A hőgyűrű ura
2019. január 07. írta: Profigrammers

A hőgyűrű ura

Újraindulnak a dózerek és a fűrészek Brazíliában! Az új elnök tényleg megkönnyíti az őserdők kiirtását! Egyre több hasonló témájú cikk jelenik meg világszerte. Az Amazonas őserdejének irtása az egész bolygóra kihatna.  A környezetvédők nem véletlenül aggódnak az önmagát trópusi Trumpnak nevező Jair Bolsonaro tervei miatt. 

A Business Insider egyenesen arról ír, hogy az elnök megengedi, hogy a munkások kivágják a Föld tüdejét.

 

Bolsonaro ugyanis azt ígérte, hogy utakat épít az őserdőbe, kitiltja a Greenpeace-t és a WWF-et, megengedi a nagyobb mértékű erdőirtást, és megszünteti Brazília Környezetvédelmi Minisztériumát.

 

Egy kutatás szerint 2015-ben legalább kilencmillió ember haláláért okolható a környezetszennyezés. Az ipari körzetekben élők, nehézfémekkel szennyezett területtel érintkezők és a levegőszennyezéssel sújtott vidékeken vannak a legnagyobb veszélyben.  Az elmúlt években Európában és az Egyesült Államokban javult a helyzet, de a harmadik világnak nevezett térségekben – így Afrikában romlott. Ráadásul ott a kontinens nagy részén  még nem is mérik a légszennyezettséget, így pontos adatok sincsenek a károkról.  A világ két leginkább szennyezett levegőjű országa Kína és India. Európában Bulgáriában és Magyarországon a legnagyobb a légszennyezettség. Ráadásul a hiedelemmel ellentétben ezt nem is az autók és a közlekedés, hanem a fűtés okozza.

 

Az origo egy korábbi összeállítása szerint a légszennyezettség a magyar gyermekek életesélyeit 6-18 hónappal csökkentheti. 

 

 

A szegényebb régiókban ugyanis szinte mindent a tűzre tesznek.

A légszennyezés fő előidézője, hogy egyre nagyobb arányban égetünk fát, lignitet, barnaszenet, és hulladékot. Míg 2000-ben a lakossági fűtésből származó egészségkárosító részecske kibocsátás (PM10) az összkibocsátás 24 százalékát tette ki, addig 2013-ban már 45 százalékot. Az egészséget leginkább veszélyeztető legapróbb részecskék (PM2,5) kibocsátásának 74 százalékáért a lakosság volt a felelős. Ezeket a tüzelőanyagokat ráadásul gyakran elavult berendezésekben, nem megfelelő tüzelési technikával égetik, ami tovább fokozza a károsanyag-kibocsátást.

 

A VGF azt írja: 2020-tól jelentősen szigorodnak a tüzelőberendezésekre vonatkozó szabályok.  Akkor már a károsanyag kibocsájtás mértéke Magyarországon sem haladhatja meg az európai országokban előírtat. Ez persze csak az új kazánokra vonatkozik.  A régi kazánok ugyanúgy füstölögnek tovább.

 

Különösen veszélyes ez az ország legnépesebb településén. De a HVG összeállítása szerint nemsokára megszűnhetnek a budapesti szmogriadók. Elkészül ugyanis a hőgyűrű.

 

Mint írják: „A Főtáv Zrt. az elmúlt 30 év legnagyobb, összesen 5 milliárd forintos beruházását indította el, amit részben uniós támogatásból, részben pedig a saját forrásaiból finanszíroz. A cél, hogy a többi fűtési módnál környezetkímélőbb és a jelek szerint árában is versenyképes technológiával javuljon a Belváros levegőminősége.

 

A Kéménymentes Belváros program részeként jövő tavaszra átvezetik a távhőt Budáról Pestre, s a tervek szerint 2022-re egységes hálózattá épül majd ki a budapesti hőgyűrű.

 

A Főtáv az Erzsébet hídon keresztül viszi át a vezetéket a Duna fölött: a Rác fürdőtől a Döbrentei tér érintésével, a híd alján át a Március 15. térre, onnan pedig a Kossuth Lajos utcán a Városháza utcáig jut majd a forró víz és gőz.  

 

A cég szinte minden alkalommal hangsúlyozza: a távhő ma már nem azonos azzal, amit a magyarok a panelekben tapasztaltak az elmúlt évtizedekben. Az új távhőhálózat jóvoltából pedig a belváros levegője is tisztul.  

 

Évente 67 ezer tonna szén-dioxid és 80 tonna egyéb káros anyag nem kerül a levegőbe.

 

 

 

Az összeállítás szerint elsőként a Városháza csatlakozhat a hálózathoz, de a Városliget meglévő és leendő intézményei, valamint a Készenléti Rendőrség, az MTK-stadion, az új Telekom-székház, több egyetem, a MOM Park és a Bálna is a leendő fogyasztók között szerepel. A Főtáv ugyanis a Kéménymentes Belváros program részeként a meglévő vezetékhálózatát is bővíti.

 

 

 

Ennek során – akárcsak korábban Bécsben – Budapesten is összekötik egymással a külvárosi szigetszerű hőkörzeteket. Ezzel a belső pesti kerületekben is bevezethetővé válik a környezetbarát távfűtés, és nem mellesleg a szolgáltatás minősége is javul majd. Erre nagy szükség is volna: Budapest belvárosának légszennyezettsége a tél kezdetétől rendre az egészségügyi határértéket ostromolja. 

 

 

Az újság információi szerint nemcsak a fogyasztóknak nyújtott szolgáltatásokat bővíti és modernizálja a cég. Két darab, egyenként 20 Megawattos biogáz erőművet is építenek, így évente 90 millió köbméterrel kevesebb földgázt kellene felhasználniuk.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://profigrammers.blog.hu/api/trackback/id/tr6414544156

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása