Merj váltani!
2018. július 14. írta: Profigrammers

Merj váltani!

 

Jó pap holtig tanul. Okkal lett ismert e mondás, és az sem véletlen, hogy az életvezetési tanácsadók, humán erőforrás-szakemberek és egyéb guruk is az élethosszig tartó tanulásra bíztatnak.

A Lifetime Learning sem újkeletű. Régen is a sikeres ember egyik ismérve volt, hogy a szakmájában élete végéig képezte magát. Nyitott volt az új módszerekre és a munkáját érintő újdonságokra. Mint az antik világ mesteremberei. Az évek alatt nemcsak tapasztalatot, hanem tudást is gyűjtöttek, és nem voltak restek újra iskolapadba ülni.  

Napjainkra ez elengedhetetlenné vált, a világ megváltozott. Ma már nem elég a saját választott szakmánkban a legjobbnak lenni. Korábban az volt a tanács, hogy pár évente keressenek új munkahelyet maguknak a dolgozók, így lehet a leghatékonyabban karriert építeni.

Ma már a hétévente szakmát váltók sem okoznak meglepetést.

Persze az nem mindegy, hogy kényszerből vagy önszántából vált az ember.

Magyarországon soha nem látott munkaerőhiány van! – zengi a teljes média. Eközben az ötvenévesek között egyre magasabb azok száma, akik nem találnak munkahelyet. Sokan összeroppannak – mentálisan aztán fizikailag is – ha munkahelyükön kiderül, hogy nincs rájuk többé szükség. Elképzelni is nehéz, hogy valaki 25-35 év munka után már nem kell többé. Az adott pozícióba, munkahelyre. Aki azonban ezt a tényt megérti, fel tudja dolgozni, hasznára is fordíthatja a történteket.

A munkaerőhiány teremtette lehetőségekkel is lehet élni. Az természetes, ha nem a nehéz fizikai munkára gondol elsősorban egy idősebb ember. Az sem mindegy, milyen területen dolgozott eddig. Ha a kényszer mellett egyéb motiváció is van, biztosan talál az ember az érdeklődésének megfelelő területet. Mindenki tudja: ha Magyarországon ma elromlik valami, szinte megáll az élet. Nehezen találni autószerelőt, festőt, kőművest, és ma már a Facebookon is egyre többször könyörögnek ismerőseiknek mesteremberek telefonszámáért. Nincs lehetetlen!

Akit nem vonz az asztalosság vagy a festő-mázoló szakma, vagy nem mer egy autót szétszedni, még számtalan lehetőség vár! A váltáshoz azonban alázat, pozitív gondolkodásmód és bátorság kell! Ha mi irányítjuk a dolgok jóra fordulnak! 

Ha már saját szakmájában mindent megpróbált az ember, és kiderült, hogy így biztosan nem megy tovább, akkor meg kell találni azt a területet, ahol a következő pár évben kedvvel tud munkálkodni az ember. Számtalan jó példa van arra, hogy a hobbiból is lehet állás. Van olyan operatőr, aki ma már többet keres az addig kedvtelésből végzett asztalosmunkával, és már csak szabadidejében veszi kezébe a kamerát. Egy könyvelőből is lehet fogorvos-asszisztens és betegápolóra vagy kórházi kisegítőre is mindig szükség van. Másutt pedig bármilyen szakos tanárt vagy tanítót felvesznek, csak legyen!

Végeláthatatlan mennyiségű szakmából lehet válogatni. A szakképzési rendszerbe bekerülni pedig ma már nem csak pénzkérdés. Tagadhatatlan, hogy egyes szakmák elsajátításáért húzós árat kell fizetni, de - mint az Eduline összeállításából is kiderül- nagyon sokszor részletfizetés is van. Az sem ördögtől való, hogy a későbbi foglalkoztató fizeti a képzést, mint a fővárosban a buszvezetőkét.  Az iskolapadba visszaülni bizonyára nagyon nehéz, de sokszor még annál is jobban megváltoztathatja az életünket, mint gondoltuk. Egy óvodapedagógus tizenöt év után képezte át magát idősekkel foglalkozó szakemberré. Ma már az osztrák határ nyugati oldalán él. Két évbe telt, míg egy ottani idősek otthonában olyan munkakörbe került, melyhez akkora fizetés jár, hogy családja is költözött, két gyermekét ott neveli tovább. A jövedelem és megbecsülési különbségek miatt természetesen még mindig elképesztően vonzó Nyugat-Európa, de ma már Magyarországon is vannak olyan szakmák, ahol hasonló bánásmódban részesülnek a kollégák. A nyereség-energiabefektetés, bevétel-kiadás oldal egyensúlyba kerülhet. Hisz egy külföldre költözés nemcsak nagyobb nyereséget hozhat, hanem nagyobb energiabefektetést is igényel.

 

Szerencsére egyre többen vannak, akik már korábban is váltottak szakmát, így egyre több jó példa is akad.  A felnőtt lét egyik nagy kihívása, nemcsak az, hogy a lehetőségekkel miként él valaki, hanem az is, hogy a lehetőségeket hogyan találja meg!  Az Index összeállítása szerint teljesen felbolydul a munka világa.

A World Economic Forum elemzése szerint a most kisiskolás generáció 65%-ának olyan munkája lesz, amely ma még nem is létezik! Azzal mindenki nyerhet, ha az első lépést megteszi. Elgondolkodik azon, hogy mennyire érzi jól magát jelenlegi munkahelyén, és  jelenlegi munkája, tevékenysége boldoggá és elégedetté teszi-e?

A bejegyzés trackback címe:

https://profigrammers.blog.hu/api/trackback/id/tr1314113121

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Girhes 2018.07.15. 06:22:27

A szakképzési rendszerbe bekerülni nem pénzkérdés??? Mivan?? Nézd már meg egy OKJ-s képzés árait, te szerencsétlen. Lehetek bádogos 400.000 Ft + vizsgadíjért, burkoló 900eFt-ért, oszt mibű fizessem? Segílybű?

Mielőtt valami fasságot leírsz, tájékozódhatnál.

gabardin 2018.07.15. 06:42:55

Nem lenne ez rossz cikk, hiszen fontos témát feszeget.
"Az első két OKJ képzés ingyen van" olvasom valahol.
Ha a cikk szerzője utána járna a feltételeknek, kik, milyen képzésbe kerülhetnek állami támogatással, és még frissitené a cikket ezzel az infóval, akkor már nem kapná azt a túl éles kritikát.
Apró megjegyzés: amikor a különböző szakmákat sorolod, hogy kiből mi lehetne... a könyvelő is hiányszakma :) nem kell elmennie betegápolónak

Profigrammers · http://profigrammers.blog.hu/ 2018.07.15. 08:02:49

@gabardin: köszönöm az észrevételt, frissítettem.

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2018.07.15. 08:16:30

Én folyamatosan tanulok, de csakis magamnak.

Hülye leszek majd a tőkének tanulni!

Who111 2018.07.15. 08:33:26

Én pont elmúltam 50, és a legkülönbözőbb helyekre és pozíciókra adok be jelentkezéseket. Azon a kevés helyen, ahová behívnak (műszaki szakmám van és értek is hozzá), vagy nagyon kevés pénzt ajánlanak, vagy három műszak van, ami 50 felett nem szerencsés (vagy ilyen 12/24 meg hasonló munkarendek), de a legnagyobb baj (bár oda nem is szoktak behívni), ha idősebb vagy a leendő főnöködnél. Az még annál is nagyobb baj, mint hogy okosabb vagy nála, pedig az is eléggé az. Ja, és bocsássanak meg, ha a tapasztalatommal nem érem be üveggyönggyel! Általában felvesznek egy fiatalt, aki kevesebbet kér, nincs tapasztalata, nem tanítja be senki, mert nincs rá ember, és hát műszaki téren elég húzós költségeket lehet okozni egy cégnek, ha valaki elront valamit. Kérdés, hogy mi éri meg a cégnek? Évente tegyen tönkre pl. egy 7000 eurós lézeres munkadarab jelölő fejet, mondjuk elégtelen hűtéssel. Megérte a tapasztalatlan munkatárs az alacsonyabb fizetéssel? Kell ilyen is, mert hol szerezne tapasztalatot, de tapasztalt munkatárs mellé kell beosztani. Most meg az megy, hogy a kezdők egymást okítják, és pár tönkretett gép árán lassan megtanulják a szakmát. Egyébként meg a jövő egyetlen műszaki szakmája a 3D nyomtató szervizes lesz. :-) Az mindent legyárt, csak akkor van baj, ha elromlik. Bár ha van kettő, akkor szervizes sem kell, mert az egyikkel legyártok egy másikat... :-)

öreg baka nem rakéta 2018.07.15. 08:46:18

Fontos téma szarul megközelítve. Kérdem én, ha véletlenül elvégez egy OKJ tanfolyamot, szakmát szerez, hol kell kezdő lakatos, kőműves, szobafestő, stb. 50-55 évesen. Le kellne szállni a magas lóról, és a hétköznapokból tájékozódni. Munkahelyek, kollégák, munkavégzés, fizetés. Pont a fizetés, ami miatt az idősebbeket elküldik, mert már ingyen nem lehet fát vágni a hátukon.Cserébe ismerik az órát és a munkafegyelmet...

retkeslaci 2018.07.15. 08:53:38

@Girhes: az semmi, hogy egy OKJ-s képzés mennyibe kerül, de a képzés színvonala kritikán aluli. Gyakorlati helyet szinte egyik képzőközpont se tud biztosítani. De ha fizetsz lepapírozzák neked. Így lesz a kezedben egy asztalos, burkoló, szakács, hegesztő, akármilyen papír, de nulla gyakorlatod van. Ezt tudják a munkáltatók is.
Senki se fog egy OKJ-s gyorstalpalón végzett arcot alkalmazni.
Mondjuk targoncás tanfolyamot elvégzed OKJ-s papírod lesz róla, de a targoncajogsi az egy másik dolog, azt nem adják.
Hegesztő tanfolyamot elvégzed, de minősítésed sose lesz.
Az OKJ-s képzések többsége csak lehúz egy újabb bőrt a csóró munkanélküliekről nagy ígéretekkel.

Kopasz Szuzukis 2018.07.15. 09:32:03

Blablablablablabla!!!!
Bacod, mielőtt ekkora marhaságokat összefirkálsz, lépj ki a VALÓ ÉLETBE!
50 fölött lehet akármennyi szakmád, diplomád, tucatnyi nyelvvizsgád, ha nem vagy csókos, vagy rokon, sehová sem vesznek fel.
Miért is? MErt manapság a háer az isten. És a világos hajszínű, ám belül sötét háer-szakma csak a kort nézi. Mert azt monta a menedzsment, hogy fiatalítani kell, mert a fiatalokban van a cég jövőjének záloga. Hát eftikéim, azt ki is kéne váltani a zaciból. Ahhoz meg kellenének az öregebb szakik.
Más: tisztában van a cikk firkálója, hogy mit kóstál egy használható végzettség megszerzése? 2-3 év, és alsó hangon másfél milla. Mert a gyorstalpalós OKJ-s papírokat kiröhögik.
Vegyésztechnikusként megszereztem a biztonságtechnikai szakreferensi papírt - nem gyorstalpalósat, hanem a 2 éves, naponta padbanülős/szakmaigyakorlósat - sok-sok pénzért. Természetesen kevés, mert "nemdiploma", meg "nincsangolnyelvvizsga". Magyarországon. Magyar cégek magyar dolgozói közé kel az angol.

Privateer 2018.07.15. 09:35:04

@retkeslaci: Nemcsak csóró munkanélküliekről húznak le. Kimaradt az EU Támop pénzek lenyúlása.

registerz 2018.07.15. 09:59:22

Na ezért fasza hely az Egyesült Királyság! Magyarország papírország. Itt még hatvanévesen is felvesznek, és egy-két szakmától eltekintve még papír sem kell. Van próbaidő, ha megfeleltél, fasza, ha nem, kibasznak. Jah, és itt még az se gáz, ha kilépsz, valami nem jön össze az új helyen, ezért újra jelentkezel a régin.

Almandin 2018.07.15. 10:47:28

@Girhes: Sajnos valóban ez a helyzet. Sokszor azok, akiknek szükségük lenne egy új szakma megtanulására, nem tudják rá előteremteni a pénzt. A másik gond az, hogy 40 feletti pályakezdőként hatványozottan nehéz elhelyezkedni. Valószínűleg a hazai munkaerőhiányban az is benne van, hogy a cégek se olyan embereket keresnek, akik rendelkezésre állnak, ezért a kereslet és a kínálat nem találkozik.

öreg baka nem rakéta 2018.07.15. 11:42:13

@gabcigirl: Előkészítés a közalkalmazotti létszám fűnyíróelvű csökkentésére? Az államigazgatásban dolgozók és elbocsátandók túlnyomó része nő. Ahogy ismerem a kormányt, először a munkaerő lesz elküldve, mert a közeliek, rokonok megmaradása a tét... Majd 10-20 év államigazgatási munka után beugrik nővérnek, stb.

$pi$ 2018.07.15. 12:02:55

Magyarország, ahol kőművesként nem lehet elhelyezkedni. Na azért a hozzászólók is elmehetnek a fenébe az ilyen dumákkal.

Figyu! Veszel magadnak egy kanalat, kalapácsot, vödröt, meg pár dolgot, aztán felteszed magad a netre. Másnap mégy dolgozni. Ha nincs szakmád, akkor ugyanez. Ha egymásra rakod a téglát fal, ha egymás mellé, akkor kerítés lesz belőle.

Im just here for the comments 2018.07.15. 12:41:48

Az első két OKJs képzés ingyenes, miért is kerülne egy vagyonba?

Rozsgyi 2018.07.15. 12:58:42

Primitiv, egyszeru, ostoba cikk. Nulla informacioval. Na, az ilyen embereknek kellene mas munka utan nezni...

öreg baka nem rakéta 2018.07.15. 13:15:01

@Im just here for the comments: Ha felsorolnád az ingyenesen megszerezhető szakmákat és a képzési helyeket....

öreg baka nem rakéta 2018.07.15. 13:24:35

@Im just here for the comments: Megismétlem a kérésemet: Ha felsorolnád az ingyenesen megszerezhető szakmákat és a képzési helyeket....
Kiemelem: Az ingyenesen megszerezhető, és képzési hely:(

öreg baka nem rakéta 2018.07.15. 13:28:30

@Im just here for the comments: tanfolyamokj.hu/blog/okj-kepzes-ingyenes-ingyen-szakma-felnotteknek/

"Nem minden szakmát lehet állami támogatással megszerezni."
Ez is benne van, ha elolvasod...

"A szakképzési centrumokon kívül alapítványi és egyházi iskolák is indítanak ingyenes OKJ-s képzéseket, de csak az állam által támogatott szakmákat"

Im just here for the comments 2018.07.15. 13:44:04

@öreg baka nem rakéta: de miért is kellene nekem kepzeseket keresni? Ott a jegyzék, benne egy rakás szakma, amiből egy csomót indítanak minden évben, meg tudos tekinteni.

Volt egy szakma, amit kinéztem magamnak, a 9 hónapos gyorstalpaló 400+ vizsgadij lett volna. Úgy döntöttem, inkább elmegyek a két évesre ingyen. Az egyik gyors, de drága, a másik sokáig tart, cserébe ingyen van. Esti képzés, így munka mellett belefér, ha netán beüt a gebasz a jelenlegi helyemen, akkor van mihez nyulnom. Nekem ez megfelel, sokaknak nem. Ők sírnak. Hát sirjanak.

inyesmester 2018.07.15. 13:52:30

@Im just here for the comments: semmilyen értelmes, kurrens szakmai képzés nincsen ingyen. Amúgy sincsen, csak elvétve valódi szakmai képzés.Sokszor olyan egyszerű problémák nehezítik egy jónak tűnő szakma választását, hogy tud e az 55 éves 60kilót emelni, vagy 9 órát állni.
Kérlek keress nekem 3d tervező- modellező képzéseket , mert több éve nem találok!

öreg baka nem rakéta 2018.07.15. 13:52:47

@Im just here for the comments: Nyugodtan ringasd magad ebben a hitben. Mondjuk azt kértem, hogy az ingyenes szakmákat sorold fel, ha nem megerőltető, de belátom, sokat kértem. Pláne annak, akinek nincs internete... És kb 50 éves. Az ország eldugott szegletében él. Na azt milyen képzésre küldenéd? Milyen állásajánlatokra számíthat?
Nem a kormányzati lózungokra vagyok kíváncsi, hanem konkrétumokra.

Kopasz Szuzukis 2018.07.15. 13:58:19

@Im just here for the comments: kicsi csíra: ezek közül hány olyan van, amelyik TÉNYLEGESEN is elindul, és nem csak a listán szerepel? Megsúgom: tizede sem.

öreg baka nem rakéta 2018.07.15. 14:02:01

@öreg baka nem rakéta: Azt elfelejtettem, hogy az eredeti szakmája kőműves...

öreg baka nem rakéta 2018.07.15. 14:20:43

@öreg baka nem rakéta: Hogy még cifrázzam? Két gyereke van, jelenleg közmunkás a falujában. A házát még nem fizette ki. A felesége 8 általánost végzett, Szakmája nincs, jelenleg HTB.

öreg baka nem rakéta 2018.07.15. 14:47:43

@a ribancok is kidobják a csikket:
Érdeklődj idősebbektől... Háztartásbeli, hogy kielégítsem ismerethiányodat.

$pi$ 2018.07.15. 17:18:51

@öreg baka nem rakéta: "ments meg uram tőle:)"

Ez így van. De a fele ilyen... vagy rosszabb. :(

$pi$ 2018.07.15. 17:24:23

@a ribancok is kidobják a csikket: "És adnál neki munkát?"

Nem. De én nem hiszem, hogy én lennék egyedül az orszgában.

"Nyilván a te putridat ilyenek rakták össze,"

Meglepődnél. Meg azon is, hogy a sértegetés milyen kevés hatással van rám.

"de én csak ajánlással dolgoztatok szakembert, nem a netről keresek."

Irreleváns.

"Ahhoz számítógép is kell, hogy felrakja magát, egy mimimális honlap és árajánlat szerkesztési ismeretek."

Marhaság. Ha valaki tud minimális szinten írni meg olvasni, akkor legalább tíz magyar nyelvű site-ot talál a neten, ahol kőművesek is reklámozzák magukat. Nem az ezredfordulón járunk ám, ahol ez a "minimális honlap szerkesztési ismeretek" duma még menő volt.

"Ezekhez honnan szedjen zsét Bivalybasznádon, ahol van összesen egy kocsma, otthon meg a nemzeti tévé egy, migrikkel?"

Nem erről a faluról beszéltünk, hanem egy átlagos helyről. Irreleváns baromság ez a "vidéken nincs is internet", ez is lefutott már vagy húsz éve.

"Mondjuk a te szakmádhoz ezek sem kellenek (hóhányás, kocsma előtti sepregetés és hányás eltakarítása)."

Speciel programozó vagyok több diplomával, nem mintha bármi köze lenne a témához.

öreg baka nem rakéta 2018.07.15. 17:42:29

@$pi$: Akkor minek írtad? Hazudtál, vagy hülyeséget írtál?

Haloperidol 2018.07.15. 18:01:49

Vicces, hogy sokan sokan hogy fel vannak háborodva arra a józan javaslatra, hogy menjenek el egy OKJ képzésre és tanuljanak új szakmát, merthogy mibű?

Nabazmeg, ha valaki 40 vagy 50 évesen nem tud kiköhögni 400-500ezer forintot, ha kb a sorsa függ tőle, az ássa el magát, nem csoda ha közmunkásnak jó csak.

Bazmeg, az ilyet miből temetik el, mert egy temetés is kerül ennyibe!!

Visceroid 2018.07.15. 18:32:26

@maxval balcán bircaman: "Hülye leszek majd a tőkének tanulni! "

Nahát ezaz! Rohadjanak meg a mocskos pénzükkel ott ahol vannak! LOL!

$pi$ 2018.07.15. 18:44:18

@öreg baka nem rakéta: "Akkor minek írtad?"

Nem azt írtam, hogy én felvenném őket, hanem azt, hogy találnának munkát. Nem hiszem, hogy olyan nehéz lenne ezt megérteni.

"Hazudtál, vagy hülyeséget írtál?"

Tényleg nem érted vagy csak trollkodsz?

$pi$ 2018.07.15. 18:56:22

@Haloperidol: "Vicces, hogy sokan sokan hogy fel vannak háborodva"

Aki 40-50 évesen nem rendelkezik szakmával, az már nem is fog, hőzöngeni fog és másokat hibáztatni, kifogásokat keresni, meg másokra mutogatni. Akinek meg van szakmája az talál munkát.

Persze biztos van pár különleges szakma, pár furcsa életpálya, ami ilyen kudarccal végződik, de szerintem a legtöbbjük problémája megoldható lenne egy kis akarással. Mondjuk költözéssel. Bezár a helyi üzem és már nem kell lakatos? Vízvezetéket tud szerelni? Alvázat hegeszteni? Nem? Akkor át kell költözni a másik városba, nincs mese.

