Open office?
2018. május 27. írta: Profigrammers

Open office?

A feladatra koncentrálva, már majdnem megvan a megoldás, amikor az egyik munkatársunk kedvesen megkérdi: iszunk egy kávét?  Ön is átélte már ezt?   Mit válaszolt?

foto:profigram

Kutatások szerint az elmélyült alkotómunka egyik feltétele a nyugodt környezet. Korábban sokan vitatkoztak azon, hogy a különböző személyiségű emberekre hogyan hat a különféle irodai környezet. A befelé forduló, a részletekkel többet foglalkozó kollégák arról számolnak be, hogy az elmélyült munkához elsősorban csendre van szükségük. Az irodába beszűrődő utcai zaj nem zavarja őket, de a mellettük beszélgető kollégák hangja nagyon megnehezíti a munkát. 

foto:profigram

Az open office kedvelői pedig arról számoltak be, hogy őket inspirálják a körülöttük zajló dolgok. Vajon a munkák jellege is meghatározhatja, hogy milyen típusú munkahely a megfelelő?  Mi a fontosabb: a dolgozó személyisége vagy az elvégezendő feladat?

foto:daylight.com

Hiába tud többfelé egyszerre is figyelni valaki, egy pénzügyekkel, számokkal, matematikával foglalkozó kollégának biztosan nehezebb lesz egy fontos, hosszú számításokat igénylő táblázatot vagy dokumentumot összeállítani úgy, hogy legalább tízen beszélgetnek a környezetében.  Az open office előnyei között szokták említeni, hogy a projektalapú munkákhoz ideálisabbak, illetve sokszor már nem is klasszikus munkahelyekről beszélhetünk, hanem olyan terekről, ahol dolgozni lehet. A flexibilisebbé váló dolgozók közösségi terekben beszélhetik meg egymással feladataik megoldását.

Az információmegosztás és a folyamatos kommunikáció az innovatív megoldások gyorsabb és hatékonyabb megtalálását segítheti elő.

foto:profigram

 

További előnyként említhető, hogy az így szervezett munkahelynél kevesebb hely is elegendő, illetve az iroda egyéb általános költségei is csökkennek. A digitalizált kommunikáció elterjedésével a papírfelhasználás csökkenésével jelentősen olcsóbbá tehető egy-egy új termék fejlesztése, a hatékonyabb kommunikáció miatt pedig gyorsabb is lehet a folyamat.  

Sokszor az open office-nél is „lazább” struktúrában dolgozó fejlesztőcsapatoknál a feladat megoldása is innovatívabb, mint a külön egymástól szeparáltan dolgozó kollégák esetében.

foto:cw.com

Az egyterű kialakítás azonban sok veszélyt is hordoz. A különféle betegségek nagyon gyorsan terjedhetnek, és ha egy fejlesztő csapat egyszerre dől ki az influenza miatt, az nem tesz jót egyetlen cégnek sem. Azt állandó zajhatás stesszt okozhat, melyet nem mindenki visel könnyen, és hamar betegség alakulhat ki e miatt.  Bár a nyitott terű munkahelyeken az etikett a csendes munkavégzést írja elő, sok iroda tervezésekor a felhasznált anyagok, illetve a tér elrendezése miatt állandó az alapzaj.

Ezt a legtöbben úgy küszöbölik ki, hogy folyamatosan fülhallgatót viselnek,. Ez a – főleg Y generációs munkavállalóknál megfigyelhető szokás – úgy tűnik nem csak divathóbort.

foto:peoplescape

Egyre több szakértő szerint a kétféle munkahelytípus kialakítását nem a munkahely szervezeti oldaláról kellene vizsgálni, hanem feladattípusok alapján.

A projektalapú munkahelyeken sem mindig szükséges a folyamatos kommunikáció, a csapatmunka. A kapott részfeladatokat a dolgozóknak egyénileg kell megoldaniuk. Az emberek – legalább fele – pedig bizonyítottan introvertált személyiség, vagyis az aprólékos a részleteket is feldolgozó munkafolyamathoz nyugalomra és csendre van szüksége.

Ráadásul az egyéni elszeparálható irodákban vagy munkasarkokban a szellőztetést és fényviszonyokat is az ott dolgozó szabályozhatja – igényeinek megfelelően.

foto:renovetec.com

Az új tudás alapú ipari környezetben már nemcsak a tárgyi tudás léte fontos, hanem az első ránézésre egymással össze nem függő dolgok összekapcsolása, illetve egymástól távol eső dolgok közötti kapcsolatok építése. Ez a logikai illetve összetett gondolkodást igénylő feladatsor nagyfokú koncentrációt igényel.  Az állandó kommunikációs ingerek pedig figyelemeltereléshez vezethetnek, a munkatárs kieshet a koncentrációból.

A legújabb irodakialakítási trend szerint ma már az a jó, ha a dolgozó választja ki a munkakörnyezetét. Egy friss felmérés szerint az ilyen munkahelyeken 14%-kal nőt a dolgozók hatékonysága, és jelentősen csökkent a megbetegedések száma.

Így egyre több cég kínál tevékenységalapú munkahely-kialakítást.  A zárható nyugodt sarkokban könnyebb a dolgozóknak kizárni a zavaró tényezőket. Arra persze a belsőépítész sem tud megoldást, ha az ember a feladatmegoldás helyett a mobilját nézegeti, vagy szörföl a neten.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://profigrammers.blog.hu/api/trackback/id/tr4414006266

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása