Hat különbség a vezető és a főnök között
2019. július 22. írta: Profigrammers

Hat különbség a vezető és a főnök között

Az ember egy céghez lép be, de főnökének adja be a felmondását. Ez is jól mutatja, hogy egy munkavállaló életében mennyire fontos szerepet tölt be a munkahelyi vezető.

Photo by Miguel Á. Padriñán from Pexels

 

A Világgazdaság összeállításából kiderül: egy felmérés szerint a felmondások  harmadik leggyakoribb oka, a munkahelyi vezető.  Az alább látható grafikonból az is kiderül, hogy az első két indok is szorosan köthető a vállalat vezetéséhez.  

 

 

Életünk legalább egyharmadát a munkahelyünkön töltjük, nem mindegy, hogy emberileg és szakmailag milyen a közvetlen főnökünk vagy középvezetőnk.

A felmondási indokokok alapján úgy tűnik, a magyar főnökök kiválasztásában vagy kinevezésében elég nagy kompromisszumokat enged meg a rendszer. Azt a vezetők kiválasztásával foglalkozók is tudják, hogy az ember nem cserél jellemet amint belép a munkahelyére. A felmondási statisztikák adatai szerint ennek ellenére nagyon sok vezetői erénnyel nem megáldott, a pozícióhoz nem megfelelő jellemű ember dolgozik mégis a munkahelyeken. 

 

forrás:cleverism

 

Ezeket az embereket bátran nevezhetjük főnöknek. De szerencsére azonban még van olyan munkahely, ahol vezető ül a napfényes irodában.

Mi a különbség a főnök és a vezető között? Már a két szó hangzása is más.

 

A főnök szónak van negatív értelme is. Ha azt halljuk, hogy valaki főnökösködik, biztosan nem egy pozitív kisugárzású emberre vagy kívánatos helyzetre gondolunk.  Az Oxford értelmező szótár szerint a főnök az a személy, aki irányítja a dolgozókat vagy szervezetet. Tetszik vagy sem: a főnöknek hatalma van a dolgozó felett. Akaratunk ellenére is dönthet a cégnél betöltött szerepünkről és pozíciónkról. A főnök tisztában van azzal, hogy mire képesek az emberei, és a hatalmánál fogva azokat mindig a megfelelő pozícióba és munkahelyre irányítja.

Maga a szó szinte katonás keménységet sugall.  A főnöknek nem kell megkérdeznie minket, amikor dönt rólunk. Irányít, határoz és végrehajtat.

 

A vezető már egy jóval pozitívabb kicsengésű szó.  A munkahelyi vezetők többnyire nem uralkodnak, nem parancsolnak, hanem javasolnak, kérnek.

Egyfajta mentorként segítik beosztottjaikat, és a kommunikáció köztük és a dolgozók között kétirányú.  Az igazi vezető ért a beosztottja munkájához, és ha kell, megmutatja neki, hogyan lehet legjobban elvégezni a feladatot. Nem csinálja meg helyette, de eléri, hogy a dolgozó szívesen tegye a dolgát. A beosztottjai mellett kollégái is vannak. Lehetőségeket biztosít, és segít új munkamódszerek kitalálásában. 

 

Az egyik amerikai szakportál, a Cleverism szerint a hat legfontosabb különbség főnök és vezető között:

 

Az első különbség: a feladat.

A főnök legfontosabb dolga, hogy zökkenőmentesen és eredményesen üzemeltesse a céget. Az eredmény pedig a profitban mérhető a legjobban. A cél, hogy a lehető legrövidebb idő alatt, a legtöbb eredményt hozza a cég.

A vezető a szervezet általános működésére figyel. A célja, hogy a cég folyamatosan és eredményesen működjön, de nem a napi rutinfeladatok elvégeztetésével foglalkozik, hanem a közép- és hosszútávú célokat tartja szem előtt. Tisztában van a szervezeti felépítéssel és az emberek munkájával, körülményeivel, lehetőségeivel.