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2018.07.15. 18:58:37

@Visceroid:

Így igaz.

A munkahelyen azt csinálom, amit kell, minimális módon, sose adok bele többet. Ha eszembe is jut valami optimálisabb megoldás, azt magamban tartom.

20 évet dolgoztam kb. összesen bérmunkásként, így tudom, hogy e magatartásom a legjobb hozzáállás.

öreg baka nem rakéta 2018.07.15. 22:22:04

@$pi$: Te írtad, hogy mit tegyen, te vagy csekély értelmű medvebocs...
Tényleg hazudtál, vagy csak trollkodsz...

öreg baka nem rakéta 2018.07.15. 22:22:56

@$pi$: Kissé nagy a mellényed fidesznyalonc.

Almandin 2018.07.15. 23:16:44

@maxval balcán bircaman: Nem tartasz attól, hogy az aktuális munkaadód ezt elolvassa és levonja a megfelelő következtetést? Ugyanis te eléggé beazonosítható vagy.

Pöff 2018.07.15. 23:47:33

20-25-35 év
Pff
jó ha 5
és az alatt az 5-8 év alatt is 2-3 technikai generációt kell áthidalni.
Akárhogy is nézzük a beosztott az rabszolga maradt.
Azt csinálod amit mondanak, azzal amit a kezedbe adnak...akármilyen munka vagy pozíció.
HA vna egy kis eszed céget alapítasz és függetlenedsz ettől a gondolkodásmódtól és pénzügyi időbeli függéstől.

ételizésítő 2018.07.16. 00:37:22

Pl. megtanulhat írni.
Meg magyarul, hogy a magyar ún. "névelőt" használ. pl. hogy A jó pap holtig tanul. Ez arról szól, hogy egy jó (minőségjelző) pap. Ellenben a cikkben szereplő Jó pap az egy pap, akinek a neve az, hogy jó. Mondjuk Jó Béla.

Valamint hogy a humánerőforrás-szakember így írandó, nem úgy, ahogy te írtad, és magyarul személyzetisnek hívják.

"Akit nem vonz az asztalosság vagy a festő-mázoló szakma, vagy nem mer egy autót szétszedni, még számtalan lehetőség vár!"
Ennek a mondatnak se füle, se farka. És sajnos, nem ez az egyetlen ilyen.

"Ha már saját szakmájában mindent megpróbált az ember, és kiderült, hogy így biztosan nem megy tovább"
Akkor annak az lehet az oka, hogy a saját szakmádban sem vagy jó, nemcsak az írásban.

ételizésítő 2018.07.16. 00:38:36

@maxval balcán bircaman:
Te már most hülye vagy, nem is kicsit, fölösleges a jövő idő.

ételizésítő 2018.07.16. 00:42:36

@$pi$:
Magyarul a fal egy sor tégla függőlegesen, a kerítés egy sor tégla vízszintesen?
Te se sokat láthattál még egyikből sem.

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2018.07.16. 05:01:52

@Almandin:

Mivel nyílt nikk vagyok, ez tény.

A kockázat azonban kicsi. Kis láncszem vagyok egy hatalmas multinál, le se szarnak.

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2018.07.16. 05:17:29

@ételizésítő:

Így igaz, liberális szemszögből hülye vagyok.

Im just here for the comments 2018.07.16. 05:45:18

@öreg baka nem rakéta: nem értem, hogy mi a problémád. Ott egy lista, ha valaki szeretne szakmát tanulni, megnézi, milyen lehetőségei vannak és kivalaszt egyet. Mit sorolgassak, szted van időm listákat szemezgetni, nézelődni? Mikor kellett egy magamnak, megtettem, de épp elég volt akkor, tehát ha eddig nem lett volna világos: pont leszarom, hogy te mire kérsz :D
A lényeg, hogy van lehetőség, lehet vele élni.

Én annyit írtam, ha visszaolvasol, hogy nem kerül egy vagyonba, valóban ingyenes a második OKJs képzés is. Hogy kinek ez mennyire lesz aztán hasznos, az teljesen más, abban egyetértek, hogy javarészt nehéz egy bizonyos kor fölött váltani, meg 50+ már nem veszik fel jóformán sehova, én sem venném fel, se tapasztalat, se rugalmasság. Szakikból valóban hiány van, de aki nem szaki, hanem mondjuk betanitott munkás, annak esélye sincs, ha mondjuk kirugjak egy gyárból, marad a kozmunka meg sok esetben a sarki kocsma.

