Pár apró lépés, amit neked is megéri megtenni
2019. január 12. írta: Profigrammers

Pár apró lépés, amit neked is megéri megtenni

Ha nem teszünk érte, nem lesz jobb az életünk

Csak a fű nő magától – tartja a mondás. Pedig ez is csak első hallásra igaz. Egyetlen zöld mező sem lenne, ha a másutt megtalált magvakat nem hordja a szél a megfelelő talajú területre. Kevés az a szerencsés, aki Fortuna segítségével energiabefektetés nélkül juthat valamilyen előnyhöz, általában a célokért dolgozni kell.  Minél nagyobb a cél, annál többet.

 

dde96c57c39982f76ebd715dd33f1989.pngJó hír, hogy sok apró lépéssel is lehet óriási eredményt elérni. Az eredmények ugyanis összeadódnak, és a végén akkor is nagyot változtathatunk a világon, a körülményeken, magunkon, ha sokszor kicsit változunk.

 

Mostanra a notórikus újévi fogadkozók is kijózanodhattak, és kiderülhetett, hogy mit kéne és mit tudnak tenni. 

 

Személyiségfejlesztők, életmódtanácsadók számtalan helyen megírták, hogy mely lépés milyen hatással jár. A businessinsider cikke alapján most a legfontosabb könnyen megtehető, de mégis nagy változást hozó dolgok közül válogattunk. Továbbra is igaz, hogy ha az életünkön változtatni akarunk, a komfortzónánkon túl kell menni.

 

01ab21e5e3d91a85d13997a518a290a9.png

 

Photo by Oliver Sjöström from Pexels

 

Sokaknak szinte hihetetlen, de a szokásosnál korábban kelés már önmagában is komoly változást hoz. Naná – gondolhatják az éjszakai baglyok. A korai kelés minden nehézsége ellenére az időbeosztásban segíthet. Ha reggel ötre húzzuk fel a vekkert, lesz egy-két csendes óránk. Olvasásra, sportolásra, elmélyülésre. Sok időt valószínűleg nem nyerünk, mert aki hosszú ideig korán kel – és átlagos az alvásigénye –, annak időben le is kell feküdnie. Sok szakértő pedig arra figyelmeztet, hogy a már korábban is említett bagoly típusú embereknek, akik a délutáni, esti órákban és éjszaka a legaktívabbak szellemileg és testileg, kifejezetten káros lehet a rendszeres koránkelés. 

c4761e1fa157b328e0bd17e54881c494.png

 

 

Photo by Engin Akyurt from Pexels

 

Ha mégis sikerült olyan állapotba kerülni reggelente, hogy nem ijedünk meg a tükörképünktől, és még tán emberek közé is merészkedünk, a következő nagy változást a sportolás hozhatja. Beszámolók szerint a rendszeres reggeli edzés energikussá teszi a napot. A sportolás után a testben felszabaduló vegyületek és a szövetek fokozott vér- és oxigénellátása miatt élesebbnek érezhetjük az elménket, gyorsabbnak a gondolkodásunkat, a reakciókat, és már az a tudat is sokat változtat a hangulatunkon, hogy tettünk valamit magunkért.

 

A harmadik tanács sokkoló lehet – szó szerint. Egy hidegzuhany is jótékony hatást fejt ki szervezetünkre állítják a szakértők.  Az biztos, hogy kevesebb kávéra van szükség az ébredéshez. A hideg víz miatt nemcsak bőrünk frissül fel, a mélyebb szövetekbe is vért és azzal oxigént küld a szervezet.

 

56222bb9d75c121ef9b4cd36dbea4e76.png

 

Photo by Jonas Mohamadi from Pexels

 

 

Az sem mindegy, hogy mit eszünk. Nem jó, ha műanyag alapú vagy annak tűnő gyorskajákkal terheljük az emésztőrendszerünket. Legalább reggel vagy kora délelőtt adjunk a sejtjeinknek tápláló, jól feldolgozható és a lehető legkevesebb  vegyszert tartalmazó ételt.

 

A következő tanácsot már sokszor hallhattuk. Legyünk hálásak. Nem hangzik bonyolultnak, de ez nem csak azt jelenti, hogy megköszönöm a kávét a kollégámnak. Az élethez úgy is hozzá lehet állni, hogy ha nemcsak a bosszúságokat vesszük észre. Először elég csak a rendszeresen visszatérő jó dolgokat értékelni. A reggeli közös kávézás szokása is ilyen lehet.

 

Minél objektívebben látjuk magunkat és környezetünket, annál könnyebb lesz átállni az őszinteségre. Sőt, az objektivitás egyik feltétele, hogy legalább magunkkal szemben legyünk őszinték.  Arra azért érdemes vigyázni, hogy a kéretlen őszinteséget kevesen tolerálják, lehet hogy többet árt mint használ.

 

Az őszinteség és a pozitív világlátás mellett az egészséges mértékű kétkedés is gazdagíthat minket. A kíváncsiságunk továbbfejlesztése, a dolgok miértjének kutatása és a környezetünk vagy a világ felfedezése gazdagabbá teheti életünket.

 

 

Photo by Binti Malu from Pexels

 

A fenti három dologban változtatni elsőre nagyon nehéznek tűnik. De ha kis dolgokra fókuszálunk, kiválasztunk egy-egy területet, vagy dolgot amit megbecsülünk, megvizsgálunk, felfedezünk, megismerünk, máris tettünk magunkért.

 

Bármennyire is szeretnénk, hogy ne így legyen, de elég fontos tényező az életünkben, a mindennapokban a pénz.

 

Jó hír, hogy ezzel kapcsolatosan minden megtanulható. Takarékoskodni, a meglévő eszközöket okosan használni, kedvező lehetőségeket keresni, csak energia és elhatározás kérdése.  A tapasztalat szerint bankkártyával könnyebben és többet költünk. A készpénz- pláne ha apróval fizetünk- jobban szembesít azzal, hogy mennyit is adunk ki egy-egy dologért. A felmérések szerint ezért a készpénz használatával könnyebb takarékoskodni.  Nem véletlenül erőltetik a bankok a bankkártyákat, a hitelkártyákról nem is beszélve.

 

A legnagyobbak szerint épp akkor kell magunkra a legjobban odafigyelni, amikor a legrosszabb helyzetben vagyunk.

 

Nagyon fontos lenne minél többet olvasni, találni egy hobbyt és kedvünkre foglalkozni vele, időt szánni magunkra, a gondolkodásra, percekig nézni a napfelkeltét vagy naplementét és megengedni magunknak az időtöltést.

 

Mindez persze nem megy egyszerűen.  Érdemes egy idő után a gondolkodásunkat egyszerre egy dologra irányítani. Manapság egyre több kutató állítja, hogy a korábban csodafegyvernek tekintett multitasking- az egyszere több dologgal foglalkozás képessége és használata – nem feltétlenül áldás. 

 

Élményekben biztosan gazdagabb életet él az, aki szívesen ismer meg embereket, utazik és felfedezi a világot, vagy időközönként önkénteskedik és így teszi jobbá, szebbé környezetét.

 

 

Az ideálisnak tartott élet felé – ha kis lépésekkel kezdünk- nem nehéz elindulni. Talán a legnehezebb azt kitalálni, hogy számunkra mi az ideális.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://profigrammers.blog.hu/api/trackback/id/tr1314558536

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szepipiktor 2019.01.14. 16:27:08

Érdekes...
Ez egy generációs alap.
Külsőségek dominálnak.
Az én világomban ez úgy hangzik:
Tanulni, folyamatosan képezni magunkat, alázatosan beállni a ranglétra alsó fokára és szívni magunkba a tapasztalatot, megtanulni a stratégiai alapokat, a retorikát. És folyamatosan teljesíteni, hogy előrejuthassunk.
Nem kvótaalapon, hanem tehetség, kompetencia alapon.
Ehhez pedig semmi köze a koránkelésnek, okostelefonos appoknak, tenyésztréningeknek.
Azzal csak egy buta fogaskerék lehet valaki a multik gépezetében, igaz jól jövedelmez, de ha leáll a gép, sehova sem fogsz kellene, hiszen nincs alapod.
De sok sikert azoknak, akik munka, szenvedés, küzdelem nélkül akarnak előrejutni.
süti beállítások módosítása