Pénz beszél…
2018. november 11. írta: Profigrammers

Pénz beszél…

A fizetések kapcsán egy dologban mindenki egyetért. Az övé, kevés.

 

Az elmúlt hetekben egyre több - a magyar dolgozók keresetével foglalkozó elemzés, statisztika – jelent meg.  Mindemellett az év vége felé szokásos gazdasági jelentések is napvilágot láttak, melyek egy része aggodalomra adhat okot. 

a624b10e2a79b99b610d4da385adb708.png

 

Sokan úgy érzik, hogy az adatok és az azokból levont következetések köszönő viszonyban sincsenek a valósággal, vagy az ő helyzetével.  Hogy lehet ez és miért?  A különféle szempontok alapján készített statisztikákból levonható következtetések miért ennyire egymásnak ellentmondóak?

 

Az egyik legnagyobb port kavart felmérés szerint az európai átlaghoz képest is megdöbbentő bérnövekedést produkált a magyar gazdaság. Miért van mégis, hogy az Index- erről szóló- összeállítása alatt egyre-másra értetlenkedő és felháborodott hozzászólók írják meg, hogy az ő fizetés-emelkedése, vagy a jövedelmi viszonya köszönő viszonyban sincs a statisztikákban olvasottakkal.

 

A legutóbbi KSH közlés szerint idén júliusban a magyar bruttó átlagbér 326700 Ft volt.

 

A Magyar Idők szerint  volt olyan munkakör, ahol 30-40 ezer forinttal többet keresnek idén a dolgozók, mint egy éve májusban.

 

A legnagyobb mértékű fizetésemelés az egészségügyben volt, ahol 110 ezer forinttal emelkedett az átlagfizetés.

6c0e8fa9312bd17890eb74939e5c4674.png

Az állami béremelések után mégis számtalan helyen olvashatunk és aki egyszer kórházba megy saját maga is hallhatja a dolgozók állításait a nem emelkedő vagy épp csökkenő fizetésről. Az egész magyar sajtót bejárta például  annak a nővérnek az esete, aki kétforintos béremelést kapott.

 

Hogyan lehet ekkora ellentmondás az adatok és a dolgozók egy részének tapasztalatai között?

 

Szakemberek szerint ennek egyik oka, hogy az átlagbér- pláne a bruttó átlagbér- emelkedés nettó fizetésre hatását több dolog is csökkenti, mire a dolgozó megkapja a bérét.

 

Elég a legegyszerűbb dologra gondolni. Bár az SZJA mértéke azonos, rengeteg kedvezmény változtathat az államhoz visszafolyó összegen.

 

Ráadásul a százalékokban kifejezett emelés mértéke nem lehet ugyanannyi. Nem mindegy, hogy a havonta 100 ezer forintot kereső dolgozónak, vagy az egymilliós fizetésű embernek adnak 10%-os emelést. 

 

Az egészségügyi példánál maradva: tételezzük fel, hogy egy kórházi orvos bruttó ötszázezer forintot keres. Neki a 20%-os fizetésemelés majdnem annyi, mint egy minimálbéren dolgozó kisegítő teljes fizetése. Ráadásul vannak olyan dolgozók és kórházi osztályok, ahol a fizetésbe – hivatalosan ugyan nem lehetne- de beleszámolják a különféle béren kívüli juttatásokat. 

 

A korábbiakhoz kiugró emelkedést generálhat egy-egy pótlék emelése, vagy – ha az adott Kórház vagy Egyetemi Klinika különféle kutatási pénzekhez jut és azokból a dolgozók is kapnak.

44654d55e8607f5278a4390a64b591c4.png

Miközben a statisztikák szerint a béremelésekben az állam volt a leg nagyvonalúbb, már ebből- a korántsem teljes- példából is látszik, hogy szinte lehetetlen megmondani, mekkora is pontosan a fizetések emelkedésének mértéke.

 

 

Arról azonban- elvileg – pontos adat van, hogy a mennyit keresnek a magyarok. Legalábbis az átlagfizetés tekintetében. Ami ugye nem azonos a fizetések tényleges középértékével. Azaz a 326700 forintos átlagkereset úgy is kijöhet, ha nagyon sokan keresnek keveset- mondjuk 150 ezer forint bruttót -kevesen pedig sokat.

 

A jövedelmi viszonyokról reálisabb képet mutathat a medián szám. Ez a Policy Agenda számításai szerint most bruttó 240 ezer forint.

 

Ez úgy jön ki, hogy a legalacsonyabb és legmagasabb fizetéseket sorában a középen helyezkedőt emelik ki. 

feed02e63fbb2bd8cc649966d13e8617.png

 

Az Index szerint- a munkavállalók 70/%-a az átlagbér alatt keres.

Ráadásul nincs is nagy különbség az állami alkalmazottak illetve a versenyszférában dolgozók között.  

 

E képet árnyalja az társadalmi jövedelem fogalma. Ebbe az állami juttatások - mint családtámogatás, CSOK, egyéb szociális juttatások. Ha ezeket is beleszámoljuk a jövedelmek, mértékébe még megdöbbentőbbek a számok.

 

az elmúlt években közel 8,5 százalékot vesztettek a legrosszabbul keresők a 2010-es állapothoz képest, míg a legjobban keresők 34 százalékot nyertek ugyanebben az időszakban.” – forrás Index

 

Vagyis akik jól kerestek, most még több pénzből gazdálkodhatnak, míg az alacsonyabb keresetűeknek kevesebb a havonta beosztandó összeg.

 

Arról pedig még nem is beszéltünk, hogy mennyit érnek ezek a fizetések. A Privátbankár szerint az elmúlt időszak legmagasabb inflációs adatát mérték, 3,8% volt a pénzromlás mértéke. 

 

Ezt a szakemberek az üzemanyagok árának, az élelmiszer árak illetve a munkaerőhiánnyal indokolt béremelési kényszer hatásaival magyarázzák.

 

6b8158cbb782349d7f45e86e22b2ea5b.png

Mindezek mellett pedig arról sem szabad(na) elfeledkezni, hogy- elviekben a dolgozók nem ismerhetnék egymás fizetését. Tehát minden – a másik jövedelmére vonatkozó dolog- legfeljebb találgatás vagy becslés lehet.

Abban pedig nagy melléfogások lehetnek.

A bejegyzés trackback címe:

https://profigrammers.blog.hu/api/trackback/id/tr6014366799

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2018.11.12. 06:36:20

"A fizetések kapcsán egy dologban mindenki egyetért. Az övé, kevés."

Tévedés. Én például elégedett vagyok vele.

Exploiter 2018.11.12. 07:09:27

Az pl egy hazai marhaság, hogy mindenki titkolja a béreket.
Egy lépés a jó irányba az lenne, hogy minden cég hivatalosan bejelenti a pozícióinál a bérezést.
Merugye verseny van.

élveteg 2018.11.12. 07:18:47

"Mindezek mellett pedig arról sem szabad(na) elfeledkezni, hogy- elviekben a dolgozók nem ismerhetnék egymás fizetését"

A cégek azért szeretnék hogy az egyik melós ne ismerje a másik fizetését mert úgy ki lehet játtszani az egyiket a másikat ellen De hiába mi magyarok vagyunk ha két magyar találkozna a sarkkörnél nem az lenne az első kérdés hogy te mit keresel itt hanem az hogy mennyi a fizetésed

DarthVader 2018.11.12. 07:47:00

"Vagyis akik jól kerestek, most még több pénzből gazdálkodhatnak, míg az alacsonyabb keresetűeknek kevesebb a havonta beosztandó összeg."

Kásler prof: "írva vagyon, hogy akinek van, adatik, akinek nincs, még az is elvetetik, amije van." Nem köll csodálkozni.

LebensraumamOsten 2018.11.12. 07:49:57

@abcdefghijklmm: Semmi gond. Azért vagyunk, hogy tegyünk arról, nem légy elégedett ezentúl. Elhiheted, hogy meg is tesszük. Aztán amikor hajléktalanná váltál, majd jól dutyiba vágunk. Már rég kész a mestertervünk.
Addig kis ízelÍtő János eminenciás, Rogán mester és Ráchel tehénke meg a többi kedvenced karácsonyi menüjéből. (Valószínűleg nem a legolcsóbbat választja majd. :DD)
www.penzcentrum.hu/vasarlas/igy-karacsonyozik-a-budapesti-elit-meregdraga-menu-luxus-a-kobon.1071872.html?utm_source=index.hu&utm_medium=doboz&utm_campaign=link
Ne aggódj, alaptörvénybe van foglalva, hogy te ilyennel nem tömheted meg soha a pór beledet. :DDD
Jó nyálcsorgatást!

Rоdney_2 2018.11.12. 07:50:14

A magyar GDP kb 25 százalékot emelkedett 2010 óta. Az GDP arányos adószint a 38 százalékról 39,4 százalékra emelkedett, vagyis nem az adócsökkentések miatt lett több a bér. Elment több százezer ember. Szóval a béremelkedés mögött nincs valódi gazdasági teljesítmény növekedés, amit nagyon megszívunk még.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.11.12. 08:22:58

A lényeg itt lenne:

"Legalábbis az átlagfizetés tekintetében. Ami ugye nem azonos a fizetések tényleges középértékével"

Ami egyrészt hibás, mert az "átlag" és a "középérték" az bizony tök ugyanaz.

Viszont buta embereknek az "átlag" fogalmáról hamis elképzeléseik vannak. Az átlag nem medián, tehát nem azt jelenti, hogy kb. a fele embernek több a fizetése, a fele embernek meg alatta. Ilyen értelemben az átlag nincs középen.

A fizetések eloszlása Poisson eloszláshoz hasonló, azaz nagyon kevés embernek van nagyon magas fizetése, és nagyon sok embernek kicsi fizetése. Azaz az emberek nagyon nagy részének átlag alatti a fizetése.

Tehát ha az emberek többsége azt látja, hogy neki messze kevesebb a fizetése, mint amit átlagbérnek mondanak, akkor az nem meglepő, ez egy matematikai jelenség.

És a médián fizetés megadása jobb lenne, csak hát az alacsonyabb azzal nem tudna a hazug kormány dicsekedni.

A blogger meg hát a szokásos közepes színvonal, de a selejt indexnek ez is jó, ezt is kiteszi.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.11.12. 08:34:56

Megsúgok valamit: nem Zorbán találta ki az átlag fogalmát...

Medgar 2018.11.12. 08:37:31

@math0: Elvileg jövőre a KSH is közli majd a mediánt és a NAV adataiból dolgozik majd. KÍváncsi leszek a változásra.

chrisred 2018.11.12. 08:42:40

@Ildomár: De, van mögötte valós gazdasági növekedés, csak nem a magyar gazdaságé. Ugyanaz a világpiaci hatás, ami 2008-ban padlóra küldte az ország gazdaságát, a mostani évtized közepén konjunktúrát teremtett. Mindkét irányú hatás ellen védtelenek vagyunk, mivel az országban lényegében nincs belső piac.

Minden ballib bérretteg 2018.11.12. 08:51:00

A ballib elkúrók alatt 140 bruttó felett 40% SZJA-t fizetett mindenki, és csökkentek a reálbérek.

Most nőnek a reálbérek, nőnek a bérek, 300, bruttó felett az átlag, 15% az SZJA, és Gyurcsány és a ballibek seggnyalói itt magyarázzák hogy ez miért is nem jó nekünk.

Minden ballib bérretteg 2018.11.12. 08:52:15

@chrisred:

A ballib elkúrók 2008 elött is elkúrták, 2008-ban is, és utána is.

Folyamatosan züllesztették az országot és a béreket a béka segge alá.

chrisred 2018.11.12. 08:59:07

@Minden ballib bérretteg: Ha nem számítjuk az adójóváírást, amivel viszont az átlagbérig kedvezőbben adóztak, mint az adójóváírás nélküli egysávos adókulccsal.

ekat 2018.11.12. 09:00:55

Kétszer elolvastam a posztot, és még mindig nem értem, miről is akar szólni. :)

Mindenesetre én azok közé tartozom, akik nem elégedetlenek fizetésükkel, bár amúgy évek óta majdnem ugyanannyi. Az előző munkahelyem is meg ez is olyan, ahol nemigen szeretnek fizetést emelni. Nem egy jó szokás. :)

Ja és a családi és a baráti körömben nem ismerek olyat, aki ne az átlagbér felett keresne. (Aláírom, nagyváros, pontosabban Budapest.) A többiekről persze gőzöm sincsen, mert én viszont soha senkinek nem kérdezem a fizetését, igazából nem is érdekel. A kollegáimét sem tudom, nem is akarom tudni.

$pi$ 2018.11.12. 09:01:47

@Exploiter: "Az pl egy hazai marhaság, hogy mindenki titkolja a béreket."

Butaság, ez nem "hazai marhaság". Magyarországon a dolgozók általában megbeszélik, hogy mennyi a fizetésük, bár ez - nyugati mintára - egyre kevésbé divat. A legtöbb kapitalista országban durva udvariatlanság megkérdezni valakitől, hogy mennyi a fizetése. Még a kollégák közt is!

chrisred 2018.11.12. 09:03:42

@Minden ballib bérretteg: 2007-ig minden évben nagyobb volt a nettó reálbér emelkedés, mint 2007-2015 között.

https://hu.m.wikipedia.org/wiki/Reálbér

matroz.f.j. 2018.11.12. 09:11:06

@math0: A poisson az nem diszkrét eloszlás? (milyen eséllyel következik be egy esemény, poisson esetében ráadásul egy ritka esemény!)
Nem volna jobb a log-normálhoz hasonlítani? ha már...

tatárfejű kutya 2018.11.12. 09:11:52

@Minden ballib bérretteg:

A 27%-os ÁFA és a tranzakciós illeték úgyis elviszi az emelést, tehár nem sokat érzünk azorbáni gazdasági csodából...te büdös kommunista!

sterimar 2018.11.12. 09:14:43

Az én környezetemben a legtöbb ember többet keres ennél, igaz mondjuk, hogy nem a Hős utca környékén mozgunk.
Az egészségügyben meg szignifikáns emelések voltak az elmúlt években, legalábbis az orvosi bérekkel kapcsolatban közvetlen tapasztalatom van. A legutóbbi emelés után a feleségem nettója (budapesti kórházban szakorvos) kicsivel 1 millió felett volt, túlórával. A nővérekkel kapcsolatban nem tudok nyilatkozni, de a 2 forintos emelés elég hihetetlennek tűnik, elvileg ott is nagyobb emelések voltak az elmúlt pár évben.

Nerevaryne 2018.11.12. 09:18:09

@Ildomár: "Elment több százezer ember. Szóval a béremelkedés mögött nincs valódi gazdasági teljesítmény növekedés"

Azt ne feledd el, hogy azért durva munkanélküliség is volt Magyarországon. Elment 300ezer ember, abból kb. fele eleve esélytelen volt a hazai munkaerőpiacon. Aztán meg a gazdasági növekedéshez nem kell a munkahelyek számának növekedése, bezár hat kisebb coop és nyílik két Lidl akkor a GDP nő, a munkahelyek száma meg stagnál vagy csökken.

Nameg az is torzítja a képet kicsit, hogy az elhúzott 300ezer ember még mindig nyilván van tartva mint becses honpolgár, tehát a GDP/fő számba bele vannak véve miközben Németországnak termelnek és a legtöbbet ott is fogyasztanak.

Borondot jol pakoljatok be lippsik 2018.11.12. 09:18:21

Szerencsere nem csak a brutto, hanem a netto atlagber, sot a median is BRUTALISAN emelkedett es az SZJA brutalisan csokkent az utolso lipppsi dulas ota.

azaz miroll beszel a posztos?

Melki 2018.11.12. 09:18:25

@sterimar:
A feleséged magánkórházban van vagy államiban? Csak mert a magánkórházak sokkal jobban fizetnek.

Tudtommal a nővéreknél fordult elő több helyen is, hogy annyival csökkentették a béren kívüli juttatásokat, amennyivel a fizetésüket növelték, így végül ugyanannyit kaptak.

Meridian74 2018.11.12. 09:20:01

@$pi$: "A legtöbb kapitalista országban durva udvariatlanság megkérdezni valakitől, hogy mennyi a fizetése. Még a kollégák közt is! "

Hülyeség... egy példa film: Margin call (krízispont)... itt kibeszélik ki mennyit keres. Biztos azért van ilyen a filmben, mert nem ez a "szokásos", ugye.

www.imdb.com/title/tt1615147/?ref_=fn_al_tt_1

Borondot jol pakoljatok be lippsik 2018.11.12. 09:21:02

@Ildomár: 2007ben a valsag elott 3,7 millioan dolgoztak, ma 4,4 millioan, azaz tokmind1 mennyien mentek el.

"Az GDP arányos adószint a 38 százalékról 39,4 százalékra emelkedett" - ez ugye nem igaz

Borondot jol pakoljatok be lippsik 2018.11.12. 09:22:22

@Meridian74: jellemzoen magyarorszagon sem tudjak a 800 folott fizeto cegeknel a kollegak egymasrol h ki mennyit, nyilvan kivetelek vannak

chrisred 2018.11.12. 09:23:47

@Nerevaryne: Éppen hogy nem az elhelyezkedni képtelenek mentek külföldre, hanem azok, akiknek külföldön is eladható szakértelme van.

marius1 2018.11.12. 09:25:09

Szimplán tapasztalati szint: a versenyszférában, ahol nincs bértábla, a legtöbb helyen (nyereséges vállalatoknál) 3-5-8 évig is ugyanannyi fizetésért dolgoznak a munkavállalók. Nem a reálbérük, hanem a számszerinti összeg ugyanannyi. Ergo minden inflációs lépcsőnél egyre kevesebb a fizetésük. Ugyanakkor a vezetők / tulajdonosok egyre jobban élnek. A magyar piacon eladott prémiumautók, felépített házak nagy részét kifizetetlen munkabérekből vásárolja meg az a "vezető", aki osztalékból él. Esze ágában nincs visszaadni/ juttatni a hozzáadott értéket teremtő munkavállalónak. A munkavállaló pedig ki van szolgáltatva. Havi 150-200 ezer nettó fizetésből nem lehet családot/ lakást/ autót fenntartani, esély sincs a saját ingatlanra, vagy a relatív anyagi biztonságra. Sajnos ez a szociális olló egyre tágabbra nyílik, a "középréteg" eltűnőben van, a folyamat pedig gyorsul. A vállalatok többsége, akár évi 100%-os növekedés ellenére sem ad béremelést, és nem indexálja azt az éves infláció mértékéhez sem. Minden drágul, kivéve az embert. Tény, hogy a munkáltatói terhek röhejesek, a munkavállalók nagy része ezért van minimálbérre bejelentve, kézhez pedig többet kap. Nagy problémák vannak. Ma Mo-n nem lehet munkabérből megélni. Egy helyben toporogni, számolgatni a csekkeket, és az akciós tejet lehet. Sokkal többet nem. Ha egy így megy tovább, az utakon csak tizen-huszon-harmincmilliós értékű prémiumautók és tizen-huszonéves használt autók lesznek. Ez pedig a posztszovjet oligarcha társadalmakra jellemző leginkább. Nem a "jóléti", munka és értékalapú munkapiacra.

nemecsekerno_007 2018.11.12. 09:25:56

Aki kevesli a fizetését menjen el vállalkozónak.

$pi$ 2018.11.12. 09:26:22

@chrisred: "2007-ig minden évben nagyobb volt a nettó reálbér emelkedés, mint 2007-2015 között."

Igaz. Akkor nézd meg a "reál" részét is és megérted milyen volt az a növekedés, hogy nagy részét elvitte az infláció. Azért volt nagy a nettó emelkedés, mert nagy volt az infláció.

Szép példája ennek 2004, amikor a reálbérek konkrétan csökkentek miközben olyen nettó béremelkedés volt, amit te büszkén emlegetsz.

Melki 2018.11.12. 09:27:43

@Borondot jol pakoljatok be lippsik:

"jellemzoen magyarorszagon sem tudjak a 800 folott fizeto cegeknel a kollegak egymasrol h ki mennyit, nyilvan kivetelek vannak "

Akkor nekem eddig az összes munkahelyem kivétel volt...
Nem publikus hogy ki mennyit keres, de elég nyitottak szoktak lenni a megbeszélésére. Nekem eddig még senki nem mondott nemet a fizus kérdésre, persze csak olyanokat kérdeztem, akikkel jóban voltam.

BlahBlah 2018.11.12. 09:28:42

Tényleg sok embernek lehet kevés, ugyanis a barátaim, ismerőseim körében (nagyrészt mérnökök és diplomások) mindenkinek több mint félmilla a bruttó, tehát nagyon távol vagyunk az átlagtól, így valakiknek le kell húzni

chrisred 2018.11.12. 09:28:46

@Meridian74: Amerikában a társadalmi státusz egyik fontos eleme, hogy mennyi az éves kereseted. Olyan lényegi szempont, mint Nyugat-Európában, hogy milyen végzettséged van, vagy Magyarországon, hogy milyen kapcsolataid vannak. :)

Borondot jol pakoljatok be lippsik 2018.11.12. 09:29:55

@chrisred: "2007-ig minden évben nagyobb volt a nettó reálbér emelkedés, mint 2007-2015 között."

Azaz mindig alacsonyabb volt:

www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_eves/i_qpt007.html

2010 ota nagyobb volt a realkereset emelkdes mint az elotte levo 20 evben osszesen

Sean MacTíre 2018.11.12. 09:30:04

@Borondot jol pakoljatok be lippsik: siman emelkedhetett, leven a 27% afa szelesebb korben hatasos mint a berterhek.

Nerevaryne 2018.11.12. 09:30:43

@chrisred: Amikor kimentek itthon még elhelyezkedni képtelenek voltak. Kb. két éve van hiány szakemberből, előtte hat évig nem kellettek a kutyának se. Egyébként nem, legnagyobb részük mosogat meg szállodában takarít, vagy valamilyen szalagmunkát végez, egyetem után egzisztenciaépítésre gyűjt külföldi aljamunkával. Mentek ki szakemberek is szép számmal, de egyáltalán nem ők voltak többségben, csak az ő hiányuk jobban fáj, ezért feltűnőbb mint a büfészakos frissdiplomásoké és a kilátástalan gimnazistáké akik úgyis a csirkebontóba kerültek volna szalag mellé.

$pi$ 2018.11.12. 09:30:49

@marius1: "Szimplán tapasztalati szint: a versenyszférában, ahol nincs bértábla, a legtöbb helyen (nyereséges vállalatoknál)"

Érdekes, a sajtó, a statisztikai hivatal és a szakszervezetek sem ezt írják. Te hány ezer munkavállaló adatait vizsgáltad? Hol vannak az adataid, megnézhetjük őket, ugye?

chrisred 2018.11.12. 09:32:07

@$pi$: Akkor nézd meg a linket a KSH adatai szerint. Egyébként fogalmi zavarban vagy, a reálbér a a nominálbér inflációval kiigazított szintje.

Borondot jol pakoljatok be lippsik 2018.11.12. 09:32:51

@Melki: hat nalunk eleve sokan ugyanazt csinaljak nagyo kulonbozo penzert, vallalkozokent vagy alkalmazottkent

szerintem ha orara atszamitom 2x-es a kulonbseg a tok ugyanazt a melot csinalo emberkek kozott igy a fizu nagyon bizalmas tema

$pi$ 2018.11.12. 09:33:29

@Nerevaryne: "Amikor kimentek itthon még elhelyezkedni képtelenek voltak. Kb. két éve van hiány szakemberből, előtte hat évig nem kellettek a kutyának se. "

Nem, körülbelül 2006 óta cikkeznek arról, hogy a szakemberhiány *súlyos*, hogy komoly gondokat fog okozni. Nem "két éve", hanem legalább tizenkét éve. Ez annyira közismert volt végig, nyugodtan rákereshetsz.

$pi$ 2018.11.12. 09:35:22

@chrisred: "Akkor nézd meg a linket a KSH adatai szerint. Egyébként fogalmi zavarban vagy, a reálbér a a nominálbér inflációval kiigazított szintje."

Azt néztem. Azt írtam, hogy a nettó bérek gyorsabban növekedtek, de a nett reálbérek nem, sőt volt olyan év, hogy csökkent. Ellenőrizd le az általad linkelt adatokat, mert nem az van bennük, amit mondasz.

Nagykörúton túli magyar 2018.11.12. 09:35:34

Tegnap olvastam egy posztban, hogy már egy pizzafutár is nettó 300 ezer körül visz haza. Ezek alapján azért erős a gyanú, hogy a bruttó 327.600 egy nagyon alábecsült szám. Inkább félmillió körül lehet szerintem.
Aki meg alatta keres még egy pizzafutárnál is, az erősen gondolkozzon el vajon miért is...

Melki 2018.11.12. 09:36:33

@Borondot jol pakoljatok be lippsik:
Szoftverfejlesztő vagyok, ugyanez.
Bár az "ugyanazt csinálja" erős túlzás, általában a szakmailag erősebb emberek kapnak többet, amivel ki vagyok békülve, persze vannak anomáliák. :)

Szerintem pl egy pályakezdőnek is érthető, hogy miért kap 3-4-szer annyit a csapat #1 fejlesztője, de ebből neki az jön le (jobb esetben), hogy ha jól végzi a dolgát akkor ez neki is reális lehet hosszú távon.

Egyébként tapasztalataim szerint 3-5 év után már elég jól ismeri mindenki a piaci béreket és értelmezhetetlen különbségek nem nagyon szoktak lenni.

chrisred 2018.11.12. 09:37:12

@Borondot jol pakoljatok be lippsik: Nem tudom, melyik táblázatról beszélsz, de az egy főre jutó reáljövedelem (bázisév=1990) táblázatból kiderül, hogy a 2006-os reálbérszintet először 2016-ban sikerült elérni.

Ma Baker 2018.11.12. 09:37:19

Közvetlen rokonom egészségügyben dolgozik és nem mint orvosbáró. Azt tudom megerősíteni, hogy emelkedtek a fizetéseik, méghozzá jelentősen.
Viszont marhanagy divat lett ballib oldalon megkérdőjelezni egy olyan statisztikát, amit eddig 30 évig mindenki zokszó nélkül elfogadott.

$pi$ 2018.11.12. 09:39:07

@marius1: "Nagy problémák vannak. Ma Mo-n nem lehet munkabérből megélni. Egy helyben toporogni, számolgatni a csekkeket, és az akciós tejet lehet. Sokkal többet nem."

De igen, meglehet élni. Elég sokan megélnek. Viszont elég sokan kínlódnak és ez baj. Akinek nincs végzettsége, szakmája, azokra igencsak rájár a rúd.

Amúgy megkérdezhetem, hogy mi a szakmád, mi a munkaköröd?

chrisred 2018.11.12. 09:43:04

@$pi$: A belinkelt oldal táblázatában kizárólag reálbéradatok vannak, nem értem, hogy kerül ide a nominálbér.

sterimar 2018.11.12. 09:44:36

@Melki: Ez állami kórház. Igen, a magánkórházak általában jobban fizetnek, de hogy mennyivel, az attól is függ, hogy milyen orvos vagy.

Borondot jol pakoljatok be lippsik 2018.11.12. 09:45:48

@chrisred: egy fore juto realkereset

1990=100

2010=122
2017=160

ennyit a budoslippsikrol

Nagykörúton túli magyar 2018.11.12. 09:46:32

@Borondot jol pakoljatok be lippsik:
"2010 ota nagyobb volt a realkereset emelkdes mint az elotte levo 20 evben osszesen "
Ez a 2010 óta tartó elszegényedés miatt van biztos...

Borondot jol pakoljatok be lippsik 2018.11.12. 09:48:27

@Sean MacTíre: de nem emelkedett, mert semmilyen ezt alatamaszto adat nincs

az adoekbe az AFA kulonben sem szamit bele, mert nem 27% az AFA, es mert nem AFAzol az egesz jovedelmed utan, legfeljebb ha az utso fillerig mindig elkoltod

igazi hős 2018.11.12. 09:49:09

@math0: "az "átlag" és a "középérték" az bizony tök ugyanaz" Gondolom a nickedet a "0 vagyok matekból" rövidítésének szántad és így érthető, ha hülyeséget írsz. A középérték csak annyit jelent, hogy "egyetlen érték, ami jellemzi a sokaságot". Van ahol a számtani átlag a megfelelő, van ahol a mértani átlag és van, ahol a medián. (És még más középértékek is vannak. Hűha!) A fizetéseknél mindkettőt szokás használni, bár szerintem a medián a jobb fogalom (mert inkább jellemzi, hogy az átlagembernél mennyi pénz van), de a számtani átlag érthetőbb és sokkal könnyebb kiszámolni. Ha a középérték fogalma után marad időd, akkor annak is utánaolvashatsz, hogy miért szokták az átlag és a medián fizetést összehasonlítani.

Nerevaryne 2018.11.12. 09:49:22

@Szél Bernadett börtönben van már?: Budapesten nincs aki futárkodjon, alsóbivalybasznádon meg hatan állnak sorba egy munkahelyért. Alsóbivalybasznádon ezért elfogadják a minimálbért érte, vagy még annál is kevesebbet, mert nem tudnak elköltözni onnan. Alsóbivalybasznádon lehet a szülőknél mamahotelbe nyomni amíg össze nem jön 500ezer egy másfél millás ház önrészére. Mr. pizzafutár tudja, hogy soha nem lesz megyeközpontban lakása, jelenlegi lakhelyén viszont el tud tengődni a minimálbérből mert az alacsony bérszínvonal miatt ha a bolti árak annyira nem is, a szolgáltatások árai brutálisan alacsonyabbak.

Magyarország lakosságának kétharmada Alsóbivalybasznádokban lakik, az átlag meg nem nézi, hányan keresnek mennyivel alatta.

chrisred 2018.11.12. 09:51:27

@Szél Bernadett börtönben van már?: A múgy megnéztem, 2010-ben is összejött a pizzafutárnak 180-200 ezer, és akkor 200 ezer körül volt az átlagbér. 20 munkanap 12 órában.

marius1 2018.11.12. 09:53:10

@$pi$: Nem vagyok hivatal + nem fűződik érdekem ahhoz, hogy megosztok saját tapasztalatokat. Állítólag egy átlag embernek 500 ismerőse van. Ahogy egy átlagember, a környezetem és saját tapasztalata, amit leírtam - ahogy ezt jeleztem is. Az viszont érdekes, ha a sajtó (amely függetlenségéhez Mo-n nem fér kétség), a statisztikai hivatal (amely függetlenségéhez Mo-n nem fér kétség) és a szakszervezetek (mondjuk nem tudom, azt hol hallottad a szakszervezetektől hogy a bérek rendben vannak, függetlenségükhöz szintúgy nem fér kétség) állításai számodra a saját tapasztalatod ellenére a mérvadók, vagy ha ennek az ellenkezőjét tapasztalod, akkor őszintén örülök.

$pi$ 2018.11.12. 09:53:26

@chrisred: "A belinkelt oldal táblázatában kizárólag reálbéradatok vannak, nem értem, hogy kerül ide a nominálbér."

Mi van a táblázat felett? Ez:

"Bruttó és nettó (nominál)bérek, fogyasztóiár-index (infláció) valamint reálkereseti (reálbér) index alakulása a teljes munkaidőben foglalkoztatottak körében (1991-től):"

Érted már? Az első oszlop nem reálbér! A második sem!

Borondot jol pakoljatok be lippsik 2018.11.12. 09:54:05

@chrisred: igy van, amit a budoslippsik tonkretettek, azt a komcsi naci Orban rendbehozta

Isten eltesse a Miniszterelmnok Urat legalabb 2030ig, amikor a terve szerint utolerjuk az osztrak vasarloero 80%-at [most 67%]

chrisred 2018.11.12. 09:54:28

@Borondot jol pakoljatok be lippsik: Ami a magyar munkavállalók döntő többségére igaz, sőt, soha nem volt ennyi lakossági hitel, ami azt mutatja, hogy az emberek nem megtakarítanak, hanem a még fel nem vett fizetésükből is költenek.

Borondot jol pakoljatok be lippsik 2018.11.12. 09:56:50

@Nerevaryne: Ellenkezoleg, a videki berek es a budapesti berek kozotti ollo szukul, ugyanigy a minimalber es az atlagber kozotti ollo is szukult

Koszonhetoen a Miniszterelnok Urnak

Borondot jol pakoljatok be lippsik 2018.11.12. 09:58:34

@chrisred: Megint hazudsz.

A lakossagi megtakaritasok soha nem voltak ilyen magasak, es ellentetben a budoslippsik dulasaval, ma nem kenyszeritik az embereket elonytelen hitelek felvetelere - plusz a hitelkamat ma a toredeke annak, ami 10 eve volt

chrisred 2018.11.12. 10:00:09

@$pi$: De azokról az oszlopokról nem volt szó.

chrisred 2018.11.12. 10:02:01

@Borondot jol pakoljatok be lippsik: Azok a hitelek sem voltak addig előnytelenek, amíg hirtelen fel nem ugrott a törlesztőrészletek összege. Most sem tart a végtelenségig az alacsony jegybanki kamat.

$pi$ 2018.11.12. 10:03:05

@chrisred: "őt, soha nem volt ennyi lakossági hitel"

Sokkal kisebb a hitelállomány mint 2010-ben volt. Már megint butaságokat beszélsz.

Borondot jol pakoljatok be lippsik 2018.11.12. 10:05:23

egy fore juto realkereset

1990=100

2010=122
2017=160

ennyit a budoslippsikrol, azzal, hogy 2010ig meg az allamadossag is nott, ami GDP felhajto, azota meg csokken, ami csokkenti az elkoltheto jovedelmet

A budoslippsi szakertoket ki kell vinni a csatorna partjara, es a csatornaba loni hazaarulasert.

Matolcsyrol, Vargarol, Orbanrol pedig utcakat, tereket elnevezni, velencei marvanybol szobrukat felallitani

Nagykörúton túli magyar 2018.11.12. 10:07:18

@Borondot jol pakoljatok be lippsik:
"Isten eltesse a Miniszterelmnok Urat legalabb 2030ig, amikor a terve szerint utolerjuk az osztrak vasarloero 80%-at [most 67%] "

Ez olyan lesz, mint az egymillió munkahely.
Nézd csak meg az index munkahelyszámlálóját:
index.hu/gazdasag/magyar/2011/01/20/egymilliomunkahely-szamlalo/

Ja leállt, nem frissítik. Vajon miért nem? Pedig nagy lendülettel (nagy pofával??) vetették bele magukat. Aztán belesültek?

chrisred 2018.11.12. 10:07:22

@$pi$: Nem, nálad vannak folyamatos értelmezési problémák. Ha a hitelek összértékéről beszéltem volna, akkor azt írnám, hogy soha nem voltak ennyire eladósodva a magyar háztartások.

piacesprofit.hu/gazdasag/csucson-a-lakossagi-hitelfelvetel/

marius1 2018.11.12. 10:07:36

@$pi$: Megélnek, vagy élnek - nem mindegy. 2018-ban az európai régióban nem tartom megélhetésnek azt, ha egy család albérletben, vagy felmenők, rokonok által biztosított ingatlanban egyik hónapról a másikra éldegél. Nincs saját ingatlantulajdon, nincs jármű (vagy messze az átlagéletkor fölötti), nincs megtakarítás, ellenben 0-24-ben spórolás.

Az én végzettségem, munkaköröm nem tudom, mennyiben lényeges.

$pi$ 2018.11.12. 10:08:22

@chrisred: "De azokról az oszlopokról nem volt szó."

Belinkeltél egy táblázatot, ami pont azt bizonyította, hogy nincs igazad. Utána kijelentetted, hogy a táblázatban nincs is nominál bér. Most kijelented, hogy ugyan van, de te nem arról beszéltél.

Én itt lazárnám azzal, hogy nincs igazad, a reálbérek nem emelkedtek jobban a 2002 után, sőt a fidesz alatt háromszor akkora a reálbéremelkedés mint a szocik alatt. Ez tény. Igaz, a nominálbérek szépen emelkedtek, de olyan magas volt az infláció, hogy az el is vitte.

Mindez az általad linkelt táblázatból világosan kiolvasható. Itt az ideje, hogy elfogadd a valóságot és ne valamiféle ideológiai szempontból torzított álomvilágban keresd a menedéket!

VT Man 2018.11.12. 10:13:00

@Exploiter:
"Az pl egy hazai marhaság, hogy mindenki titkolja a béreket."

A dolgozoknal nem: kulfoldon se beszelik meg az emberek a fizetesuket, egyszeruen nem illik mas zsebeben turkalni.

Viszont a legtobb hirdetesnel ott van a berezes, esetleg tol-ig hatarral, tehat minden kollega tudja mar a hasonlo hirdetesek alapjan, hogy "korulbelul milyen hatarokon belul" keresnek a tobbiek.

$pi$ 2018.11.12. 10:13:25

@marius1: "2018-ban az európai régióban nem tartom megélhetésnek azt, ha egy család albérletben, vagy felmenők, rokonok által biztosított ingatlanban egyik hónapról a másikra éldegél."

Magyarországon a lakástulajdonosok aránya 85%, németországban 51%. Ennyit arról, hogy "albérletben", valójában a fejlett jóléti társadalmakra sokkal inkább jellemző az albérlet mint például magyarországra.

Az meg, hogy "egyik hónapról a másikra" nyilván elég sajnálatos. Persze, érthető, a kérdés azonban nem az, hogy most akkor nekünk rossz -e vagy nem, a kérdés az, hogy javul -e a helyzet vagy nem.

Szerintem javul, soha nem javult még így, de persze javulhatna gyorsabban is. Ez az én álláspontom, nyilván az interneten böngésztem az adatokat és így jutottam erre.

VT Man 2018.11.12. 10:15:05

@chrisred:
"2006= 117,2
2015= 112,3"

Melyik kormany volt 2006-tol 2015-ig hatalmon?

Ja, egyik sem. Akkor meg ertelmetlen a fenti ket adat.
2010/11-2018-as es 2002/3-2010-est kellene osszevetni.

chrisred 2018.11.12. 10:16:42

@$pi$: Felőlem ott zárod le, ahol akarod. Reálbérről volt szó, reálbérről szóló szócikket linkeltem be. És az állítás az volt, hogy a ballibek alatt folyamatosan csökkent a jövedelem, a Fidesz alatt folyamatosan nőtt. Ezt megcáfoltam, mellesleg a táblázat azt az állításodat is cáfolja, hogy a 2002-es nominálbér emelkedést elvitte az infláció.

$pi$ 2018.11.12. 10:17:25

@VT Man: "Viszont a legtobb hirdetesnel ott van a berezes"

Hát én nem szoktam álláshirdetéseket böngészni, pláne nem minden európai országban, de én inkább olyanokra emlékszem, hogy "fizetés megegyezés szerint" meg "versenyképes fizetés".

chrisred 2018.11.12. 10:18:32

@VT Man: Nem én állítottam, hogy kormányoktól és politikai erőktől függ. Éppen ellenkezőleg, mindig jeleztem, hogy nekem az egyik kutya, a másik eb.

$pi$ 2018.11.12. 10:21:21

@chrisred: "És az állítás az volt, hogy a ballibek alatt folyamatosan csökkent a jövedelem,"

Te azt állítottad, hogy nagyobb volt a növekedés az mszp korai szakaszában mint a fidesz alatt (éveket írtál). Ez nem igaz, ez csak a nominálbérekre igaz. Ezt meg én írtam, ott vannak az adatok, te linkelted nézd meg. Felesleges vitatkozni, ha a tényeket nem fogadod el.

"a Fidesz alatt folyamatosan nőtt. Ezt megcáfoltam, mellesleg a táblázat azt az állításodat is cáfolja, hogy a 2002-es nominálbér emelkedést elvitte az infláció."

Én ilyet nem állítottam, én 2004-ről írtam, hogy csökkent a reálbér. Nem nehéz, menj, olvasd el az utolsó oszlopot és ahol csökkent ott csökkent. 1991 a bázis.

$pi$ 2018.11.12. 10:26:46

@marius1: "Az én végzettségem, munkaköröm nem tudom, mennyiben lényeges."

Nagyon egyszerű. Azt írtad, hogy nem bízol a statisztikában, a saját tapasztalataid és az ismerőseid tapasztalatai alapján próbálsz meg országos trendeket megállapítani.

Az embereknek általában olyan ismerősei vannak, akik hasonló végzettségűek, hasonló területen dolgoznak, azonos régióban laknak. Az én ismerőseim például általában egyetemi végzettséggel és PhD-val rendelkeznek és bizakodóak. Nyilván mást látnék, has szabolcsban laknék és nem lenne szakmám sem.

marius1 2018.11.12. 10:31:58

@$pi$: Amennyiben HUF-ra átszámolva a család havi nettó bevétele pl 1,5-2 MLN HUF, ebből akár 500 000 HUF-t lakásbérletre költ, teljesen más helyzet, mint ha a család havi nettó bevétele 350-400 000 HUF, amiből a fővárosban 150-200 000 HUF lakásbérletre megy el. Jó esetben.

A vállalati mentalitás az, amihez én hozzányúltam. Béremelés a versenyszférában sok helyen nincs, akkor van esélyed nagyobb bérre, ha elmész máshova dolgozni, és magasabb bért alkudsz ki a bértárgyaláson. A vezetői / tulajdonosi életmód pedig az, amit a pofátlanul nem megfizetett alkalmazottak által termelt haszonból lehet realizálni. A magyar gazdaság jelenleg egy blöff. Külföldi multikra épül az export nagy része, a kormányzatnak pedig nem érdeke a "középréteg" erősítése. A kormányzatnak a könnyen és olcsón szállítható szavazóbázis, és egy irányítható gazdasági és pénzügyi oligarchiára épülő nergazdaság a célja, amely elvan a nemzeti konzultációkon, szotyiköpködésen, és EU támogatásokon. Nem komolyan vehető az a gazdasági teljesítmény, amely noname, általánost végzett suttyókból 2-3 év alatt forbes listás vállalkozókat termel.

chrisred 2018.11.12. 10:35:33

@$pi$: Oké, akkor az eredeti állítást annyiban kell módosítani, hogy "2004-et kivéve".

marius1 2018.11.12. 10:38:57

@$pi$: Ha ez segít, vegyél az általad említett csoporthoz tartozónak, Pest megyei és budapesti régióban. Ettől függetlenül vannak ismerőseim szerte az országban, vannak ugyanúgy szakmunkás, mint egyetemi dékán ismerőseim.

$pi$ 2018.11.12. 10:39:05

@marius1: "Amennyiben HUF-ra átszámolva a család havi nettó bevétele pl 1,5-2 MLN HUF, ebből akár 500 000 HUF-t lakásbérletre költ, teljesen más helyzet"

Arról volt szó, hogy nem élet albérletben lakni. Nos, erre jeleztem, hogy nyugateurópára sokkal jellemzőbb, hogy albérletben laknak az emberek, keleteurópában (így nálunk is) sokkal jellemzőbb, hogy saját ingatlanban laknak.

Ennyi.

Most jössz, hogy de ennyi az albérlet, meg ennyi a fizetés. Jó, beszélhetünk erről, de akkor igencsak komolyan alátámasztott statisztikákkal kell előhozakodnod, mert az ilyen légből kapott számokat én nem hiszem el.

Viszont senki sem vitatta, hogy bizonyos emberek sokkal jobban élnek mikor nyugatra költöznek. Nagyobb a jólét, persze. Ez emberek elmennek londonba, ott dolgoznak, jobban élnek. Persze mivel londonban igen drága az albérlet jó messe laknak nyolcan egy lakásba és soha, de soha reményük sem lesz arra, hogy saját lakást vegyenek london belvárosában.

De igen, angliában jobban élnek az emberek, ez igaz.

Borondot jol pakoljatok be lippsik 2018.11.12. 10:40:06

@marius1: fovarosban egy parnak akkor van 350-400 netto jovedelme, ha mind2 a teszkoban pakolja a polcot vagy a mekiben melozik, remeljuk azert nem ez az atlag

az exportorientalt gazdasagnak nincs alternativaja Mo. szamara, de lehet ezt rosszul es jol is csinalni, ugy tunik a jobboldali rezsim merhetoen tobb jovedelmet tud itthhon tartani es visszaforgatni

meszaros milliardos volt mar 2010 elott is, szoval - vegzettsegetol fuggetlenul - tobb tiszteletet neki, a vallalkozashoz nem az esz a legfontosabb, hanem a szorgalom

a gazdasagi teljesitmenyunk a vilagatlag koruli, messze az ueuropai atlag folotti, sot lassan mar a regios atlag feletti is - becsuld meg mert a Koztarsasag aranykoraban elhetsz

$pi$ 2018.11.12. 10:41:02

@chrisred: "Oké, akkor az eredeti állítást annyiban kell módosítani, hogy "2004-et kivéve"."

NEM!
Ott vannak az adatok, nézd meg, te linkelted, te hivatkoztál rá. Erőlködsz, mert van egy prekoncepciód és képtelen vagy elfogadni a valóságot!

ekat 2018.11.12. 10:44:18

@chrisred: Olyanok is, meg azok is, akiknek az volt az alapproblémájuk, hogy általánossal, vagy akár középiskolával, de nyelvtudás nélkül itthon tényleg csak vegetálni lehet. Utóbbiakból lettek a mosogatók meg az építőipari szakmunkások.

nookedli 2018.11.12. 10:45:00

@abcdefghijklmm: A te fizetéseddel én is elégedett vagyok, az enyémmel már kevésbé. Átlagosan 5 %-kal nőtt a statisztika szerint a bér. A mindennapi megélhetés ára pedig 30%-kal. Itt a probléma. Lázárjani minisztériumában és sok máshol is megkapták a dolgozók a teljes éves fizetést pluszban a választások utáni hónapban. Ezek torzítják a statisztikát.

$pi$ 2018.11.12. 10:48:13

@nookedli: "A te fizetéseddel én is elégedett vagyok, az enyémmel már kevésbé. Átlagosan 5 %-kal nőtt a statisztika szerint a bér. A mindennapi megélhetés ára pedig 30%-kal."

Honnan veszed ezt? Hasraütés?

"Itt a probléma. Lázárjani minisztériumában és sok máshol is megkapták a dolgozók a teljes éves fizetést pluszban a választások utáni hónapban. Ezek torzítják a statisztikát."

Csak az mond ilyeneket, akinek fogalma sincs, hogy hogyan készülnek a statisztikák. Hidd el nem olyan dedós módszereket használnak, amiről még te is tudod, hogy rossz eredményt adnának. Mi a fenéért tennék?

nookedli 2018.11.12. 10:48:49

@$pi$: Nekem a ballibek alatt 2004-2008 folyamatosan nőtt a jövedelmem, akkor kerestem életemben a legjobban. Most sem keresek annyit, pedig a kiadásaim megsokszorozódtak. Amit akkor felhalmoztam, azt most élem fel, mert a jelenlegi fizetésemből nem tudom eltartani a családomat.

marius1 2018.11.12. 10:50:00

@$pi$: Egyszerű, két különböző társadalmi és gazdasági modellt vetettem össze. Az más kérdés, amit említesz, hogy hol mi a tulajdoni modell. Igen, "nyugaton" a bérlet érvényesül, legyen az akár lakás, akár autó, a fiatalok is inkább élményért mint tárgyakért fizetnek, más a gondolkodás.

A magyar tulajdoni modellnek vannak sajátosságai, ahogy a magyar bérleti modellnek is, ami egy hosszú távú folyamat eredménye.
Arról is lehetne beszélni, mi a felelős és mi a felelőtlen gazdálkodás pl a családi bevételből.

chrisred 2018.11.12. 10:53:08

@$pi$: Igen. Mivel az volt az állítás, hogy a bérek folyamatosan csökkentek az emúttnyócévben.

chrisred 2018.11.12. 10:54:23

@chrisred: És ennek a cáfolata tényszerűen benne van a tábláztban.

$pi$ 2018.11.12. 10:54:35

@nookedli: "Nekem a ballibek alatt 2004-2008 folyamatosan nőtt a jövedelmem, akkor kerestem életemben a legjobban. Most sem keresek annyit, pedig a kiadásaim megsokszorozódtak."

Minden rendszernek vannak nyertesei és vannak vesztesei is. Medgyessy például jól menő KFT-t üzemeltetett, ami külföldi cégeknek adott metróépítésben tanácsot. Százmilliókat könyveltek el bevételként, a dolgozók nyilván szépen kerestek. Ma meg nyilván 0 cég él meg abból, hogy tanácsokat ad metróépítő cégeknek.

Ez önmagában még semmit sem jelent. A kérdés az, hogy hány embernek jobb ez a rendszer, a mai helyzet, hányan élnek jobban és hányan élnek rosszabbul.

chrisred 2018.11.12. 10:55:59

@ekat: Hát mondjuk elég ellentmondásos, hogy valaki itthon csak vegetál nyelvtudás nélkül, viszont külföldön boldogul.

