Céges ajándékok, melyeket jobb lett volna oda sem adni
2018. november 26. írta: Profigrammers

Céges ajándékok, melyeket jobb lett volna oda sem adni

 

Ajándék lónak ne nézd a fogát! Nem ismeretlen ez a karácsony utáni önvigasztalás. Nem csak a családokban sikerülhet a nagyon rosszul választott ajándékkal agyoncsapni a hangulatot. A cégek év végi ajándékozási kedvét semmiképp sem szeretnénk elvenni, de a meglepetésekért felelős szakemberek ötletbörzéjéhez egy hasznos tanács: döntéseik  előtt olvassanak  bele a különböző fórumokon, blogokban panaszkodó, bosszankodó vagy épp szomorkodó dolgozók leveleibe.


bffa3c8a9eca61eab063c607c9b1db94.png

A közhiedelem szerint nekünk magyaroknak semmi sem jó, mindenben csak a rosszat látjuk, és semminek sem tudunk örülni. Az amerikai és európai összeállításokból azonban kiderül, hogy mindenhol vannak meggondolatlan, fösvény vagy modortalan cégvezetők, főnökök. Ráadásul az sem mindegy, hogy a világ mely részén adjuk-kapjuk az ajándékot. A kulturális különbségek miatt egészen banálisnak tűnő félreértés miatt is harag és sértődés lehet az ajándékozásból.  

446f7574350197a4924e8f89280a87ff.png

Monique Tatum – egy fekete-amerikai marketing- és PR-iroda dolgozója nagyon rosszul érezte magát, amikor az asztalán egy kis doboz friss, szeletelt görögdinnyét talált. Magyar szemmel talán nincs kivetnivaló a kedvesnek tűnő ajándékban, csakhogy az amerikai fekete közösségnek egészen mást jelent ez a gyümölcs. Lehet, hogy érdemes lett  volna előbb elolvasni a wikipedia erről szóló cikkét.

Abraham Lincoln az USA elnöke 1863. január elsején írta alá a rabszolgákat felszabadító törvényt. Ez idő tájt a feketék többsége dinnyetermesztésből élt, és legtöbbször csak a gyümölcs jutott ételnek is.  Az 1900-as évek elejére a görögdinnye egyfajta rasszista szimbólummá vált. A fehérek sokszor ezzel emlékeztették a feketéket a rabszolgaság időszakára. Az egyik legnagyobb felháborodást kiváltó képeslap is jól érzékelteti a század eleji közvélekedést: a feketék nemkívánatos lusta emberek, akiknek elég egy görögdinnye is.

f6ff605a2eff449a457415df5ac939f1.png

Egy, a Wall Streeten dolgozó nő arról panaszkodott, hogy főnöke nagyon melléfogott a céges ajándék kiválasztásakor. Az egyébként jóindulatú és sokat utazó férfi jó ötletnek gondolta a vizelettölcsért, melynek használatáról itt tudhatunk meg többet. Az tény, hogy sokszor hasznos lehet az összehajtható tölcsér…de az érthető, ha az embernek nem ez jut először eszébe a céges karácsonyi ajándékról.

e14f9befe509cfffa6bdfa6a51d38f9b.png

Külön kategóriát képviselnek a nagyon gagyi, olcsó ajándékok.

John Picotto blogján számolt be arról, hogy karrierje elején egy viszonylag drága ékszereket és órákat forgalmazó üzletben dolgozott. Az év végi partin a főnök lelkesítő beszéde után megköszönte az egész éves munkát. Minden dolgozó kapott egy órát, melyen a cég saját logója volt. A dobozokban azonban nem egy exkluzív terméket, hanem az ügyfeleknek szánt ötdolláros reklámórát találták a munkatársak.  A beszámolók szerint az olcsó ajándékokkal kapcsolatban sok a kreatív ötlet. 

2b1962ab153bd7c9e7a5f96fb085f4cd.png

Pete Abbila – aki a nevadai Femley-ben dolgozott cégétől az egyik évben egy vékony, képeskönyvet kapott, melyben a femley-i látnivalókról volt egy rövid összeállítás. Kollégáival teljesen kiakadtak, hisz állítása szerint a kisvárosban – melyben ők is éltek – gyakorlatilag semmilyen látnivaló nincs. Ami van, azt meg nap mint nap látják.

Jastin Fishaw sem járt jobban. Munkatársaival egy „közeli” étteremlánc ingyen ebéd vagy vacsora ajándékkártyáját kapták. Csakhogy a legközelebbi étterem  80 kilométer távolságra volt. Többen megpróbálták eladni az ajándékkártyát, de – ahogy Jastin fogalmazott – nem volt egy nagy üzlet.

Ha egészen kreatív a vezetőség, számtalan más módja is van a dolgozók megalázásának. Roy Cohen még fiatal bankárként döbbent meg, amikor az egyik céges partin a munkatársnők egy hasznosnak ítélt kézikönyvet kaptak. Valamiért a „Hogyan öltözzenek a nők, hogy sikeres legyenek” című kiadvány nem örvendeztetett meg mindenkit.

d5b5772e0cdf648188db785ccdeb9e43.png

 

A rosszul megválasztott beválthatatlan vagy időközben értéktelen ajándékkártyákkal valószínűleg sok magyar dolgozó is találkozott már. Tavaly egy budapesti cég adott 20% kedvezményre jogosító bónt az egyik gyorsétteremlánc közeli egységébe, amely pár nappal később árat emelt, majd egy hónap múlva be is zárt. 

Azért az ajándékokat kiválasztani sem lehet ám egyszerű. Minél többen dolgoznak egy cégnél, annál nehezebb a feladat. Egyszerűen nem lehet mindenki kedvében járni! Ráadásul a dolgozóik elvárásaival a pénzügyi lehetőségeket is össze kell egyeztetni.

b05c2300e9d604654a1ea93524cfcca1.png

Egyre több cégnél ezért döntenek úgy, hogy ajándékok helyett egy évvégi partin, vacsorával és korlátlan alkoholfogyasztással tudják le a kérdését. Másnap tán így kevesebben hiányolják a céges  ajándékokat.

A bejegyzés trackback címe:

https://profigrammers.blog.hu/api/trackback/id/tr8014393716

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2018.11.26. 22:52:52

Fantasztikus dolog arról ovasni, hogy a görögdinnye rasszista gyümölcs. Ideje lenne betiltani, mondjuk a gyapottal, a cukornáddal, a kávéval és a kakaóbabbal együtt!

élhetetlen 2018.11.26. 23:01:25

Csak egy kb. 25 évvel ezelőtti sztori. A nők kaptak egy merev nyelű esernyőt, a férfiak meg nagyon csinos fekete bőr irattárcát. Praktikus, általában a nők mennek haza plusz két szatyorral, mert bevásároltak, nem gond, fogják már hozzá a pakkhoz a méter hosszú szörnyeteget is, szóval semmire sem jó. Nem voltam soha egy gátlásos darab, megkérdeztem a főosztály vezetőmet (férfi), hogy cserélne-e velem. Úgy meglepődött, hogy cserélt. Azóta is azt használom, vékony, három rekesz, belefér a lakcím kártyától a TAJ kártyáig minden, és belefér bármelyik női táskába. De, hogy azokat az esernyőket ki, és miért vette meg, azt máig nem tudom.

élhetetlen 2018.11.26. 23:12:35

@megamovieboy: De szellemes vagy! Tudod, van, akinek lelkileg árt valami, van, akinek fizikailag. Ezek szerint te vagy az, aki a cukorbeteg barátjának tejkaramellát ad ajándékba, mert az olyan vicces. De ettől függetlenül senkinek nem jut eszébe betiltani a tejkaramellát.

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2018.11.27. 08:28:31

@élhetetlen: Nem én vagyok szellemes, hanem aki egy görögdinnyében is a rasszizmust látja. Az egy komoly szellemi erőfeszítés. De ha úgy gondolod, szégyeld magad a görögdinnye miatt, nehogy véletlenül rasszista legyél, én meg elvagyok gond nélkül, mert más mondvacsinált problémáját nem veszem magamra.

Hát ez bonyolult 2018.11.27. 20:58:30

@megamovieboy: Azért ezt egy kicsit árnyaltabban kéne látni. Ez a görögdinnye-dolog nekünk fura, én is most hallottam róla először. De ez ugye kultúrafüggő, Magyarországon a feketék sose voltak rabszolgák, meg elég kevés is van belőlük, úgyhogy itt senkit nem érdekel a görögdinnye. Aki emiatt reklamál, azt jogosan el lehet küldeni a fenébe.

Viszont ha itt egy főnök bepróbálkozna azzal, hogy akkor most mind a száz dolgozó koccintson közösen sörrel, abból lennének problémák, pedig ez is milyen nevetséges már külföldi szemmel.

élhetetlen 2018.11.28. 00:01:16

@Hát ez bonyolult: Ez tényleg bonyolult. Előzmények, egy kissé szétesett a futóművem, nem igazán járok vásárolni, de itt a társasházban egy család, mivel úgyis vásárolnak, nekem is megvették a listára írt kaját, és ez 4-5 éve így ment. Ráadásul ugyanott volt balatoni nyaralónk, tehát ha valami kellett Pestről, lehozták hét végén. Jól elvoltunk. Most nyáron, éppen megkaptam az Angliában élő unokahúgom lánykérési fotóit, és lelkesen mutatom. Ja, a srác néger. Én kétszer találkoztam vele, mikor itt Budán meglátogattak, okos, értelmes, érdeklődő, helyes, a szakmája rendezvényszervező. Fénykép mutatás után a baráti család nőtagja megkérdezi, hogy, és mit szólt a család (mármint a magyar rész)? Örülünk. És hol fognak élni, Afrikában, vagy Magyarországon? A srác is már Angliában született. Csak azt nem kérdezte meg, hogy ezek után csak banánt esznek-e. Igen, visszaszóltam, komolyan gondolod, hogy, ha fehérebb a bőröd, akkor okosabb is vagy? Ez volt az utolsó beszélgetésünk, azóta se kép, se hang, kitagadtak. Ennyi.

BaGabi 2018.11.28. 12:37:10

A farkam kivan már attól a sok degenerált baromtól, akik egy kibacott darab kavicsban is csak a rasszizmust képesek meglátni! Görögdinnye-néger? Bodza-cigány? Vörösáfonya-eszkimó? Nem vagytok normálisak bazmeg!
süti beállítások módosítása