 

foto:PROFIGRAM

 

A módszer:

A főnök a napi munkafolyamatokat ellenőrzi és követeli meg. Világos, egyértelmű utasításokkal biztosítja, hogy minden megfelelően működjön. Vannak olyan emberek, akik az utasítás mellett példát is mutatnak.  Tapasztalataikat átadják a dolgozóknak, ezzel segítik a gördülékenyebb, biztonságosabb munkavégzést. Más főnökök jutalmazással és büntetéssel szabályozzák a dolgozók munkáját.

A vezető inspirációs és motivációs eszközöket használ. Pozitív szemlélettel közelít a munkatársai felé. A feladatokat egyfajta kihívásnak közvetíti, és a megoldást csapatmunkában képzeli el, nagyából egyenértékű emberek erőbedobásával. Nem feladatot, hanem útmutatót ad, az emberek egyéni céljait hangolja össze a cég érdekeivel.

 

A feladatok megközelítése.

 

A főnök egyfajta szupermunkás. Ő a csapat legképzettebb tagja, aki pontosan ismeri a munkafázisokat, és tudásával segíti, az alapján irányítja a többieket.

 

A vezető az innováció és a közös munka lehetőségeként tekint a feladatokra, és a dolgozókat is arra bírja rá, hogy ezek segítségével közösen oldják meg azokat. Példákat mutat be és olyan módszereket, amelyek segítenek a munkatársak önálló gondolkodásában és eredményeik elérésében.

 

A hatalom forrása:

A főnök a pozíciójának köszönheti hatalmát. A cégnél betöltött helye határozza meg a feladatát és a lehetőségeit is. Hatalma forrása a cég rendszere.

A vezető hatalma belső erőből fakad. Csapata azért hallgat rá, mert jól motiválja, irányítja őket. A vezetői státusznak természetesen van a pozícióból adódó hatalmi tényezője, de a jó vezető ezt nem használja. Nem erővel éri el amit akar, hisz az a főnök módszere.

 

A beszédstílus és irányítási mód.

Talán itt látszik a legjobban, hogy milyen ember a főnök vagy vezető.

A közvélekedés szerint a főnökök nyílt egyértelmű utasításokkal vezetik csapatukat. Az viszont, hogy ez milyen hangnemben, hangerővel és körülmények között történik, a főnök jelleméről árul el sokat.

 

A vezető kommunikációs stílusa sokkal közvetlenebb. Csapatot épít munkatársaiból, akikkel véleményt cserél. Visszajelzéseket ad és kap, vita vagy gondolkodás után dönt úgy, hogy a kollégák véleményét is figyelembe veszi.

 

A hozzáértés:

 

Legjobban a főnök ért az általa felügyelt és irányított csapat munkájához. Lehet persze olyan vállalat, ahol nem árt tudni, milyen a többi munkafolyamat, de legtöbbször elegendő, ha csak és kizárólag a saját területét ismeri.

A vezető egyfajta alkotási folyamatként látja a cég munkáját. Szerencsés esetben jól ismeri a különböző folyamatokat, és nem a napi rutint felügyeli, de ha a cég és a dolgozók érdeke úgy kívánja képes változtatni azokon is. Megérti és megérteti kollégáival, hogy miért kéne másképp csinálni a dolgokat, és a változtatásokban a kollégák tapasztalataira is számít.

Természetesen vannak olyan munkahelyek, feladatok, helyzetek, amikor egy csapatot irányítani kell, és lehetőség van számtalan érdek érvényesítésére. Máskor pedig a hétköznapi rutinfeladatokban sem kell annyira görcsösen ragaszkodni a kialakult rendhez, és a dolgozóknak és a cégnek is jobb lesz, ha változtatnak, nem szabad megakadályozni a kezdeményezést.

Vagyis a legjobb vezető az, aki egyben főnök, és az a legjobb főnök, aki egyben képes vezető is lenni. El tudja dönteni, hogy mikor kell főnökként és mikor vezetőként viselkednie.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://profigrammers.blog.hu/api/trackback/id/tr9514971604

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2019.07.22. 14:10:04

Rövidebben fogalmaz a menedzsment szakirodalom: akinek beosztottja van, az tervez, szervez, vezet és irányít, attól függetlenül, hogy főnök/vezető/menedzser/igazgató a titulusa...
süti beállítások módosítása