Merre tart a világ?
2017. október 21. írta: Profigrammers

Merre tart a világ?

Ehető vizespalack, gépfák és virtuális alma-kukactalanítás

Három olyan már működő ötlet, mely európai fejlesztők fejéből pattant ki, és amelyhez nekünk magyaroknak is közünk volt.

foto:profigram

Talán kevesen tudják, de Magyarországon van a központja egy olyan független európai szervezetnek, amely egy furcsa szövetséget hozott létre.  A cél, hogy a tudásközpontok, ipari központok és a fejlesztési központok együttműködésével az európai gazdaság akár le is győzhesse az Egyesült Államokat vagy Kínát. Ismerve a jelenlegi állapotot kihívásnak sem utolsó a terv!  

A lehetőségekről és teendőkről, na meg magáról a szervezetről az alábbi linken olvashatunk.

https://eit.europa.eu/eit-home

 

Október tizenhetedikén három különleges tudományos- technológiai-gazdasági eredményt díjaztak a magyar fővárosban tartott konferencián. 

 

Bár a szervezet központja Budapesten van, a tudományos-technológiai fejlődés központok közül sajnos kevés van Magyarországon. A különböző iparágak már-már hagyományosan oszlanak meg a nemzetek között. A németek és svájciak gyógyszeripari innovációi, a franciák vagy délnémetek élelmezésipari kutatásai vagy az északi országok ipari fejlesztései mellett a magyaroktól talán csak a számítástechnológiai rendszerek fejlesztésében vagy az ennek hasznosításában és testre szabásában dolgozó programozó-mérnökök sikereire figyelhet a világ.

 

A tudomány és technológia összefonódásával létrejövő európai innováció persze nemcsak az öreg kontinensre hat.

 

Egy friss felmérés szerint a világon a legtöbb ember halálát a környezetszennyezés okozza. Minden hatodik ember e miatt hal meg. 

 

Elsősorban Ázsiában és Afrikában szedi áldozatait, de közvetett módon természetesen az európaiakra is hat. Nem véletlen, hogy az innováció egyik legfontosabb iránya a káros hatások csökkentése. Az együttműködés egyik szép példája a mesterséges fa - amely annyi széndioxidot távolít el a levegőből, mint 275 növény. Erről a Science magazinban olvashatunk bővebben.

 

A budapesti központú innovációs társuláshoz pedig – gyakorlatilag- mindenki csatlakozhat. Honlapjuk szerint az egyik legfontosabb eredményük, hogy az elmúlt hat évben tagjaik valóban hozzájárultak az európai gazdaság erősödéséhez. 

 

2.242 üzleti ötlet     430 új termék és szolgáltatás

305 innovatív startupaz EIT képzési programjait elvégző 1.224 diplomás

1.232 tudástranszfer és tudásátültetés

 

Egyre újabb és újabb területeken egyre több és újabb ötlet merül fel. Jövőkutatók szerint a következő pár évben megkerülhetetlen lesz a környezetvédelem - akár elfogadjuk a globális felmelegedés elméletet, akár nem.

 

Abban mindenki egyetért, hogy gyakorlatilag mindent a lehető legkisebb környezeti terhelés- ökológiai lábnyom hagyásával kellene az emberiségnek csinálnia.

 

 

Az egyik legnagyobb iparág a közlekedés. Ha sikerül a környezet védelmét jobban előtérbe helyezni, vagy olyan új technológiákat létrehozni, vagy a meglévőket fejleszteni, amelyek – az eddigi gyakorlathoz képest lényegesen kevesebb káros hatást fejtenek ki, az nemcsak az emberiség és a Föld megmentéséhez járul hozzá, hanem felbecsülhetetlen anyagi siker is lehet a fejlesztőknek, gyártóknak.

 

 

 

A világ kutatói lázas tempóban dolgoznak a környezetkímélő autókon, buszokon és hajókon.   

 

 

Azt pedig mindenki tudja, hogy elég egyetlen jól kitalált és elkészített ötlet, az ember hamar a világ innovációs élvonalában találhatja magát.

 

foto: wikipedia/Muhamad Yunus

 

Mint az Indiából indult Grámin bank, amely fedezet nélkül a szegényeknek adott kis összegű kölcsönöket, vagy az Afrikában a szemétből szatyrokat gyártó közösségek létrehozói.

 

A világtrendet azonban nem a divat diktálja.

 

Idén az innovációs díjak nyerteseinek szakmái jól jelzik a fontossági sorrendet.  Az első díjat egy svájci cég és annak vezetője Florence Gschwend kapta.

 

Ők a fa anyagok környezetkímélő újra hasznosításának módszeréért és a fából készített bioethanol előállításának új metódusáért kaptak elismerést. A második és harmadik díjat pedig egy belga és egy svéd cég, egy egészségügyi innovációért kapta. Jó látszik, hogy a környezetvédelem mellett az egészségügy a másik fontos innovációs irány. Ezzel párhuzamosan a területtől– korábban távolinak tűnő- technológia szerepe egyre nagyobb a gyógyításban.

 

Több olyan magyar vállalat is van, ahol ezt felismerték, és a programozó mérnökök tudását sikerrel kapcsolták össze az egészségügyi területen dolgozó szakemberek igényeivel úgy, hogy mindkét terület a saját ötletével érkezett.  

 

foto:profigram

 

Az egyik legutóbbi innovációs siker a 3D-s technológiát ötvözi a gyermekgyógyászattal. Egy látássérült kicsiknek készült háromdimenziós játékkal az orvosok időben felismerik a betegséget, így pedig a megfelelő kezelést alkalmazva megelőzhető a látás sérülés miatti tanulási készség romlás, és jelentősen növelhető az ilyen gyerekek életminősége.      

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://profigrammers.blog.hu/api/trackback/id/tr3513039270

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.