Öt dolog, amelyektől jól érzik magukat a munkahelyükön a kollégák
2019. február 01. írta: Profigrammers

Öt dolog, amelyektől jól érzik magukat a munkahelyükön a kollégák

Egyszerű a képlet: a megbecsült dolgozó szívesen tölti idejét a munkahelyen, és úgy végzi feladatait, hogy a cégnek a lehető legjobb legyen.

 

Már csak az a kérdés: kinek, mi a megbecsülés, és hol van az a határ, amikor a munkavállaló és a cég is elégedett?

 

66fea2d6f5c50a51f7995372cd9823c5.png

Photo by Moose Photos from Pexels

 

A kontinens nyugati felén dolgozók és a magyarországi munkavállalók többségének fizetése között óriási különbségek vannak. Így nem meglepő, hogy az utóbbi években sokan azt hitték: minél többet keres egy dolgozó, annál nagyobb energiával dolgozik. Sok tulajdonost ért keserű csalódás, amikor kiderült, hogy hiába emelték meg a fizetéseket, mégsem változott a dolgozók hozzáállása. Nem lett jobb a cég termelékenysége és – az emelés utáni időszak lelkesedését leszámítva – visszatért a kollégák rosszkedve. Azt azért nem szabad elfelejteni, hogy aki kapja annak egészen más a fizetésemelés hatása, mint annak aki adja!

 

46e3119b14da4ada9268dbdbd1e2a1bf.png

Tény, hogy pénzből él az ember, így nem meglepetés, hogy az Audi Hungária dolgozói is eljutottak a legvégső lehetőségükhöz: a sztrájkhoz. Ha a szellem kiszabadul a palackból egymást érhetik a hasonló akciók. Hisz azért az nem ördögtől való szándék, ha a magyarok is szeretnének annyit keresni, mint egy cseh, szlovák vagy lengyel. Az azonban tény, hogy csak a pénz nem old meg mindent. Azok a munkahelyek, melyek csak a fizetés miatt vonzók nagy bajban lehetnek. Hamar kiderül, hogy a végtelenségig nem lehet a bért emelni és mindig lesz egy másik cég, ahol öt forinttal többet adnak.

 

 

 

Ha negyven órás munkaidővel számolunk – életünk legalább negyedét – a munkahelyen töltjük. Nagyon nem mindegy hogyan. Egyre több szakembertől és vállalatvezetőtől hallani: 2019-ben a munka és a magánélet egyensúlyának megteremtése lesz az egyik legfontosabb feladat. A másik pedig az, hogy a kollégák a munkahelyükön a lehető legkisseb stresszben legyenek, és értelmesnek és hasznosnak érezzék munkájukat.

 

Egyszerűbben: olyan vállalati kultúrát kellene kialakítani, ahol a munkatársak egyetértenek a cég céljaival, módszereivel, magukéinak érzik azokat, és így ráhatás és nyomásgyakorlás nélkül is úgy dolgoznak, hogy az a cégnek és nekik is a legjobb. Az ilyen munkahelyen töltött idő nemcsak eredményes, a kollégákat lelkileg sem teszi tönkre, nem lesz stresszes a nap így nemcsak mentálisan lesznek egészségesebbek a kollégák.

62be3650e9717ca2b5d3f9bae567f751.png

 FOTO:PROFIGRAM

 

 

A vállalati kultúra kialakításának egész pontos szabályrendszere van. Számtalan szakértő ad tanácsot már e témakörben. Azt azonban kevesen javasolják, hogy mielőtt bármilyen szervezeti vagy a cég mindennapjait érintő változtatásba fog a cégvezetés, hallgasson a józan eszére. Próbálja a kollégái helyébe képzelni magát, és gondolja át: ő mitől érezné jobban magának a cég értékeit.

 

5b849ac6d6589b5430f1b5c2b142f1cb.png

De azért csak ez alapján nem szabad döntéseket hozni! Minél extrémebb dolgok vagy munkakörnyezet inspirál egy tulajdonost annál messzebb van a nagy tömegtől és az átlag munkavállaló igényeitől. Nem biztos, hogy egy csapatépítő tréningen ejtőernyősugrással és vadvízi evezéssel kell összehozni a kollégákat. Persze az is kiderülhet, hogy az életveszély miatt olyan erős kollektíva áll össze, amely minden feladatot megold (pláne, ha túlélik a kirándulást).

 

A vállalati kultúra kialakításában egy kis létszámú cég vezetésének – egyrészről- lényegesen könnyebb dolga lehet, mint egy multi vezérigazgatójának. Kevesebb ember igényeit kell figyelembe venni, az eleve közvetlenebb hangnemben könnyebb kompromisszumokat kötni. Másik oldalról azonban nehezebb is. Egy multinál – szerencsés esetben – már kialakított szabály- és szokásrendszer 

fogadja a dolgozókat, melyhez már „csak” alkalmazkodni, illeszkedni kell.

 

a5d0c35ae006d608612372eddf0e6fa0.png

Minden esetre, változtatás nélkül alkalmazható aranyszabályok nincsenek. Cégenként és azok működési helyeként, a társadalmi kulturális közegtől függően kell kialakítani a vállalati kultúrát. Az országokon, kontinenseken átnyúló multiknál pedig az adott ország vagy régió kultúrájához is illeszteni kell a vállalat működését.

 

 

 

Ha nagyon nincs ötlet, miként tegyük a munkahelyet vonzóvá, hogy a dolgozó is jól érezze magát és a cég is egyre jobban teljesítsen, érdemes a Bapronic nevű, tanácsadással foglalkozó szervezet alábbi ötletein elgondolkodni.

 

Szakértőik szerint minden munkavállaló értékelni fogja, a következőket:

 

1.     Legyen egy munkanap vagy hét, amikor a kollégák közösen jótékonykodhatnak. Kérdezd meg őket, hogy pontosan hogyan szeretnék ezt. Közös segélymunkával, vagy adományozással.  A jótékonykodás az egyén számára is jó érzés. Hasznosnak érzi magát tőle az ember és ha ez közös élmény lehet, összekovácsolhatja a csapatot.

2.     Figyelj a kollégák egészségére! Ne csak a lehetőségük legyen meg arra, hogy figyeljenek egészségükre, egy-egy közös akcióval vagy közös nappal az egészségügyi programokban vagy a szűrővizsgálatokon részvételi arányt is jelentősen lehet növelni. 

3.     Teremts olyan alkalmakat, amikor a kollégáid is részt vehetnek a cég életének kialakításában. Tökéletes alkalomnak tűnhet az év elején egy partyval összekötött beszélgetés, ahol a munkatársak nemcsak az előző év tapasztalatiról beszélgethetnek egy ital mellett, hanem a cég céljairól és lehetőségeiről. A fontos, hogy ezek az alkalmak ne egyfajta tájékoztatók legyenek, hanem valódi beszélgetések! 

4.     Tudd meg, hogy a kollégáid mit szeretnének tanulni, miben szeretnének fejlődni, milyen – munkájukhoz kapcsolódó – területek érdeklik őket. teremts lehetőségeket arra, hogy ezekben fejlődhessenek. A tanfolyamok képzések nemcsak a munkavállalóknak jók. A cég is sokat profitálhat a képzettebb munkatárs eredményeiből.

5.     Figyelj oda a dolgozók munkán kívüli eredményeire is.  Egy családi esemény, valamilyen hobbiban vagy sportban elért eredmény – hozzájárulással- közzétett eredménye a többieknek is inspiráló lehet.

 

9556c4d5dd047037cbf8e1648aecc229.png

Photo by rawpixel.com from Pexels

 

 

Az egyik legfontosabb tanács pedig az lehet, hogy a szakértőktől beszerzett tanácsokat azért szemléljük kritikusan. Az új szabályokat és szokásokat érdemes – még bevezetés előtt – átgondolni és a saját közösségi kultúránkhoz igazítani.  

A bejegyzés trackback címe:

https://profigrammers.blog.hu/api/trackback/id/tr4014602788

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Anselmo 2019.02.02. 23:23:51

előző munkahelyemen tolták ezt a modern motivációs csapatépítős izét, az egész egy túlerőltetett bohóckodássá változott, ott is hagytam a picsába

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2019.02.03. 10:00:24

Nagyon rossz nyomon jár a blogger. Egy szakembernek kell olyan munka amit szeret és megfizetnek. Bullshitelés nem.
Családja otthon van, barátai vannak, nem a kollégáival akarja a szabadidejét tölteni.

RCH 2019.02.03. 12:05:40

Ezekbôl a tanácsokból a képzés az, ami ér valamit, a többi rózsaszín lányregények ihlette bullshit.
Mondok néhány motiváló dolgot.
- Normális fizetés, amit óramû pontosságal kap meg az ember.
- Normális munkakörülmények biztosítása (fûtött/hûtött munkahely, profi eszközök, szerszámok, civilizált étkezô, privátszféra).
- Jól meghatározott, elôkészített feladatok, hogy ne megfejtésekkel kelljen bajlódni, hanem a termeléssel.
- Korrekt - tehát nem automatikus, év végi, egyszeri - jutalmazás. (pl. ajándék szabadnap egy húzósabb idôszak után.)
- Szabadidô tisztelete. (Se túlóra, se esti, hétvégi telefonos nyüzsgés).
Ha ezek megvannak, lehet csapatépítôset játszani, meg csoportos állatsimogatásokat szervezni, de a fentiek nélkül inkább csak árt, mint használ.

kvadrillio 2019.02.03. 12:54:31

na, szép kis királyi család !!! HA MINDEN OK., AKKOR REPREZENTÁLNAK MEG RÁZZÁK A RONGYOT, DE HA VALAMI ZŰR VAN VAGY LEHET, AKKOR LELÉCELNEK, EVA...BE...KULÁLNAK !!!!

Újból elővették az angol királynő evakuálásáról szóló terveket a brexit miatt

A hatóságok attól tartanak, hogy durva zavargások törnek ki Londonban.

HÁÁÁÁ. EZÉÉÉÉ NINCS SZÜKSÉGE AZ ANGOL NÍPNEK ERRE A DISZLET-KIRÁLYI CSALÁDRAHHH ! :o)))

DE A KIVEZÉNYELT RENDTEREMTŐ KATONÁK, MAJD ÁLDOZZÁK FÖL MAGUKAT EZEKÉRT A BESZARI ARISZTOKRATÁKÉRT !!!!!

RHalacska 2019.02.03. 13:15:50

@RCH: Azért túlórát lehet úgy is kérni a dolgozótól, hogy még lelkesen jöjjön be. Csak: egyeztetni kell az időpontot, a vezetőnek ott kell lennie, és olyan előremutató dolgot kell csinálni, aminek van értelme, pl olyan rendszerkarbantartás, ami üzemidőben nem megvalósítható, meg ugye egy kis anyagi, meg szabadidős kompenzálás. Vezetőként azt vallom, hogy hétközben elvégezhetői munkát, hétközben kell megoldani, nem túlórában.

StanLee · https://newsroll.net 2019.02.03. 13:42:52

Nalunk a cegnel is probalkoznak mindennel, hogy ne legyen nagy a fluktuacio. A csapat fiatal, kb. 60%-a 30 alatt, nagyobb reszuknek meg nincs tapasztalata mas cegeknel. Fonokom a tobbseg keresenek megfeleloen jatszoszobat alakitott ki, ahol van csocso, darts, PS. A fiatalok biztosan orulnek neki, en mar igy 35 felett mas dolgokat tartok fontosnak az eletben.

Magam sem tudom megmondani, hogy mi az ami miatt orommel mennek be a munkahelyre, de biztos nem a jatszoszoba miatt. A munkahelyet es a maganeletemet szeretem kettevalasztani, szoval barmi munkaidon kivuli tevekenyseg a kollegakkal kevesbe vonz, szeretnem a csaladdal tolteni azt a keves kis szabadidot.

A penzugyi elismeres a normal fizetesen felul fontos. Pl. hozok egy projektet, amivel a ceg netto nyeresege 100 ezer€, akkor egy par szazalekos jutalek mondjuk nem esne rosszul, ha azt nem kellene kernem, hanem a vezetes magatol adna.

@RCH: pontosan fogalmazta meg azokat a pontokat, amiket bizonyos eletkor felett mar ertekel az ember. Nalunk meg ugy mukodik, hogy mindenkinek egyedi megegyezese van a cegtulajdonossal, hogy mikor mennyi jutalekot kap - ez nem tul korrekt.

Bevezettek, hogy a konyvelestol, titkarnenin keresztul a projektfejlesztes es sales is ugyanakkora jutalmat kap ugyanazon feladatok elvegzeseert - de oszinten a sales csapatot vagy a projektfejlesztest szerintem maskepp kell motivalni, mint a konyvelot.

kvadrillio 2019.02.03. 15:29:37

szaaaaal........ORBÁNVIKTOR, A MAGYAR DOLGOZÓKAT, A SAJÁT RABSZOLGÁIKÉNT KEZELI, ADJA-VESZI ??? ! ÉS ÚGY GONDOLJA, HOGY EZT Ő... MEGTEHETI ???????!!!!!!!!!

Azt gondolom, hogy ezzel [a rabszolgatörvénnyel] a kormány azt üzente a befektetőknek, a multinacionális vállalkozásoknak, hogy eddig is a ti pártotokon álltunk, és ezután is a ti pártotokon fogunk állni - nyilatkozta a lapnak a közgazdász, szerinte látni kell, hogy valójában a 40 órás heti munkaidőt már sok területen felváltotta egy hosszabb időkeret. Úgy látja, hogy a törvénymódosításnak egyetlen célja volt: a kormány a vállalatokat kiszolgálva jelzi a nyugati politikusoknak, hogy a külföldi cégeket nem bántják. Márpedig Csaba László szerint ez a legfontosabb az olyan politikusoknak, mint Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) elnöke és jelöltje az Európai Bizottság elnöki posztja.

kvadrillio 2019.02.03. 15:32:03

SZTEM..... Ő..., CSAK A SAJÁT GYEREKEIT, RÁHELKÉT ÉS A TÖBBIT ADHATJA IDE-ODA....AKÁRKIKNEK ! NEKI CSAK EHHEZ VAN JOGA !

2019.02.03. 21:37:11

Orbán egy cigány és úgy is gondolkodik, mint egy cigány.

A csapatépítő tréningek csak akkor működnek, ha tényleg csapat van ott.

Az angolok hülyék, ezt már a Gyaloggaloppban is megmondták.

Ahhoz, hogy a dolgozók lelkesedéssel járjanak be, olyan munkahelyi légkör kell. A másik része az, hogy ilyen légkört csak minőségi emberekkel lehet megteremteni, azaz a személyzeti munka lesz ennek az egész támakörnek a kulcsa.

Nem kell félni azonnal kirúgni azokat, akik romboló személyiségűek.

Ezt sem árt megkukkolni: derrickesharry.blog.hu/2017/04/23/cv_ertelmezo_tablazat

szepipiktor 2019.02.03. 22:16:40

Gzakorlatilag a globalizált multikultis alap, ami itt le van írva.
Ott már elcsúszik a történet, hogy a munkavállaó
"szívesen tölti idejét a munkahelyen"
helyett maximum
"szívesen tölti a MUNKAidejét a munkahelyen,"
De ez generációs gond, a valódi életet élők a családjukkal, a barátaikkal tölti a szabadidejét, azaz "két élete" van, a privát és a munkahelyi.
A friss generáció - akinek már nincs saját élete, köszönhetően az internetnek, az okostelefonoknak - viszont a munkahelyen talál magának társasaságot, és erre a munkaadó rá is játszik.
Ez a klasszikus "egy tégla a falban" generáció, a multik egyen-fogaskerekei a gépezetben.
A hatékonyságnak ehhez semmi köze.
És mivel ez a generáció uralja az olyan ócska és felesleges munkaköröket, mitn a HR, ahol lehet kiteszik az idősebb (jellemzően okosabb, tapasztaltabb, rutinosabb) munkatársakat a brigádból, hiszen ők nem akarnak hétvégén csapatot építeni, nekik van valódi életük is.
A felsoroltak tehát csupán a még több együttlétre ad megoldást.
Ez ageneráció akkor, amikor a multi kivágja őket és már nem kellenek másik multinak, a valódi versenyszférában semmire sem lesznek alkalmasak, hiszen ott dolgozni kell, nem míting, meg csapatépítés lesz a fő feladat,

szepipiktor 2019.02.03. 22:25:40

@StanLee:
Azért mennek be örömmel, mert ennek a generációnak a munkahely, a munkahelyi kollektíva az élet!
Az idősebbeknek van valódi magánéletük, családjuk, gyerekeik, valádi barátok, járnak privát programokra, járnak kirándulni, koncertre, horgászni,
Ök a munkával szerzett javakat ezek finanszírozására fordítják!
Nekik a jó munkahelyi légkör azért fontos, hogy ne vigyék haza a feszültségeket és a kényszert, a jövedelmet biztosító munkát kevesebb idegeskedéssel "tudják le".
A fiatal kollektívának ez nincs, hiszen ők már online élnek, virtuális baráti körük van, a valódi nekik a munkatársak, a velük azonos stílsuban élők.
Ez a 90-es évek szingli és juppy világával jött el, szívesen melóznak, mert azokkal vannak, akikkel eleve együtt lennének a romkocsmákban és más közösségi helyeket.
Nekik nincs kinek elszámolniuk, a jövedelmüket meg a vásárlásra, szórakozásra fordítják.
A családosok erre nem jók, hiszen ők rohannak a szeretteikhez!
Sajnos ez a globalizált világ sajátja, ráadásul az érintettek azt hiszik, hogy az egész világ ilyen. Dehogy!
A valódi magánvállakozói szektor, a 200 ezres kkv, kv halmaz nem is ismeri ezeket a dolgokat, ott DOLGOZNI kell, ott magasról szarnak a fiatalok lelkére.
süti beállítások módosítása