$pi$ 2018.11.12. 10:57:43

@marius1: "Egyszerű, két különböző társadalmi és gazdasági modellt vetettem össze. "

A mondás az volt, hogy magyarországon elviselhetetlen az élet, mert az emberek albérletben tengetik az életüket és nincs saját lakásuk/házuk. Ez a mondás tarthatatlan, ahogy írtam is, nyugaton többen laknak albérletben mint nálunk.

Ennyi. Lehet magyarázgatni, hogy de igen, meg akkor is és különben is nekünk sz@r. Jó. Nekünk most sz@r. És esett is, jól látod. Az eredeti mondás azonban butaság, csak egy kifogás volt, hogy miért is kellene nekünk sz@rul érezni magunkat.

chrisred 2018.11.12. 10:57:53

@$pi$: Ugyanezt Simicska meg Mészáros cégbirodalmáról is le lehet írni. Az emberek többségének azonban nincs köze politikaközeli vállalkozásokhoz.

$pi$ 2018.11.12. 10:58:34

@chrisred: "Mivel az volt az állítás, hogy a bérek folyamatosan csökkentek az emúttnyócévben."

Én a te állításod cáfoltam, ami nem ez volt.

Void Bunkoid 2018.11.12. 10:58:34

@Nerevaryne: ahh, megelőztél, pont ezt akartam én is válaszolni :)

$pi$ 2018.11.12. 11:00:44

@chrisred: "Ugyanezt Simicska meg Mészáros cégbirodalmáról is le lehet írni. Az emberek többségének azonban nincs köze politikaközeli vállalkozásokhoz."

Igen. Az emberek többsége jól járt azzal, hogy az mszp kibukott és jött a fidesz. Ezt mutatják a magyar statisztikák, a eu statisztikák, a szakszervezetek véleménye és az összes választás.

chrisred 2018.11.12. 11:01:09

@$pi$: A lényegét nem cáfoltad, mert az volt, hogy a jövedelmek emelkedése/csökkenése nem köthető pártokhoz.

chrisred 2018.11.12. 11:02:14

@$pi$: Nem. Az emberek többsége nagyon rosszul járt a megszorítások évtizedében, előtte meg utána viszonylag jól.

$pi$ 2018.11.12. 11:06:18

@chrisred: "A lényegét nem cáfoltad, mert az volt, hogy a jövedelmek emelkedése/csökkenése nem köthető pártokhoz."

Ha teszel egy ilyen állítást, akkor neked kell bizonyítanod. Ha majd egy komoly statisztikai hipotézisvizsgálatot írsz a témáról akkor azt elolvasom, addig viszont fel fogom tételezni, hogy ez az állításod nem igaz, mert számomra elég meglepően hangzik.

kerszi 2018.11.12. 11:09:17

@Borondot jol pakoljatok be lippsik:

" Matolcsyrol, Vargarol, Orbanrol pedig utcakat, tereket elnevezni, velencei marvanybol szobrukat felallitani"

Szerintem is, de csakis velencei márványból. /Mellesleg tudtommal Velencében nem bányásznak márványt./

chrisred 2018.11.12. 11:11:26

@$pi$: Attól, hogy valami számodra meglepően hangzik, még semmilyen bizonyítási kötelezettséget nem keletkeztet. Az ellenkezőjét éppen úgy bizonyítani kell, egyébként puszta véleménynek számít.

$pi$ 2018.11.12. 11:12:23

@chrisred: "Az emberek többsége nagyon rosszul járt a megszorítások évtizedében, előtte meg utána viszonylag jól."

Ahogyan azt már írtam is, nem, nem jártunk jól "előtte". A szocik 2002-ben vették át a hatalmat, 2004-ben pedig már csökkentek a reálbérek. Nem mondhatod, hogy "az emberek többsége viszonylag jól járt" miközben a reálbérek csökkennek!

Három évre rá már megint csökkentek a reálbérek, időközben pedig ott volt 2006, hatalmas hiánnyal. A bérek nyilván hitelből nőttek, de mondom, 2007-ben már megint csökkentek.

Keress kifogást, ha neked arra van szükséged, próbáld megmagyarázni, de az igazság az, hogy ha volt is egy-két év, amikor volt némi növekedés az egész egy elvesztegetett évtized volt.

$pi$ 2018.11.12. 11:14:26

@chrisred: "Attól, hogy valami számodra meglepően hangzik, még semmilyen bizonyítási kötelezettséget nem keletkeztet."

Nem, attól, hogy teszel egy állítást, attól következik a bizonyítási kényszer.

"Az ellenkezőjét éppen úgy bizonyítani kell, egyébként puszta véleménynek számít."

Butaság. Van egy állításod, bizonyítsd. Én nem állítottam semmit, nekem nem kell bizonyítanom. Talán megérted...

marius1 2018.11.12. 11:17:59

@$pi$: Ne érezzük magunkat szrul, de ne is verjük át magunkat, ahogy tesszük 89 óta. A kormányzati és üzleti szféra minket ver át, mi meg magunkat. Ennek legyen vége, és lehet építkezni. És nem a szőnyeg alá söprésre, maszatolásra, amiből élünk már nagyon régen.

$pi$ 2018.11.12. 11:19:17

@marius1: "A kormányzati és üzleti szféra minket ver át, mi meg magunkat. "

Miből gondolod, hogy engem a kormányzati és az üzleti szféra átver?

chrisred 2018.11.12. 11:21:57

@$pi$: Soha nem állítottam, hogy az nem vol egy elvesztegetett évtized. Éppen ellenkezőleg, három elvesztegetett évtized áll lassan mögöttünk a rendszerváltás óta.

A bérek hitelből nőttek? Igen is, meg nem is. A világpiaci konjunktúra növelte, ahogy most is, akkor a kereskedelmi bankok ontották a pénzt a világgazdaságba az ellenőrizetlen hiteleken keresztül, a mostani évtizedben pedig a jegybankok. Akkor jött a böjti időszak, és lehet ugyan hinni abban, hogy most megússzuk, de ez inkább hit, mint józan előrejelzés. És ha a magyar állam megszorul, akkor szokása szerint a lakosdág adóprésén szorít néhányat, ami látszani fog a jövedelmi viszonyokon is.

chrisred 2018.11.12. 11:23:39

@$pi$: Ha azt mondod valamire, hogy nem igaz, ugyanolyan állítás, bizonyítás nélkül semmit sem ér.

ekat 2018.11.12. 11:24:46

@chrisred: Pedig nem egy ilyen példát tudok, egy halom (aránylag) fiatal nyelvtudás nélkül megy ki, és aztán a munka meg úgy egyáltalán az élet közben megtanulja többé-kevésbé a helyi nyelvet.

$pi$ 2018.11.12. 11:26:17

@chrisred: "A világpiaci konjunktúra növelte, ahogy most is"

2006-ban a GDP növekedés cirka 4,5%-ot nőtt, az államháztartási hiány 9,4% volt, cirka 4,5%-ot nőtt az előző évhez képest. Mentegetheted a "világpiaci konjunktúrával", de a kép világos: a gdp és így a bérek is hitelből nőttek. Hitelből, amit a magyar kormány vett fel és költött el.

Elfogult vagy.

$pi$ 2018.11.12. 11:36:11

@chrisred: "Ha azt mondod valamire, hogy nem igaz, ugyanolyan állítás, bizonyítás nélkül semmit sem ér."

Nem, nem mondtam, hogy nem igaz! Azt mondtam, hogy amíg nem bizonyítod be, addig feltételezem, hogy nem igaz. Merthogy nem látok rá semmiféle bizonyítékot, hogy igaz lenne.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2018.11.12. 11:40:03

@$pi$: Elmész te a faszomba!
Az nem mindegy,hogy az itteni,vagy egy kinti fizetés felét,-harmadát viszi el az albérlet.
És odakint nem annyira "divat" a saját tulajdon.

chrisred 2018.11.12. 11:41:20

@$pi$: @ekat: Akkor nyilvánvalóan a hazai boldogulását sem a nyelvtudás hiánya akadályozta.

2018.11.12. 11:42:18

@Rav Antal: Nagyon "vicces" vagy... Nem, nem Lőrincz vagyok.

chrisred 2018.11.12. 11:43:26

@$pi$: Idén is elszaladt az államháztartási hiány, akkor is választási költségvetés volt, meg most is. Elfogult? :) Pont én vagyok az, aki senkivel se kivételez.

2018.11.12. 11:44:32

@LebensraumamOsten: Egy multinacionális cégnél vagyok. Semmi közöm a Fideszhez. Viszont a hozzád hasonló gondolkodású emberek miatt tart ott az ország, ahol. Ha neked szar a fizetésed, arról csakis a Fidesz tehet, ugye?

chrisred 2018.11.12. 11:44:48

@$pi$: Akkor visszamegyünk a kezdet kezdetéhez. Te ezt feltételezed, én meg amazt. Ezt hívtam az egyszerűség kedvéért véleménynek.

$pi$ 2018.11.12. 11:45:20

@chrisred: "Ha azt mondod valamire, hogy nem igaz, ugyanolyan állítás, bizonyítás nélkül semmit sem ér."

Még egy dolog. Ezt a trükköt, amit használsz úgy hívják, hogy a bizonyítási kényzer megfordítása. Ha elfogadnánk mint érv, akkor mindenféle bolond dolgot kellene elfogadnunk:

- A holdat egymillió évvel ezelőtt egy teknős tojta!
- Dehogy!
- Áh, ha azt állítod, hogy nem így van, akkor bizonyítsd be!
- Miért bizonyítanám?
- Mert azt állítottad, hogy nem teknős tojta és amíg ezt be nem bizonyítod, addig a két állítás egyenrangú!

Nem, a két állítás nem egyenrangú. Azt állítod, hogy a politikai vezetésnek nincs semmiféle hatása az elmúlt két évtized fejlődésére. Azt állítod, hogy az mszp és a fidesz pont egyformán volt hatékony, hogy a hatékonyságuk nem befolyásolta a gazdaság fejlődését. Azt állítod, hogy a fidesz rengeteg döntése, módosítása egy cseppet sem befolyásolta az ország gazdasági helyzetét, épp itt lennénk akkor is, ha mondjuk az mszp kormányzott volna.

Ez olyan mértékben különbözik a világról alkotott képünkkel, hogy bizonyíték nélkül nem tudjuk elfogadni. Tehát bizonyítanod kell, ha azt akarod, hogy komolyan vegyük.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.11.12. 11:46:02

@Ildomár:

Mi az a valós gazdasági teljesítmény, s hogyan kell mérni?

2018.11.12. 11:47:28

@nookedli: "A te fizetéseddel én is elégedett vagyok, az enyémmel már kevésbé. Átlagosan 5 %-kal nőtt a statisztika szerint a bér. A mindennapi megélhetés ára pedig 30%-kal. "

Melyik évtől melyik évig nőtt 5%-kal a fizetés? Melyik évtől melyik évig nött 30%-kal a megélhetés? Dobálózol a számokkal értelem nélkül.

De ha 2017/2018 viszonylatára gondoltál, akkor tuti, hogy nem igaz a 30%.
Az infláció kb 3%. Hogy a rákban növekedett akkor a megélhetés költsége 30%-kal?

Bert Maverick 2018.11.12. 11:57:23

@nemecsekerno_007: a megtakarított félmillió forintjából, ami mellé hitelt sem nagyon kap a válllakozás beindításához?

chrisred 2018.11.12. 12:03:00

@$pi$: "Azt állítod, hogy a politikai vezetésnek nincs semmiféle hatása az elmúlt két évtized fejlődésére."

Ilyesmit nem állítottam, sőt, éppenséggel pont az ellenkezőjét. Ami fejlődésnek tekinthető a magyar társadalomban és gazdaságban az elmúlt évtizedekben, nem a politikai, hatalmi elit tevékenységének volt köszönhető, hanem éppenséggel annak, hogy külső hatásra olyan szabályokat, struktúrákat voltak kénytelenek bevezetni, amik teret adtak az alulról jövő magánkezdeményezéseknek is.

Annyit állítottam, hogy amikor a Fidesz alkalmazott megszorításokat, azok ugyanolyan hatással voltak az emberek életére, mint az MSZP megszorításai.

Megjegyzem, a te logikád alapján neked kellene bizonyítani, hogy a két állítás nem egyenrangú.

Arról meg végképp fogalmam sincs, mi lehet az utolsó bekezdésben a királyi többes.

Berelhetoreklamfelulet 2018.11.12. 12:09:49

@chrisred:
Mikor volt a mosogatás meg pizza kihordás annyira értékes és eladható szakértelme?

Kivlov 2018.11.12. 12:10:12

"Mindenki a maga szerencséjének..."
Azaz, akinek nem tetszik amit kap: lehet váltani.
Szakmát, várost, megyét. országot. Persze mást hibáztatni meg picsogni könnyebb.

chrisred 2018.11.12. 12:21:48

@Berelhetoreklamfelulet: Kötve hiszem, hogy döntő lenne ezeknek az aránya. Különben nem állnánk az európai rangsor élén a külföldről hazaküldött jövedelmeknek a hazai GDP-hez viszonyított értékében.

$pi$ 2018.11.12. 12:38:11

@chrisred: "Különben nem állnánk az európai rangsor élén a külföldről hazaküldött jövedelmeknek a hazai GDP-hez viszonyított értékében."

Nem állunk a "rangsor élén". Te folyamatosan költött statisztikákat nyomsz?

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2018.11.12. 12:48:17

@Berelhetoreklamfelulet: Hiszen mindenki csak mosogatni,meg pizzát kihordani megy ki.

Melki 2018.11.12. 12:50:09

@chrisred:
Ez alapján Magyarország 1% alatt van, de ez nagyon nehezen mérhető és pontos statisztikák nincsenek, pont olyan cikkek jelentek meg pár hónapja pl az indexen is, hogy valószínűleg nagyon túl van becsülve a külföldről hazautalt pénz mértéke.

A külföldről kapott munkabér nem hazautalás, a hazautalás az, hogy megkapod a fizetésed (külföldön), amit továbbutalsz a családnak.

konrada 2018.11.12. 12:50:41

@chrisred:
Biztosan jól értelmezted te ezt a statisztikát??

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2018.11.12. 12:51:37

@Borondot jol pakoljatok be lippsik:
@kerszi:
De ezt úgy tudom valahogy a haláluk után valami 20-vagy 25 évvel lehet.
Na,akkor bele kéne húzni!

Borondot jol pakoljatok be lippsik 2018.11.12. 12:58:01

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: Es mivan a Bud Spencer szoborral?

Koszonjuk Miniszterelnok Ur!

chrisred 2018.11.12. 13:01:22

@konrada: Nem én értelmeztem, hanem az MNB, de valójában tényleg nem a hazautalás, hanem a jövedelem nagysága kiugró az uniós országok közül.

"Az uniós országok között az átmenetileg külföldön dolgozó magyar munkavállalók GDP-arányos bérei a legnagyobbak, míg a folyó átutalások nem mondhatók kiugrónak."

De végülis a téma szempontjából ennek van jelentősége.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2018.11.12. 13:02:57

@Borondot jol pakoljatok be lippsik: Azért ne említsük ezeket a tetveket Bud Spencerrel egy lapon ha kérhetem!

ekat 2018.11.12. 13:03:46

@chrisred:
?
A nyelvtudás nem ráugrik az emberre, azt meg kell szerezni. Kint (ahogy írtam, többé-kevésbé) ragad, itt meg akarni kell, meg órákra kellene járni, meg fizetni érte.

chrisred 2018.11.12. 13:03:58

@Melki: Igen, javítottam, de ez az állítás egyáltalán nem a hazautalás jelentőségére vonatkozott, hanem arra, hogy a külföldön dolgozó magyarok átlagban kifejezetten jól keresnek.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2018.11.12. 13:04:24

@chrisred: Naugye!Ilyen jól fizet a mosogatás meg a pizzahordás!:))

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2018.11.12. 13:07:37

@ekat: Szerintem nem a nyelvtudásról,hanem az "életképesség"-ről beszél.
Jobb szó most nem jut eszembe.:))

ekat 2018.11.12. 13:09:15

@chrisred: .... Magyarországhoz képest. Ha jól értettem. :)

Borondot jol pakoljatok be lippsik 2018.11.12. 13:13:36

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: Orban Viktor neve egybeforr Magyarorszag aranykoraval, remelem orokre o marad a Miniszterelnok Ur!

egy fore juto realkereset

1990=100

2010=122
2017=160

ennyit a budoslippsikrol, azzal, hogy 2010ig meg az allamadossag is nott, ami GDP felhajto, azota meg csokken, ami csokkenti az elkoltheto jovedelmet

A budoslippsi szakertoket ki kell vinni a csatorna partjara, es a csatornaba loni hazaarulasert.

Matolcsyrol, Vargarol, Orbanrol pedig utcakat, tereket elnevezni, velencei marvanybol szobrukat felallitani

$pi$ 2018.11.12. 13:16:22

@chrisred: Nehezen tudom elhinni, hogy romániából arányaiban háromszor annyian mentek ki mint tőlünk mégis fele annyi pénzt utalnak vissza. Valami gond van azokkal az adatokkal.

$pi$ 2018.11.12. 13:21:42

@Melki: "Ez alapján Magyarország 1% alatt van"

Ah, külföldről kapott munkabér! Szóval azok olyan emberek, akik itthon dolgoznak... ha jól értem. Így már érthető, Románia, Bulgária, Portugália, Lengyelország erősen megelőz minket a hazautalásokban. Így már összhangban van a többi adattal, amit ismerek...

ekat 2018.11.12. 13:22:37

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: Ezzel meg nem okvetlen értek egyet, mert pl. a férjem rendkívül életképes, két állásban is dolgozó fia csak jobbnak találta külföldön egy darab alacsonyabb presztízsű melóban többet keresni. :) De egyébként akármi is lesz, csak előrébb van egy jó angol nyelvtudással.

Másrészt viszont persze jogos, a férjem ugyanúgy elektrotechnikus, neki sincs diplomája, és nyelvet sem tud, de jóval az átlagbér felett keres. De ebben nagy szerepet játszik az, hogy ő itt él Pesten. (Miattam került ide.)

Melki 2018.11.12. 13:26:57

@$pi$:
"Szóval azok olyan emberek, akik itthon dolgoznak... ha jól értem."

Nem vagyok biztos benne, gondolom ez is. Illetve ha valaki valamilyen érthetetlen oknál fogva külföldön is a magyar számlájára kérné a fizetését (lehet ilyet?), akkor gondolom az is beletartozik.

chrisred 2018.11.12. 13:27:32

@$pi$: Romániából rengeteg cigány és hajléktalan ment ki Spanyolországba és Olaszországba, mert különösebb gond nélkül meg tudják értetni magukat. Nálunk nincs ilyen nyelvi mankó, jellemzően a középosztály ment ki dolgozni.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2018.11.12. 13:31:09

@$pi$:
@chrisred:
Nem akartam paraszt lenni,hogy valami hasonlót írjak.:))

$pi$ 2018.11.12. 13:38:08

@chrisred: "Nálunk nincs ilyen nyelvi mankó, jellemzően a középosztály ment ki dolgozni."

Ez megint egy kijelentés amit nehezen tudok elfogadni bizonyíték nélkül. Csak könnyítésképpen: a kőműves, a vízvezetékszerelő, a hidegburkoló és a mekiben mosogató bölcsész NEM középosztály.

Sokkal valószínűbb, hogy a grafikonbl a "folyó átutalás belföldre" rész az, amit a külföldön munkavállaló magyaroknak lehet tulajdonítani. A külföldről kapott munkabér az magyarországon munkabérnek számít, magyarországon kell adózni utána és nyilván nem a külföldön megkeresett munkabér. Ki a fene akarna még egyszer adózni?

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2018.11.12. 13:40:40

@ekat: Igen de arról volt szó,hogy ha valaki itthon balfasz és külföldön minden sikerül neki az fura.
Szerintem erre gondolt és nem a nyelvre.

chrisred 2018.11.12. 13:51:25

@$pi$: Nálad nem az, a fogalmi mghatározás szerint az egyéni vállalkozók oda tartoznak - plusz még az értelmiségi munkakörök betöltésére kvalifikált munkaerő is. Aki a Mekiben dolgozik, nyilvánvalóan nem az, de az csak egy élethelyzet, és nem a szakmai kvalifikáltság szintje.

chrisred 2018.11.12. 13:54:28

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: Nem, elsősorban arra gondoltam, elég furcsa, hogy valakinél pont a nyelvtudás hiánya az, ami az egyébként lehetséges hazai karrierjét megakadályozza, erre külföldre megy dolgozni. (Ahelyett, hogy választana egy olyan állást, amihez a magyar nyelvtudás elég.)

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2018.11.12. 13:55:10

@$pi$:
@chrisred:
Akartam én is,hogy a borsodi szegényhez lépest a pesti burkoló már középosztály.

ekat 2018.11.12. 13:57:00

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: Az a helyzet, hogy ha nem is lesz sikertörténet, de kint egy balfasz is tud annyit keresni, hogy ne kelljen a szupermarketben gondolkoznia, hogy megvehet-e valamit, vagy ki tudja-e fizetni a számláit, ilyesmi. Még szerényebb nyaralás is belefér.
Persze az autó sokéves használt lesz, a a lakás még bérlakás, esetleg megosztva, ahogy pl. Németo.-ban a fiatalok között eleve szokás.

Szóval igen, ugyanezt a színvonalat egy életképes nagyvárosi itt is eléri. :)

konrada 2018.11.12. 13:59:50

@$pi$:
...nekem is az a gyanúm, hogy mivel az a kategória Luxemburgban, Belgiumban kiugróan magas még - ahol az EU-s intézmények jó része van - alapvetően inkább arról szól, hogy az adott országban munkavállalóként nyilvántartottak milyen arányban kapnak olyan fizetést, melyet más országban könyvelnek el.

...akkor érthető lesz az is, hogy miért azon keleti tagállamokban magasabb ez az arány, melyeknek leginkább liberalizálták a gazdaságát.
(Ez magyarul: ahol a külföldi tulajdonú cégek legmagasabb arányban vannak, így vezetőik, és egyéb csúcsmenedzsereik külföldi állampolgárok, béreiket onnan utalják.)

VT Man 2018.11.12. 14:00:48

@marius1:
"Külföldi multikra épül az export nagy része, a kormányzatnak pedig nem érdeke a "középréteg" erősítése."

Az egykulcsos ado es a gyerekre adott adokedvezmeny pont a kozepretegnek jo.

A kozepreteg, aki "meg" fizet SZJA-t (mert nem olyan gazdag, hogy ciprusozzon, offshore-ozzon, kft-zzen), es akinek "mar" van eleg SZJA-ja, hogy jusson belole kedvezmeny neki.

VT Man 2018.11.12. 14:02:36

@$pi$:
"én inkább olyanokra emlékszem, hogy "fizetés megegyezés szerint" meg "versenyképes fizetés"."

Igen, Magyarorszagon ez a divat.
Kulfoldon valtozo, de jellemzoen kiirjak, hogy ennyitol ennyi GBP/ev lehet a fizetesed, interju soran felmerik a tapasztalatodat, es az alapjan ajanlanak.

chrisred 2018.11.12. 14:03:04

@konrada: Neked is írom, a grafikon és a hozzá tartozó elemzés az MNB folyóiratában jelent meg, és az összefoglalását be is idéztem. Egyértelműen nem tartósan külföldön élő magyarok munkajövedelméről van szó.

ekat 2018.11.12. 14:05:27

@chrisred: Nem teljesen így gondoltam, csak annyi, hogy egy csak középiskolát végzettnél a nyelvtudás egy plusz, amivel egy átlag irodai / bolti munkánál jobban lehet keresni. Példa: én. :) És amikor egyszer elvesztettem az állásomat a válságban, a két nyelv miatt akkor is elmehettem volna másnap nettó 160.000-ért callcenteresnek. (De nem mentem, kivártam a normális lehetőséget.)

chrisred 2018.11.12. 14:07:45

@VT Man: Az egykulcsos adó a legmagasabb jövedelmi szegmensben lévőknek kedvez egyértelműen, a középosztály számára az adó mérték lényegesebb. A családi adókedvezmény pedig a gyerekes családoknak kedvez, a gyerekvállalás előtt álló és a már felnőtt gyerekekkel rendelkező középosztálybelieknek hátrányos.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2018.11.12. 14:08:37

@chrisred: Hadd tudjam már én,hogy te mire gondoltál!:))
Ez fura lehet de:Ha itthon dolgoznék olyat amihez kellene angol nyelv akkor valószínűleg jobban meg kellene tanulnom angolul,mintha saját szakmámban mennék ki angliába dolgozni.Monjuk sütőiparban nem kell annyit beszélni,mint irodában,egészségügyben.
Mondjuk német nyelvterületen még egyszerűbb lenne,mert elég sok szakmai kifejezés német eredetű.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2018.11.12. 14:12:15

@ekat: Igen az nem mindegy.hogy hol vagyok lúzer.
Meg az is lehet,hogy kint 8 órában normális emberek között jobban mennek a dolgok,mint itthon 12 órában a beszólogató faszagyerekek között.

Négyes_ 2018.11.12. 14:12:46

Az országos medián-jövedelem lenne a lényeg, nem a bérátlag!!!!!!!

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2018.11.12. 14:14:29

@VT Man: Én szoptam vele.
Jó tudom de a soros eleget utalt,hogy valahogy kibírjam.

konrada 2018.11.12. 14:17:37

@chrisred:
...a probléma ezzel csak annyi, hogy amikor több kulcsos volt az adórendszer, az még inkább hátrányos volt a középosztálynak, hiszen már a medián átlagnál is a legmagasabb adókategóriába léptek be.
(Míg a felsőosztály meg - már amelyik nem tudta kivenni a pénzt osztalékként jóval alacsonyabb adóterhelés mellett - az szót fogadott Fletónak, és ment Szlovákiába céget alapítani, ahol már akkor 1 kulcsos adó volt.)

konrada 2018.11.12. 14:20:37

@Equalizer.:
...egyébként tényleg.
...bár azt egyéb nehéz lenne összehasonlítani a többi ország által közölt adattal, mert alapvetően adatszolgáltatásban mind az átlagot adja meg.

ekat 2018.11.12. 14:22:15

@konrada: Én akkortájt volt, hogy különadót is fizettem az SZJA-n felül, diplomanélküli mezei beosztottként....

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2018.11.12. 14:25:02

@konrada: Nekem meg úgy sem kellet az az adójóváírás meg a sok kajajegy.
A végén még elhíztam volna.
De örülök,hogy a kétszer annyit keresők többet kapnak.

sírjatok 2018.11.12. 14:28:30

@chrisred: "Különben nem állnánk az európai rangsor élén a külföldről hazaküldött jövedelmeknek a hazai GDP-hez viszonyított értékében. "

Mert ez valami kizárólag Magyarország-specifikus dolog? Más országokba soha nem küldenek haza pénzt? Öreg, ezekbe miért nem gondolsz bele?

chrisred 2018.11.12. 14:29:05

@sírjatok: Nem azt írtam, hogy szeptemberben, hanem hogy idén.

sírjatok 2018.11.12. 14:29:20

@sírjatok: ja bocs faszságot írtam, félreértettem az állításod. Gyanús is volt :D

sírjatok 2018.11.12. 14:31:55

@chrisred: De akkor mire gondolsz? Arra hogy augusztusban magas volt?

Melki 2018.11.12. 14:33:55

@sírjatok:

Az általad linkelt cikkből:
"A tájékoztatás szerint ezzel az idei első kilenc hónapban 1496,5 milliárd forintra csökkent az önkormányzatok nélkül nyilvántartott államháztartás pénzforgalmi hiánya, az egy évvel korábbi 1236,3 milliárddal szemben, és az egész évre kitűzött 1311,4 milliárd forint 114,1 százalékát tette ki az első nyolchavi 121 százalék után."

Az hogy egy hónap kivételesen nem volt mínuszos nem cáfolja azt az állítást, miszerint "Idén is elszaladt az államháztartási hiány,"

konrada 2018.11.12. 14:36:49

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii:
...hát nagy szopás is lenne az, ha visszatérne az a jópofa állapot, amikor szinte fosni kellett, nehogy így év végén kapjunk valamiféle jutit, mert nem elég, hogy annak cca. 60%-át elvitte az adó és járulék, de bónusznak az év elején beikszelt adójóváírást is visszafizettették, így majdhogynem minusszal zártuk az utolsó hónapot...

erkölcsi hulla 2018.11.12. 14:38:26

" hogy- elviekben a dolgozók nem ismerhetnék egymás fizetését."

Nehogy a rabszolgák fellázadjanak.

A legpofátlanabb, geci dolgonak tartom, hogy ez nem publikus, mint szomszédos országokban.

nemecsekerno_007 2018.11.12. 14:42:19

@konrada: A szlovákok kb. 10 év alatt levitték az adóéket 47-ről 41%-ra, a lengyeleknél ez 37%. Nekünk az utóbbi évek csökkenése után 47%, persze se a szlovákoknál, se a lengyeleknél nincs olyan bőkezű nyugdíjrendszer. A lengyekek most kezdik bevezetni az önkéntes rendszert, 37% adóékkel erre van is mozgásterük. Értsd.: ez felmegy mondjuk 40%-ra, de már nem az államháztartást fogja terhelni...

sírjatok 2018.11.12. 14:44:45

@Melki: Az államháztartási hiány nem lineárisan alakul, hanem az év első felében jellemzően "elszáll", az év második felében meg normalizálódik, mert akkor jut jelentősebb adóbevételhez az állam. Nektek nem tűnt még fel, hogy minden évben hír ez, hogy "még csak március-április-május van, de az éves hiány 90-100-100%-ánál tartunk!!4!"? Kb. 20 éve minden egyes évben megírják, és 20 éve retteg rajta mindenki.

Közben meg az év végét kell nézni, ha valakinek az a véleménye hogy 2018-ban óriási a hiány, tegye már meg azt a szívességet hogy erről először 2019 januárjában nyilatkozik, köszönöm.

élhetetlen 2018.11.12. 14:46:59

@abcdefghijklmm: „Hogy a rákban növekedett akkor a megélhetés költsége 30%-kal?”.
Nem akarok beszállni ebbe az épületes vitába, csak egy megjegyzés. A megélhetési költség emberenként nagyon eltérő lehet. Csak Tesco árak, tehát semmi bio felár. A csirkecomb csak 680, de a fehérrépa 1500, a brokkoli 800 sárgarépa 440 kelkáposzta 450, padlizsán 800 (két hete még 1000 volt) ft/kiló, az avokádó 300-450 /db. A csirke három, négy havonta jut eszemben, zöldségből meg sok fogy, tehát nekem élelmiszerben összejött a 30 %, mert jobban szeretem a fehérrépa krémlevest, mint a húslevest. Enni minden nap kell, és azokból a tételekből, amik az inflációt leviszik 3 %-ra, valószínű, hogy kevesebbet „fogyasztok”.

Melki 2018.11.12. 14:47:01

@sírjatok:

Én annyit írtam, hogy az általad linkelt cikk nem cáfolta meg az állítást, amit meg szeretnél cáfolni.

Konkrétan bemásoltam azt a szöveget, mi szerint a Year-to-date hiány ~20%-al nagyobb, mint tavaly. Ez hogy jön ahhoz, hogy mi lineáris és mi nem?

konrada 2018.11.12. 14:49:12

@sírjatok:
Na azért párszor sikerült ezt a 20 év során év végére is felturbózni és ott is tartani.

...igaz, ezekben az években szakértő kormányok voltak, nem olyanok mint ezek, phiiii...!

sírjatok 2018.11.12. 14:49:30

@chrisred: Neked is szól a fenti. Erről érdemben 2019-ben lehet beszélni, az hogy év közben a célzott hiány fölött van a valós hiány, az normális. Tavaly pl. jobb lett a hiány, mint várták:

www.vg.hu/gazdasag/banai-vartnal-kisebb-tavalyi-allamhaztartasi-hiany-737409/

Miközben májusban mindenki pánikolt hogy ez már a vég:
index.hu/gazdasag/2018/06/07/elszaladt_az_allamhaztartasi_hiany_majusban/

chrisred 2018.11.12. 14:49:38

@konrada: Ez igaz, az adójóváírás olyan felelősséget rakott a bérből, fizetésből élőkre, amit rajtuk kívül álló okok határoztak meg. Az alanyi jogon járó nullás adósáv lett volna korrekt megoldáss, de az az államkasszának nem esett volna jól.

chrisred 2018.11.12. 14:53:52

@sírjatok: Ha már általánosságban beszélünk róla, akkor az is törvényszerű, hogy a választási években elszáll a költségvetés, és csak ennyiben hasonlítottam össze 2006-ot az ideivel. Idén meg külön bizonytalansági tényezőt jelentenek az uniós támogatások, amiket az állam megelőlegezett.

sírjatok 2018.11.12. 14:53:55

@Melki: Csakhogy akkor a te definíciód szerint MINDEN évben elszáll az államháztartási hiány mert olyan kb. sosincs hogy év közben arányban van a hónappal, jellemzően év közepére 100% körüli. Tehát a te definíciód aljas, mert egy normális folyamatot akar szómágiával úgy bemutatni, mintha valami különlegesen rossz lenne.

sírjatok 2018.11.12. 14:56:54

@chrisred: "akkor az is törvényszerű,"

A törvényszerű leginkább az, hogy ugyanúgy fogtok 2019 májusában sírni, hogy "brühühü még csak május van de máris 90-100-100%-on áll a hiány, nagyon elszállt a hiány!!4!"

Valójában meg most is jó a gazdaság meg akkor is az lesz.

Melki 2018.11.12. 14:57:09

@sírjatok:
Az én definícióm szerint? Én mikor írtam hogy elszállt? Ne adj már ilyeneket a számba...

Össze vissza beszélsz, először elfogadod hogy van értelme év közben hiányról beszélni és keresel egy cikket, ami szerinted a te álláspontod támogatja, majd miután jelezzük, hogy igazából a címe félrevezető, valójában pont az ellenkezőjéről szól, akkor hirtelen már nem is látod értelmét erről beszélni.

Közben úgy teszel, mintha én bármikor is mondtam volna olyat, hogy elszállt az államháztartási hiány... viszonylag nehéz úgy konstruktív vitát folytatni, ha odaképzelsz olyan dolgokat, amiket csak szeretnél, ha írtam volna.

konrada 2018.11.12. 14:57:42

@élhetetlen:
A mezőgazdasági termékek árai - leginkább azok, amelyek sok kézimunkát igényelnek - valóban brutális tempóban érik utol a más cikkcsoportoknál már régóta betagozódott nyugati árszerkezetet.

...na de hát azért remélhetőleg nem csak egész nap legelsz, így a többi cikk- és szolgáltatási csoport sok esetbenben stagnáló, vagy akár csökkenő árai is szerepelnek a kosaradban, így tán nem csak a zöldségárak növekedése hat rád!;))

chrisred 2018.11.12. 15:02:52

@sírjatok: És akkor is, mint 2006 tavaszán, lesz, aki megmagyarázza, hogy minden rendben van, száguld a pannonpuma.

sírjatok 2018.11.12. 15:04:16

@Melki: "Én mikor írtam hogy elszállt?"

2018.11.12. 14:33:55 -ben, bár explicite valóban nem írtad le, de úgy tűnt mintha ezt sugallanád: "Az hogy egy hónap kivételesen nem volt mínuszos nem cáfolja azt az állítást, miszerint "Idén is elszaladt az államháztartási hiány," "

"először elfogadod hogy van értelme év közben hiányról beszélni "
Beszélni van értelme, de túlzott következtetéseket levonni, pláne negatív irányba az évközbeni ÁHT állapotból, nincs. A 2018-as ÁHT állapotát először 2019-ben lehet megítélni. Pont az általm idézett cikkben benne is van, hogy további százmilliárdok várhatóak, tehát úgy vélem hogy a hátralévő hónapok pozitívban lesznek.

sírjatok 2018.11.12. 15:05:11

@chrisred: Ja csak most az adósság mintha kicsit kevésbé száguldana együtt a pannonpumával.

orient 2018.11.12. 15:07:02

@ekat: Tény, hogy igazi béremelést csak váltással tudsz elérni. Ha valaki felvett X éve bruttó 200 ezerért mondjuk, azóta meg ugyan ebben a szakmában, tapasztalattal mondjuk most a bér bruttó 400 ezer, akkor reálisan láthatod, hogy a főnököd nem fogja megduplázni a béred csak mert máshol már ennyit kaphatnál, vagy mert az utcáról már ennyiért kell felvegyen. Sajna, ha nem lépsz tovább be kell érd apró 3-5% emelésekkel amit a legtöbb cég ad és marad a fizetésed a régi. Ha rendes béremelést akarsz keress új helyet. Stresszes és kényelmetlen tudom, de ez az egyetlen módja.

Melki 2018.11.12. 15:10:02

@sírjatok:

Én annyit írtam, hogy a cikk amit idéztél nem cáfolja az állítást, amire reagáltál. Nem írtam, hogy az állítással egyetértek vagy megalapozott lenne, de cáfolata sem volt az. Az, hogy 1 hónap nem minusz

Azzal egyetértek, hogy az eredményt jövőre fogjuk tudni, addig az ilyen kijelentésekkel érdemes óvatosnak lenni.

Melki 2018.11.12. 15:10:41

*Az, hogy 1 hónap nem mínuszos (mert pont akkor érkezett egy nagyobb támogatás) nem jelenti, hogy az év vége sem lesz az.

2018.11.12. 15:13:58

@élhetetlen: szerintem te is tudod, hogy inflációt úgy határozzák meg, hogy különböző súllyal szerepel benne a zöldség, az argentín marhahús, meg a lapos tv.... Ezért elég jól tükrözi a pénz valódi értéktelenedését egy átlagos fogyasztó számára. Ha te különleges termékeket fogyasztasz nagy arányban,akkor te esetleg máshogy látod, na de ez pont olyan, mint azt mondani, hogy csökkent az átlagbér,mert mondjuk téged épp kirúgtak a munkahelyedről és nem keresel.

kvadrillio 2018.11.12. 15:18:20

előbb ezektől, vissza kell venni az összeharác solt vagyont !

EZ A "ELIT?""RÉTEG, A JELENLEGI KORMÁNYZÁS FOLYTATÁSÁBAN ÉRDEKELT?! AHHA.....HÁÁÁÁÁ.....EZEKET SÜRGŐSEN MEG KELL SZÜNTETNI ! :o)
Egyre nagyobb pénzeken ül a bezáródó magyar elit

Nehéz előrelépni, a gazdagok meg csak gazdagodnak. Az Abcúg írása.

orient 2018.11.12. 15:19:27

@sterimar: Mennyit keres egy átlag orvos mostanság? Marhára érdekelne mert elegem van abból, hogy olyanok kezelnek akik alul vannak fizetve. Kap egy átlag korházi szakorvos, vagy járóbeteg szakorvos mondjuk havi min. 600-800 Bruttót? Valahol 1 millió körül kéne kapjanak szerintem. Nővérek meg kb. min 400 bruttót (tudom nem kapnak ennyit sajnos)

chrisred 2018.11.12. 15:20:59

@abcdefghijklmm: Ha jól van összeállítva a fogyasztói kosár.

sírjatok 2018.11.12. 15:22:10

@Melki: Bocs de ez ilyen hogy én ezt állítom: "A Balaton idén be fog fagyni".

Ellenérv:

"a Balaton nem fog befagyni, hiszen nyáron nagyon meleg volt. Jó most véletlenül szeptemberben hűlt, de az csak egy hónap, ki tudja októberben meg novemberben nem fog-e melegedni".

Igen LEHET hogy a Balaton nem fog az idén befagyni, tehát az eredeti állításom nem lesz igaz. De a trendek akkor is trendek, és attól a fenti gondolatmenet, ami a trendeket és a tapasztalatokat figyelmen kívül hagyja, akkor is naiv, hogy erősebb szót ne haszáljak.

orient 2018.11.12. 15:22:48

@erkölcsi hulla: MO-nem megy. Én szívesen elmondanám a kollégáimnak mennyit keresek, de a társadalom nincs erre felkészülve. Közvetlen kollégám tudom rosszabul keres mint én, de mondjuk nekem 10 évvel több tapasztalatom is van. Az ő fogalma szerint kb ugyan annyit kéne kapjunk, és biztos felborítaná az asztalt ha megtudná többet keresek. Sajnos nem tartunk még ott.

élhetetlen 2018.11.12. 15:25:05

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: @Ekat: "Szerintem nem a nyelvtudásról,hanem az "életképesség"-ről beszél". Bocs, én meg belebeszélek. Huszonéves srác, nem beszél nyelveket, hegeszt. Hétközben itthon is munkásszállón volt, mert ahol lakik, egy dunántúli falu, nincs üzem. Most elment egy céghez, amelyik külföldön hegeszt. Még nyelvet sem fog megtanulni, mert pár hónap Németország, most éppen Svédországban van, nem hetente, csak három-négy hetente jár haza. Kint is a cég szállásolja el őket, gondolom, ugyanúgy munkásszálló. Amit látok, két év alatt, igaz, hogy használtan, de megvette valahol Debrecenben „azt” a kocsit, amire vágyott, és vett egy kawaszakit apja örömére, mert a srác nincs itthon, a motor igen. Tehát nem csinál karriert, ugyanazt csinálja, ugyanolyan viszonyok között, mint itthon, de jobban áll, pedig a közvetítő cég is leveszi a hasznát.

nemecsekerno_007 2018.11.12. 15:25:59

@Bert Maverick: Meló mellett kell elkezdeni csinálni, ügyfeleket gyűjteni...

Elég baj, hogy kevés a vállalkozó kedv...

chrisred 2018.11.12. 15:27:29

@sírjatok: A Balaton befagyása is egy időszakos állapot. A költségvetési hiány viszont egy éves hosszúságú folyamat eredménye. A példa akkor lenne jó, ha a Balaton éves átlagos középhőmérsékletéről lenne szó, és akkor igenis van jelentősége, ha a víz nyolc hónapon keresztül melegebb volt az átlagosnál.

Melki 2018.11.12. 15:28:08

@sírjatok:

Én ezért jöttem year to date adattal, mert a szeptember tavaly is szeptember volt és idén is, és tavaly kevesebb volt a hiány ugyanakkor.

Egyébként év végén is szokott pénzszórás lenni, például a nyugdíjasok lefizetése az utóbbi években pont akkorra esett.

FlybyWire 2018.11.12. 15:28:38

@abcdefghijklmm: pontosan ugyanezt akartam írni.
Szerintem én ahhoz képest, hogy mennyit dolgozom, bőven sokat keresek (alapfizu, 13. havi és cafeteria együtt évi bruttó 12 misi felett). Ja és jön még erre bónusz is.
Nem NER, sima versenyszféra :)

kvadrillio 2018.11.12. 15:29:08

Hétfőtől érkezik a nyugdíjprémium

A legalacsonyabb nyugdíjúak kevesebbet kapnak. Összesen 33 milliárd forint megy el erre a célra.

ÉS MIT VESZNEK EZEN A NYÖGDÍJASOK ??? PAPÍRZSEBKENDŐKET, HOGY TELESÍRJÁK ??? EBBEN A KURVANAGY 30-40 %-OS ÁREMELKEDÉSEKKEL TELI ÉV ELEJE TARTÓ INFLÁCIÓBAN ???!!! NEVETSÉGES A FIDESZ...:o)))))

kvadrillio 2018.11.12. 15:32:08

@kvadrillio: NYUGDÍJPRÉMIUM ???
Egyre nagyobb pénzeken ül a bezáródó magyar elit

:o))))))) VALAMI EBBEN A KORMÁNYUNK ÁLTAL TORZZÁ TETT TÁRSADALOMBAN KURVÁRA KIBICSAKLOTT !!!

orient 2018.11.12. 15:32:48

@chrisred: "Az egykulcsos adó a legmagasabb jövedelmi szegmensben lévőknek kedvez egyértelműen"

Igaz, de nem ezért kellett bevezetni. Az miatt kellett bevezetni, hogy amikor a melós sok éve bruttó 70k minimálbérrel odament a főnökhoz és megkérte légyszí emeld már meg a bérem, mert nem akarok szürkén dolgozni és zsebbe kapni 100ezret még, akkor a főnök azzal lerázta, hogy Sanyikám, ha bejelentelek bruttó 200-ra akkor több adót kell fizess és úgysem fogsz többet keresni, jobb neked ez így. Ma ugyan ez a beszélgetés már nem történhet meg. A melós ha akarja kiharcolhat magasabb bejelentett bért és ezzel a nettója sem fog csökkeni. Keleteurópában ezek átmeneti évek. Majd ha kialakul a fehér gazdaság mint nyugatabbra, és mindenki arra van bejelentve amennyit kézhez kap akkor lehet megint sávos adózás. Addig sajnos a sok minimálbéres, szürkebevételen dolgozók 80%-a helyett, fizetett a 10% bejelentett minden adót. Fenntarthatatlan hosszútávon. Ahgy csökkentik a járulékokoat és adókat, és ezzel fehéredik a gazdaság, később el lehet gondolkozni megint a többszávos adózáson. Addig saját lábonlövés a dolog.

élhetetlen 2018.11.12. 15:38:09

@konrada: Így igaz, nem egész nap legelek, de minden nap. Ezen kívül fűtök is, világítok, is, vizet is használok. Sőt, internetet is. És nem vezetek háztartási könyvet, nincs pontos kimutatásom. De, mivel a felsoroltak közül volt, ami 100%-kal, vagy többel drágult, ezért saccoltam, hogy nálam a 30 % kijön. Amekkora avokádót tavaly előtt 100 ft-ért kaptam, az tavaly már kétszáz volt, most 400 ft).

sírjatok 2018.11.12. 15:42:24

@élhetetlen: "Amekkora avokádót tavaly előtt 100 ft-ért kaptam, az tavaly már kétszáz volt, most 400 ft"

Sőt képzeld az alma most februárban sokkal drágább mint októberben volt tavaly!

sírjatok 2018.11.12. 15:44:28

@chrisred: "A példa akkor lenne jó, ha a Balaton éves átlagos középhőmérsékletéről lenne szó, és akkor igenis van jelentősége, ha a víz nyolc hónapon keresztül melegebb volt az átlagosnál. "

Oké: "Ki tudja, hogy a balaton középhőmérséklete csökkenni fog-e? Jó most szeptemberben csökkent, de lehet hogy októberben meg novemberben ugyanúgy nőni fog mint ahogy januártól augusztusig tette!"

ekat 2018.11.12. 15:45:02

@orient: Igen, tudom, elvileg igazad van. (Gyakorlatban viszont túl sokat váltottam az utóbbi években, illetve az utolsó váltásommal ha különösebb emelkedést nem is, de azt sikerült elérnem, hogy sima beosztottként kapok annyit, mint előtte a nemszeretem alsóvezetői poszton.)

élhetetlen 2018.11.12. 15:50:01

@abcdefghijklmm: Na, ez nem ment át, pedig azt hittem, egyértelmű, amit írtam. „. A megélhetési költség emberenként nagyon eltérő lehet.”. Tudom, hogyan számítják az inflációt, ezért írtam, hogy „…amik az inflációt leviszik 3 %-ra, valószínű, hogy kevesebbet „fogyasztok”.„. „na de ez pont olyan, mint azt mondani, hogy csökkent az átlagbér,mert mondjuk téged épp kirúgtak a munkahelyedről és nem keresel.”. Nem, nem olyan, ez csak olyan, mintha azt mondanám, hogy csökkent a jövedelmem. Az én jövedelmem. Az én megélhetési költségemről írtam.

Melki 2018.11.12. 15:50:27

@sírjatok:

"Ki tudja, hogy van-e globális felmelegedés? Jó, hát olvadnak a sarkok évtizedek óta és az átlaghőmérséklet egyre magasabb, de lehet, hogy 5 év múlva megoldódik"

Remélem ezeket csak viccnek szánod.

élhetetlen 2018.11.12. 15:57:00

@sírjatok: Jó hülye szöveg. „az alma most februárban sokkal drágább mint októberben volt tavaly!”. Ebben a vonatkozásban a tavaly októberi árat kéne összehasonlítani a tavaly előtti októberivel, és a most februárit, a tavaly februárival, akkor érne valamit a szöveged. Lehet, hogy az alma olcsóbb is lett, nem tudom, azt nem szoktam venni.

chrisred 2018.11.12. 15:58:20

@sírjatok: A Balaton éves középhőmérséklete nem akkor magasabb az átlagnál, ha a víz hőmérséklete folyamatosan nő, hanem ha magasabb, mint az abban az időpontban megszokott. Tehát nem az előző hónapokhoz kell hasonlítani, hanem a korábbi évek hasonló időszakában mért állapothoz.

N. Barbie 2018.11.12. 16:07:18

@$pi$: "Én itt lazárnám azzal, hogy nincs igazad, a reálbérek nem emelkedtek jobban a 2002 után, sőt a fidesz alatt háromszor akkora a reálbéremelkedés mint a szocik alatt. Ez tény."
"Szerintem javul, soha nem javult még így"

Mindig jokat nevetek, mikor a fidesznyikek mindig csak a szamukra kedvezo dolgokhoz hasonlitjak a tehetsegtelen tolvaj senkihazi kormanyuk mukodeset, majd egymas vallat veregetve dongetik a melluket, hogy hat igen, jobbak vagyunk...........mint a vilagmeretu valsag alatt kormanyzo, egyebkent is dilettans ballibek.
Azta, micsoda teljesitmeny. Jaaa, hogy csak azzal osszehasonlitva all meg a sikerpropaganda duma, ertem en. Tessek kornyezo orszagokkal hasonlitani gazdasagi adatokat, ugyanazon evbol, evekbol. Nem almat kortevel.
Ja, hogy ugy maris latszana, hogy viktor csaszar eredmenye a fasorba sincs nemzetkozi szinten, igy maradni kell a ballibekhez hasonlitasnal.
Vilagos, ha nektek jo mesemondakban hinni, csak tessek.

Nagykörúton túli magyar 2018.11.12. 16:40:20

@N. Barbie:
"Tessek kornyezo orszagokkal hasonlitani gazdasagi adatokat, ugyanazon evbol, evekbol."

Tessék:
Egy főre eső GDP (euróban):
Szlovákia
2002: 8400
2010: 12400 +47.62 %
2017: 15000 +20.97%

Magyarország:
2002: 8600 (ekkor még jobb, mint Szlovákia)
2010: 9900 +15.11%
2017: 11800 +19.19%

Szocik alatt: 47.62% vs 15.11%
Fidesz alatt: 20.97% vs 19.19%

Tehát a Fidesz alatt mindössze 1,78%-kal teljesítettek jobban a szlovákok, ami bőven magyarázható a Magyarországnak a 2014-2020 közötti ciklusban juttatott jóval kevesebb uniós támogatással (Szlovákia 2796 euró/fő, míg Magyarország csak 2408 euró/fő). Ráadásul Szlovákiának 0 euró EU/IMF hitelt kellett visszafizetnie 2010 után, míg Magyarországnak 14.000.000.000 eurónyit. Ez sem kis különbség. És mégis, alig távolodtak a szlovákok.
A magyarok tisztában vannak a tényekkel. És ennek tudatában szavaznak is 2010 óta. Addig "reggel, este és éjjel" más információkat kaptak, mint ami a valóság.

élhetetlen 2018.11.12. 16:40:25

@nemecsekerno_007: „persze se a szlovákoknál, se a lengyeleknél nincs olyan bőkezű nyugdíjrendszer.”. A kedvenc kormányod törölte el a nyugdíjplafont, náluk reklamáltál már? Mert kellett a pénz azonnal, adóba, ami azonnal elkölthető. Már elkezdték kifizetni, a plafon nélkülieket. És ez azt is jelenti, hogy akik a plafon eltörlése előtt mentek nyugdíjba, azok lehet, hogy az adókulcsok miatt sokkal több adót fizettek, mint a plafon nélküliek, de lehet, hogy fele annyi nyugdíjat kapnak. Át tudod ezt látni agyilag? Vagy csak addig jutottál, hogy a fiatalok kérdezzék meg a nagyszüleiket, hogy mennyit adnának le az életszínvonalukból, hogy még kevesebb adót kelljen fizetni, viszont sokkal magasabb nyugdíjakat? Vagy el tudod képzelni, hogy eltörölték a befizetési limitet, és eltörlik a nekik kedvező kifizetési limitet? Vagy hogy képzeled?

élhetetlen 2018.11.12. 16:50:01

@chrisred: „pont a nyelvtudás hiánya az, ami az egyébként lehetséges hazai karrierjét megakadályozza, erre külföldre megy dolgozni.„. Bocs másnak írtam már, csak bevágom újra. Nem karrier, csak egy megélhetés. Huszonéves srác, nem beszél nyelveket, hegeszt. Hétközben itthon is munkásszállón volt, mert ahol lakik, egy dunántúli falu, nincs üzem. Most elment egy céghez, amelyik külföldön hegeszt. Még nyelvet sem fog megtanulni, mert pár hónap Németország, most éppen Svédországban van, nem hetente, csak három-négy hetente jár haza. Kint is a cég szállásolja el őket, gondolom, ugyanúgy munkásszálló. Amit látok, két év alatt, igaz, hogy használtan, de megvette valahol Debrecenben „azt” a kocsit, amire vágyott, és vett egy kawaszakit apja örömére, mert a srác nincs itthon, a motor igen. Tehát nem csinál karriert, ugyanazt csinálja, ugyanolyan viszonyok között, mint itthon, de jobban áll anyagilag, pedig a közvetítő cég is leveszi a hasznát.

kvadrillio 2018.11.12. 17:25:42

NU, AKKOR...ITT AZ IDEJE MEGKEZDENI A KORMÁNY LEÉPÍTÉSÉT.........
A Nemzeti Népegészségügyi Központban is nagy károkat okoz a leépítés – ez az a csúcsszerv, amely egyrészt az Országos Közegészségügyi Intézetből (OKI) jött létre – ide tartozott a járványügyi igazgatóság – másrészt az országos tiszti főorvosi feladatokért felelős helyettes államtitkára által irányított egységeket kapta meg. Az 1200 alkalmazottat foglalkoztató intézményben háromszáz státusz szűnt meg. Emiatt a járványüggyel foglalkozó laborok közül több is ellehetetlenülhet. Itt végzik egyebek mellett a botulizmus vizsgálatát, de ide küldik be a mintát a kórházak, ha a vírusos agyhártyagyulladás lehetősége merül fel. Itt vizsgálják a terrorgyanús küldemények tartalmát, továbbá itt található Közép-Európa egyetlen, népegészségügyi célból létrehozott, legmagasabb biztonsági szintű laboratóriuma is. A helyzetről sokat elárul: a gyermekbénulás kórokozójával foglalkozó laborban négy emberből kettő önként felmondott a leépítésekkel összefüggésben. „Munkájukhoz speciális tudásra és kellő gyakorlatra van szükség, ezért pótlásuk nem lesz egyszerű, viszont ha ebben a laborban leáll a munka, abból nemzetközi botrány lesz – mondta informátorunk.

IZIBEN !

kvadrillio 2018.11.12. 17:26:37

@kvadrillio: Pusztító leépülés - A tömeges állami kirúgások miatt laborok munkája állhat le, és kimúlhat a környezetvédelem
Népszava
Publikálás dátuma

2018.11.12. 17:31:46

@élhetetlen: értem csak a kolléga, aki elöször írt erről a 30%-ról, az szépen kivetítette a teljes tarsadalomra a saját helyzetét.

N. Barbie 2018.11.12. 17:41:53

@Szél Bernadett börtönben van már?: Most nincs kedvem utana nezni, de fogadjuk el az adatokat helyesnek.
Mondjuk nem tudom miert csak 1 orszagot irtal. A tobbi jobban teljesitett, a szlovakok a leggyengebben, ezert csak oket lehetett kiemelni?

Vegulis mindegy, magad irtad le a mondandom lenyeget:
az orban kormany a hazai 2 millio agyhalott idiotanak szant alaptalan sikerpropaganda helyett, nemzetkozi osszehasonlitasban a teljesitmenyuk: SEMMI KULONOS.
Nincs egy adat se, amiben kiemelkednenk (sot), nincs semmi, amire azt mondhatnank igy 8 ev utan, hogy ez igen, ezert, ezekert az adatokert minket irigyel a vilag.

Forditok, hogy fidesznyik is megertse: sodrodunk a nemzetkozi trendekkel, jo gazdasagi kornyezet van evek ota, igy mi is, mint minden mas orszag jol teljesitunk. De semmivel sem kiemelkedobben, mint a tobbiek. Pedig nekunk a fidesznyikek szerint utolerhetetlen zseni politikusaink vannak a fidesznel, mas orszagokban meg ilyen nincs. Megis rohogve hozzak a mi mutatoinkat (jobban belenezve le is hagynak minket sokban, de mindegy, reszletkerdes).
Valamelyik zart osztalyra valo fideszbirka meg ilyen allitsunk szobrot vikinek, matolcsynak stb. dumaval is jott, Sirva nevettem. Halkan kerdezem, hogy akkor mirefel is kellenek a szobrok? Hol van csak 1, egyetlen egy adat, amiben kiemelkedunk? Amiert irigykedve nez rank barmelyik kornyezo orszag?
Igen. Sehol.
Na ez arazza be a gazdaitok teljesitmenyet igazan. Nem a jol mutato, de megteveszto balliba kormanyzassal osszehasonlitgatas.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2018.11.12. 17:50:25

@Borondot jol pakoljatok be lippsik: Te faszfej! A reaáljövedelem 2006-os szintje a válság miatt lecsökkent és csak 2016-ban érte utol magát. Most meg az irreális bérnövekedés miatt nőtt tövább, ami mögött nincs arányos gazdasági teljesítmény. Van fogalmad mekkora baj lesz abból, h míg a GDP csupán 21-22 százalékot nőtt az EU-s pénzek nélkül, a reálbérek majdnem 60 százalékot nőttek?

2018.11.12. 17:59:54

@FlybyWire: Én kevesebbet, de leszarom. Megvagyok belőle és még marad is szépen. Szintén versenyszféra. Persze amint elégedett vagyok, azonnal Mészáros Lőrinc leszek egy rakás egybites szemében, mint azt a fenti példa mutatja.,, :-)

Mehettem volna Berlinbe négyszer ennyiért, de a gyerekeim mosolyát látni nap mint nap, szerintem sokkal fontosabb.

2018.11.12. 18:00:47

@chrisred: Az azért nagyjából jól van összeállítva. Annyira biztosan, hogy nem lesz 30% a 3%-ból.

2018.11.12. 18:04:53

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: "Van fogalmad mekkora baj lesz abból, h míg a GDP csupán 21-22 százalékot nőtt az EU-s pénzek nélkül, a reálbérek majdnem 60 százalékot nőttek? "

Nem lesz abból semmilyen baj. Legalább most kicsit kompenzálódik a szakszervezetek hiánya Magyarországon.

N. Barbie 2018.11.12. 18:07:36

@abcdefghijklmm: "Mehettem volna Berlinbe négyszer ennyiért, de a gyerekeim mosolyát látni nap mint nap, szerintem sokkal fontosabb. "

Miert a gyerekeid Berlinben nem tudnanak mosolyogni?

Exploiter 2018.11.12. 18:25:04

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:

Az nem lehet, hogy eddig voltak aránytalanul alacsonyak, de az elvándorlás kikényszerítette a növelést?
Az ok, hogy hosszú távon a növekedés nem mehet tovább, de biztos, hogy fenntarthatatlan a mostani szint?
Ehhez nem kéne látni a vállalatok adózott eredményét, profitszintjének alakulását?

2018.11.12. 18:26:34

@N. Barbie: nem akartam kiszakítani őket a megszokott környezetükből, ha meg kéthetente hazajövök másfél napra, akkor alig láttam volna őket.

chrisred 2018.11.12. 19:26:10

@abcdefghijklmm: Mint mindenen, ezen is lehet vitatkozni. Tényleg kereset és életmód kérdése, hogy kinél mi számít szükségesnek, és ilyen szempontból a magyar társadalom kezd szétszakadni. Például indokolható volt, hogy a lakásbérleti díj miért került ki 2012-ben a kosárból - egy bizonyos réteg szempontjából.

csárlszbrunzol 2018.11.12. 19:28:06

@chrisred: Nem tudom, ezt láttad-e már:
index.hu/gazdasag/2018/11/12/egyre_nagyobb_penzeken_ul_a_bezarodo_magyar_elit/
A legfelső jövedelmi decilisbe kerüléshez _nettó_ 416k jövedelem tartozik _háztartásonként_.
Az középosztály? Vagy felső réteg? E szerint ugyanis a "leggazdagabb" 10% már 416k-nál indul, azaz mondjuk a férj 250-et, a feleség 166k-t keres. Ez olyan baromi magas fizetés?
Továbbra is mintha zavar lenne a gazdagság és úgy en bloc a társadalmi osztályok körül...

csárlszbrunzol 2018.11.12. 19:35:35

@$pi$: "...a kőműves, a vízvezetékszerelő, a hidegburkoló és a mekiben mosogató bölcsész NEM középosztály."

Hát, pedig ha azt nézem, hogy azon szakik, akik aprópénzért már le se hajolnak, azok már évekkel ezelőtt is szerették megkeresni a napi 50k-t. Nyilván, valamit katázgatnak belőle, de a havi milla nettót azért szeretik (szerették?) megkeresni. Azért az már csak középosztály, legalábbis jövedelem szempontjából. Vagy nem?

lobaszopiatej 2018.11.12. 19:52:33

"Az Index szerint- a munkavállalók 70/%-a az átlagbér alatt keres. "

Persze, mert a többség (suck munkás, taxis, újságíró, stb stb) minimálbérre vannak bejelentve, a többit meg zsebből zsebbe.

lobaszopiatej 2018.11.12. 19:55:10

@csárlszbrunzol: " azon szakik, akik aprópénzért már le se hajolnak, "

Mert osztrákoknál melóznak, itthon meg legfeljebb fusiznak itt-ott.
Itthon legfeljebb öreg mestermunkást találsz, aki félbehagyja amit csinál és megy a kocsmába. Persze, számla nélkül.

Építkezésen bejelenteni? Legfeljebb minimálbérre!

chrisred 2018.11.12. 20:00:30

@csárlszbrunzol: Ha ezzel arra akarsz célozni, hogy még a felső 10%-on belül sem mindenkinek kedvező az egykulcsos adózás, biztosan igazad lehet.

csárlszbrunzol 2018.11.12. 20:02:00

@chrisred: Igen, arra is. De leginkább arra, hogy a középosztály mennyire az átlag felett van.
Ebben valamennyire biztosan benne van a szürkegazdaság is persze

BaitHrunner 2018.11.12. 20:12:58

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:
"Van fogalmad mekkora baj lesz abból, h míg a GDP csupán 21-22 százalékot nőtt az EU-s pénzek nélkül, a reálbérek majdnem 60 százalékot nőttek?"
Semekkora baj nem lesz belőle. Abban azért nagyjából konszenzus van, hogy a bérek most inkább csak korrigálnak/korrigáltak. A következő 2-3 év lesz inkább érdekes ebből a szempontból.

2018.11.12. 20:32:30

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: történetesen tanultam 3 szemesztert.

Melki 2018.11.12. 20:37:43

@csárlszbrunzol:

Ne már, ebben fejlesztőként egyedül benne vagyok, pedig egy nem nagyon rossz 1 szobás albérletet nem a legrosszabb kerületekben így is fáj kifizetni Budapesten... elég hihetetlen, hogy ez lenne a top 10%, ráadásul háztartásonként.

Melki 2018.11.12. 20:43:05

@csárlszbrunzol:

Nem igazán, viszonylag kényelmesen kijövök, nem panaszkodni szeretnék, de nem gondolnám, hogy a top10% lenne. Nem rég egy cikk alatt valaki belinkelt olyan KSH-s statisztikát, ami szerint a felső ~40-50%-ban vagyok, ott eléggé elszálltnak éreztem a fizetéseket, ez viszont a másik véglet.

Szerintem kicsit durva lenne, ha az a top 10%, aki ~15 év alatt ha nagyon akar már össze tud spórolni egy lakásra.

csárlszbrunzol 2018.11.12. 20:52:09

@Melki: 4,4 millió aktív ember van. Jelentős részük bérjövedelemből él, vagyis gazdagnak nem tekinthető. Ennek a 10%-a (a legfelső jövedelemi tized, ugye) 440 ezer ember. Hogy Te ebbe beleférsz-e vagy sem, én nem tudom megmondani. De ha egymagad megkeresel egyedülállóként is 416k nettót (vagy fölötte), akkor igen, benne vagy.
Nem én gyűjtöttem, nem ismerem a valós számokat, de az biztos, hogy aki valóban gazdag, az bizonyosan nem top10%, talán még nem is feltétlen top1%. (Gondolj csak a felső tízezerre. Nálunk az 0,22%. Bizonyosan nem bérjövedelemből lehet elérni ennyit)
Csak arra próbálok célozni, hogy
- középosztály =! átlagos, vagy akörüli keresettel
- bérjövedelemből élni nem gazdagság
- a legfelsőbb jövedelmi decilis sem gazdag, még csak tehetős sem feltétlen. Pontosabban attól, hogy az alját eléri, még nem az

Melki 2018.11.12. 20:52:25

@csárlszbrunzol:
Oké, így belegondolva Budapesten vannak a legmagasabb fizetések, tehát tehát aki Budapest felső ~30-40%-ban van jó eséllyel globális top 10%-ba is belefér.

Csak ez így elég csalóka, mert sok szempontból a költségek is magasabbak (lakás/albérlet/szolgáltatások etc).

Érdekesebb lenne olyan statisztika, ami az adott város megélhetési költségeivel is számol.

csárlszbrunzol 2018.11.12. 20:56:17

@Melki: Nem lehet, hogy a kettő között van összefüggés?
Úgy értem, hogy ahol magasabbak a jövedelmek, ott az árak is és fordítva? Nincs ilyesmi kapcsolatban közgáz szerint? Magyarán Bp-en jó eséllyel jobban lehet keresni, viszont a magasabb keresetből is ki tujdák fizetni az ottani bérleti díjakat (csak hogy egy példát mondjak). Míg mondjuk a keleti országrész népesebb, de alacsonyabb jövedelmű városaiban a bérleti díjak is alkalmazkodnak az ottani jövedelmi viszonyokhoz?

Melki 2018.11.12. 21:02:24

@csárlszbrunzol:
Persze, ezért írtam, hogy az országos top10% csalóka.
Igazából túl sok jelentősége nincs is, számomra nincs értelme különböző bérszínvonalú városokat egy kalapba tenni és sorba rakni.
Statisztikailag értelemszerűen van jelentősége, de túl messzemenő következtetéseket akartam levonni belőle.

csárlszbrunzol 2018.11.12. 21:04:41

@Melki: Könnyen lehet. A valóság mégis az, hogy az emberek nagy többsége simán csak eszerint "rangsorol", sőt, a statisztika is. Meg az állam is, amikor mondjuk a balfasz progresszív adóval azokat nyomorgatja, akiket.

nemecsekerno_007 2018.11.12. 21:16:57

@élhetetlen: A mostani járulékokból a mostani nyugdíjakat fizetik. Ezt próbáld ízlelgetni :) Ez lenne a lényeg... A manyup, meg amit te itt emlegetsz az csak a felszín kapargatása.....

élhetetlen 2018.11.12. 21:31:25

@nemecsekerno_007: Nem a manyupot emlegetem, csak azt a tényt, hogy egy alacsonyabb adókulcsnál összehozta a kormány a sokkal magasabb nyugdíjkifizetést, a nyugdíjplafon eltörlésével. Ennél egyszerűbben nem tudom elmagyarázni. Ne ízlelgesd, hanem próbáld meg átgondolni.

nemecsekerno_007 2018.11.12. 22:30:48

@élhetetlen: Az adókulcs valóban csökkent, de máshonnan kellett elvenni, átcsoportosítani...

Az adóék még mindig 47%.... Nyílván a munkáltató adók, járulékok nem csökkentek. Ezt persze nem annyira reklámozzák :) Amit meg lehet érteni...

Itt jön már be az amiről én beszélek, ami már minden politikai alakulatnak kínos, még mi választók se tudunk róla normálisan beszélni....

Pizso 2018.11.12. 22:51:00

@nemecsekerno_007: ennek ez kicsit mintha ellentmondana a kormány 2018 költségvetési tervezete. Speciel súlyos milliárdokat rá kell már most is fizetni. Más bevátelekből átcsoportosítani. Pl szimplán ilyen sor van benne 100 milliárd forint értékben: tervezett pénzeszköz-átvétel. Na ez meg mit is takar pontosan vagy 8.5 milliárd bírság. Na de milyen bírság? 5 milliárd értékben valami megtérülés. (Na mert olyan sokat befektettek) S hol vannak még akkor a Ratkó invázió? Amikor egyszerre megy 2-3x annyi ember majd nyugdíjba. Nem véletlen rossz az egészségügy... Meg kell tizedelni azokat, akik nyugdíjasok vagy közelítenek hozzá!

élhetetlen 2018.11.12. 23:05:34

@nemecsekerno_007: És arról tudsz normálisan beszélni, hogy a nyugdíjplafon eltörlése kinek segített, kinek fog segíteni? „máshonnan kellett elvenni,”. És a most kialakított rendszer szerint sokkal többet kell majd máshonnan elvenni. Miközben folyamatosan a nyugdíjcsökkentésért szövegelsz? Érted magadat?

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2018.11.12. 23:06:38

@Szél Bernadett börtönben van már?: Te már annyiszor buktál, mint hikomatos pingvin a hóbuckákon, úh te jobb ha halgacc.

tamask 2018.11.12. 23:43:11

@$pi$: vadkapitalista ázsiai országban élek. Itt mindenkinek első dolga megkérdezni tőlem, hogy mennyit keresek, a kisgyerekek is ezzel kezdik az ismerkedést. Ez inkább kultúrafüggő szerintem.

tamask 2018.11.12. 23:49:08

A 300ezer forint körüli fizetés ma Magyarországon nettó minimálbérnek elmenne szerintem. Bruttó átlagbérnek nevetségesen kevés. Az átlagbért amúgy se érdemes komolyan venni, hisz a kevés számú, de luxusfizetéseket kereső miatt az torz adat.

Az egy szégyen, hogy az osztrák minimálbért se éri el a magyar bruttó átlagbér.

Nincs közöttünk csicska 2018.11.13. 08:02:09

@tamask: 300 netto minimalbert Nemetorszagban se kapsz. Marmint messze nem er az ott annyit, mint itthon 300.

$pi$ 2018.11.13. 08:08:00

@tamask: "vadkapitalista ázsiai országban élek. Itt mindenkinek első dolga megkérdezni tőlem, hogy mennyit keresek, "

Én nyugat-európai országokról beszéltem. Nem emlékszem mennyire volt világos abból, amit írtam, de ezeket az országokat csak példaképp hoztam fel, cáfolatként az eredeti állításra, hogy ti. magyarországon más a szokás mint úgy általában.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2018.11.13. 08:09:35

Húúúú... a magyar béremelkedés siker!!! A nemzetmentő kormány sikere!!!
Ja, nem. Ez egy MNB számítás. Ajaj, narancstálibok! Szembe jön a valóság!

www.portfolio.hu/img/upload/2018/11/nj2-20181112.JPG

$pi$ 2018.11.13. 08:21:37

@N. Barbie: "Mindig jokat nevetek, mikor a fidesznyikek mindig csak a szamukra kedvezo dolgokhoz hasonlitjak a tehetsegtelen tolvaj senkihazi kormanyuk mukodeset, majd egymas vallat veregetve dongetik a melluket, hogy hat igen, jobbak vagyunk...........mint a vilagmeretu valsag alatt kormanyzo, egyebkent is dilettans ballibek."

Ostoba vagy:
1) Nem én hasonlítgattam, hanem a másik csávó hozta fel. Előjött adatokkal, hogy a szocik eredményei ugyanolyanok voltak mint a fidesz eredményei. Az általa linkelt adatokat megnéztem, kiderült nem.

Te meg beégtél, jössz azzal, hogy mer' a fideszesek előjönnek adatokkal... nem öreg, nem én voltam.

2) A válság előtti adatokat néztük. Tudom, nálatod már a 2006 előtti elkúrásokra is a 2007-2008-as válságot hozzátok fel kifogásnak, neked már a 2004-es megtorpanás is a 2008-as világgazdasági válság miatt volt.

3) Nyugodtan nézd meg a szlovákokkal való összevetést fentebb pár hozzászólással. Ennyit a kifogáskereséssel.

