Öt dolog, ami segít visszatérni a dolgos hétköznapokba szabadság után
2018. augusztus 30. írta: Profigrammers

Öt dolog, ami segít visszatérni a dolgos hétköznapokba szabadság után

Öt perc olvasnivaló

 

Az élet egyik legutálatosabb érzése, amikor a nyári szabadság után az embernek vissza kell menni dolgozni. Van, akit annyira megvisel ez az érzés, hogy hosszú hetekre szomorú és motiválatlan lesz.  A szeretteinkkel töltött szabadidő vagy egy nagyszerű, élménygazdag utazás – pláne, ha olyan szerencsés az ember, hogy ez a kettő egybe is esik – után tényleg fogcsikorgató kötelezettségnek tűnik dolgozni.

 

Nemcsak a munkavállaló, hanem a cég is kárát láthatja ennek a lelkiállapotnak.  Számtalan szakértő, rengeteg fórumon jobbnál-jobb tanácsokkal akar segíteni a dolgozón. Ezen az ír karriertanácsadói oldalon egészen életszerű, majdhogynem hasznos ötleteket is olvashatunk. 

foto:mpora

Biztosan mindenki emlékszik olyan hétfőre, amikor különösen fájdalmas volt visszatérni a napi rutinhoz. Szerencsétlen esetben egész héten kitarthat ez az érzés. Ilyenkor elég az embernek a maga baja, a máséra nem nagyon kíváncsi.  Így kézenfekvő tanács, hogy az első pár nap érdemes a különösen kekeckedő negatív kollégákat elkerülni. Fókuszáljunk inkább a kedves, jóindulatú munkatársakra. A legjobb ezt az időszakot olyannal átvészelni, aki velünk együtt jött vissza a nyaralásról. 

Érdemes időben felkészülni a teendőkre. Esetleg már vasárnap este átolvasni az üzeneteket, rangsorolni a ránk váró feladatokat, és az sem árt, ha az első héten a szokásosnál kicsit korábban megyünk be az irodába. Ráadásul főnökeink joggal várják, hogy a szabadság előtti fáradt, alig élő kolléga helyett egy energiával feltöltődött, kirobbanó munkakedvű és erejének teljében lévő  dolgozót lássanak viszont. Hisz ugye – elméletileg – ezért mentünk szabadságra, pihenni! 

Növelheti komfortérzetünket, ha a legkedvesebb ruhánkat vesszük fel. Persze azért egy banki ügyintéző nem biztos, hogy jól teszi, ha a kedvenc fürdőnadrágjában ül be a pult mögé, de az öltöny alatt még nyugodtan viselhetjük a nyaralási élményeket velünk átélt ruhadarabot. Sokunknak a zene is segíthet az életkedv-visszaállításban. Biztosan találunk pár percet – mondjuk amíg a többiek cigiszüneten vannak – hogy meghallgassuk kedvenc számunkat.

 

A szabadság utáni időszak – pláne, ha elég hosszú volt a távollét – egyfajta szakmai újrakezdés is lehet. Ha így állunk a dologhoz, könnyen találhatunk egy új célt vagy területet, amelyben elmélyedhetünk. Még az is lehet, hogyha elég jók leszünk benne, miénk lehet ezentúl az általunk felfedezett szakterület.

A legjobb, ha az új célokhoz új módszereket is bevezetünk. Mondjuk nem biztos, hogy az első héten kell a többieket is rászoktatni az ebéd helyetti/utáni mojitós sziesztára, de ha a főnök is partner ebben, máris alkottunk valami maradandót, melyet a szabadságunk inspirált.

