammers · http://profigrammers.blog.hu/ 2017.11.19. 11:36:55

@studkell: A szöveget a rendszer illeszti be a blog.hu felületébe. A tördelés azért olyan amilyen. Azért remélem érthető. Bocs.

2017.11.19. 11:37:28

@csárlszbrunzol: nem. A termelékenység kurvára nem a hozzáadott érték. A bérnek meg főleg semmi köze hozzá.
Mintha azt mondanád, az autód sebessége az üzemanyag oktánszámának függvénye.
(a sebesség nem azonos a végsebességgel)

csárlszbrunzol 2017.11.19. 11:38:06

@Drednaught: Olvasd el még egyszer, amit írtam. Benne van mindaz, amit írsz.
Nem mellesleg én sem sírok a munkáltatókért - mint ahogy a munkavállalókért sem sírok most sem és nem sírtam előtte sem. Egyik munkaadó sem szociális intézmény. Mint ahogy a munkavállaló sem.

Netuddki. 2017.11.19. 11:38:07

@csárlszbrunzol: Lófaszt! Az itt termelt autó motort pont annyiért adják el, mint amit Németországban csinálnak. Ugyan átlag fölött fizetnek ezek a gyárak itt, de még mindig csak 1/3-át mint ott.
B+, még a magas magyar adókkal is megéri nekik, mert maga a cég nem fizet egy kanyi adót se. Ezt az "extraprofitot" szerinted ki rakja zsebre?

2017.11.19. 11:38:55

@desw: tehát a megoldás a nyugdíjasok eltûntetése...

csárlszbrunzol 2017.11.19. 11:40:14

@Könnyen elkaptuk, uram!: Márpedig szerintem az, hogy adott teméket/szolgáltatást mennyi költségből lehet kihozni. Ha ebben nincs benne a (nyomott) bér, akkor nem tudom, miben van. Niylván, nem színtiszta, egy-az-egyben megfelelés van. De ha a bérköltség vs. termelékenységet nézzük, akkor ez a közelítés.

Netuddki. 2017.11.19. 11:40:46

@Netuddki.: Mármint, a magas munkát terhelő adókra gondoltam.

csárlszbrunzol 2017.11.19. 11:41:10

@Netuddki.: És hol keletkezik a profit? Itt, nálunk? Vagy az anyaországban?

Netuddki. 2017.11.19. 11:42:09

@Könnyen elkaptuk, uram!: "tehát a megoldás a nyugdíjasok eltûntetése..."

Már folyamatban van a titkos "Mengele terv", az egészségügy lerombolása.

Netuddki. 2017.11.19. 11:44:32

@csárlszbrunzol: Ezt most komolyan kérdezed?
Természetesen ott, ahol adózás szempontjából jobban megéri a végén.

desw 2017.11.19. 11:50:41

@Netuddki.:

"Adóreform nélkül szintén nem lesz itt változás. "

Egyetértünk!

Viszont adórefomhoz szükség lenne kiadáscsökkentésre, azaz pl a nyugdíjak csökkentésére, 2-3-400 ezer állami seggmeresztők kirugására, eü reformra, ... amit viszont a baltaarcú nép soha nem fog megszavazni (a 3 millió nyugger már egymagában kb 40%-a a választóknak).

Magyarán a - békés - változás esélye nulla.

Drednaught 2017.11.19. 11:52:13

@csárlszbrunzol: Ki akartam keresni azt a chartot, ami megmutatja, hogy adott országban 100EUR dolgozónak való kifizetés után hány EUR profitit fog termelni a dolgozó.
Ebben a németek 134EUR-ral álltak, ha jól emlékszem és kb 140-180 közt szóródtak a környékbeli országok. Mi 220 EUR-on álltunk, szóval ez az oka, amiért ide hozták és hozzák a termelést a németek, de az is kiderült belőle, hogy bőven van mozgástér a fizetésemelésekre, csak ezt a béna, kapzsi magyar vállalkozói réteg nem akarja majd tartani.

Ceterum censeo kínaiakat kell majd behozni idővel és letelepíteni őket vagy valamiféle munkásszálló-rendszert kiépíteni.
Ezerszer inkább költse erre a pénzt Orbán, mint a migránsok okozta károk csökkentésére vagy a Brüsszelnek fizetendő büntetésekre, amit a migránsok be nem fogadása miatt számláznak ki.
Kb. 3-500e kínai kéne az országba.

Más megoldás alig van. Esetleg a balkáni népek, de onnan is már rég nyugaton vannak az értelmesebbek. A környékbeli magyarok dettó.
Az ukránokat lerabolták a lengyelek, a kazahok, türkmének,stb. pedig nem állnak olyan rosszul, mint itt sokan hiszik, nem érné meg nekik a magyar buli.
Visszahívni a külhoni magyarokat semmi értelme, mert csak csökkentenék az itthoni bérszínvonalat, másrészt ők is szarabbul élnének, mint most.

desw 2017.11.19. 11:57:13

@Könnyen elkaptuk, uram!:

"tehát a megoldás a nyugdíjasok eltûntetése... "

Mondjuk még mindig van kb 1 millió korhatár alatti nyugger. Számoljunk nekik csak havi 80k nyugdíjat, az évente ~ezer milliárd.

De csak csökkentsük a nyugdíjakat átlag 20k/hónap. Ez is 700 milliárd.

Vagy a nyugger kedvezmények: pl bérlet minimálbéres dolgozónak 10k, 200-at kapó nyuggernek 3k. Nyugger utazik 100Ft-ért a vonaton, dolgozónak ugyanez 4k.

Szóval azért nyuggerék is lehetnének kicsit belátóbbak, mert közben meg picsognak, hogy "Gonosz politikusok elüldözik külföldre a kisunokáját és a gyerekét!"

midnightcoder2 2017.11.19. 12:04:11

@Netuddki.: "Természetesen ott, ahol adózás szempontjából jobban megéri a végén."

Nem feltétlenül. Sok más szempont is van, Pl. hogy hol van a cég központja.

midnightcoder2 2017.11.19. 12:13:40

@desw: "Számoljunk nekik csak havi 80k nyugdíjat, az évente ~ezer milliárd. "

Ennél derék politikusaink is többet lopnak el évente, bármilyen színű is legyen az aktuális kormány.

Az igazi probléma amúgy szerintem nem a termelékenység, hanem a munkaerőpiac. Amíg van olcsó munkaerő, addig a legnagyobb termelékenység mellett is alacsonyak lesznek a bérek. Ez a termelékenység amúgy sem annyira egzakt dolog. Gondolj bele, hogy a kicsi kínai megcsinálja a tornacipőt, idehozza Európába, itt ráteszik a címkét hogy Adidas, és eladják 10x annyiért. Na most, ki a termelékeny ?

A saját területemen ez úgy néz ki, hogy a senior pozícióban dolgozó nyugati juniorok csinálnak egy rendszert, tele architekturális problémákkal, idehaza pedig a jó magyar programozó megpróbálja életben tartani, sőt kifésülni a problémákat. Negyedannyiért, mint amennyiért a junior belerakta odaát. A végeredmény - ideális esetben - egy jól működő rendszer lesz. Ahol a nagy hozzáadott értéket azok a polgárok produkálták, akiknek a hibáit javítjuk mi ideát.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.11.19. 12:14:03

Az x,y,z generációk után mi fog jönni?
A, b, c; esetleg 1, 2, 3...?
És van mondjuk K generáció is, pl. az 1950-es évekből?
Ki találta ezt ki vajon?

desw 2017.11.19. 12:35:33

@midnightcoder2:

"Ennél derék politikusaink is többet lopnak el évente, bármilyen színű is legyen az aktuális kormány."

A baloldal szerint Orbánék kb 600 milliárdot mutyiztak el 2010 óta, ez "csak" évi 100 milliárd.

A legnagyobb gond a sok here és a kevés dolgozó, és az emiatt magas bérterhek, stb.

"Gondolj bele, hogy a kicsi kínai megcsinálja a tornacipőt, idehozza Európába, itt ráteszik a címkét hogy Adidas, és eladják 10x annyiért. Na most, ki a termelékeny ?"

Az Adidas, mint brand.

Kicsi kínai lekoppintthatja az Adidas cipőt és árulhatja XinLing néven, de kb 20%-ért se fogja tudni eladni.

"A saját területemen ez úgy néz ki, hogy a senior pozícióban dolgozó nyugati juniorok csinálnak egy rendszert, tele architekturális problémákkal, idehaza pedig a jó magyar programozó megpróbálja életben tartani, sőt kifésülni a problémákat. Negyedannyiért, mint amennyiért a junior belerakta odaát. A végeredmény - ideális esetben - egy jól működő rendszer lesz. Ahol a nagy hozzáadott értéket azok a polgárok produkálták, akiknek a hibáit javítjuk mi ideát. "

Nyugaton sem mindig nyugatiak dolgoznak, hanem K-európai és indiai.

Egyébként ha a teljes bérköltséget nézzük (a munkáltatót ez érdekli), akkor már magasabb bér (havi 1,5 millió ft nettó/hó) esetén is drágább min 15%-kal a magyar foglalkoztatás, mint pl az angol, alacsonyabb bér esetén (3-400k nettó/hó) akár 50-80%-kal is magasabb.

Bambano 2017.11.19. 12:38:25

@Barkalot: te, meg a többi haverod, akik a 20 milliós verdával jöttök, kiszámoltátok már, hogy mekkora ökörség ez?

itthon a bruttó árbevétel nagyjából harmadát lehet nettóban kifizetni. vagyis ahhoz, hogy egy embernek 100 rugóval megemeld a havi nettó bérét, ahhoz éves szinten 3.6 millió forinttal több bruttó árbevétel kell.

Ezt szorozd meg annyival, ahányan dolgoznak a cégben. Kevesebb, mint hat ember béremeléséből kijön egy 20 milliós verda.

Vagyis egy 20 milliós (-nak látszó) verda megvásárlása *SOKKAL* kevesebb terhet jelent, mint a fizetésemelés. Például ismerek céget, ahol 120 ember dolgozik, a főnök prémium suvval jár. 120 ember tisztességes béremelése 432 millió forint árbevétel növekedést igényelne.

Remélem ennyiből látod, hogy miért ökörség ez a 20 milliós verdázás folyton?

csárlszbrunzol 2017.11.19. 12:48:00

@Netuddki.: Költői volt, természetesen. Arra próbáltam célozni, hogy az itteni egységek egyfajta cost center-ként üzemelnek, ahol annyi marad, amennyi fedezi az itteni melót. És esetleg ha tudnak, akkor még optimalizálnak kis adót is.

csárlszbrunzol 2017.11.19. 12:51:13

@Drednaught: Szerintem meg az lenne a "megoldás", hogy olyan termékeket állítsunk elő, ami profitábilis. Az összeszerelő üzemek nem azok (mármint nem nekünk azok). Nyilván, örülhetünk, ha egyáltalán azok itt vannak. De ha erős gazdaságot akarunk, akkor valamit nekünk , magunknak kell alakítanunk. Ehhez kell egy itthoni tőkés réteg, amelyik akar és tud itthon befektetni, valamit olyan dolgokat előállítani, amelyért külföldön is van kereslet.

2017.11.19. 13:00:18

@Drednaught: kapaszkodj meg, Kínában már a partmenti, keleti nagyvárosokban, amik egyenként annyi lakossal rendelkeznek, mint Magyarország, magasabbak a bérek, mint Magyarországon. És a megélhetés olcsóbb. Persze van Kínának is olyan vidéke, ahol córesz van, de onnan meg egyszerűbb Kína fejlettebb területeire menni dolgozni. A gazdag kínai meg meg se áll Amerikáig, Kanadáig, Ausztráliáig, Angliáig. Eleve oda küldi horror összegű tandíjakért tanulni a kölykeit, aztán megy utánuk az egész család, amint a gyerek szerzett tartózkodási engedélyt.
Magyarország nem lesz célpontja ázsiaiaknak. Filippínók, thaiok se állnak meg Magyarországon, mennek Ausztriába, Svédországba, Németországba.

Sir Galahad 2017.11.19. 13:07:26

Unom már ezt a Z generációs nyafogást. Azoknak, akik most lépnek be fiatalként a munkaerőpiacra, egyszerűen szerencséjük van, mert a gazdaságban van egy pici élénkülés, ami bizonyos területeken valóban okoz munkaerő-hiányt - ezért nagy most a pofájuk. Majd amikor jön a következő menetrend szerinti válság, kisebb lesz és örülnek, ha nem halnak éhen.

Laca1558 (törölt) 2017.11.19. 13:11:54

@Bambano: Nekem meg sokkal kevesebb terhet jelent még 2-3 hónapig munkát keresni, akár egyszer-egyszer potyára kiutazni külföldre. De után jóval többet keresni ;-)

Laca1558 (törölt) 2017.11.19. 13:14:29

@Sir Galahad: Az ilyen hozzászólások után csodálkoztok, hogy miért nincs hurráoptimizmus a nyugati liberális kapitalizmus iránt. Komolyan mondom, ennyi ésszel... :)

Buchhalter 2017.11.19. 13:18:59

@desw: elég setét vagy . Amit leírsz azért már Albániában is népforradalom söpörné el azt aki ilyen hígagyú ötleteket vetne be! Szóval anyám aki 40 évet lehúzott nővérként az is seggmeresztő ?! Elmész te a pic...!Hála égnek azért az átlag politikusnak még mindig több esze van mint az olyan sötéteknek mint amilyen te is vagy.

erkölcsi hulla 2017.11.19. 13:21:06

Miért kell az összes cikket telebaszni semmitmondó képekkel, mint valami díványos moslékot?

2017.11.19. 13:22:51

@midnightcoder2: haha, na akkor majdnem ugyanazt csináljuk, csak mondom a csavart. A kinti cégtől érkező kódot indiaiak írták(inkább kontárkodták össze fillérekért), ezt a nyugati cég üzemelteti(pontosabban csak szeretné, de nem működik), de a hibajavítás már ide jön, amiért a magyar béreknél jóval többet, de egy kinti seniornál azért kicsit kevesebbet kapok.

2017.11.19. 13:24:03

@erkölcsi hulla: Könnyebb olvasás közben poziccionálni, ha tagolt a szöveg. Az más kérdés, hogy mi van a képeken.

2017.11.19. 13:28:56

@Sir Galahad: Na igen, de lesz majd sírásrívás, mikor jön a következő belassulás/visszaesés, és a hurráoptimizmus alatt elszórt pénz(hisz minden magára adó fiatal vesz legalább egy behozott rom BMW-t magának :)) nagyon hiányozni fog mindenkinek (lásd 2006-2008). Mókás elvárásaik vannak azért, mindenféle szakmai tapasztalat nélkül, mert azért valljuk be, amit az iskola ad, az jobb esetben alapnak elég, rosszabb esetben, még annak se.

desw 2017.11.19. 13:32:07

@Buchhalter:

"Amit leírsz azért már Albániában is népforradalom söpörné el azt aki ilyen hígagyú ötleteket vetne be!"

Az jó! Mondjuk ettől még mindig nem lesz több pénz az államkasszában a szocializmus további finanszírozására, lásd Görögország!

"Szóval anyám aki 40 évet lehúzott nővérként az is seggmeresztő ?!"

Nem! Ő nem! Nem a tanárokról, rendőrökről, eü dolgozókról és tűzoltókról beszélek, hanem az önkormyánzatokban és egyéb sóhivatolokban "dolgozókról". Ezeknek csak azért van munkájuk . . .őőőő izé munkahelyük, mert idióta bürokrácia van, így kell a sok aktakukac. Ez nem más, mint a nagy szociális foglalkoztatás. Kár, hogy elvileg 30 éve volt egy rendszerváltás, . . . állítólag . . .

"Elmész te a pic...!Hála égnek azért az átlag politikusnak még mindig több esze van mint az olyan sötéteknek mint amilyen te is vagy. "

Több esze van?? Ha a politikus saját szemszögéből nézzük a dolgot, akkor igazad van. Nekik nem jól kell kormányozni, hanem népszerűen, hogy a sok agyhalott polgár rájuk szavazzon. De hol lesznek már ezek a politikusok akkor, amikor ránkomlik ez a szocialista ganyédomb?

A kérdés inkább az, hogy ki nevet a végén? Szerintem minél előbb túl kellene esni az érdemi reformokon, mert annál könnyebb és kevésbé fájdalmas lenne.

2017.11.19. 13:35:33

@desw: az átlag nyugdíjas nem kap sokat, nem tudom honnan szeded ezt. A hiba a fiatalon (45 évesen) nyugdíjazott aktatologatókban keresendő. Ismerek nem egy katonatisztet, aki 20 év meló után 2-300k-s nyugdíjjal + 5-6 lakás bérleti díjából tengeti mindennapjait. Most kb 55 év körül vannak. Tipikus magyar sikernyugdíjas, aki a semmire alapból óriási összeget kap, és emellett vígan dolgozott is.

Buchhalter 2017.11.19. 13:38:18

@Sir Galahad: neked is sík hülye elgondolásod van a világról.Hány éves is lehetsz? 50 és halál között? A mai generációk a netnek hála olyan információ özönben élnek,hogy veled ellentétben őket már nem lehet másnap érkező újságcikkecskékkel megvezetni.A te idődben még elérhető áron voltak a lakások ,ma már az egekben az ár az élhető helyeken.Lásd van megfelelő mennyiségű munka,tömegközlekedés,orvos stb.Bruttó 160 ezerből nem mész messzire.Még ha nettót kapsz akkor se.Nem véletlen,hogy Pesten nincs takarító már ennyiért se.Azzal meg kár riogatnod,hogy jön gazdasági összeomlás vagy lejtmenet.Abból ugyan úgy te is rosszul fogsz kijönni. Emelkedő bűnözés stb.

desw 2017.11.19. 13:42:09

@okostojas007:

Magyarországon csak azoknak kevés a nyugdíja, akik nem fizettek elég járulékot ill. nincs elég munkaviszonyuk.

Átlagnyugdíj ~115k, nettó minimálbér ~85k, ez van elkúrva, de nagyon.

Igen, a 3 millió nyugdíjasból még mindig van kb 1 millió korhatár alatti, egy csomi kamuroki, ill. alig 20-30 év jogviszonnyal rendelkező. Őket kellene első körben kibaszni a rendszerből és jól megbüntetni azokat a százezreket, akik pénzért vették a rokkantságukat.

Buchhalter 2017.11.19. 13:43:00

@okostojas007: már megint a városi legendák ! Amiről beszélsz az már rég megszűnt ,ill olyan személyekre vonatkozik akik a titkosszolgálatnál húztak le 20-25 évet! Amolyan jutalom ha már addig életben maradtak.Tudod okoska amikor néha - néha arról olvasol,hogy xy rendőrtiszt balesetben ,vagy öngyilkosságban elhunyt semmi köze a valósághoz.De azért nyomd a hülyeséget! Pont a Fidesz találta ki,hogy a fegyveres erőknél nagyon megszígorította a korai nyugdíjazást.Lehúzol min 30 évet ,vagy 58 elmúltál és akkor mehetsz csak nyugállományba!

Sir Galahad 2017.11.19. 13:51:13

@Buchhalter: A törvényszerűen bekövetkező gazdasági válságból természetesen mindenki rosszul fog kijönni. És arra is kiválóan alkalmas lesz, hogy a munkavállalói elvárásokat lehozza a realitás szintjére. Most, néhány évig még lesz lehetőség magasabb béreket, jobb munkafeltételeket kiharcolni, később meg, amikor a recesszió miatt megint megugrik a munkanélküliség, majd nem. Mi ebben a síkhülyeség?

Barkalot 2017.11.19. 13:56:40

@Sir Galahad:

Mi az a reális szint a munkavállaló szempontjából? Egy fiatal hülye lenne manapság 120 ezerért elmenni dolgozni, ha máshol ennek a többszörösét is megkeresi havi kevesebb munkaóráért. Nem nagyon tudok nagyobb ostobaságot annál, mint hogy valaki saját magát szopassa :))
És a fiatalok helyesen teszik, hogy válogatnak vagy leszarják a főnököt ha az elrendeli a feketén fizetett túlórát :)

"Most, néhány évig még lesz lehetőség magasabb béreket, jobb munkafeltételeket kiharcolni"

Parasztvakítás.

Sir Galahad 2017.11.19. 14:00:57

@Barkalot: "Egy fiatal hülye lenne manapság 120 ezerért elmenni dolgozni, ha máshol ennek a többszörösét is megkeresi havi kevesebb munkaóráért." Nagyon helyesen teszi. Én csak arra szerettem volna felhívni a figyelmet, hogy akik úgymond Z generációnak hívják magukat, azok semmivel sem különbek bármelyik generációnál, csak éppen szerencsés időszakban léptek a munkaerőpiacra. És az ebből fakadó nagyképű mentalitás a következő gazdasági válságnál durván vissza fog ütni.

desw 2017.11.19. 14:04:07

@Barkalot:

"Egy fiatal hülye lenne manapság 120 ezerért elmenni dolgozni, ha máshol ennek a többszörösét is megkeresi havi kevesebb munkaóráért. Nem nagyon tudok nagyobb ostobaságot annál, mint hogy valaki saját magát szopassa :))"

Ez klassz! Az otthon maradt mutert és fatert és a felnevelésed egy részét (bölcsi, ovi, egyetem, csp, . . . ) azért fizethetik a magyar adófizetők, ugye?

erkölcsi hulla 2017.11.19. 14:06:25

@Sir Galahad: A nagyképű mentalitást csak a díszbloggerek és a média nyomatja, szerintem teljesen tudatosan. Egyébként ez az abc generációzás is nagy faszság, nem lehet ennyire homogénen kezelni.

desw 2017.11.19. 14:07:08

@Sir Galahad:

"És az ebből fakadó nagyképű mentalitás a következő gazdasági válságnál durván vissza fog ütni. "

Na igen, nagy arc az már megvan Y és Z-knek, pedig nem az ő érdemük az, hogy 1-2 ezer kilóméterrel arrébb jóval többet kereshetnek.

Barkalot 2017.11.19. 14:07:24

@Sir Galahad:
Én meg folyton azt hallom az öreg szakiktól, hogy régen (20-30+ évvel) sokkal jobb volt minden. Most akkor kinek van igaza? Az Z generációval meg sok konfliktus lesz a begyöpösödött cégvezetőkkel szemben, de ettől még nem biztos, hogy a régi rendszerben szocializálódott vállalkozóknak van igaza.
Egy idősebb munkavállaló az lojális, a fiatal kevésbé, és ez szerintem nem baj.

ArriMedes 2017.11.19. 14:08:20

@desw:

harmadosztályú kis hülyegyerek, aki csak ennyit lát az egészből

ArriMedes 2017.11.19. 14:09:12

@desw:

ja, még generációzól is, LOL

Barkalot 2017.11.19. 14:09:31

@desw:

Annyira utálom amikor a vén szarok pattognak, hogy milyenek a fiatalok. De kik is tűrték meg a rákosi és a kádár diktatúrát évtizedekig????

desw 2017.11.19. 14:14:36

@Barkalot:

Kb 40 vagyok, így 10 évesen még nem csináltam forradalmat! Bocs, puhány vagyok!

A gond az, pubi, hogy nagy az arcotok, pedig kint csak beleültök a MÁSOK által létrehozott és megszenvedett készbe. Aztán meg visszaköpködtök, pedig a magyar adófizetők finanszírozták a fél életeteket.

Barkalot 2017.11.19. 14:16:13

@ArriMedes:

Nekem ezek a seggnyalók ne osszák a nem létező észt, akik mindig valakiknek a seggét nyalták "lojalitás" gyanánt, hol egy elvtársét, hol egy versenyszférás vállalkozóét. Az ilyen birka szarok miatt tehet meg a főnök bármit a dolgozókkal, mert csak tűűűrnek, tűűűrnek meg bégetnek.
Beeeee
Nem véletlen az sem, hogy simán bármelyik fajmagyar cég megteheti azt, hogy nem jelenti be rendesen a dolgozóit, meg kötelező túlórát ír elő, amit nem úgy fizet ahogy kellenek. Dehát megtehetik a birka, seggnyaló mentalitás miatt, nem??

Sir Galahad 2017.11.19. 14:17:39

@erkölcsi hulla: Én úgy tapasztalom, nem csak a média nyomja.

Barkalot 2017.11.19. 14:18:23

@desw:

A nyuggerekre gondoltam, akik tűrték, sőt akár támogatták is a kádár diktatúrát. 56' után kuss volt itt az országban és mindenki lapított.
Most is. A fiatalok meg ebből nem kérnek, hanem megpróbálnak elhúzni innen.

Jazo 2017.11.19. 14:22:03

Nagyjából az ország 1/4- én van munkaerőhiány és ott vagy növelni kell a béreket, vagy költözni máshová országon belül, vagy másik országba, hacsak nem helyhez kötött a vállalkozás vagy a piaca.

Mondjuk mire felfedezik a vállalkozások, hogy létezik más is az országban mint a Győr - Budapest tengely, addigra már ott sem marad szakképzett munkaerő, mert az ott élők kénytelenek elköltözni. Persze jellemzően külföldre, mert az országon belül nincs értelme, hiszen ha többet is keresne észak-nyugaton, a magas albérleti árak azt mind elviszik... Szóval a belföldi migráció minimális.

Azt mondjuk nem értem, hogy minek költ a kormány munkahely teremtésre milliárdokat olyan régiókban, ahol munkaerőhiány van ? (miközben oda nem akar csábítani egy céget sem, ahol munkanélküliség van)

Azt nem tudom, hogy a vállalkozások ki tudják-e gazdálkodni az emelkedő bérköltségeket, de ha nem, akkor itthon se munkaerő, se vállalkozások nem maradnak és itt marad egy "működésképtelen" gazdaság.

Tegnap épp olvastam egy cikket, miszerint nem érdekli a fiatalokat az építő ipar. Mitől lenne vonzó valakinek az építőipar, vagy bármilyen kétkezi szakmunka, ha a legtöbb helyen alacsony bérrel várják a jelentkezőket? (gyakran még csak nem is a szakmai bérminimummal, hanem minimálbérrel, mert akit lehet azt úgy vesznek fel, mint betanított munkást, vagyis nem kell kifizetni neki a garantált bérminimumot sem) Az építőiparban itthon nincs karrierlétra. Ahol kezdi pályakezdőként ott is marad és ebben az a fő probléma, hogy abból a bérből csak túlélni lehet, nem megélni. Az építőipar itthon rabszolgákat keres, ami nem csoda hogy nem vonzó a fiataloknak. Számukra az eldobható, egyszer használatos munkás a vonzó és lehetőleg olyan aki után kifizeti az állam a bérköltség egy részét pár hónapig. (aztán elküldik amint lehet, vagy ráveszik hogy magától távozzon és igényelnek egy újabb támogatott munkaerőt)

Barkalot 2017.11.19. 14:22:08

@desw:

Mert nem akarok vállalkozni. De az a minimum lenne, hogy jelentsen be rendesen meg fizessen ki úgy ahogy az törvényes. De a borítékozás, szerződésben nem létező kötelező túlóráztatás nem törvényes.

Sir Galahad 2017.11.19. 14:22:23

@Barkalot: Persze, az nem baj. Mindig kell az új szemlélet, hiszen a világ is változik. Az is tény, hogy a magyar cégvezetőkre elég nagy számban jellemző a fillérbaszó mentalitás. De azt a jelenséget, ami most zajlik a munkaerőpiacon, sokkal pontosabban lehet úgy jellemezni, hogy a most munkába állóknak a külső körülmények alakulása miatt szerencséjük van, mint azzal, hogy ők egy különleges generáció és bármiben többek, jobbak lennének más generációknál.

ArriMedes 2017.11.19. 14:27:11

mondjuk teljesen korrekt a kommenteket moderálni, hogy a csomó fideszmosdató, nyuggerező-munkanélküliző-cigányozó-zsidózó stb. söpredék ne élhesse ki magát.

Sir Galahad 2017.11.19. 14:28:28

@ArriMedes: Pont hogy szerencséje van, te barom. Mert ha mondjuk a gazdaság leszálló ágban lenne nagy munkanélküliséggel, alacsony fizetésekkel, vagy mondjuk nem lenne lehetőség Nyugaton munkát vállalni, akkor ugyanúgy szopnának, mint a korábbi generációk. Ez egyszerűen csak a külső körülmények pillanatnyi kedvező alakulása.

desw 2017.11.19. 14:29:22

@Barkalot:

"Mert nem akarok vállalkozni."

Ja, értem! Mondjuk könnyebb a készbe beleülni és rizikó nélkül várni a havi fix pénzt.

"De az a minimum lenne, hogy jelentsen be rendesen meg fizessen ki úgy ahogy az törvényes. De a borítékozás, szerződésben nem létező kötelező túlóráztatás nem törvényes. "

Látod, ha legalább egyszer már vállalkoztál volna, akkor tudnád, hogy miért van ez így. Hidd el, nem szórakozásból trükközik a legtöbb vállalkozó a fekete munkával.

De igazad van, ez így nem törvényes, de akkor a következő lépés az lenne, hogy pá, és munkanélküli vagy, mert a cég csődöt mond.

Barkalot 2017.11.19. 14:31:36

@Sir Galahad:

@desw:

Akkor meg a balfasz kormányt kell elzavarni. Kíváncsi vagyok a vállalkozók mekkora része fidesz szavazó. Gyanítom a nagy többség az. Főleg a nagyobb cégek.

ArriMedes 2017.11.19. 14:32:01

@Sir Galahad:

kkor ugyanúgy szopnának, mint a korábbi generációk"

????

kik?

a szocializmus alatt? ott egyeseknek szopás volt, de állást nem volt nehéz találni, átlagos elvárásszint is alacsonyabb volt

a rendszerváltás után? akkor sokan szoptak, többmillió munkahely szűnt meg, mellé rengeteg új is jött létre, multik+ vállalkozások, nemritkán magas jövedelemmel.

a hazai befagyás a 21. századtól datálódik, aztán válság, most némi kilábalás egy autoriter kormánnya l és még további leszakadást okozó gazdaságpolitikával, igaz, most már lehet menni külföldre.
akkor?

másrészt milyen jövedelemet is sajnálsz? az a bajod hogy a közmunkásokon kívül nettó 50-100 forintért kevesen dolgoznak majd teljes munkaidőben? a nettó minimálbéresek csak, jövőre az még 100 alatt lesz.

ezt sajnálod?

desw 2017.11.19. 14:32:38

Azt a hozzászólásomat miért törölted, b+?
Ja, ciki lett volna benthagyni, mi?

desw 2017.11.19. 14:37:25

@Barkalot:

"Akkor meg a balfasz kormányt kell elzavarni."

És? Akkor mi lenne? (utálom a Fideszt és Orbánt is!!!)

Hirtelen kevesebb nyugger lesz? Hirtelen kevesebb állami seggmeresztő? Hirtelen értelemesebb polgárok??

Tévedés! Pusztán egy kormányváltástól SEMMI nem fog változni. Változáshoz a nép kell!

" Kíváncsi vagyok a vállalkozók mekkora része fidesz szavazó. Gyanítom a nagy többség az. Főleg a nagyobb cégek. "

Mondjuk eddig Orbánék voltak kb az elsők az elmúlt 28 évben, akik csökkentették a bérterheket, azaz a vállalkozók terheti. Nézd meg, hogy a szocik még most is többkulcsos adóval, azaz a bérterhek újbóli emelésével kampányolnak.

Profigrammers · http://profigrammers.blog.hu/ 2017.11.19. 14:37:36

@desw: Sértő volt. Mint ahogy írtam: Ez nem háború. Beszélgetés
Ahol sértegetés nélkül isnlehet érvelni.

Sir Galahad 2017.11.19. 14:38:59

@Barkalot: Nincs akadálya, ha jól tudom, tavasszal választás lesz.

ArriMedes 2017.11.19. 14:39:26

amúgy a posztíró sem pontos

a 20-25 éves fiatal férfiak nettó 250 ezret tartanának megfelelő, nettó 400-at jó fizetésnek
és?
nettó 250 alatt mire is lehet menni?
nem sokra.
akkor?
100-200 közötti összeggel kellett volna elégedettnek lenniük, vagy mi?

desw 2017.11.19. 14:41:04

@Profigrammers:

Mi volt benne a sértő? Azt írtam, hogy vállalkozzon, ne picsogjon, ha kizsákmányolják!

ArriMedes 2017.11.19. 14:41:24

@desw:

magyarán megint aktív vs. nyugdíjas-állami szféra, hát gratulálok
amúgy a fidesz is keményen támogatja a magas nyugdíjúakat is, az állami szféra kiterjed, a vállalkozásokat is sokféleképpen fékezi, dolgozó nem alacsonya jövedelmű többgyerekeseknek kedvez kb.

Barkalot 2017.11.19. 14:41:55

@ArriMedes:

Még a bruttót sem adják meg a legtöbb helyen.

orient 2017.11.19. 14:43:38

szoval a hamburgeres gyorsetterem a cel. Hat mar bocs de az X generacio aki ennyit akar keresni gondolom nem a mekiben akar hamburgert arulni 40 evig ezert a penzert, elegg felreertheto igy azert.
A hamburgeres csaj meg egyedul a mekis fizetesbol sosem fog egy gyereket eltertani meg kocsit venni. Talan akkor ha van sajat lakasa a csald reven es nem kell alberletet fizetnie. Sajat tapasztalatbol mondom, igen Ausztriaban. Ehhez a trukhoz ha az illetonek nincs sajat lakasa min kelleni fog egy rendes irodai melo valamivel az ostrak atlagber felett, ha nem is vezetoi beosztasban de nem marcsika a takarito neni fogja eltartani egyedul agyereket, kocsit venni meg lakast is berelni belole. Elegge eros ferdites, osztrakoknal jo elet van, de azert ott sem aranyat szarnak az emberek.

Sir Galahad 2017.11.19. 14:44:45

@ArriMedes: Dehogy sajnálom. Teljesen rendben lévőnek, helyesnek tartom, hogy amikor a külső körülmények ezt lehetővé teszik, minél magasabb bért, minél jobb munkakörülményeket harcoljanak ki a munkavállalók. Van miből, a munkaadók profitja megengedi. Egyedül az nem tetszik, hogy azok, akik most szerencsés pillanatban értek munkavállalói korba, azt hiszik magukról, hogy ettől ők egy különleges, mondjuk Z vagy tökmindegy milyen generáció, akik értékesebbek a többinél és ezért jobbak a lehetőségeik. Pedig egy frászt.

ArriMedes 2017.11.19. 14:46:32

@Sir Galahad:

saját magaddal vitatkozol, senki nem állította hogy értékesebbek

desw 2017.11.19. 14:52:31

@ArriMedes:

"magyarán megint aktív vs. nyugdíjas-állami szféra, hát gratulálok"

Egyszerű matek ez: minél több eltartott és állami kiadás, annál több adó. Ha valaki holnaptól 10Ft-tal több nyugdíjat kap, akkor azt valakitől el kell vennie az államnak.

A bér szarrá van adóztatva otthon, a nettó kb duplája a munkaadó teljes bérköltsége.

Mi nem lehet ezen megérteni?

"amúgy a fidesz is keményen támogatja a magas nyugdíjúakat is, az állami szféra kiterjed, a vállalkozásokat is sokféleképpen fékezi"

Ez így van! Egy politikus nem kampányolhat azzal (semelyik, sem ellenzéki, sem kormány), hogy nyugdíjcsökkentés és az állami sóhivatalok leépítése, mert azt a buta nép nem szavazza meg. Pedig ez kellene, hogy kevesebb adó legyen a béren, és így több legyen a nettód pl neked is.

Sir Galahad 2017.11.19. 14:53:44

@ArriMedes: Ha te sem gondolod így, akkor nincs vitánk.

Barkalot 2017.11.19. 14:55:21

A probléma az, hogy a bruttó bér is nagyon alacsony, hiába sok az elvonás.

2017.11.19. 14:56:56

@csárlszbrunzol: volt egy felmérés eredményéről egy cikk az indexen, kimutatták, hogy Magyarországon egy euró bérköltségre vetítve a nyugatinál jóval magasabb érteket állít elő egy munkavállaló. Ezt nem a fideszmédia írta, hanem az index.