Im just here for the comments 2018.07.16. 05:50:44

@Kopasz Szuzukis: Mikor én tavaly a sulit kezdtem, akkor például azért volt necces az indulás, mert nem volt elég jelentkező, végül nem is szeptember első hetében tudtunk elindulni, hanem csak a harmadikban. Nem kisvarosban lakom, 18 fonek kellett volna osszegyulnie. A tanulási kedv a béka segge alatt van.

De amúgy te sem azzal vitazol, amit irok, hanem azzal állsz szemben, ami a saját fejedben történik, meg sertegetsz. Hát így nehéz érdemi vitát folytatni, mondjuk nem is értem, minek farasztom magam egyáltalán ilyenekkel.

Im just here for the comments 2018.07.16. 06:10:35

@inyesmester: de te is ezzel jössz, h én keressek neked szakmát... Nektek mi bajotok, de most őszintén? :D

Egyik rokon kért meg tavaly am ugyanerre, keressek neki cam/cad tanfolyamot, találtam is, bár másik városban, de meg tudta volna oldani. Egész addig tartott a lelkesedés, míg el nem olvasta felteleket: érettségi. Jah kérem az nincsen. Ami tök logikus, mert egyébként lakatos a szakmája, tehát miért is lenne? Sztem inkabb ez az, ami sokaknal megneheziti a valtast.

De feladom tényleg, mert eddig még egyikotok sem arra reagált, amit írtam.

Girhes 2018.07.16. 13:03:36

@Haloperidol: Drága szívem, ha össze tudsz spórolni közalkalmazotti fizetésből (nettó 100-120eFt/hó), 400-900eFt-ot szakképzésre vagy bármire, megérdemled, hogy tövig bekapjam a farkad.

Girhes 2018.07.16. 13:05:37

@Almandin: Birka legjobb tudomásom szerint Bulgáriából osztja az észt, nem hiszem, hogy a bulgár munkáltatója olvasná.

öreg baka nem rakéta 2018.07.16. 16:28:32

@Girhes: Nem csak közalkalmazotti, hanem egyéb fizetésből is, 2 gyerekkel, törlesztő mellett.

Almandin 2018.07.16. 17:00:03

@Girhes: Még ez a szerencséje.

retkeslaci 2018.07.17. 08:47:36

@Haloperidol: 40-50 évesen a legtöbb magyar embernek napra és fillérre ki van szamolva minden kiadása. Nem viccelek. Ha tönkremegy a kazán a családi házban, akkor az emberek jó része ott áll és nem tudja kicseréltetni. Volt ilyen ismerősöm. Férj, feleség dolgozott, két gyerek, beszart a kazán, a nő főnöke adott kölcsön rá a saját zsebéből, mert egyszerűen a magyar családoknak nincs megtakarítása. A szolgáltatásokon és a vidéki ingatlanokon kívül már minden annyiba kerül, mint nyugaton. A fizetések meg negyede. Szóval én nem csodálkoznék, ha egy magyar családban az elkepzelhetetlen, hogy apuci kicsengessen egymilliót egy hegesztő tanfolyamra.
Ma a teljesen kilátástalan helyzetben lévő magyarok sokkal jobban járnak, ha nem OKJ-s tanfolyamokra költenek, hanem kimennek Ausztriába, Németországba valami gyárba dolgozni. Azonnal keresnek Magyarországon jónak szamító pénzt és nem verik magukat adósságba. Sajnos ez a realitás.
Senki se fog felvenni egy 45 éves óvónőből átképzett programozót nulla gyakorlattal vagy egy 50 évesen hegesztőnek álló fazont. Akármekkora munkaerőhiány van, egyszerűen a munkakörk többsége több éves releváns tapasztalatot, gyakorlatot követel meg.
Nyugatabbra ha nem teljesen hülye az illető, akkor még cégen belül is képzik, tehát nem kell élete végéig betanított munkásként élnie. Magyarországon a cégek nem fektetnek pénzt és energiát a munkaerőbe, elvárják, hogy látástól vakulásig dolgozzon az ember és semmi fejlődési lehetőséget nem kap. Vannak kivételek nyilván, de nem sok.