Az viszont nem vicc, hogy a szabiról visszatérve – ha a kollégák is vevők rá – érdemes több időt tölteni velük. A beszélgetésekből nemcsak a cégben történt változásokól, hírekről (pletykákról) értesülünk, hanem a munkaritmust is könnyebb felvenni.

forrás:forbes.com

A FORBES magazin is az egyik legfontosabb dolognak a munkaritmust tartja. Egészen pontosan azt, hogy mennyi idő telik el a szabadság vége és a munkakezdés között. Szerintük segít a visszaállásban, ha egy napot pihen az ember nyaralás után, és nem tanácsolják azt, hogy a nyaralás végén a hétfő hajnali géppel érkezzen meg valaki. Hiába jó az időzítés, és még a reptérről is beér munkakezdésre a céghez.

A bejegyzés trackback címe:

https://profigrammers.blog.hu/api/trackback/id/tr1114208775

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BSA20180901 2018.09.01. 08:19:03

Miért kell egy ennyire gusztustalan lábfejet mutato kepet feltenni ide? Nem hiszem h normalisat nem lehetett volna talalni

CSM csizo 2018.09.01. 08:41:03

Fókuszálj inkább a negatív kollégákra, sokkal jobban érzed majd magad, amikor egyetérthetsz vele, hogy öreg, neked, de szar (nekem meg ennyire azért nem, hahaha), és a negatív kolléga is jobban érzi majd magát. Az meg igazi idióta, aki a szabadsága utolsó estéjét a munkájával tölti.
Sajnos, az én szabim is olyan, hogy folyamatosan követnem kell, mi folyik bent. És itt jöhet egy együttérző, de szar neked idióta szöveg, és máris jobban érzed magad.
Tetszenek ezek a teljesen agyatlan cikkek, az agyatlan bloggerektő, akik elhozzák nekünk a baromságokat.

]{udarauszkasz 2018.09.01. 08:49:07

En ezt ugy tettem konnyebbe, hogy mielott elmentunk szabira, elokeszitettem a melos cuccaimat, melosruhak kimosva, melos auto osszepakolva varta a nyaralas veget.
Baromi sokat szamit az,ha a nyaralas utan hazajossz, es minden siman megy, nem kell keresgelni,kapkodni.

PIER 2018.09.01. 09:41:26

Vasárnap már felkészülni a szabi utáni hétfőre?
Na ezt soha!
Azt fizetik, hogy bent a munkahelyemen az időmet munkával töltsem, nem azt, hogy otthon dolgozzak!!
Töltsem az időmet a kollégákkal?
De munkahelyen vagyok nem bevásárlóközpontban, dolgozom én is, ők is!!

ogli dzsí 2018.09.01. 10:49:02

1. aki "szabadságra megy" eleve nem lehet sikeres ember, hiszen más gazdálkodik az idejével

Itt csak tüneti kezelések vannak, a problémát az érintett szar élete jelenti.

efi 2018.09.01. 11:37:03

Ezért kell szerdán kezdeni, nem hétfőn.

]{udarauszkasz 2018.09.01. 12:18:02

@efi: en mondjuk szivesebben kezdenek vasarnap, vagy szombaton,mivel hetvegen allandoan rossz ido van.

devilstrueface 2018.09.01. 12:24:29

@efi: ennyi :D :D

talán majd lassan jön a 4 órás munkahét. azt nem értem az idióták miért a pénteket akarják elvenni, tiszta elmebeteg ötlet. időtlen idők óta a hétfőket utálja mindenki, maradjon csak munkanap a péntek és legyen szünnap a hétfő.
(mondjuk nem kell sok és a kedd lesz az új hétfő úgyis, de talán egy kis ideig boldogság lenne)

]{udarauszkasz 2018.09.01. 16:32:44

@devilstrueface: szerintem meg mindenki valasszon maganak 3 szabad napot a munkaheten, es kesz. Legalabb nem tudna annyi ember kedvet elrontani a hetvegi idojaras.

2018.09.01. 22:52:00

be kell 9-kor kapni egy páleszt, aztán egyből még egyet

max bir ca · http://bircahang.org 2018.09.02. 11:44:44

Liberális álprobléma ez.

A kisembert nem érdekli a munkahelye, eleve csak annyit dolgozik, hogy ne rúgják ki.
süti beállítások módosítása