ArriMedes 2017.11.19. 15:00:44

@desw:

nem ezt nem lehet megérteni, hanem az ezzel kampányolóknak azt, hogy ennyire a társadalom működése nem egyszerű.

triviális, hogy ha az állami szféra negyedére csökkenne, a nyugdíjtömeg szintén negyedére, akkor több jutna bizonyos dolgokra---de ennek is ára van, ez egy társadalom, nem asztalon tetszés szerint csoportosítgatott gyufaszálak, nem pár szám egy excel-táblázatban.
101.

desw 2017.11.19. 15:01:27

@Barkalot:

"A probléma az, hogy a bruttó bér is nagyon alacsony, hiába sok az elvonás."

Mihez képest? Ha ájfonban méred, akkor igen. Ha a megélhetés költségeihez méred, akkor azért nem annyira.

Zsuzsi25 2017.11.19. 15:01:32

@csárlszbrunzol: Itt az egyenlötlenségekröl van szo. Arrol, hogy mig a fönök audival jár amit lecserél évente, addig a dolgozo annyit sem keres, hogy megéljen.
(Én multinál dolgozom, de nem mindenki ilyen szerencsés)

ArriMedes 2017.11.19. 15:01:44

@karandash:

ilyen felmérés nem létezhet, mert nem mérhető a termelékenység ilyen egyértelműen.

desw 2017.11.19. 15:11:12

@ArriMedes:

"triviális, hogy ha az állami szféra negyedére csökkenne, a nyugdíjtömeg szintén negyedére, akkor több jutna bizonyos dolgokra---de ennek is ára van, ez egy társadalom, nem asztalon tetszés szerint csoportosítgatott gyufaszálak, nem pár szám egy excel-táblázatban."

A gond az egyentlőtlenség!

A jelenlegi helyzet nem korrekt, egyébként pontosan a fiataloknak nem, ugyanis a jelenlegi helyzet nem más, mint a fiatalok jövőjének a felélése.

Ész nélkül osztogatták/osztogatják a zsíros nyugdíjakat olyan emberek millióinak, akik alig dolgoztak 20-30 évet.

Veletek mi van és mi lesz? B+, ti nagyon meg fogjátok szopni! Most fizethetnétek a brutál járulékokat, de ha megéritek a 70 évet, kb lófasz nyugdíjat fogtok kapni.

Egy társadalomban élünk, mindenkinek kutya kötelessége lenne áldozatot vállalni, de nem, mert most a 3 millió nyugger szent tehénként van kezelve.

Én egyébként szarok az egészre, a ti érdeketek lenne a változás!

histar007 2017.11.19. 15:44:52

Azért még mindig nem tartunk ott, hogy bárhol ahol nincs elegendő ember ott el is kezdjenek emelkedni a bérek.
A multik erre különösen érdekesen reagálnak: van a policy meg a HR tanácsadó. Ha az előbbi évi 3-4% emelést enged, akkor külön engedély kell ezt meghaladni. Ekkor viszon kiderül, hogy Magyarország egy mennyire kis piac a többi nagy országhoz képest. Nem is biztos, hogy eljut a felelős vezetőig a probléma. A HR partner pedig nem mindig szolgáltat megfelelő adatokat, mert nem azt kérnek tőle. Jelzést sem küld, mert azt sem kértek tőle.
A vége az, hogy marad egy rakás üres pozíció mert a központilag megállapított bérért nincs ember. Az itteni vezetés pedig nem adhat többet hiába is akarna nagyon. Az pedig, hogy ki mindenki megy le a raktárba besegíteni az ünnepek idején az nem kerül be a statisztikába. Látványos beúszás nincs, vagyis fent azt látják majd, hogy minden a legnagyobb rendben.
A történet nem a képzelet szüleménye.

nemecsekerno_007 2017.11.19. 16:02:51

@Barkalot: Ennyi ragadt meg abból amit írtam? :)

Buchhalter 2017.11.19. 17:00:51

@Sir Galahad: es realis szerinted az elszallt lakhatas

Drednaught 2017.11.19. 17:18:02

@csárlszbrunzol: Természetesen így van, a magyar gazdaság legnagyobb baja, hogy mint olyan, nincs saját terméke, saját márkája, saját vállalata.
Ha egy országnak nincsenek kiaknázható természeti kincsei, akkor csak ez maradhat, de ebben iszonyatosan állunk.
És még csak az sem igaz, hogy annyira ötletelni kéne, hogy mibe fektessünk: informatika, ez a jövő, sőt ez lesz minden a jövőben.
Masszívan kéne kódoltatni a gyerekeket holnaptól, hogy 20 év múlva ebből hasznunk legyen, de milyen kormány fektetne egy 20 év múlva jövedelmező üzletbe, ha annyiféle rövidtávú igényt kell kielégíteni, mint amiket ma megfogalmaznak?

@karandash: Igen, a part menti Kína egy brutális metropolis, de ez a rész is a jobb sorsot kereső középső országrész lakosainak beáramlásából él és itt van a kutya elásva: ha a mi szabadabb kapitalizmusunkban nagyobb szabadságot tudunk ígérni egy-egy ilyen kínainak(akárhány kölke lehet, nem hogy büntetjük, adunk neki adókedvezményt,stb.), akkor ide is jöhetnek, nem csak a part menti Kínába.
Mellesleg el se hinnéd, hogy mennyire egymás seggében élnek ott százmilliók. Ehhez képest a mi rohadtul ritkán lakott országunk egész csábító tud lenni.

2017.11.19. 17:18:27

@Buchhalter: meséld már el, mi a fenéről beszélsz, itt lakik 2 utcával lentebb, de te megmagyarázod, hogy nem létezik :D
nagyon profi.. mégg.. holnap mi jön, megmondod, hogy a piros tűzoltóautó kék?
Meséld már el, hogy a hiperszuper magyar hadseregben az elmúlt 20 évben milyen veszély fenyegette a 130kg-os pocakos irodai tiszteket?

csárlszbrunzol 2017.11.19. 17:22:30

@Zsuzsi25: Akkor kérjük vissza a cucilizmust.

midnightcoder2 2017.11.19. 18:15:25

@okostojas007: Ez elég fura, mifelénk fordítva szokott lenni. A fejlesztés odahaza, a javítás és továbbfejlesztés near-shore, azaz itt, míg az üzemeltetés és az a magasabb szintű support (= ami közelebb van a userhez és távolabb a kódtól) az indiánoknál. Fordított irányról most hallok először.

midnightcoder2 2017.11.19. 18:18:50

@Drednaught: "Masszívan kéne kódoltatni a gyerekeket holnaptól, hogy 20 év múlva ebből hasznunk legyen, de milyen kormány fektetne egy 20 év múlva jövedelmező üzletbe, ha annyiféle rövidtávú igényt kell kielégíteni, mint amiket ma megfogalmaznak?"

Egyrészt. Másrészt, a csináljunk mindenkiből kódert mozgalom ami manapság az ebből élő iskoláknak hála eléggé divatozik, nem feltétlenül annyira nagyon szerencsés. Ez egy olyan szakma, ami akinek valóban való annak mennyország, de annak akinek nem, maga a pokol. És ebben mint mindenben akkor lehetsz igazán jó, ha tényleg szereted.

midnightcoder2 2017.11.19. 18:19:52

@Drednaught: A másik dolog, hogy tök jó hogy kitanítunk egy rakás jó fejlesztőt, de hogyan győzzük meg őket arról, hogy ne menjenek a suli után azonnal egy határral nyugatabbra ?

desw 2017.11.19. 18:29:48

@midnightcoder2:

"A másik dolog, hogy tök jó hogy kitanítunk egy rakás jó fejlesztőt, de hogyan győzzük meg őket arról, hogy ne menjenek a suli után azonnal egy határral nyugatabbra ? "

Értelmesebbje hamar rájön, hogy a nyugati kereset + nyugati árszínvonalnál jobb a nyugati kereset + keleti árszínvonal.

anyadmajma 2017.11.19. 18:48:46

@desw: nem, az értelmesebbej hamar rájön, hogy jobb, kényelmesebb és sokkal nyugodtabb az élet nyugaton, ahol bőven keres annyi pénzt, hogy vígan éljen.

2017.11.19. 18:51:52

@midnightcoder2: ez egy kisebb cég, gondolom még nemtudják, hogy hogy kéne :)

2017.11.19. 18:53:35

@histar007: ami nekem fura, hogy emelés helyett inkább importálnak ukrajnából embert, de nem emelnek.
Fura ötlet, hogy inkább fizetnek lakhatási támogatást, vagy utazási költséget, de bért, azt nem emelnek.

desw 2017.11.19. 19:06:50

@anyadmajma:

"Nem, az értelmesebbej hamar rájön, hogy jobb, kényelmesebb és sokkal nyugodtabb az élet nyugaton, ahol bőven keres annyi pénzt, hogy vígan éljen. "

És még kényelmesebb és nyugodtabb, ha még több marad a rezsi + lakbér után keleti árszínvonalon.

Mondjuk havi 800k-ból Angliában, Németországban vagy Magyarországon élhetsz jobban?

anyadmajma 2017.11.19. 19:15:18

@desw: nemá, egy programozó itthon keres havi 800k-t. Nettó. Persze a tesztelő az nem.
Van olyan ismerősőm, 62 éves és idén váltott munkahelyet. Igaz, U.K.
56 éves volt, amikor odament (előtte 30 évig is nyugaton dolgozott.)
Annyit kérdeztek tőle, hogy meg tudja-e csinálni és mennyit kér.
Szerinted 50 felett itthon mi van? Persze, nem fog mindenki elmenni, nem arról van szó.

desw 2017.11.19. 19:29:15

@anyadmajma:

"nemá, egy programozó itthon keres havi 800k-t. Nettó. Persze a tesztelő az nem."

Alkalmazotti béreket nem ismerem, de vállalkozóként annyit keres, amennyit a tudása enged. Ha hülye, akkor keveset, ha okos, akkor brutál sokat! És akkor jobban jár alacsonyabb árszínvonal mellett élve, mint a paki negyedben Londonban.

#szájbergyerek# 2017.11.19. 19:50:31

Nagyon helyes, hogy kiírják a fbéreket.
Már rég meg kellett volna szüntetni azt a fillérb***ást, hogy a jelentkezők közül azt veszik fel, aki a legkevesebbet kéri.

DFK 2017.11.19. 22:16:09

@Jazo: na pont az építőiparban keresheti magát az ember gennyesre.

Drednaught 2017.11.19. 22:19:04

@midnightcoder2: Minek mennének el, ha ma már egy fejlesztőnek bőven elég a virtuális találkozás és a számlára utalt pénz?
Persze ettől még tény, hogy ahogy kiderült, nincs Magyarországon annyi tehetséges focista, mint reméltük, ugyanúgy nem leszünk a 10millió programozó országa sem, de akkor is nagyon sokaknak jelenthet ez kiugrási lehetőséget, ráadásul az informatika minden szintjén munkaerőhiány van, szóval ha valaki egész nap oprendszereket telepít, a másik rendszergazda lesz, a harmadik kis bérkódoló, az még ugyanúgy feljebb lépés lesz mindenkinek, még ha egyikük sem a nagymenő fejlesztőmérnök.
És a legjobb az egészben, hogy ehhez nem kell részecskegyorsítót építeni, kibaszott olcsó notebookok kellenek a nagy értékű programok megkreáláshoz is. Filléres dolog ez és nagyon nagy értékű a mögöttes tudás.
Viszont ha tegnap kezdjük el nyomni, már akkor is késő...

Jazo 2017.11.19. 23:09:44

@DFK: Ez lehet hogy igaz az ország észak-nyugati és középső részén, de máshol nem. Itt speciel lényegtelen, hogy milyen szakmád és milyen tapasztalatod van, úgy kezdik hogy minimálbér plusz zsebbe még egy kevés...

erkölcsi hulla 2017.11.20. 00:59:46

@Jazo: "na pont az építőiparban keresheti magát az ember gennyesre."
Fejtsd ki ezt nekem légyszíves !

2017.11.20. 03:28:44

@Drednaught: Ázsiában élek. Látom közelről, hogy az ázsiai embernek tökre nem számít, hogy máshol több gyereket csinálhatna. A csóróbb kínainak egy gyerek is elég, arra viszont egy csomó pénzt költ, "little emperor" szindróma, különórák, utazások, magániskolák, zongoraleckék stb.
Aki több gyereket akar, az kifizeti a magasabb adót, az ugyanis nem olyan magas, hogy egy kicsit gazdagabb ember ne tudná kiköhögni.
Amúgy a gazdagabb városokban élő kínai fiatalok jó része is inkább már Starbucksban ücsörög egész nap a szabadnapján a MacBook-jával, minthogy családot alapítson.

Aki pedig nem akar Ázsiában zsúfolt, szennyezett környezetben élni, az vesz letelepedési kötvényt Kanadába. Vancouver nem véletlenül van tele kínaiakkal, koreaiakkal. Ázsiai ismerőseim szinte mind jártak már Magyarországon (Csehországgal, Ausztriával együtt letudják egy körutazásban), nagyon olcsónak és élhetőnek tartják, de egyik se akarna magyar fizetésért dolgozni, Ausztriánál alább nem adnák. Ezek a képzettebb ázsiaiak, akik mondjuk értenek is valamihez, bár egy ázsiai egyetemi diploma azért messze nem olyan tartalmú, mint egy európai... De mondjuk ezek azok, akik egy irodában dolgoznak itt, akik világot tudnak járni.

Singerkém 2017.11.20. 06:27:35

@Könnyen elkaptuk, uram!: Érdekes, amíg vasfüggöny volt, meg amíg nem léptünk be az EU-ba, addig elbírta a bérköltséget és mégis legyártotta a termékét nyereséggel....

Az elvonást meg hagyjuk. A magyar ugyan tényleg magasabb, mint mondjuk az osztrák, de messze nem annyival, hogy indokolhassa a nettó bérkülönbséget.

Egy osztrák havi 800 EUR bruttóból 680 marad a munkavállalónál.
Egy magyarnál 160.000 Ft, ami 533. Az osztrák nettó tényleg jelentősen több marad, na de hol látsz te 3-4-szeres különbséget a nettó bérben, amit az elvonás okoz??

Konklúzió: te beszélsz hülyeséget.

A munkaerő szabad áramlása frankó szerintem is, csak akkor nem tudom mit sírtok, hogy már fél, ja nem egy, ja nem, kétmillió magyar hagyta el az országot.... hiszen - mint feljebb írtad - ez szerinted teljesen normális.

desw 2017.11.20. 10:17:01

@Singerkém:

"Érdekes, amíg vasfüggöny volt, meg amíg nem léptünk be az EU-ba, addig elbírta a bérköltséget és mégis legyártotta a termékét nyereséggel...."

A vasfüggöny alatt hitelből volt finanszírozva a sok láblógatós munkahely és a KMK.

Az EU belépés előtt pedig pontosan azért tudott nyereséges lenni még a cég, mert nagyon alacsony, a mostaninál is alacsonyabb volt a bér.

Az elvonást meg hagyjuk. A magyar ugyan tényleg magasabb, mint mondjuk az osztrák, de messze nem annyival, hogy indokolhassa a nettó bérkülönbséget.

A GDP/főnél az is számít, hogy mennyien dolgoznak és mennyi eltartott van. Ez Magyarországon nagyon pocsék érték.

"Egy osztrák havi 800 EUR bruttóból 680 marad a munkavállalónál.
Egy magyarnál 160.000 Ft, ami 533. Az osztrák nettó tényleg jelentősen több marad, na de hol látsz te 3-4-szeres különbséget a nettó bérben, amit az elvonás okoz??
"

BAZ megye vs. Győr esetében mi indokolja vajon a 2-szeres bérkülönbséget?
Az EU és a multik? Ha nem lenne Győrben multi, akkor vajon BAZ-ban lenne magasabb a bér, vagy Győrben kevesebb?

Singerkém 2017.11.20. 14:28:53

@desw: "A vasfüggöny alatt hitelből volt finanszírozva a sok láblógatós munkahely és a KMK. "

Ja. De én nem a szocialista blokkról írtam, hanem a Nyugatról. Akkor nem volt olcsóbb munkaerő és mégis nyereségesek voltak.

"Az EU belépés előtt pedig pontosan azért tudott nyereséges lenni még a cég, mert nagyon alacsony, a mostaninál is alacsonyabb volt a bér."

Na látod. Most is nyereséges, pedig magasabb már kicsit a bér.

"A GDP/főnél az is számít, hogy mennyien dolgoznak és mennyi eltartott van. Ez Magyarországon nagyon pocsék érték."

Ausztriában 3580.000 (41,3%) bejelentett dolgozó van 8,5 mio emberre, Magyarországon meg 4,4 millió (44%) a 10 millióra. Ok ezekből pár százezer közmunkás, azokat kihagyhatjuk, de még akkor sem többszörös a különbség a két ország között.

"BAZ megye vs. Győr esetében mi indokolja vajon a 2-szeres bérkülönbséget? "

Messze nincs kétszeres különbség, még Budapesthez képest sem.
BAZ: 230 e
GYMS: 280 e
Budapest: 350 e

Forrás:
www.portfolio.hu/gazdasag/munkaugy/orult-kulonbsegek-vannak-a-budapesti-es-a-videki-berek-kozott.244528.html

De még ha kétszeres is lenne.... ha mi itt Mo.-n a felét keresnénk, mint a német vagy osztrák, azt hiszem a seggét a földhöz verné az emberek 99%-a örömében.

desw 2017.11.20. 16:30:41

@Singerkém:

"Ausztriában 3580.000 (41,3%) bejelentett dolgozó van 8,5 mio emberre, Magyarországon meg 4,4 millió (44%) a 10 millióra. Ok ezekből pár százezer közmunkás, azokat kihagyhatjuk, de még akkor sem többszörös a különbség a két ország között."

Ezzel szemben Ausztriában a munkaképes korú emberek 72%-a, Magyarországon csak 59%-a dolgozik.

tradingeconomics.com/hungary/employment-rate
tradingeconomics.com/austria/employment-rate

Ez azt jelenti, hogy Magyarországon még 1,3 millió embernek kellene dolgoznia. Jééé, ezt kb pont annyi, amennyi a sok korhatár alatti nyugger.

GDP/fő/év Ausztria 48k, MO 15k, azaz MO kemény 31%-on van A-hoz képest!

"Messze nincs kétszeres különbség, még Budapesthez képest sem."

A kérdésem az volt, hogy miért van akkor másfélszeres különbség?

Singerkém 2017.11.20. 18:58:32

@desw: Jó, akkor 72% versus 59%. Nem látom a három-négyszeres bérkülönbség okát.

"Ez azt jelenti, hogy Magyarországon még 1,3 millió embernek kellene dolgoznia. Jééé, ezt kb pont annyi, amennyi a sok korhatár alatti nyugger."

A korhatár alatti nyugdíjjal én sem értek egyet, de ez nem indokolja, hogy a munkáltatók miért fizetnek harmadát - negyedét, mint Nyugaton. Szóval a vita szempontjából irreleváns.

"A kérdésem az volt, hogy miért van akkor másfélszeres különbség? "

Nem. A kérdésedben kétszeres különbséget írtál. (2017.11.20. 10:17:01)
De erre is válaszoltam, idézem magam: De még ha kétszeres is lenne.... ha mi itt Mo.-n a felét keresnénk, mint a német vagy osztrák, azt hiszem a seggét a földhöz verné az emberek 99%-a örömében.

2017.11.21. 08:50:07

@Singerkém: önmagaddal vitázol?
Olyan dolgokat vélsz kiolvasni a hozzászólásomból, amik nincsenek benne.
Az elvonás mértéke önmagában nem indokolja. De nem elhanyagolható.
Ha az alapösszefüggésre vagy kíváncsi, az nem más, mint gazdasági logika.
Azèrt jön a Merci Magyarországra, mert olcsóbb itt termelnie.
Ergo, ha a költségei elérnék a németet, haza menne.
Még így is számtalan munkalehetőség van az óperencián túl. Megy is a magyar.
Biztos hallottál róla, hogy Kína már nem olyan vonzó. A cégek visszatelepülnek.
Vajon miért?
Mert olcsóbb ott termelni, ahol el is adja
Avagy a koreai gumigyártó itteni gyára. Nyilván azért települ ide és nem Kínába, mert kisebb a költsége rajta.

2017.11.21. 09:05:55

@Singerkém: tehát a magyar bérek emelkedése piaci folyamatok hatására következhet be. A kérdésedre a válasz: a gyártás oda fog menni, ahol jobban megéri. Tehát az Audi Győrbe és nem Ózdra. Vasút, közút.
Amennyiben a magyar bér megközelíti a nêmet bért, vissza települ.
Vagy más, olcsóbb országba. Mondjuk Románia.
Hogy miért? Versenyképesség. Nem lehet megélni hazaszeretetből. Lásd angol autóipar....nincs angol tulajdonos...
A bérekről: az Audiban a magasabb bért igénylő munkák németországban zajlanak. Irányítás, kutatás, fejlesztés, tervezés, stb.
Itt az összeszerelés...
A kutató mérnök többszörösét keresi a sori munkásnak. Nyilván hamarabb költ olyan dolgokra, amire a melós nem. De a kávézóba is beül , míg a melós legfeljebb automatá ból kávézik.
Így a szolgáltatások ára is lehet magadabb, illetve az értékesítés volumene több. Tehát a felszolgáló is többet keres.

Singerkém 2017.11.21. 12:12:32

@Könnyen elkaptuk, uram!: Senki nem gondolja komolyan, hogy német bérek lesznek Magyarországon. Ellenben a harmada-negyede az bizony egy vicc.

Singerkém 2017.11.21. 12:16:42

@Könnyen elkaptuk, uram!: "Olyan dolgokat vélsz kiolvasni a hozzászólásomból, amik nincsenek benne."

Na sorold, mi nem volt benne?
süti beállítások módosítása