Mit tudnak a magyarok?
2017. március 27. írta: Profigrammers

Mit tudnak a magyarok?

 

Még az Alpokhoz szokott szemnek is impozáns látvány a magyar főváros Gellért és Budai Várhegye.

A tavaszi napsütésben a Sashegy oldaláról két német mérnök gyönyörködött a látványban.

Nem turisták ők, egy magyar céghez jöttek.  Mielőtt elmondjuk, miért jöttek Budapestre, kicsit nézzünk szét a Magyarországon dolgozó külföldiek szemével!

Nincsenek túl sokan. A KSH adatai alapján 2011-ben  az országban hivatalosan 38 547 román, 11 820 ukrán ,8246  szlovák és 7752 szerb valamint 16987 német állampolgár élt, és vállalt munkát.

Ráadásul a környező országokból -a felmérések szerint- elsősorban magyar anyanyelvű és nemzetiségű munkavállalók érkeznek.

 

Az Index egy korábbi összeállítása szerint ezután már nagyobb a szakadék. Külföldi állampolgárként Ausztriából alig négyezer, Oroszországból 2500, Lengyelországból 1700, Horvátországból 845 ember tartózkodott Magyarországon, további 20 ezer, egyéb európai országból érkezett mellett.

Az Egyesült Államokból háromezren, a kontinens más országaiból 1700-an vannak itt. Afrikából mindössze 2800-an, Ázsiából összesen 22 ezren élnek külföldiként Magyarországon, ebből 8800 kínai, 2300 vietnami állampolgár.

A többség természetesen Budapesten összpontosul, de az arányok eltérőek: a vietnamiak 75 százaléka a fővárosban él, ahogy a kínaiak 85 százaléka is. Az afrikaiak kétharmada, az amerikai állampolgároknak viszont csak a fele, románoknak, ukránoknak a harmada, a németeknek csak az ötöde, míg az osztrákoknak alig hatoda részesíti előnyben Budapestet.

Az évek alatt ezek az adatok alig változtak. A becslések szerint tavaly nagyjából ötvenezer uniós polgár dolgozott az országban.

Patric Laush, mentőmotoros Budapesten. A kaliforniai orvos azt mondja, hogy számára az otthoninál is nagyobb a szakmai szabadság, és  kihívás. Az Államokban ugyanis a mentők feladata, hogy minél előbb kórházba vigyék a sérülteket, hisz a betegbiztosítás a szállítást fizeti.

 

Ő viszont orvos, így életeket ment. A magyar rendszerben a mielőbbi segítségnyújtás és a sérült életben tartása a cél. A sérülteket addig nem is viszik kórházba amíg nem satbilizálták az állapotát és nincs remény arra, hogy élve ér a traumatológiára.

Sajnos Patric a rendszer hibáit is jól látja. Azt szokta mondani, hogy a sérültnek akkor lesz a legnagyobb esélye a túlélésre, ha egy magyar mentős egy bécsi kórházba viszi.

A kaliforniai orvosnak sok magyar ismerőse van. Imádja, hogy szeretünk jókat enni, inni, szórakozni. Jól látja azonban az egymás közti torzsalkodásunkat és az összefogás hiányát is.

A Magyarországon letelepedők szerint itt óriási a kulturális kincs, nagyjából meg is becsüljük az értékeket, és az emberek kedvesek, és vendégszeretők, de igazi jó barátot nehéz találni.  Az Afrikából és Ázsiából érkezettek azonban az utóbbi időben, sok őket ért inzultusról számolnak be. 

Az üzleti életben jártas külföldiek konfliktuskerülőnek találják a magyarokat. Szerintük a vállalkozások irányítói pedig a nyereség maximalizálás helyett, a veszteségek minimalizálására figyelnek.

Egy kanadai cégvezető szerint érthetetlen, amikor a karácsonyi dömping előtt az üzletekbe nem még egy eladót vesznek fel, hanem inkább még egy biztonsági őrt.

A pesszimista, állandóan panaszkodó és a bürokrácia útvesztőiben bolyongó cégvezetők mellett azonban egy új generáció tagjai is a piacra léptek.

Mégpedig rögtön a világpiacra!

Matthias Reuter és Steffen Knoffler tanulni jöttek Budapestre. Ma már van olyan magyar cég, amely a német energetikai piacon is megveti a lábát. A két úr marketinget és termékspecifikus eladást tanul magyar kollégáitól.

2. foto:Profigram

A Sas hegy oldalában működő cég következő lépése a német piac meghódítása lesz. 

Harminc éve még olcsó betanított munkaerőért jöttek a nyugati cégek Magyarországra.

Ez a tendencia még mindig tart, de  ma már sok olyan magyar szakember is van, akik   világszínvonalú szaktudással rendelkeznek.

Többségük külföldön tanult, de Magyarországon alapított céget és ma már  német, francia vagy angol irodát is fenntarthatnak az Unió fejlettebb nyugati régióiban is.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://profigrammers.blog.hu/api/trackback/id/tr112375545

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása