Őszi légy szindróma
2019. november 18. írta: Profigrammers

Őszi légy szindróma

Novemberben még a legyek is lassabban repülnek. Egyre rövidülő nappalok és sokszor borult, szürke ég, melyből csepereg az eső, vagy szitál a köd… Sokan ezt a hónapot tartják az év legnehezebben kibírható időszakának.

 a188cd784b24456b194b7ce32318157c.png

 

Photo by Engin Akyurt from Pexels

Szerencsés esetben a nyári nyaralást szeptemberre már kipiheni az ember. Ilyenkor már a munkahelyeken és az iskolákban is a szokásos ritmus szerint mennek a dolgok. Sokan mégis novemberben érzik azt, hogy elfogyott az erejük, és egyre nagyobb nehézséget jelent reggel felkelni és kilépni a lakásból.

A most még használatos nyáriról téli időszámításra váltás is október végére esik, így annak hatása november elején érzékelhető. Ráadásul a nappalok hosszának rohamos csökkenése és az óraátállítás egybe esik. Emiatt találták ki az egészet, használatával állítólag rengeteg energiát lehet megtakarítani. Aki kíváncsi az előnyök és hátrányok felsorolására vagy az óraátállítás történetére itt és itt olvashat róla.

Photo by Skitterphoto from Pexels

Novemberben tehát már csak ez az egy probléma, az alvási, pihenési rend megváltozása is megzavarhatja a szervezet működését. A test azonnal reagál. Energiaveszteséggel, az immunrendszer gyengülésével. Ugyan az agy mindent megtesz, hogy helyrehozza az egyensúlyt, de ha ellenállunk, és nem hallgatunk ösztöneinkre, csúnya vége lehet. Az orvosok és tudósok nem véletlenül figyelmeztetnek folyamatosan a megfelelő mennyiségű és minőségű alvásra, hisz az emberi szervezet elég hamar összeomlik pihenés nélkül. Az összeomlás pedig szó szerint értendő: az ember belehal az alváshiányba. Az orosz és amerikai titkosszolgálatok elég nagy hatékonysággal használják kínzásra az alvásmegvonást. A folyamatos ébrenlét hatásairól itt olvashatunk bővebben. Az index összeállításából az is kiderül, hogy egy amerikai fiatal tartja az ébrenlét rekordját. 1965-ben egy ellenőrzött tudományos kísérletben Randy Gardner, kaliforniai középiskolás 11 napot és 25 percet volt egyfolytában ébren.

Photo by Helmi Lutvyandi from Pexels

 

Bármekkora is a teljesítménykényszer, ha az alvásmegvonás első súlyos tünetei – mint a hallucináció – megjelennek, érdemes azonnal megágyazni.

De hazafelé ne autóval induljunk, mert hamar baleset érhet. Tudományos kísérletek bizonyítják, hogy 24 óra alvásmegvonás hatása olyan, mintha az ember négy teljes üveg vörösbort ivott volna meg.

 

A krónikus fáradságot nem szabad félvállról venni. Rengeteg – egyenként is halálos – betegség tünete lehet. Mielőtt egy teljes kivizsgálásra rohannánk érdemes kipróbálni pár praktikát. A bejelentkezés és az orvosi vizsgálat között úgyis elég hosszú idő telhet el.

Érdemes tehát némi odafigyeléssel és öngyógyítással kezdeni. Nagyon fontos, hogy a folyadékháztartásunk rendben legyen. Fontos leszögezni, hogy vízfogyasztásra gondolnak a szakemberek. Nemcsak akkor kell inni, ha szomjas az ember. Kétóránként egy pohár víz ajánlott.

Fogyasszunk több csípős ételt. Nemcsak az anyagcserét gyorsítja fel a curry vagy jalapeno paprika esetleg a wasabi szósz, hanem agyunkat is. Egy csípősebb ebéd után tán még a gondolkodás is könnyebb.

Csökkentsük az adagot, vagy teljesen álljunk le a kávéval! A szervezet ugyanis hozzászokhat a koffeinhez, így egy idő után hiába öntjük magunkba, nem hat a kávé. Szakemberek szerint hasonló felpezsdítő hatást érhet el, aki teára vált, és többet sétál a hideg levegőn.

Állítólag, ha egy kis meleg vízhez rozmaringolajat adunk, és ebben tíz percig pihentetjük az alkarjainkat, vérkeringés javító hatást tapasztalhatunk. Az ilyen relaxáció után energikusabbnak érezhetjük magunkat.

Hasonló hatást váltanak ki a C-vitaminban gazdag gyümölcsök, zöldségek, bogyók. Az áfonya vagy csipkebogyó, cékla, káposzta vagy a citrom nemcsak a téli influenzaszezonban véd. Táplálkozástudománnyal foglalkozók szerint ezek élénkítő hatást váltanak ki.

Photo by cottonbro from Pexels

A céges partik idején azért előfordulhat, hogy a buliból rögtön a munkahelyre megyünk. Ekkor a fenti technikák kevésbé hatékonyak, de az egyik tanácsot azért érdemes megfogadni. Az közismert, hogy ha valaki egész éjjel iszik, rengeteg vizet kell inni, mert az alkohol dehidratál. Ha a kávé nem segít, mentolos rágógumi vagy kámforos orrkenőcs segíthet ébren maradni.

Ha van lehetőség, érdemes párszor lezuhanyozni, a hidegebb víz biztosan felébreszt. Az sem baj, ha egy átbulizott éjszaka után nem a legfontosabb és legnagyobb odafigyelést igénylő munkával foglalkozik az ember.

Ha szerencsénk van, és kiderül, hogy nem betegség okozza a fáradtságot, még egy praktikát vethetünk be. Kivárjuk a november végét, talán az ünnepek és a közelgő szabadság miatt jobban leszünk, és energiánk is visszatér.

A bejegyzés trackback címe:

https://profigrammers.blog.hu/api/trackback/id/tr4515311018

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2019.11.18. 18:35:09

Tehát amikor valaki a céges buliból rögtön a munkahelyére megy, az legalább 24 órája nem aludt vagyis olyan állapotban van, mintha 4 üveg vörösbort megivott volna és ehhez jön hozzá a bulin megivott alkohol hatása? Valaki erősen túloz...
süti beállítások módosítása