Őszi légy szindróma
2019. november 18. írta: Profigrammers

Őszi légy szindróma

Novemberben még a legyek is lassabban repülnek. Egyre rövidülő nappalok és sokszor borult, szürke ég, melyből csepereg az eső, vagy szitál a köd… Sokan ezt a hónapot tartják az év legnehezebben kibírható időszakának.

 a188cd784b24456b194b7ce32318157c.png

 

Photo by Engin Akyurt from Pexels

Szerencsés esetben a nyári nyaralást szeptemberre már kipiheni az ember. Ilyenkor már a munkahelyeken és az iskolákban is a szokásos ritmus szerint mennek a dolgok. Sokan mégis novemberben érzik azt, hogy elfogyott az erejük, és egyre nagyobb nehézséget jelent reggel felkelni és kilépni a lakásból.

A most még használatos nyáriról téli időszámításra váltás is október végére esik, így annak hatása november elején érzékelhető. Ráadásul a nappalok hosszának rohamos csökkenése és az óraátállítás egybe esik. Emiatt találták ki az egészet, használatával állítólag rengeteg energiát lehet megtakarítani. Aki kíváncsi az előnyök és hátrányok felsorolására vagy az óraátállítás történetére itt és itt olvashat róla.

Photo by Skitterphoto from Pexels

Novemberben tehát már csak ez az egy probléma, az alvási, pihenési rend megváltozása is megzavarhatja a szervezet működését. A test azonnal reagál. Energiaveszteséggel, az immunrendszer gyengülésével. Ugyan az agy mindent megtesz, hogy helyrehozza az egyensúlyt, de ha ellenállunk, és nem hallgatunk ösztöneinkre, csúnya vége lehet. Az orvosok és tudósok nem véletlenül figyelmeztetnek folyamatosan a megfelelő mennyiségű és minőségű alvásra, hisz az emberi szervezet elég hamar összeomlik pihenés nélkül. Az összeomlás pedig szó szerint értendő: az ember belehal az alváshiányba. Az orosz és amerikai titkosszolgálatok elég nagy hatékonysággal használják kínzásra az alvásmegvonást. A folyamatos ébrenlét hatásairól itt olvashatunk bővebben. Az index összeállításából az is kiderül, hogy egy amerikai fiatal tartja az ébrenlét rekordját. 1965-ben egy ellenőrzött tudományos kísérletben Randy Gardner, kaliforniai középiskolás 11 napot és 25 percet volt egyfolytában ébren.