Még nem nyertek a robotok.
2019. június 03. írta: Profigrammers

Még nem nyertek a robotok.

Kínosan sokáig méregeti a piros gyümölcsöt. Nézegeti, gondolkodik, majd hirtelen megfogja a málnát a gép. Ezután újabb várakozás jön, mert a leszedett málnát dobozba is kell tenni.

Az angol málnaszedő robot bemutatójára sokan voltak kíváncsiak. Az ottani munkaerőhiány miatt indult a projekt, de a mérnökök ígéreteitől messze elmarad a bemutatott szerkezet tudása, és gyorsasága. Igaz, a fejlesztők eggyel több kart tesznek a gépre, amely megállás nélkül dolgozhat, és a tervek szerint gyorsabb is lesz. Kap még pár kamerát és szenzort, így könnyebben el tudja dönteni, mennyire érett a málna, melyet szüretel.

 Úgy tűnik az emberiség táplálásában egyre nagyobb szerepet szánnak a gépeknek. A kreatív fejlesztők nem csak a táplálék megtermelésében használható robotokon – mint például ez a traktor robot – dolgoznak.

 

Az étel elkészítése és a tálalás területén is találkozhatunk a fáradhatatlan villanymunkatársakkal. Egészen extrém példányok is készülnek. Igaz ezek nem mindig hasonlítanak a köztudatban élő robotokra. Az alábbi videóban látható hamburgerkészítő gép is inkább egy automatizált gyorséttermi pultnak néz ki. Fejlesztőik szerint így azok is beülhetnek egy burgerre, akik – szociális fóbiájuk miatt érzékenyebbek – azaz nem bírják jól idegen emberek társaságát. Mivel élő személyzet nem lenne, már csak a többi vendég jelenlétét kell elviselni valahogy.

 

Ezek után felüdülés lehet a rajzoló-festő robot munkáját figyelni. Ma már a BROWN Egyetem robottanára papírra tollal, ceruzával ír. A robotkarírás megegyezik az emberi kézírással. Fejlesztői szerint ez azért fontos lépés, mert emiatt az emberek könnyebben tudnak kommunikálni a robottal. Szerintük attól, hogy sok kábelből és fémtárgyból összerakott robotkar ceruzát fog a kezébe, az emberek könnyebben befogadják az általa készített alkotásokat, sőt még szívesebben is tanulnak tőle. 

 

Ami az embernek megtanulható, a robotoknak megtanítható. Talán így lehet összefoglalni, miért növekszik folyamatosan a robotok felhasználási területe. A technológia iránt érdeklődők már alig lepődnek meg egy-egy új dologra használható gép bejelentésén.  Számtalan videót láthattunk már robot rovarokról, robotkutyákról, de a humanoid robotok is rendszeres szereplői a különféle technológiai bemutatóknak. 

.

Miközben egyre többet foglalkozik a sajtó a robotokkal, az igazi áttörés még csak néhány területen történt meg. Ma még csak ott dolgozik sok robot, ahol sok egyszerű feladatot kell elvégezni, vagy a bonyolult dolgokat egyszerűen elvégezhető munkafolyamatokra lehet bontani. Vannak persze bonyolult feladatok elvégzésére is használható gépek, de ezek még nem terjedtek el nagy tömegben.

 

foto:Profigram

Joggal érezheti az átlagember, hogy ezek a gépek még nem dolgoznak helyettünk. A technológiailag fejlett világ jelentős munkaerőhiánnyal küzd.

Mégis sokszor olcsóbb embert alkalmazni robot helyett. A robotok tömeges elterjedéséhez nem csak az elvégezhető feladatok mennyiségét és minőségét kell növelni. Hiába tisztít jól a takarítógép, ha rövid vagy hosszú távon sokszorosába került tulajdonosának, mint egy emberi munkatárs. Ráadásul attól, hogy a robot egészen másfajta munkát is tudjon végezni egyik pillanatról a másikra –, elég messze van még a világ.

 

A takarítónőre gond nélkül bízhatunk más feladatot is, de egy robotporszívó vagy felmosógép nem tudja a céges fogadás után elmosogatni a kristálypoharakat.

 

Amelyik gép képes erre, az egyelőre olyan drága, hogy az árából számtalan takarítót lehet felvenni. A robotok tömeges elterjedése tehát elsősorban nem azon múlik, hogy az emberek mennyire fogadják el a gépeket, hogy milyen feladatokra lehet megtanítani őket, illetve hogy szívesen fizetünk-e egy étteremben egy humanoid robotnak. Ha egy cég vezetésének olcsóbb és egyszerűbb robotot alkalmazni, valószínűleg azt teszi. Az emberek otthonaiban pedig majd akkor lesz sok robot, ha tulajdonosának jobban megkönnyíti a munkáját vagy mindennapjait, mint amennyibe kerül.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://profigrammers.blog.hu/api/trackback/id/tr5714876090

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása