Tíz karácsonyi ajándék, melynek biztosan örülnek a dolgozók
2018. december 02. írta: Profigrammers

Tíz karácsonyi ajándék, melynek biztosan örülnek a dolgozók

Igazi karácsonyi csoda, ha az év végi céges partin a tulajdonosok vagy cégvezetők kisebb-nagyobb ajándékkal is kifejezik, hogy mennyire megbecsülik a kollégáikat.  Sokan tapasztalhatják, hogy milyen, amikor ezek az ajándékok inkább bosszantóak, egyenesen sértőek vagy haszontalanok.

 

A közmegegyezés szerint a munkáért fizetés jár. Az egyik legegyszerűbb módja a jutalmazásnak: a még több pénz. Egy készpénzzel teli borítéknak biztosan örülnek a dolgozók, ennek eggyel kreatívabb változata a vásárlási utalvány. Igaz ezzel már azért mellé lehet lőni, hiszen az sem mindegy, hogy melyik üzletben vagy hálózatban lehet felhasználni az ajándéknak szánt bónokat.

762986be4f00af490044ff57b8def380.png

Az év végi-karácsonyi szezon előtt rendszeresen olvashatunk olyan felmérésekről, ahol a munkavállalókat a legjobb ajándékokról kérdezik. Természetesen a dolgozók fantáziája is végtelen, ha a nekik szánt juttatásokról kérdezik őket, ezért a felmérések készítői rendszeresen azt kérik, hogy a válaszadók próbáljanak a realitás talaján maradni.

A  FitSmall Business  összeállítása szerint is ezen az alapon áll, és magyar szemmel érdekes lehet, hogy az Egyesült Államokban dolgozóknál az első két legkedveltebb ajándék a pénz és az utalvány, de a harmadik helyre egy meglepően olcsó és egyszerű holmi került: alvást segítő maszk. 

b621e984fca84d1272e47d46b78aabc3.png

foto:amazon

 

A többség szerint nemcsak utazáskor használható, hanem otthon is könnyebb ezekkel pihenni. Ráadásul ez az ajándék azt is sugallja, hogy a cég figyel a dolgozóira, segíti a pihenésüket.

Talán hasonló érzéseket kelthet egy nyugtató tea, így – a válaszadók szerint – a negyedik legjobb ajándék egy teáskészlet.

d6356b34c7c3d9bc9da4e8216955bb1a.png

Úgy tűnik, minden földrészen túlhajszoltnak érzik magukat a dolgozók. Így nem meglepő, hogy a pihenéssel vagy relaxációval kapcsolatos ajándékoknak mindenki örül. Az ötödik helyre került a spa és wellness központokba szóló utalvány.

A kipihent munkatársak szabad idejükben szívesen fejlődnének is. Testileg, lelkileg.

Így nem meglepő, hogy nagyon népszerű a koncert-, színház- vagy mozijegy.  

2d1e8a2ab38f2ea7110711f177ba315d.png

Talán a sportos kollégák közül kevesebben töltötték ki a kérdőívet. Így kevéssel lemaradt a sorban, és a hetedik legjobb ajándéknak a fitness termékeket választották a megkérdezettek.

 

A következő három helyre olyan ajándékok kerültek, melyekben közös, hogy  mindegyik valahogyan személyre szabott. 

Szinte mindegy milyen tárgyról van szó, a névvel gravírozott tollnak legalább annyira örülnek a dolgozók, mint egy emblémás pohárnak vagy kávéstermosznak.

620878cd69c44ff98e9473823f948e2c.png

A kedveltségi sorban előkelő helyet foglal el az utazási utalvány. Magyarországon csak a közigazgatási határon kívülről bejáróknak kötelező segíteni. Ha a cég helyzete megengedi felettébb hasznos, ha azok is kapnak az utazási költséghez hozzájárulást, akik nem a városhatáron túlról járnak dolgozni. Nekik jó szolgálatot tesz egy-egy havi bérlet vagy korlátozottan használható üzemanyagkártya is. Ez utóbbiak persze nem elsősorban karácsonyi, év végi ajándékok, de ha a cégvezetés az ünnepi hangulatban adja ezeket a juttatásokat, a munkatársak még jobban értékelik.

Még gálánsabb ajándék, ha az utazási utalvány értéke egy nagyobb külföldi útra is elég. Az igazán szerencsések vagy a legjobb dolgozó, illetve a legeredményesebb csapat akár egy különleges utazást is kaphat.

f8807565d875cd9be61aae7e62602898.png

A különböző ízlésű dolgozók számára biztos nehéz lehet ruhát választani, de ha a többségnek tetszik az ajándék, meglepően erős csapatépítő hatása lehet a céges ruhának, kabátnak, sapkának, sálnak, kesztyűnek. Ez az ajándéktípus a tizedik helyre került.

 

A jobban eleresztett cégek vezetőinek érdemes a munkát tovább könnyítő ajándékokon is gondolkodni. A felmérések szerint a dolgozók szeretik, ha mobil- vagy számítástechnikai kütyüket kapnak.  A mobileszközök, netán egy céges telefon pedig már az álmok netovábbja. Sokan szívesen fogadják az iroda személyesebbé, otthonosabbá tételéhez szükséges dolgokat is.

93eecc286574d973ff92cfde539b3ed6.png

A megkérdezettek szerint már pár képkeret is jó ajándék. Ráadásul a többség ezekben nem is magánéleti fotókat látna szívesen, hanem a dolgozókról, munka közben készült portrékat. Minden helyzetre és dolgozóra érvényes szabály persze nincs. De mint oly sok döntésben itt is segíthet, ha a józan ítélőképességére hallgat az ember. Egy jól bevált általános tanács ezúttal azonban nem működik. Nem biztos, hogy olyan ajándékot érdemes adni a dolgozóknak, aminek mi is örülnénk.  

A bejegyzés trackback címe:

https://profigrammers.blog.hu/api/trackback/id/tr5214413222

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

naty77 2018.12.03. 16:22:00

Nálunk minden évben van kaparós sorsjegy a karácsonyi vacsorán a dolgozóknak. :D

midnight coder 2018.12.03. 18:49:07

@efi: Ez azért alaposan túl van hypeolva. Gondolj bele, hogy most amikor a dolgozókat lepkehálóval fogják a cégek, melyik vállalna be túlóráztatást úgy, hogy közben a dolgozó nincs jól megfizetve ?

efi 2018.12.03. 19:11:08

@midnight coder:
Ugyanazok, akik most is 4 órában jelentik be, minimálbéren jelentik be, 4 helyett 8, 8 helyett 12 órában dolgoztatják őket stb.
Azonkívül az a helyzet sem marad örökre így, hogy nem lesz munkaerő, a törvény viszont akkor is az lesz.

BéLóg 2018.12.03. 23:55:50

@efi: És? Körülnéztél ájrópában, mi van? Megmondom neked, 400 meg 450 órák. És sehol sincs orbán és még meg se haltak.
RÁADÁSUL mióta egykulcsos az adó, kétszer annyi munkáért jééééééé kétszer annyi pénz jön.
Bezzeg a q.ravjó szoci rendszerben, ha túlóráztál, DUPLA adót vertek az alapbér FÖLÖTTI pénzre, 32 %-ot, és még b+ ez se elég, SZOLIDARITÁSI adót 4 %-ot is. Minek dolgozik a suttyója alapon.

Túlórázni meg KIZÁRÓLAG akkor kell, ha azt kifizetik.
@midnight coder ahogy mondá, mondom én is.

efi 2018.12.04. 18:58:56

@BéLóg:
Okoska, a milliókat kereső politikus haverjaid és egyéb hóhányók NEM munkával keresik azt a marha nagy fizetésüket. Sok pénzt alapvetően sok pénzzel lehet keresni - vagy ugye, ha közel ülsz a tűzhöz a politikában. Akinek még ennél is több van az meg már nem is dolgozik, csak ül a részvényein. Feltételezem Pénztáros Lőrinc is naponta 16000 órát teljesít (vagy 20000x gyorsabban dolgozik), ezért is kap 20000x többet, te kis naív.
Úgyhogy nyugodtan adózzanak csak progresszíven többet. NIncs 400 túlóra külföldön - hacsak nem a Dubaiban dolgozó pakisztáni vendégmunkásokra gondoltál - és jobban járnál, ha annak is utánanéznél, hogy melyik nemzet hány órát dolgozik ténylegesen hetente. Spolier: a magyar az egyik legtöbbet.
A Kedves Vezetőd meg szépen megadóztatta azt is, akinek korábban 0% volt az adója, hogy több jusson az elvtársaidnak. Túlórázni meg akkor kell, amikor elrendelik, mert így szól a törvény. Azt, hogy kifizetik-e és mikor - mondjuk 3 év múlva - az meg nem képezheti mérlegelés alapját a túlórázzak-e ma este dilemmában, mert a fizetés utólag történik.
süti beállítások módosítása