Öregem, elfogult vagy, kényszeresen kifogásokat keresel a kedvenceid dolgaira. Teszed ezt annak ellenére, hogy még a miniszterelnöküknek is az volt a véleménye, hogy nagyon elkúrták. Mennyire kell szánalmas birkának lenni, hogy őket véded? Hányszor kell még hülyét csinálni magadból, hogy feladd?

$pi$ 2018.11.13. 08:26:48

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: "Húúúú... a magyar béremelkedés siker!!! A nemzetmentő kormány sikere!!!
Ja, nem. Ez egy MNB számítás."

Az mszp kormány a bokáját le.sta volna örömébe, ha ilyen eredményeket ér el. Ha az inflációt sikerült volna leszorítani, akkor egyenesen lepippantották volna egymást a nagy örömbe. Ha sikerült volna kikerülniük a túlzottdeficit eljárás alól nyolc év alatt, akkor templomot emeltek volna maguknak.

Ja, nem sikerül. Ugyan már, nem nagy dolog, bárki meg tudta volna csinálni, ugye? Hát nem, senki sem tudta megcsinálni. Gyurcsány elvtárs háromhavonta hirdetett programot, háromhavonta mondta el, hogy most már isten bizony nagyon nagy rendet tesznek és nagyon menni fog minden. Aztán a végére egyetlen gazdasági mutató sem ért a fidesz nyomába se! Egy sem!

chrisred 2018.11.13. 09:06:52

@$pi$: 1. Nem igaz. Valaki előjött azzal, hogy a ballibek alatt végig csökkentek a bérek, a fideszesek alatt végig emelkedtek, és én előjöttem egy táblázattal, amiből kiderült, hogy egyáltalán nem így működött. Amikor világpiaci konjunktúra volt, akkor kormányoktól függetlenül emelkedtek a bérek, amikor a világgazdaság stagnált, akkor a magyar reálbér is ment lefelé. És az általad jelzett egy kivételtől (2004) eltekintve ez az előző másfél évtizedre igaz is volt.

Borondot jol pakoljatok be lippsik 2018.11.13. 09:30:13

@chrisred: tegnap mar megbeszeltuk ezt

1990=100
2010=122
2017=160

Persze ezt is hitelbol ertek el a cucik, a vilagtortenelem legnagyobb konjunkturajaban.

chrisred 2018.11.13. 09:36:06

@Borondot jol pakoljatok be lippsik: Hogyne beszéltük volna meg! Még ki is egészítettem a fenti hiányos statisztikát:

2006= 117,2
2015= 112,3

chrisred 2018.11.13. 09:40:46

@chrisred: Illetve nem ezt, mert ez nem az egy főre jutó reáljövedelem, hanem az egy keresőre jutó reálkereset:

2006: 127,9
2014: 128,9

chrisred 2018.11.13. 09:42:26

@Borondot jol pakoljatok be lippsik: 2010-ben a világtörténelem legnagyobb konjunktúrája volt?

Borondot jol pakoljatok be lippsik 2018.11.13. 09:43:41

@chrisred: 2002-2010ben a szlovakok megduplaztak a GDP-juket

A lippsik meg megtriplaztak az adossagot, mikozben a realberek alig emelkedtek

gyurmicsek 2018.11.13. 09:49:23

Mészáros lőrinc
2010: 100%
2018: 300 000 000 %

Mészáros for president!!!!!!

chrisred 2018.11.13. 09:54:47

@Borondot jol pakoljatok be lippsik: A szlovákok jó ütemben csatlakoztak az euróövezethez. Mi pedig távolabb vagyunk tőle, mint 2004-ben.

Borondot jol pakoljatok be lippsik 2018.11.13. 10:11:41

@chrisred: Semmi koze ennek az euroovezethez te hazudos lippsi, a csehheknel, lengyeleknel is ugyanaz tortent mint a szlovakoknal.

Egyedul az agyatlan lippsi elqrok voltak kepesek eladosodni es csodbe menni a vilagtortenelem legnagyobb konjunkturajaban.

chrisred 2018.11.13. 10:24:50

@Borondot jol pakoljatok be lippsik: Egy főre jutó GDP:

Szlovákia
2002: 8 400
2010: 12 400
2016: 15 000

Magyarország
2002: 8 600
2010: 9 900
2017: 11 800

Bizonyára semmi köze hozzá.

N. Barbie 2018.11.13. 10:47:41

@$pi$: Ostoba esetleg a kedves edesanyad aki szegeny gyereket vart, azt te jottel. ugyszinten esetleg neki a kedvencei a ballibak, nekem biztos nem.
Csak jottel a szokasos fidesznyik "vitakulturaval": ha felhivjak a figyelmet a nem relevans, csusztato osszehasonlitasra, akkor fogjuk ra, hogy a kedvencei.
Szanalmas.

A tobbi mosakodasodat meg latom mar helyretettek masok, plusz, meg ma reggel is te hasonlitgattal megint mszp kormanyhoz. szoval ne hazudozzal itt, hogy hat mas hozta fel.

Ja, meg mielott probalnal megint ezzel csusztatni, nem mondtam, hogy a ballibaknal nem jobb a gazdaid teljesitmenye. Csak egyreszt nem nagy szam szaroknal jobbnak lenni, masreszt kivancsi lennek a zsenikeid hogy muzsikaltak volna hasonlo gazdasagi kornyezetben. Ha kivalo feltetelek mellett is csak, nagy joindulattal kozepesen teljesitenek. A zsenik, akiknek szobrot kene emelni. :DDD Kozepesen, se.

El kell ismerni, ennyit tudsz, irrelevans adatokkal dobalozni, hogy kinkeservesen vedhesd a tolvaj gazdad szanalmas teljesitmenyet.
9. eve az allitolagos zseni gazdaid vannak kormanyon, akkor ideje leallni a ballibakkal osszehasonlitgatassal es nemzetkozi osszehasonlitasba tenni az adatokat.
Ja, hogy ugy mar nem all meg a propaganda. Ertem en, de az mar legyen a 2 millio agyhalott idiota gondja.

Ja, es jo lenne ha nem hazudoznal, en nem mondtam, hogy a fideszesek elojonnek adatokkal. Hogy is tennek, az adatok az ellensegeik.
En azt mondtam, hogy imadtok a ballibakhoz hasonlitgatni, mert csak ugy mutat jol a tolvaj bandad teljesitmenye.
Persze cafolni nem tudtad par nemzetkozi statisztikaval, ahol lathatnam, hogy barmiben is kiemelkedo teljesitmenye lett volna vikikenek meg a maffiajanak.
Hajra, cafolj meg, te "nem elfogult". (bagoly meg vereb esete, tudod...)

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2018.11.13. 10:59:38

@N. Barbie: A tartalékok felélésével tették mindezt a fideszesek. Ezek a számok mindig megakadnak a narancstálibok torkán.

2002
államadósság 44 milliárd euró
manyup 2 milliárd euró
valutatartalék 10 milliárd euró

mérleg -32 milliárd euró

2010
államadósság 78 milliárd euró
manyup 10 milliárd euró
valutatartalék 34 milliárd euró

mérleg -34 milliárd euró

2018
államadósság 91 milliárd euró
manyup 0
valutatartalék 24 milliárd euró
Eximbank adóssága 2 milliárd euró

mérleg -69 milliárd euró

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2018.11.13. 11:01:37

@Borondot jol pakoljatok be lippsik: "A lippsik meg megtriplaztak az adossagot, mikozben a realberek alig emelkedtek"
hazudsz

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2018.11.13. 11:02:52

@Borondot jol pakoljatok be lippsik: Aha, 2010 az egy világméretű konjunktúra volt. :-)) Neked teljesen elment az eszed te fasz?

dorian gray · http://doriangray82.blogspot.com/ 2018.11.13. 11:03:26

@Nincs közöttünk csicska: annyira imádnivalóak az emberek, amikor dobaloznak nominálisan a nyugati minimálbér 70-80%-val, hogy az kellene magyar minimálbérnek. Persze nettóban. Direkt írtam nominális értéket, mert ebből az jönne ki, hogy reálértéken jobban élnénk, mint nyugaton. Az ilyen kommentekből látszik, hogy aki írta, az sosem volt a két hetes utazásnál többet nyugaton.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2018.11.13. 11:04:23

@$pi$: Ne terelj! A magyar béremelkedés messze elmaradt a környező országokétól, vagyis nem a Vikiék sikere ez. Látom gyorsan terelned kellett. :-))

N. Barbie 2018.11.13. 11:12:12

@Borondot jol pakoljatok be lippsik:
"2002-2010ben a szlovakok megduplaztak a GDP-juket"
"Semmi koze ennek az euroovezethez te hazudos lippsi, a csehheknel, lengyeleknel is ugyanaz tortent mint a szlovakoknal."

Ilyen az, amikor a kozgazdasagi analfabeta probal okoskodni. :D
Segitek:
data.worldbank.org/indicator/NY.GDP.PCAP.CD?locations=SK-HU-CZ-RO-PL

Mindenki lathatja, hogy pontosan ugyanugy mozognak a gorbek mindegyik orszagban. 2010 elott is meg utana is (ennyit a tolvaj maffiad zsenisegerol, a gorbe pontosan mutatja, hogy az eg vilagon semmiben sem terunk el az atlagtol).
Szamszeruleg, csak hogy rajtakapjunk egy hazugsagodon: 2002 es 2010 kozott a szlovakok GDP-je kb a 2.5 szorosere nott, MO-n pedig kb a duplajara.
Szoval befejezheted a hazudozast.

Ismetlem, meg mielott az ertelmi szintednek megfeleloen elkezdened, a tolvaj gazdaidnal jobban csak a ballibakat utalom. Viszont meg jobban utalom a mocskos vitakeptelen hazugokat, akik legbolkapott, sot szandekosan rossz adatokkal, csusztatasokkal, hazudozasokkal, feligazsagokkal probaljak vedeni a kedvenceiket, mint mondjuk te.

Borondot jol pakoljatok be lippsik 2018.11.13. 11:17:37

@N. Barbie: Ja, sehol nem szallt el az adossag csak budoslippsi-landban....es most sehol sem csokken csak Magyarorszagon...

De kulonben, pont ugyanugy mozogtak

Melki 2018.11.13. 11:19:15

@Borondot jol pakoljatok be lippsik:

Melyik univerzumban csökkent az államadósság? Tudnál valamilyen adatot is linkelni emellé, mert legjobb tudomásom szerint a magánnyugdíjak államosítása után csökkent kicsit, majd visszapattant.

N. Barbie 2018.11.13. 12:02:07

@Borondot jol pakoljatok be lippsik: Na mivan, beegtel a GDP-rol hazudozassal, most gyorsan terelsz allamadossagra?
Szanalmas nimand.

Akkor hadd hazudtoljalak meg ujra.
data.oecd.org/gga/general-government-debt.htm
Kivalasztod az eveket, 2010-17, meg az orszagokat. Roman nincs benne, igy en bejeloltem cseh, szlovak, lengyelt.
Majd micsoda meglepetes, kiderul, hogy megint hazudsz.
Az allamadossag gorbek is pont ugyanugy mozognak minden orszagban. Amikor otthon nott, mashol is, mikor csokkent, mashol is.
Hogy egy peldat is mondjak: a csehek 2012-2017-ig majdnem 14%-ot javitottak, az allitolagos zseni gazdaid meg 5.9-et (ugy csak ennyi. hogy ebbe meg benne vannak a fideszes trukkok is).

Ennyit rolad. maradt meg valami amit mara megdonthetek a fidesznyik alaptalan sikerpropagandabol, vagy kifogytal? :DDD

N. Barbie 2018.11.13. 12:08:57

@Borondot jol pakoljatok be lippsik: Legyen akkor ket legyet 1 csapasra te hazug senkihazi:
az elobb emlitett linken beallitod 2007-2010-ig. Csakhogy lasd a valsag alatti allamadossag valtozasokat. majd ujra nagy meglepetes, kiderul, hogy megint hazudtal.
MO-n ezen idoszak alatt 14.4%-ot, lengyel 10%, szlovak 12.6% (13.6 ha 2008-hoz nezzuk), cseh 15.1%-ot nott. Szoval megcsak nem is a Magyar adat a legmagasabb, raaadasul a tobbi orszage is eleg hasonlo.

Ujabb bukta kicsi huszar.

$pi$ 2018.11.13. 12:10:07

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: "Ne terelj! A magyar béremelkedés messze elmaradt a környező országokétól, vagyis nem a Vikiék sikere ez. Látom gyorsan terelned kellett. :-))"

Miért lenne a vikiék sikere, hogy az mszp alatt sokkal kevesebb volt nálunk a béremelkedés mint például szlovákiában? :D

Melki 2018.11.13. 12:14:13

@N. Barbie:
2010-től nézve viszont több, mint 6%-al magasabb az államadósság.

GyMasa 2018.11.13. 12:50:10

@N. Barbie:
"Mindenki lathatja, hogy pontosan ugyanugy mozognak a gorbek mindegyik orszagban."
Hat, szerintem nem "pontosan"...
Van ott egy "kisebb megbicsaklas 2005-2006-ban, es az CSAK Magyarorszagon volt jelen. 2 evvel a valsag elott.
Szoval, en ezt nem neveznek egyuttmozgasnak.
A tobbi orszag (Lengyelek, Szlovakok, Csehek es a Romanok valoban egyutt mozognak, de ez Magyarorszagra nem igaz.

Berelhetoreklamfelulet 2018.11.13. 12:53:21

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:
Persze, hogy nem a kormány sikere. Csak a retardált, tanulatlan pleb hiszi azt, hogy a kormány dolga a bérek állítgatása. Minimális közgazdaságtani alapismeretek után meg már tudja az ember, hogy ez a piacon múlik.

Pontosan ezért kapnak csak ennyit, mert ennyit érdemelnek. Aki annyira hülye, hogy mástól várja a fizetése növekedését, az nem érdemel többet.

GyMasa 2018.11.13. 12:57:34

@N. Barbie:
"Kivalasztod az eveket, 2010-17, meg az orszagokat."
Persze, ha 2002-tol valasztod ki 2017-ig akkor azert jobban latszik az, amit nem te allitasz.
Mert akkor nem annyira egyutt mozogtak azok a gorbek.
"Az allamadossag gorbek is pont ugyanugy mozognak minden orszagban."
Hat, a 2002-2017 viszonylatban azert szerintem az messze van az "egyutt mozgas"-tol...

BaitHrunner 2018.11.13. 14:30:55

szamvarazs.blogspot.com/2016/01/a-termelekenyseg-es-gazdasagi-novekedes.html

A vitát lezárandó, itt a grafikonokon jól megfigyelhető mikor is szakadtunk el a visegrádi országoktól.

chrisred 2018.11.13. 14:45:23

@BaitHrunner: Érdekes grafikonok, a termelékenység tekintetében is.

"Az egy munkaórára eső munkatermelékenység 2011-re elérte a válság előtti szintet és azóta is folyamatosan javul, bár a javulás üteme jelentősen elmarad a versenytárs országokétól. Az egy munkavállalóra jutó termelékenység azonban 2009 óta gyakorlatilag stagnál, miközben a régió országaiban már elérte és meghaladta a válság előtti szintet."

N. Barbie 2018.11.13. 14:58:19

@GyMasa: Milyen kar, hogy en nem beszeltem 2005-6-rol sem pedig a 2002-17 idoszakrol. Mert nem volt relevans ahhoz, hogy megcafoljam a kozgazdasagi analfabeta fidesznyik azon allitasat, miszerint a valsag csak minket erintett es az allamadossag csak nalunk csokken mostanaban.
Mindket allitas, mondhatni mindket fideszes propagandaduma tenyszeruen megcafolva.

Ettol meg igaz, hogy 2002-tol a valsagig a ballibak alatt nott az allamadossag, mig mas orszagokban stagnalt vagy csokkent. De nem is mondtam mast.

GyMasa 2018.11.13. 15:56:56

@N. Barbie:
"Ettol meg igaz, hogy 2002-tol a valsagig a ballibak alatt nott az allamadossag, mig mas orszagokban stagnalt vagy csokkent. De nem is mondtam mast."
AZ lehet, de sokkal hitelesebb lett volna az allitasod, ha te is a 2002-2017-es tartomanyt veszed figyelembe.
AZ is ugyanugy alatamasztotta volna a mondanivalodat, viszont nem tunik ugy mintha csak szemezgetnel a neked megfelelo eredmenyek kozott.
Ugyanis csupan a 2010-2017 betuzese azt a benyomast keltheti, mintha CSAK MOST lenne szar szerinted, es 2010 elott minden a legnagyobb rendben lett volna.

N. Barbie 2018.11.13. 16:21:56

@GyMasa: Mint mar irtam, a valsagrol es a fideszes evekrol hangzott el meretes hazugsagok, alap fideszes propagandadumak. Melyeket szepen megcafoltam.
Valoban, pazarolhattam volna az idomet olyan idoszakokra, amikrol nem volt szo, de ugy gondoltam, mar igy is tul sok idot fecsereltem erre a fidesznyikre, igy nem tettem. Elnezest, legkozelebb joval tavolabbrol fogok inditani, csak hogy meg ebbol a szempontbol se lehessen belekotni a valaszomba.
Ja, nem, dehogy fogok meg tobb idot elpazarolni agyatlan fidesztrollokra.

Ennyi erovel kezdhettem volna a tablazat szerinti elso evekkel, mikor 95-98 kozott az MSZP-SZDSZ kormany 22.8%-kal csokkentette az allamadossagot, mig az utana kovetkezo elso viktor kormany csak 5%-kal.

GyMasa 2018.11.13. 19:47:50

@N. Barbie:
"Ennyi erovel kezdhettem volna a tablazat szerinti elso evekkel, mikor 95-98 kozott az MSZP-SZDSZ kormany 22.8%-kal csokkentette az allamadossagot, mig az utana kovetkezo elso viktor kormany csak 5%-kal."
Valóban megtehetted volna, és az lett volna a legtárgyilagosabb áttekintés.

GyMasa 2018.11.13. 19:54:47

@N. Barbie:
"Mint mar irtam, a valsagrol es a fideszes evekrol hangzott el meretes hazugsagok, alap fideszes propagandadumak."
Mondjuk, az pedig egy ellenzéki méteres propaganda duma, hoyg szegény fletonak csak a 2008-as válság miatt volt szar, ugyanis bármelyik statisztikából egyértelműen az látszik, hogy Magyarország a 2008-as válságot már letolt gatyával, homokkal alaposan síkosítva várta a bokáját fogva.
Nem, fleto valóban ennyire tehetségtelen volt.
Azért ezt sem kellene tagadni.
(Ez most nem személy szerint neked szól, csak az, ahogy belinkelted a statisztikát, az azt sugallta, hogy a te álláspontod is az, hogy kizárólag a fidesz hibája minden.)

élhetetlen 2018.11.14. 00:55:43

@Berelhetoreklamfelulet: „Csak a retardált, tanulatlan pleb hiszi azt, hogy a kormány dolga a bérek állítgatása. Minimális közgazdaságtani alapismeretek után meg már tudja az ember, hogy ez a piacon múlik.”. Még szerencse, hogy te ilyen okos, és tanult vagy. Lehet, hogy hülyeséget beszék , mármint a bértábla nevével, talán közalkalmazottinak híják, amivóbe a védőnők tartoznak. Tavaly, 25 éves munkaviszonnyal diplomábal bruttó 164 eft volt a fizetése egyik ismerősömnek. Ez csak a kormánytól függ. Csak gondold át, átmegy egyéni vállalkozóba, és, ha este 8-kor felhívják, hogy negyven fokos láza van a gyereknek, és megmondja, mit csináljanak, és másnap kiküld egy 5 eft-s számlát. Ugyanez egy családlátogatásnál, oltásnál. Aki nem fizet, vagy behajtatja rajta, vagy utána nem látja el. Hogy a gyerekekkel mi lesz, az mellékes, mert ilyen a piac? Hát igen, hülyék a tanárok, a védőnők, az ápolók (ja, azok nem mert házi ápolást vállalhatnak a kórházi helyett, nem gond, ha a kórházban nem lesznek).

dorian gray · http://doriangray82.blogspot.com/ 2018.11.14. 01:57:00

@élhetetlen: nagyon szépen hosszan leírtad a kereslet-kinalat problémáját. De akkor miért nem megy el "maszek" vedononek? Vagy valamilyen magán egészségügyi helyre? Egyik kormány sem erőltette meg magát soha a bevasalt bertabla emelésével, egyszerűen (részben gondolom) azért is, mert mindig volt elég "hülye", hogy ha csikorogva is, de működjön a rendszer. Ha akkora hiány lenne, hogy nagyon a nyakunkon lenne az összeomlás, a mostaninál is sokkal sokkal közelebb, akkor hidd el hirtelen fontos lenne ez a probléma az aktuális kormánynak.

élhetetlen 2018.11.14. 02:25:55

@dorian gray: Úgy látszik, túl hosszan írtam le. Olvasd el kérlek újra, leírtam a maszek védőnő esetét. De egy elhivatott védőnő nem vállalja be, hogy aki nem tud fizetni annak a gyerekével mindegy, mi lesz, míg az állam észbe kap. A másik, hogy, ha kiszállna az államiból, sok helyen nem lenne fizetőképes kereslet, elláthatná a fél falut ingyen, de a rezsijét sem tudná kifizetni. (Főleg, ha hozzávennénk azt mentalitást, hogy szomszéd gyerekét ingyen látja el, mert nem tud fizetni, akkor én sem fizetek). Ha elmenne oda, ahol van, akkor az otthagyott hely ellátatlan maradna. „akkor hidd el hirtelen fontos lenne ez a probléma az aktuális kormánynak.”. Ja, kb. annyira, mint most az egészségügy, míg ők VIP ellátást kapnak, és van pénzük magánkórházra. Remélem, csak naiv vagy, és nem adtad el a lelkedet az ördögnek, mint a nicked. Ez sem sikerült rövidre, bocs.

Berelhetoreklamfelulet 2018.11.14. 08:03:19

@élhetetlen:
Hát ha diplomával bruttó 164e-et keres akkor igen, hülye, és meg is érdemli.

(Megjegyzem mekibe is ennyit adnak, csak nettóba...)

BaitHrunner 2018.11.14. 09:06:32

@chrisred:
Igen abból a szempontból is. Folyamatosan szakadunk le sajnos, bár ennek dinamikája azért számunkra pozitív irányba változik.
De abból a szempontból is érdekes, hogy kár a válságra fogni az "emmútnyócév" gyászos teljesítményét, kár ezzel mentegetni GYF dilettáns bandáját. Az ugyanis jól látszik(főleg ha megfigyeljük a régiós országokat is), hogy a 2004-2008 közötti időszakban óriási lehetőséget szalasztottunk el. Több volt ez mint bűn.
Ezzel persze nem a jelenlegi garnitúrát szeretném mentegetni, és 10-15 év múlva a mostani időszakot is jobban meg lehet és meg is kell majd ítélni. Azt viszont látni kell, hogy a szocik 8 éves ténykedése kb. a tartárjárással összemérhető katasztrófa volt ennek az országnak. Igazából csak remélni tudom, hogy ennél lejjebb már nem lesz.

chrisred 2018.11.14. 09:26:38

@BaitHrunner: Ez igaz, de a két dilettáns banda között csupán a világgazdasági környezet jelentette a különbséget.

BaitHrunner 2018.11.14. 09:42:24

@chrisred:
én ezt most még megítélni nem tudom. 10 év múlva majd a pontos számok tükrében mondok valamit. :)

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2018.11.14. 09:47:26

@nemecsekerno_007: Te tényleg egy elvtelen gerinctelen seggfej vagy!

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2018.11.14. 09:48:25

@BaitHrunner: Már olyan 30-40 éve nagy lehetőségeket szalasztunk el.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2018.11.14. 09:52:38

@$pi$: Mer ez asztán mind vikiéknek köszönhető!
Hááát peeerszee!

De te nem vagy fideszes...áááá dehooogy!
Csak egy elvtelen hazug gerinctelen senkiházi féreg vagy!

chrisred 2018.11.14. 10:08:19

@BaitHrunner: Reméljük, a következő tíz évben semmi hasonló nem történik a világgazdaságban, mint 2008-ban.

BaitHrunner 2018.11.14. 10:21:19

@chrisred:
azt reméld inkább, hogy ne letolt gatyával álljunk majd ha megtörténik. Mert meg fog abban biztos lehetsz. Lehet, hogy nem a következő 10 évben, de ez a "ciklikusság" azért létezik. Meglátjuk meddig tart ki a lendület.

N. Barbie 2018.11.14. 10:25:41

@GyMasa: "Mondjuk, az pedig egy ellenzéki méteres propaganda duma, hoyg szegény fletonak csak a 2008-as válság miatt volt szar"

Pontosan, a ballibek szarok voltak, nem mondtam mast sosem. En megint csak arra hivtam fel a figyelmet a fidesznyik propagandistaknak, hogy ne szarokhoz hasonlitsak a teljesitmenyuket, ha mar egyszer a gazdajuk akkora zseni, mint aminek hiszik, akkor tessek szepen nemzetkozi osszehasonlitasokat vegezni.
Nyilvan ezt nem teszik, mert ugy mar kozelse mutatnak olyan jol az adatok.

Az idezett mondatodban egyebkent szinten van egy tipikus fideszes csusztatas, konkretan "az ellenzek" osszemosasa, mert igy egyszerubb fidesznyikeknek hivatkozni a masik oldalra, az ordogokre, hazug modon mindet leballibezni stb.
Csak azert mondom, mert kivancsi lennek, hogy pl. a Jobbik vagy LMP mikor mondta, hogy fletoek ne lettek volna szarok a valsag nelkul is.

nemecsekerno_007 2018.11.14. 10:25:56

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: Nekem nincs különösebb bajom velük. Egy van, de az az ellenzéknek és a választóknak is baja. Például ez az adóék, nyugdíj, eü... Amit senki se firtat igazán....

nemecsekerno_007 2018.11.14. 10:27:58

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii:

Legyél vállalkozó ha valami nem tetszik, aztán pofázz.... Rinyálásból nem lesz GDP...

GyMasa 2018.11.14. 10:32:39

@BaitHrunner:
"Ezzel persze nem a jelenlegi garnitúrát szeretném mentegetni, és 10-15 év múlva a mostani időszakot is jobban meg lehet és meg is kell majd ítélni."
EN sem szeretnem oket mentegetni, de a targyilagossag kedveert azert nem szabad elhanyagolni, hogy az akkor felvett sokezermilliard HUF hitel visszafizetesenek a terhe a mostani kormanyt (ja, es nem mellesleg az egesz orszagot is egyben) terhelte/li.
AZert szamoljunk annak utana, hogy egy 10000 milliardos hitelnek 10 eves futamidore csak a torlesztoreszlete 1000 milliard HUF. Es erre jonnek ra meg a kamatok.
Szoval, aha akkor fleto nem kurja el, es marad az allamadossag szintje, akkor csak emiatt EVENTE tobbezer milliard HUF maradhatna az emberek zsebeben, amit ma hiteltorlesztesre koltunk.
Persze, vissza lehet fizetni minden hitelt barmi aron, pont ugy, ahogy Caucescu tette Romaniaval a '80 as evekben.
Csak annak ugye az lenne az ara, hogy koldusszegeny lenne az orszag.
(javaslom itt a 30 alattiaknak, hogy kerdezzek meg a szuleiket a 80-90-es evek Romaniaval kapcsolatos vicceivel kapcsolatban.)

GyMasa 2018.11.14. 10:37:05

@chrisred:
"Ez igaz, de a két dilettáns banda között csupán a világgazdasági környezet jelentette a különbséget."
Hat, nem.
2005-ben meg sehol nem volt a valsag. A szocik pedig mar addigra elkurtak.
Emlekezzel mar a 2006-os valasztasokra, amikor az EU elozekenyen (nem szol bele mas orszagok kampanyaba a valasztasok elott) eltolta a Valos Magyar gazdasagi adatok nyilvanossagra hozasat a valasztasok utanra!
Ez 2006-ban volt, amikor az egesz valsag bekovetkezte meg csak nehany brillians penzugyi szakember szamara volt nyilvanvalo!
Az egesz "gyurcsany takarodj!" meg a bohozatba illo miniszterelnok-casting
2 evvel a valsag kitorese elott volt!

chrisred 2018.11.14. 10:37:17

@nemecsekerno_007: Szerintem elég sokan firtatják. Más kérdés, hogy nulla eredménnyel. Aztán, amikor látják, hogy itt nem lesz semmi változás (legalábbis belátható időn belül és pozitív irányban), és itthagyják az országot, hogy megéljenek, rögtön elvennéd a szüleik nyugdíját.

chrisred 2018.11.14. 10:42:39

@GyMasa: Azért elég sok ember számára nyilvánvaló volt 2006 elején is, nagyjából erről szólt a választási kampány is, éppen csak a gyurcsányisták nem vettek róla tudomást. (Más kérdés, hogy pont a "rosszabbul élünk, mint négy éve" szlogen nem talált, mert Fletóék egy választási költségvetést rittyentettek össze a semmiből, és a feketelevest a választások utánra tartogatták.)

nemecsekerno_007 2018.11.14. 10:47:16

@chrisred: Nem venném el, csak annyit adnék amennyit mondjuk a német állam hajlandó a befizetett járulékból elküldeni.
Mert ugye nagyon szép elvek a "szólásszabadság", "demokrácia" meg "európai értékek" de itt pénzről lenne szó.
Egyébként elég gyorsan el lehetne magyarázni az itthon dolgozóknak, hogy miért gáz az, hogy ők fizetik mások nagyszüleinek a nyugdíját és ez, hogy függ össze a nettó bérrel... Ami meg az elvándorlást erősíti...

Meglátjuk, hogy alakul az EP választás. Ausztriában már elkezdték a családi pótlékot "optimalizálni" és igazuk van... Meglátjuk mennyire terjed ki a többi országra ez... Mert ez az ideológiai alapú Európa nem igazán jó pl. a szegényebb országoknak, pont az ilyenek miatt amit a nyugdíjról írtam... De egyébként írhattam volna az oktatást is...

BaitHrunner 2018.11.14. 10:47:49

@GyMasa:
Igazából nem tartom szerencsésnek a 2008-2010 közötti időszakot, és az Orbán kormány első ciklusát(2010-2014) vizsgálni/összevetni bármi mással. Ezek a válság előtti igen rossz gazdaságpolitika következményeképpen szerintem nagyon extrém helyzetek voltak. Ezért sem írtam feljebb a 2008-2010 közötti időszakról mert akkor már igazából tökmindegy volt, és ezért írtam azt is, hogy a jelenlegi teljesítményt is csak később lehet megítélni. A következő válság lesz egyébként szerintem a legjobb fokmérő.
De ez egy laikus véleménye, nem kell komolyan venni. :)

chrisred 2018.11.14. 10:56:06

@nemecsekerno_007: Én meg pont fordítva gondolom, éppen hogy az ideológiamentes primer gazdasági unió nem működőképes különböző fejlettségű szuverén nemzetállamok között.

GyMasa 2018.11.14. 11:01:39

@N. Barbie:
"Pontosan, a ballibek szarok voltak, nem mondtam mast sosem."
Elhiszem, en csak megprobaltam felhivni afigyelmedet ra, hogy nem volt teljesen pontos az osszehasonlitas.
"En megint csak arra hivtam fel a figyelmet a fidesznyik propagandistaknak,..:"
Mondd csak, egeszen biztos vagy benne, hogy mindenki, aki azt mondja, hogy a mostani kormany jobb, mint a szocik voltak, az "fidesznyik"?
Mert ugye nagyjabol ez a helyzet!
Es ez nagyon-nagyon hasonlit pont egyreszt a valodi fidesznyik (jelentsen is az barmit, ugye) es pepitaban a jelenlegi ellenzek) narrativajahoz!
" hogy ne szarokhoz hasonlitsak a teljesitmenyuket, ha mar egyszer a gazdajuk akkora zseni, mint aminek hiszik, akkor tessek szepen nemzetkozi osszehasonlitasokat vegezni."
Valamit valoszinuleg akkor en nem ertek. A mostani vita onnan indult ki, hogy itt sokak velemenye az, hogy a fidesz egy szar, es csak a "kedvezo vilaggazdasagi korneyezetnek" koszonhetik a sikereiket.
Hiszen "szegeny fletoek is milyen szuperek lehettek volna, ha ehhez hasonlo remek gazdasagi kornyezetben kell kormaynozniuk, es nem a nyomorusagos, 2008-as valsag kozepette."
EZ az allitas nem igaz, es erre pontosan a te altalad belinkelt GDP mutato grafikon a legszebb pelda!
fleto alatt mar 2005-ben becsuklott a GDP novekedes, es mar akkor elszakadt Magyarorszag a regios orszagoktol. (Akkor 1 ev alatt a szlovak-magyar GDP kulonbsege 400EUR-rol 1700EUR-ra nott)
"Az idezett mondatodban egyebkent szinten van egy tipikus fideszes csusztatas, konkretan "az ellenzek" osszemosasa,"
Na, ezt en nem talalaom sehol!
En ennyit irtam:
"GyMasa 2018.11.13. 19:54:47
@N. Barbie:
"Mint mar irtam, a valsagrol es a fideszes evekrol hangzott el meretes hazugsagok, alap fideszes propagandadumak."
Mondjuk, az pedig egy ellenzéki méteres propaganda duma, hoyg szegény fletonak csak a 2008-as válság miatt volt szar, ugyanis bármelyik statisztikából egyértelműen az látszik, hogy Magyarország a 2008-as válságot már letolt gatyával, homokkal alaposan síkosítva várta a bokáját fogva."
Nos, mivel mar 2014 ota az ellenzek folyton az "osszefogast" nyomatja, es ugy gondolja, hogy egy emberkent kell kiallni a fidesz ellen, igy nem igazan ertem, mi a problemad ezzel a megkozelitessel?
Most soroljam fel, hoyg melyik tiz partra gondolok, vagy eleg, ha csak azt sorolom fel, akikre nem?
Vagy , mondjuk lehetne olyat is, hogy "akinek nem inge..."
" mert igy egyszerubb fidesznyikeknek hivatkozni a masik oldalra,"
Minttahogy neked is egyszerubb szimplan fidesznyiknek nevezni barkit, akivel nem ertesz egyet.
"az ordogokre, hazug modon mindet leballibezni stb."
En nem hasznaltam a "ballib" szot.
"Csak azert mondom, mert kivancsi lennek, hogy pl. a Jobbik vagy LMP mikor mondta, hogy fletoek ne lettek volna szarok a valsag nelkul is."
Miert, azt mikor mondtak, hoyg szarok voltak?
Miert, elesen elhatarolodnak a(zok)ttol, akik akkor igen csunyan elbasztak, es akik miatt meg ma is szenved az orszag?
Nem, hanem "osszefognak" veluk.
Es buknak egy nagyont.
Es nem tanulnak belole, hanem ugyanugy beszaladnak nyitott szajjal a *aszerdobe a kovetkezo alkalommal is.
(Budapest felkeszul, EP valasztas melegithet)
Akkor, szerinted nagyn foldtol elrugaszkodott oket nem tulsagosan megkulonboztetni egymastol?

GyMasa 2018.11.14. 11:10:03

@BaitHrunner:
"Igazából nem tartom szerencsésnek a 2008-2010 közötti időszakot, és az Orbán kormány első ciklusát(2010-2014) vizsgálni/összevetni bármi mással."
En ehhez meg hozzavennem a 2012-ig tarto idoszakot is, ugyanis 2010-ben ugye meg a szoci koltsegvetes volt ervenyben, es a kozgazdasagban sincs egysegugras, azaz barmifele intezkedes hatasa nem azonnal jelentkezik, es nem azonnal szunik meg.
(erdekes is, hogy azert idonkent meg ma is olvasni olyan hozzaszolasokat, hogy a fidesz szar, es meg ma is a bokros csomag jotekony hatasaibol vaganykodnak, ami egy igazan aranyos hazugsag)
" Ezek a válság előtti igen rossz gazdaságpolitika következményeképpen szerintem nagyon extrém helyzetek voltak."
Igen es ennek a helyzetnek a kovetkezmenyei a mai napig evente tobbezermilliard HUF terhet tartanak az oszag nyakan.
Azt a penzt lehetne pl. az egeszsegugyre, vagy az oktatasra is forditani, de most a hiteleket fizetjuk vissza belole.
" Ezért sem írtam feljebb a 2008-2010 közötti időszakról mert akkor már igazából tökmindegy volt, és ezért írtam azt is, hogy a jelenlegi teljesítményt is csak később lehet megítélni.
A következő válság lesz egyébként szerintem a legjobb fokmérő. "
Nos, ebben tokeletesen egyet ertunk. Engem ezert idegesit a "fidesz MINDEN tette szar..." jellegu hozzaszolas.
Mert ez nem igaz!
"De ez egy laikus véleménye, nem kell komolyan venni. :)"
Szerintem itt mindenkinek a velemnye laikus.
Az enyem legalabbis biztosan az.
Csak vannak, akik ezzel tisztaban vannak, meg olyanok is, akik ugy kepzelik, hogy ertik a dolgot.

GyMasa 2018.11.14. 11:17:00

@chrisred:
"Azért elég sok ember számára nyilvánvaló volt 2006 elején is, nagyjából erről szólt a választási kampány is, éppen csak a gyurcsányisták nem vettek róla tudomást."
Szerintem ez meg MA SEM vilagos mindenki szamara!
Nezd csak meg az itteni hozzaszolasokat!
" (Más kérdés, hogy pont a "rosszabbul élünk, mint négy éve" szlogen nem talált, "
De tokeletesen igaz volt, csak egy rettenetes kampanystrategianak bizonyult.
Mondjuk az is erdekes, hogy most az ellenzek (a pontossag kedveert, mieltoo megint "fidesznyik lennek" most az ellenzek azon reszerol beszelunk, akik foleg az mszp-dk vonalon mozognak, de ez a narrativa azert mindegyik partnak tobbe-kevesbe a sajatja. Itt orommel veszem azoknak a politikai formacioknak a felsorolasat, akik pl. szerinted nem ezzel kampanyolnak) tuzte a zaszlajara ezt a narrativat, es - micsoda meglepetes - nekik SEM mukodik.
Csak, ahogy latom ok nem tanulnak a buktakbol, es tovabbra is toljak fullba a kretent!
"mert Fletóék egy választási költségvetést rittyentettek össze a semmiből,"
Nem a SEMMI-bol, hanem hitelbol.
" és a feketelevest a választások utánra tartogatták.)"
Ami egy igen kivalo jellemre utal!
Sot, tulajdonkeppen ez az inkompetencia es arroganica agyazott meg kozvetlenul a fidesz akkori 2/3-anak.

nemecsekerno_007 2018.11.14. 11:24:10

@chrisred: Lehet ideológia csak ne a mi zsebünkre. A csak ideológiai alapú Eu se működőképes hosszútávon ha nincsenek tisztázva a pénzügyi dolgok.
A barátság alapja a precíz elszámolás, ami most nincs és ez látszik is az EU-n... A menekültválság csak előhozta az amúgy is meglévő problémákat és nem véletlen, hogy a V4-ek megerősödtek, mivel a volt k-európai országok ugyanúgy szívják ezt...
Egyébként épp a gazdasági alapú rendszerrel kerülhetjük el azt, hogy a szélsőségek tovább erősödjenek. Kompromisszumok kellenek, de nem olyan hagymázas jellegűek mint az utóbbi 28 év eufóriájában volt...
Olyan mint egy párkapcsolat, az elején csak a szerelem van, fél méterrel a föld felett lebegünk. Utána jönnek a hétköznapok....

N. Barbie 2018.11.14. 11:28:13

@GyMasa: Most nincs idom mindenen vegigmenni, csak mazsolazok:

"Mondd csak, egeszen biztos vagy benne, hogy mindenki, aki azt mondja, hogy a mostani kormany jobb, mint a szocik voltak, az "fidesznyik"?
"Minttahogy neked is egyszerubb szimplan fidesznyiknek nevezni barkit, akivel nem ertesz egyet."

Ez egyszeruen nem igaz. En fidesznyiknek nevezem azokat, akik masra nem kepesek, csak a fidesz es szennymediaja altal sulykolt alaptalan sikerpropaganda (es persze az ellenzek tagjait erinto ragalomhadjarat, szemenszedett hazugsagozon, kitalaciokon alapulo lejaratasi kiserletek stb, kritika nelkuli ismetelgetese is ide tartozik) es frazisait ismetelgetni, es ha megcafolod tetelesen, vagy csak belekerdezel, meg egy-ket mondatban, sajat szavakkal se tudja megvedeni az allaspontjat. Kizarolag mantrazni a propagandat es a kinos kerdesekre csak szimplan semmitmondo ketszavas, altalaban szemelyeskedo, vagy ballibezo, sorosozo stb. "valaszt" adni.
Na nekem ezek az agyhalott idiota fidesznyikek.

"Hiszen "szegeny fletoek is milyen szuperek lehettek volna, ha ehhez hasonlo remek gazdasagi kornyezetben kell kormaynozniuk, es nem a nyomorusagos, 2008-as valsag kozepette.""
En nem mondtam ilyet, de hasonlot sem. En azt mondtam, hogy kivancsi lennek, hogy ugyanolyan valsag alatt mit teljesitene ez a szobrokat erdemlo, zseni kormany.
Nyilvanvalo, hogy ugyanolyan szar lenne, mivel semmilyen korulmeny, ami miatt nagyot szintunk a valsag alatt, erdemben nem valtozott.
Szoval en csak azt mondom, hogy konnyu ugy mutogatni a valsag alatti evekre, hogy a fidesznek ilyen nem volt, kituno gazdasagi kornyezetuk van evek ota.

"Miert, azt mikor mondtak, hoyg szarok voltak?"
"Miert, elesen elhatarolodnak a(zok)ttol, akik akkor igen csunyan elbasztak, es akik miatt meg ma is szenved az orszag?"
Szamtalanszor mondtak. Az LMP mukodeset annyira nem ismerem, de a Jobbik biztosan. Szamtalan ezzel kapcsolatos parlamenti csortet tudok belinkelni. De csak akkor toltom vele az idom, ha utana elnezest kersz, ugy nem, ha en toltom vele az idom, bizonyitom, hogy nem igaz, amit allitasz es akkor csak valtsunk temat lesz belole.
Szoval a lenyeg, hogy nem kene allitani valamit, ami szerinted nincs, csak mert te nem tudsz rola.

"Nem, hanem "osszefognak" veluk."
Ismetlem, az LMP-t annyira nem kovetem, de a Jobbik-kal kapcsolatban ez szimpla hazugsag. Szamtalanszor beharangozta mar a lakajmedia az osszefogast, megsem tortent meg.

"Akkor, szerinted nagyn foldtol elrugaszkodott oket nem tulsagosan megkulonboztetni egymastol? "
Igen, nagyon. Mert van olyan, nem a ballib oldalhoz tartozo, de ellenzeki part, ami lenyegeben minden temaban az ellenkezo allaspontot kepviseli, mint a ballibek. Ennek ellenere osszemosni oket egyszeru hazugsag, csusztatas, mellebeszeles.

BaitHrunner 2018.11.14. 11:33:01

@GyMasa:
"En ehhez meg hozzavennem a 2012-ig tarto idoszakot is, ugyanis 2010-ben ugye meg a szoci koltsegvetes volt ervenyben, es a kozgazdasagban sincs egysegugras, azaz barmifele intezkedes hatasa nem azonnal jelentkezik, es nem azonnal szunik meg."
2010-2014 időszakba a 2012 is beletartozik. :)

Dübörgünk amúgy:
index.hu/gazdasag/2018/11/14/nagyot_ugrott_a_harmadik_negyedevben_a_gdp/

Melki 2018.11.14. 11:52:27

@BaitHrunner:

"Dübörgünk amúgy: "

Ha mellérakjuk a 3,8%-os inflációt, akkor annyira azért nem. :)
De persze mindig lehet egy olyan statisztikát találni, ami önmagában jól néz ki.

chrisred 2018.11.14. 11:52:47

@nemecsekerno_007: Mi pontosan ismertük a feltételeket a csatlakozás idején. Voltak országok, ahol a politikai vezetés tudott alkalmazkodni ezekhez a feltételekhez, és tudtak élni a csatlakozás előnyeivel. A miénk nem.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2018.11.14. 12:14:41

@nemecsekerno_007: Gondolom te meg elmész megfejed a tehenet,megsütöd a kenyeret,mindent megcsinálsz magadnak ami kell.
Idióta seggfej.

BaitHrunner 2018.11.14. 12:14:52

@Melki:
meg ugye olyat is, ami önmagában rosszul néz ki.

Melki 2018.11.14. 12:19:02

@BaitHrunner:

Kétségkívül. :)
Alapból gyanús számomra, ha egy komplex kérdésre egyszerű választ próbálnak adni.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2018.11.14. 12:19:51

@BaitHrunner: Igen 2011-ben még jó pénzem volt.
Aztán 2012-ben....pff!

GyMasa 2018.11.14. 12:20:30

@N. Barbie:
"Ez egyszeruen nem igaz."
OK, csak megkerdeztem!
Az biztos, hogy te nem tartozol a Taga20/brendel matyas fele, szemellenzos bandaba, ami eleg jo hir!
"Na nekem ezek az agyhalott idiota fidesznyikek."
Remelem, az agyhalott fidesz-ellenzokkel is ilyen szigoru vagy!
Mert nekem azok sem kulonbbek...
"En nem mondtam ilyet, de hasonlot sem."
Ezt nmem is allitottam, hanem csak annyit, hogy nagyon sokszor lehet ilyeneket olvasni a blogokon, pedig ez legalabbis csusztatas (de sokkal inkabb egy hazugsag).
"En azt mondtam, hogy kivancsi lennek, hogy ugyanolyan valsag alatt mit teljesitene ez a szobrokat erdemlo, zseni kormany."
Ez egy teljesen jogos elvaras, amivel tobben ies egyet ertunk itt.
Azonban jelenleg nincs valsag, igy ez csak spekulacio.
"Nyilvanvalo, hogy ugyanolyan szar lenne, mivel semmilyen korulmeny, ami miatt nagyot szintunk a valsag alatt, erdemben nem valtozott."
Ebben viszont nem ertunk egyet, mert en az orszag jelenlegi allapotat jobbnak itelem meg, mint a 2008-as valsag elott volt.
De tevedhetek is!
"Szoval en csak azt mondom, hogy konnyu ugy mutogatni a valsag alatti evekre, hogy a fidesznek ilyen nem volt, kituno gazdasagi kornyezetuk van evek ota."
Akkor itt nem ugyanarrol beszelunk!
En hangsulyosan arrol beszelek, hogy fleto mar evekkel a valsag elott tinkretette az orszagot, ugyanolyan penzbosegben, es konjunkturaban, mint a mostani allapot.
Tehat, ARRA az idoszakra teljesen jogosan mutogat barki, akinek egy szoci azzal jon, hoyg "dehat fletonak pont kozejott a valsag, kulonben o is tudott volna villantani.
Ez nem igaz. 2008 elott 4 teljes eve lett volna villantani, de kurvara nem sikerult neki.
Sot, ha 2006-ban, igazi allamferfihoz meltoan, emelt fovel lemond, es uj valasztasokat irnak ki (tudod, nem azt nyilatkozza a TV-ben - ami akkor is kormanypart elfogultsaggal volt vadolva - hogy " a legfontosabb, hogy barmi aron kormanyon maradjanak a kovetkezo valasztasokig) akkor a fidesz nem 2/3-dal nyert volna, nem bonthatta volna le az alkotmanyossagot, meg a jogallamot, az szdsz nem tunik el a sullyesztoben, es a fidesz kapta volna a nyakaba a valsagot.
Es, akkor valoszinuleg 2012-ben lett volna eselye az mszp-nek ujbol kormanyra kerulni.
"Szamtalanszor mondtak.Az LMP mukodeset annyira nem ismerem, de a Jobbik biztosan. Szamtalan ezzel kapcsolatos parlamenti csortet tudok belinkelni."
OK, ertem, akkor az LMP meg a Jobbik mondta.
" De csak akkor toltom vele az idom, ha utana elnezest kersz, ugy nem, ha en toltom vele az idom, bizonyitom, hogy nem igaz, amit allitasz es akkor csak valtsunk temat lesz belole."
Nem kell tolteni vele az idot, sajnalom, hogy nem fogalmaztam eleg egyertelmuen.
"Ismetlem, az LMP-t annyira nem kovetem, de a Jobbik-kal kapcsolatban ez szimpla hazugsag."
OK, akkor az index nyilvan hazudik, mert lehet, hogy nem volt hivatalos osszefogas, de pl en ugy emlekszem, hogy azert a hatterben volt taktikazas, sot az mszp-dk vonal hatarozottan a jobbik fele huzodott.
" Szamtalanszor beharangozta mar a lakajmedia az osszefogast, megsem tortent meg."
Nem tudom, mit harangozott be a lakajmedia, mert nem nezem/olvasom.
(nincs nekem idegrendszerem/turelmem hozzajuk)
Magyar hireket 99,9%-ban az indexrol szerzek be, ami lehet, hogy hiba, bar igazabol tenyleg nem vagyok veluk sem elegedett, de ez egy masik tortenet.

GyMasa 2018.11.14. 12:22:34

@BaitHrunner:
"2010-2014 időszakba a 2012 is beletartozik. :)"
OK, igazad van, nem figyeltem elegge!

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2018.11.14. 12:32:12

@nemecsekerno_007: Nem bunkókám .
Neked bejött az élet tahókám de azok szopjanak inkább akiknek "kevésbé jött be" te istenbarma!
Anyád-már ha van olyan-biztos büszke rád!

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2018.11.14. 12:35:34

@nemecsekerno_007: Öööö faszfejkém 2 dolog tehet arról hogy itt tartunk.
Az EU és mi. 50-50% te kretén telhetetlen faszparaszt!

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2018.11.14. 12:37:58

@GyMasa: Ööööö....aki szidja vikiéket bármiért sz mocskos migránssimogató sorosbérencz...
De aki a legnagyobb aljasságuknak is tapsikol az nem fideszes.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2018.11.14. 12:41:16

@GyMasa: Ja és persze én jobbik szavazóként is csak ballib lehetek ha nem szeretem viktort.

Megjegyzem voltam olyan is,de hát ki nem?(például viktor is)

Melki 2018.11.14. 12:44:14

@GyMasa:

"OK, akkor az index nyilvan hazudik, mert lehet, hogy nem volt hivatalos osszefogas, de pl en ugy emlekszem, hogy azert a hatterben volt taktikazas, sot az mszp-dk vonal hatarozottan a jobbik fele huzodott."

Az index is sok olyan hírt hozott le, miszerint a jobbik nem vevő az összefogásra.

Nem számolnám összefogásnak, ha 1-1 helyen nem indítottak jelöltet/visszaléptek, mert esélytelenek voltak. Végső soron az ilyen lépések a fidesz 2/3-át gyengítették. Ezek szerintem inkább racionális lépések voltak abban a konkrét helyzetben, mintsem előre megbeszélt összefogás.

A LMP emlékeim szerint sehol nem lépett vissza, sehol nem fogott össze, jó eséllyel nagyjából ennyin múlt a 2/3. (szintén lehozta az index)

"Ebben viszont nem ertunk egyet, mert en az orszag jelenlegi allapotat jobbnak itelem meg, mint a 2008-as valsag elott volt."

Azzal, hogy az MSZP-sek inkompetensek és amit csináltak katasztrófa szerintem itt nem nagyon vitatkozik senki.
Alapvetően az látszik, hogy az ország elsősorban a nemzetközi trendekkel halad, az ettől való eltérés az, amit talán a kormány teljesítményének lehet nevezni. Feriéknek sikerült mélyen alulteljesíteniük, a Viktoréknak csak kicsit, de azért hatalmas sikerről szerintem nem nagyon lehet beszélni.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2018.11.14. 12:45:17

@GyMasa: Ja és sajnos(?) fecó is megkerülhetetlen.
Ha ő nem is kell de a szavazói igen.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2018.11.14. 12:55:22

@nemecsekerno_007: De gondolom az,hogy kevesebbet kellene lopni,még mindig nem játszik...?

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2018.11.14. 13:02:04

@$pi$: Miért?...te fideszes vagy????(ámul ,bámul,meghökkent)

GyMasa 2018.11.14. 13:11:00

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii:
Digest jelleggel:
"Ööööö....aki szidja vikiéket bármiért sz mocskos migránssimogató sorosbérencz...
De aki a legnagyobb aljasságuknak is tapsikol az nem fideszes."
te most mirol beszelsz?
Szerintem meg tul koran van a szittyozashoz :-)
"Ja és persze én jobbik szavazóként is csak ballib lehetek ha nem szeretem viktort."
Nem Jobbik szavazokent ELLENZEKI vagy, aminek nevezem az ellenzekieket.
A ballibek azok az nagyjabol mindenki mas, talan a ketfarku kutyakat leszamitva. Mert ok egy trollpart.
"Ja és sajnos(?) fecó is megkerülhetetlen.
Ha ő nem is kell de a szavazói igen."
Szerintem meg a komplett mszp-dk paros 8 eve folyamatosan bizonyitja, hogy nemcsak, hogy alkalmatlanok (es meltatlanok) a hatalomhoz, hanem aktivan romboljak az osszes tobbi part eselyeit is.
feco szavazio 5-6%-ra elegendoek, azaz nem rajtuk fog mulni egy kormanyvaltas.
Ahhoz feconak kb 5x-osere kellene novelnie a tamogatottsagat, hogy valos eselye legyen arra, hogy komolyan vegyek. Es meg akkor is valahogy meg kell kuzdenie a multjanak a demonjaval.

élhetetlen 2018.11.14. 13:16:09

@Berelhetoreklamfelulet: Nem hülye, hanem védőnő. És nem megy el sem a Mekibe, sem pizzafutárnak, de te ezt nem érted.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2018.11.14. 13:21:31

@GyMasa: Az összes fideszbirka kommentjéből ez jön le,ne terelj!
Ha csúnyát mondok I.szt viktorrol máris sorosbérncz vagyok,pedig nem én kaptam pénzt sorostól.

Mondom ne fecó kell,hanem a szavazói!Az az 5% nem kormányváltáshoz kell,hanem egy koalícióba a többiekkel elkelhet.Ez van.

GyMasa 2018.11.14. 13:22:39

@Melki:
"Az index is sok olyan hírt hozott le, miszerint a jobbik nem vevő az összefogásra."
En, most is úgyanazt mondom, amit mar 2014 ota:
Csak olyan partnak van eselye levaltani a fideszt (es nekik sem a kozeli jovoben), akik:
- mereven elzarkoznak az mszp-dk es hasadvanyaikkal valo valasztasi osszefogastol, es SAJAT
- Vilagos
- alternativat nyujtanak.
(kb. "megtartjuk a fidesz osszes jo donteset, es kijavitjuk a rossz donteseiket.)
- Nem akarnak a semmibol megjelenve 7 honap alatt 2/3-os tobbseget szerezni, hanem hajlandoak vegigmenni az ehhez szukseges igen rogos uton!
- Van nekik egy karizmatikus vezetojuk
- Van nekik orszagos halozatuk (pl. ki tudnak allitani tagot az orszag osszes valasztasi korzeteben.)
- Tudomasul veszik a mai valasztasi torvenyeket, es azoknak a hatarain belul akarjak legyozni a fideszt! (azaz nem rinyalnak az "igazsagtalan valasztasi rendszer" miatt)
"A LMP emlékeim szerint sehol nem lépett vissza, sehol nem fogott össze, jó eséllyel nagyjából ennyin múlt a 2/3. (szintén lehozta az index)"
Nem, nem ennyin mult!
Nezd meg a valasztasok ota a kozvelemenykutatasok eredmenyeit. ma is a fidesz nyerne a valsztason.
"Feriéknek sikerült mélyen alulteljesíteniük, a Viktoréknak csak kicsit, de azért hatalmas sikerről szerintem nem nagyon lehet beszélni."
Ez teljesen szubjektiv dolog, azaz, hogy mit definialsz "siker"-kent, illetve, hogy milyen magasra teszed a lecet.
Amugy senki nem beszel itt vilagsikerrol, es az orszag nepe is csak kifejezetten a sajat szemszogebol elmezi a helyzetet. Ameddig azt latja, hoyg evrol evre tobb jut onmagara, addig nem lesz elegedetlen.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2018.11.14. 13:25:21

@GyMasa: És ezt már írtam máshol is,hogy nem fecó kell hanem a szavazói.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2018.11.14. 13:27:41

@GyMasa: Mondjk fecó odamegy mindenhova még ha nem hívják,akkor is.

BaitHrunner 2018.11.14. 13:29:58

@Melki:
"Alapból gyanús számomra, ha egy komplex kérdésre egyszerű választ próbálnak adni."
Így van!

Akkor még egy kérdés:

szerinted mekkora szerepe van a 3,8%-os(ez egyébként, hogy jött ki neked a 3. negyedévre?) inflációnak ebben az 5%-os növekedésben?

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2018.11.14. 13:34:26

@GyMasa: Ööö elzárkóznának ők fecóéktól de ekkor a közmédia lehozza,hogy a pártvezető unokaöccse találkozott egy olyan emberrel aki látott már olyan embert akinek a nénikéje kint volt egy gyurcsány naggyűlésen tehát egyértelmű a kötődés és az,hogy az illető egy mocskos gyurcsányista.

GyMasa 2018.11.14. 13:34:44

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii:
"Az összes fideszbirka kommentjéből ez jön le,ne terelj!"
Igen, mert neked mindig, mindenki csak "*inat mutogat".
"Ha csúnyát mondok I.szt viktorrol máris sorosbérncz vagyok,pedig nem én kaptam pénzt sorostól."
En pedig ugyanugy nem kaptam penzt a fidesztol, azt' megse erdekel sokakat ez, es vidaman "fideszbirkaznak" azt csak azert, mert nem egyezik a velemenyunk, es egyszerubb rovidre zarni a temat egy fideszbirkaval, mint gondolkodni.
"Mondom ne fecó kell,hanem a szavazói!"
Amig feco el, addig a szavazoi is elerhetetlenek lesznek a tobbi ellenzeki ero szamara.
"Az az 5% nem kormányváltáshoz kell,hanem egy koalícióba a többiekkel elkelhet.Ez van."
Hat, azt az 5%-ot csak 2 db legelabb 20%-os part koaliciojanak a megsegitesehez tudom elkepzelni, de mivel ennek az ellenzeki erok jelenleg a kozeleben sem jarnak (egydul a Jobbik tudott ennek a kozelebe kerulni, de igazabol az sem volt egy szignifikans fejlodes toluk), ez mind csak fingreszeles.

Melki 2018.11.14. 13:34:53

@GyMasa:
"Nem, nem ennyin mult!
Nezd meg a valasztasok ota a kozvelemenykutatasok eredmenyeit. ma is a fidesz nyerne a valsztason."

Irreleváns, hogy most ki mire szavazna, nem most voltak a választások. Akkor ha jól rémlik 1 (vagy 2?) helyen múlt és több olyan budapesti kerület volt, amit éppen hogy nyert a fidesz az LMP által elszívottak miatt.

Az ellenzék népszerűségének csökkenésében nagy szerepet játszott, hogy ismét sikeresen összehozták a fidesznek a 2/3-ot és hogy azóta is a belső botrányaiktól hangos a média.

Lehet játszani azt, amit te írtál, csak akkor nem 2/3-a lesz a fidesznek, hanem legközelebb 4/5-e.

El lehet, illetve szerintem kell is határolódni az mszp/dk-tól, de nem akkor, amikor ott vagyunk közvetlenül egy fontos választás előtt és az ellenzéki szavazók elég jelentős része ha törik ha szakad rájuk szavaz.

Én is örülnék ha mindkét párt (meg az LMP meg a Jobbik is) a földbe állna és teret engednének egy értelmesebb ellenzéknek, de a valóság ignorálása egyedül a fidesznek segít.

GyMasa 2018.11.14. 13:56:09

@Melki:
"Irreleváns, hogy most ki mire szavazna, nem most voltak a választások."
Annyira nem, ugyanis a jelenlegi eredmenyek SEM tamasztjak ala azt az ellenzeki narrativat, hoyg a tobbseg valtani akart.
" Akkor ha jól rémlik 1 (vagy 2?) helyen múlt és több olyan budapesti kerület volt, amit éppen hogy nyert a fidesz az LMP által elszívottak miatt."
A fidesznek ma semmi szuksege nincs a 2/3-ra. Amit akartak, azt 2010-14 kozott megcsinaltak.
Ha megy tenyleg csak 1-2 szavazat hianyozna, (ami ugye csak olyan temakban lenyeges, ahol az OSSZES kepviselo szavazatanak 2/3-ara van szukseg.)
Akkor lehet felszolitnai a kepviseloket a szigoru jelenletre, es arra szamitani, hogy az ellenzek nem lesz jelen kello szamban, vagy vegso esetben megvenni kilora kulsos szavazatokat. (arrol mar nem is beszelve, hoyg vannak temak, amiben a jobbik pl. magatol is tamogatna akormanyt)
"Az ellenzék népszerűségének csökkenésében nagy szerepet játszott, hogy ismét sikeresen összehozták a fidesznek a 2/3-ot és hogy azóta is a belső botrányaiktól hangos a média."
Igen, amiben pedig oriasi jelentosege volt annak, hogy tul keson kezdtek kampanyolni, es azzal, hogy az osszefogast tartottak a kozpontban lealacsonyitottak az uzenetet az "orbantakarodj!"-ra.
Ez mar 2014-ben sem mukodott, iden sem mukodott, megis pontosan ugyanez lesz a jovo evi foplgarmester valasztas, es, valoszinuleg az EP valasztas narrativaja is.
(a Bp-i valasztasnal Puzser most elkezdte dobalni a kavicsokat a fogaskerekek koze, de szerintem ez tole egyfajta trollkodas, es polgarpukkasztas)
"Lehet játszani azt, amit te írtál, csak akkor nem 2/3-a lesz a fidesznek, hanem legközelebb 4/5-e. "
Hat legyen inkabb 1x 4/5, es utana legkozelebb egy eppenhogy megnyert valasztas, majd azutan egy egyszeru tobbseg, mint az, ami jelenleg folyik, mert most is a 4/5 fele tartunk, csak most esely nelkul arra, hogy esetleg kesobb jobb legyen.
(legalbbis, amig nem jon egy valsag, vagy orban meg nem hal)
"El lehet, illetve szerintem kell is határolódni az mszp/dk-tól, de nem akkor, amikor ott vagyunk közvetlenül egy fontos választás előtt és az ellenzéki szavazók elég jelentős része ha törik ha szakad rájuk szavaz."
AZ lehet, de nem mindegy, hogy azok szepen lassan eljelentektelendnek, ahogy a tendenciakbol szepen latszik, vagy hagyjak, hogy az "osszefogason" keresztul szepen bedaraljak az osszes lehetseges kispartot, mielott meg barmi is lehetne beloluk. Ez az, ami igazan a fidesz malmara hajtja a vizet. (marmint kivegezni/elhitelteleniteni az osszes, frissen alakulo partformaciot)
"Én is örülnék ha mindkét párt (meg az LMP meg a Jobbik is) a földbe állna és teret engednének egy értelmesebb ellenzéknek, de a valóság ignorálása egyedül a fidesznek segít."
Szerintem pedig, ha van igeny ezekre a partokra, akkor hadd legyenek rajta a politikai palettan. Aztan, ha rossz strategiat valsztanak, majd a valasztok dontsenek a sorsukrol!

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2018.11.14. 14:11:13

@GyMasa: Sajnos ez a valóság.
te is látod,hogy a fideszbirkák milyenek.
Régebben a balosok nem voltak ilyenek.
Az hogy érvelek,meg hogy elvakult fan vagyok,meg hogy próbálok pártatlannak látszani de amúgy viki a király az három különböző dolog.
Nyilvánvaló,hogy a véleménykülönbség,meg az,hogy nekem még pont belefér amit a vikiék éppen csinálnak az is két különböző dolog.
Az utolsó rész meg stimmel.

GyMasa 2018.11.14. 14:17:26

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii:
"te is látod,hogy a fideszbirkák milyenek."
Latom, es az is latom, hogy a masik oldalrol MINDENKI fideszbirka, akinek nem egyezik 100%-ban a velemenye! (Sot Matyika szerint meg naci is, mint lefajult eset)
"Régebben a balosok nem voltak ilyenek."
Most viszont ilyenek.
Tisztelet a kivetelnek!
"Az hogy érvelek,meg hogy elvakult fan vagyok,meg hogy próbálok pártatlannak látszani de amúgy viki a király az három különböző dolog."
Igen, csak mindket oldal birkai ezt nem tudjak sem elfogadni, sem megerteni.
Egyszeruen nincs szukseguk erdemi vitara, mert abban alulmaradnanak.
"Nyilvánvaló,hogy a véleménykülönbség,meg az,hogy nekem még pont belefér amit a vikiék éppen csinálnak az is két különböző dolog."
Nem, mintha tul sok valasztasunk lenne ezugyben.
Amig nem lesz erdemi alternativa a fideszre, addig a pofonz csakmegkoszonni tudjak, visszautni nem.
"Az utolsó rész meg stimmel."
Orulok, hogy egyet ertunk.

nemecsekerno_007 2018.11.14. 15:14:21

@chrisred: "Mi pontosan ismertük a feltételeket a csatlakozás idején..."

Ez lényegtelen, egyébként sincs kőbe vésve semmi. Más országokban nem volt Kádár rendszer, ahol hitelekből hozzászoktatták a népet a gondoskodó államhoz... De ez egyébként lényegtelen, ettől még ez nekünk komoly versenyhátrány. Nagyon szép dolog a szabad munkaerő áramlás, de azért nem ártana számolni...
Közös európai szociálpolitika kell, különben tovább erodálódik az EU...
Nehéz megmagyarázni miért migránsokat akarnak inkább beengedni, hogy azokkal termeltessék meg a nyugdíjat. (is)

nemecsekerno_007 2018.11.14. 15:16:05

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: "Gondolom te meg elmész megfejed a tehenet,megsütöd a kenyeret,mindent megcsinálsz magadnak ami kell."

Hogy jön ez ide? Én lennék a seggfej? Hülyébb vagy mint a sokéves átlag...

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2018.11.14. 15:18:47

@nemecsekerno_007: Miért,ki az a sokéves átlag?

Majd ha megérted akkor jelentkezz.
Te kretén.

nemecsekerno_007 2018.11.14. 15:22:33

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: "Öööö faszfejkém 2 dolog tehet arról hogy itt tartunk. Az EU és mi. 50-50% te kretén telhetetlen faszparaszt!"

Ez aztán a pontos meghatározás. 50-50%?????? Ez olyan egyszerű mint a te agyad... :))))))))))))))))))

Olyan mint a lotto 5-ös. 50%, hogy megnyered, 50%, hogy nem :)))))))))))))

Látom írtál a lopásról is. Rendben. Nem lesznek lopások, ezt nagyjából meg lehet oldani. Így már oké amit előtte írtam a nyugdíjrendszerről, meg a többi közteherviseléssel kapcsolatos dologról?! Te észlény?!

Valami ilyen lehetne egy normális ellenzéki párt programja, ami valóban progresszív. És ne aggódj, az itthon dolgozók elég hamar megértenék, hogy nem jó nekik, hogy más nagyanyjának a nyugdíját (is) kénytelenek fizetni. Az még egy erős motiváció lehet, hogy az unokájuk nettója is több lehet így...

chrisred 2018.11.14. 15:23:13

@nemecsekerno_007: Ebben egyetértünk, pont erre hivatkoztam az ideológiamentesség terén. Mit ér az európai szociális charta, ha az olyan cikkelyeiből, mint a tisztességes munkabérhez való jog, egyes tagállamok, mint Magyarország, a saját döntésük alapján szépen kihagyhatják magukat? Ez ad alapot arra, hogy a politikusok olcsó munkaerőt kínálhassanak a multiknak.

nemecsekerno_007 2018.11.14. 15:24:25

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: "Majd ha megérted akkor jelentkezz. Te kretén."

Nem, dehogy. Majd ha te megérted amiről én beszélek akkor van esély, hogy a Fidesz-t le lehet váltani, addig maradnak az idióta, impotens ellenzékkel együtt... Ez a leosztás jelenleg, próbáld elfogadni...

nemecsekerno_007 2018.11.14. 15:29:53

@chrisred: "Ebben egyetértünk, pont erre hivatkoztam az ideológiamentesség terén. Mit ér az európai szociális charta, ha az olyan cikkelyeiből"

Jájjjj. Én nem erre gondoltam, hogy aláírunk egy papírt... És nem is elsősorban a munkabérre, hanem a munkabért terhelő adókra, járulékokra.
Mondjuk Mo.-on akinek külföldön dolgozik a gyereke, az csak akkor kap nyugdíjat ha a fogadó ország hajlandó fizetni, mert ugye mégse az itthoniak fizessék helyette. Aztán mondjuk Mo. ezt meglépi, a nyugati országok meg nem kezdenek el emberi jogokat, meg jogbiztonságot obégatni hanem szépen csendben utalnak v. kussolnak... Főleg, hogy az ő nyuggereriknek termel a kint dolgozó.
Szóval én ilyen ideológia mentességről beszéltem... Üzleti tárgyalás, "liberális" lelkizés helyett...

chrisred 2018.11.14. 15:38:57

@nemecsekerno_007: Ez színtiszta üzlet, semmi ideológia. A fogadó országok fizetik az érkező munkavállalók nyugdíjellátását arra az időre, amíg ott volt munkaviszonyban. De mi közük azoknak a nyugdíjához,akik soha az életükben nem dolgoztak abban az országban? Ebbe te próbálsz ideológiát belevonni a családi kapcsolatokon keresztül. Nem lehet más államokat felelőssé tenni a magyar állami nyugdíjrendszer problémái miatt. Ezt a régi meg a mostani magyar politikai nomenklatúra alakította olyanná, amilyen, és nekik éppen így megfelelő.

nemecsekerno_007 2018.11.14. 15:53:07

@chrisred: "De mi közük azoknak a nyugdíjához,akik soha az életükben nem dolgoztak abban az országban? Ebbe te próbálsz ideológiát belevonni a családi kapcsolatokon keresztül. Nem lehet más államokat felelőssé tenni a magyar állami nyugdíjrendszer problémái miatt."

1. hát csak annyi, hogy az adott szakember kiképzésébe egy fillérrel nem szálltak be, már a kész szakembert kapják ingyen
2. sőt még az ottani nyugdíjakat is megtermeli (mert ugye ott is felosztó-kiróvó rendszer van)
3. nem ideológiát próbálok belevonni hanem üzleti szempontból nézem. a családtag a kézenfekvő, egyébként valszeg a szülőtartás intézménye is ezt készíti elő.
4. ez nekik nyílván egy kényelmes helyzet, nekünk nem.

"Nem lehet más államokat felelőssé tenni a magyar állami nyugdíjrendszer problémái miatt."

1. nem is az államot teszem felelőssé, hanem egy magyar állampolgárt
2. annyi történik csak, hogy beárazom a kib@szott nagy szabadságot
3. amivel sokan takaróznak, miközben másokat sz@patnak meg...
4. te keversz itt zöldségeket az üzletbe.

Szóval semmi ideológia, rendezzük a pénzügyeket....

chrisred 2018.11.15. 05:35:07

@nemecsekerno_007: 1. Nem, csak munkahelyet meg fizetést adnak. 2. Kivéve, ahol többpilléres rendszer van. Ahol az embereknek vannak magánmegtakarításaik, az állami nyugdíjrendszer kisegítő szerepet tölt be. 3. A család nem üzleti, pénzügyi fogalom, csupán társadalmi kapcsolatot jelöl. Kevered a közös háztartás fogalmával, ami fogalmilag kizárható, ha az adott személyek nem ugyanabban az országban élnek. A szülőtartás politikai és nem üzleti kísérlet, miután az állam rájött, hogy a felosztó-kirovó rendszert nem lesz képes tartósan üzemeltetni. 4. Ismétlem, ők a saját kényelmükért tettek valamit, míg a mi politikai elitünk kizárólag a saját kényelmét nézi évtizedek óta, ezért sodorta ilyen kényelmetlen helyzetbe a magyar társadalmat.

1. Senkit sem lehet felelőssé tenni azért, mert a jogaival él.
2. Ki vagy te, hogy mások szabadságjogait megvond?
3. Nem ők szopatnak meg másokat, hanem a rezsim, amiben élnek, ők csak kilépnek belőle.
4. Továbbra sem üzletről beszélsz, hanem egyoldalú erőszakról. Hol van itt az üzleti szabadság, a mindkét oldalon jelentkező előny? Valakiket meg akarsz fingatni, mert tettek azért, hogy egyenesbe jöjjön az életük.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2018.11.16. 19:35:15

@nemecsekerno_007: Sőt még a te műtétedet is én fizetem,ha súlyos betegséged vagy baleseted van.
Ha nekem nincs semmi bajom akkor én meg a te ellátásodat fizetem,nem?
süti beállítások módosítása