Emberiség 4.0
2019. szeptember 30. írta: Profigrammers

Emberiség 4.0

A pattintott kőszerszámok és fegyverek kora óta csak egyvalami nem változott az ember életében: az agyunk működése. Számtalan tanulmány bizonyította, hogy mobiltelefonos ősemberek vagyunk. Igaz, annak kiválóak. Egy digitális marketingre szakosodott amerikai portál statisztikái szerint naponta 2617-szer érintjük meg a mobilunk kijelzőjét, és egy átlagos felnőtt évente 800 órát szentel telefonjának!

 

Úgy tűnik, egy évtized alatt győzött a mobiltelefon. Végérvényesen átalakította az életünket. A technológiai fejlődés szerintük kedvezőtlen társadalmi változásokat hozott, és ennek hatásaira egyre több művész figyelmeztet. A Kívül Tágasabb blog egy amerikai fotós képeiből készített összeállítást.

e38cfcad122d38fab99b558786970e01.png

 

Eric Pickersgill fotóin egy telefonfüggő világ elevenedik meg mobilok nélkül.

A társadalmi változásokat természetesen nemcsak a művészek érzik, értik meg hamar. Az emberiség technológiai fejlődése megállíthatatlannak tűnik, és az ezzel járó hatások is egyre gyorsabban érvényesülnek.

Történészek szerint egymillió éve a Homo erectus korai pattintott kőeszközeivel, ha lassan is, de benépesítette a Földet. Becslések szerint 900 ezer év kellett ahhoz, hogy a bolygón egymillió ember éljen. A neolitikum idején 25 millióra szaporodott, a Római Birodalom alatt pedig már 133 millióan lehettünk a Földön.

Mindez egy egyre gyorsuló ütemű technológiai fejlődés nélkül lehetetlen lett volna. Történelmi távlatból nézve az emberiség egy pillanat alatt eljutott a pattintott kőszerszámtól az okostelefonig, iskolai éveinkben pedig megtanultuk, hogy e fejlődést mikor, milyen társadalmi változások kísérték.

 

foto:PROFIRAM

Manapság – a negyedik ipari forradalom alatt – azonban úgy tűnik, hogy a technológia fejlődése jóval gyorsabb, mint az arra reagáló vagy amiatt változó társadalomé. Ráadásul ma már az emberiség a lakóhelyét, közvetlen környezetét is olyan mértékben változtatta meg, amely – a technológiai fejlődéssel egyidőben – újabb társadalmi változásokat generálhat.

De a klímakatasztrófa elleni mozgalmak tüntetéssorozatai vagy a legutóbbi ENSZ-klímajelentése utáni csúcstalálkozó és az aktivista Greta Thunberg azon elmondott beszéde nyomán sem kapcsolták le a legszennyezőbb erőműveket és gyárakat azok tulajdonosai.

 

Úgy tűnik, a világ vezetői már nem, az önszerveződő mozgalmak tagjai pedig még nem tudnak érdemben tenni a változásokért.

A harmadik út a technológiai fejlődés felgyorsítása, illetve új világmegmentő – de gazdaságilag, társadalmilag és technológiailag is működőképes – módszerek, rendszerek létrehozása lehetne.

a53c61a23738eb9862c492536b49603a.png

foto:G7

A szén-dioxid talajba préselése, újbóli megkötése ma még nem járható út, és a legfrissebb tanulmányok szerint az átgondolatlan faültetés is többet árt, mint használ.

Ha pánik még nincs is, de az egyre nyugtalanítóbb helyzetben a tudósok és az önjelölt szakértők egyre vadabb ötletekkel állnak elő.

Ezek egy részének – mint például a bolygó légkörébe juttatott fényvisszaverő porréteg vagy az újra megszilárdított szén-dioxidot a tengerek alá préselő berendezés – megvalósítására reális esély sincs.

f4a0aa7e748de1aa63978dd1019329cf.png Photographer: Xavier Garcia/Bloomberg

 

Nem véletlen, hogy egyre több társadalomtudós, technológiai szakember és gazdasági-politikai szakértő véli úgy, hogy a bolygó rendbetételével párhuzamosan fel kell készülni a jelenlegi társadalmak és gazdasági rendszerek összeomlására.

A G7 összefoglalójából sejteni lehet, hogy több politikai döntéshozó is készül ezekre a változásokra. Melyek – még a legkisebb rosszal számoló forgatókönyvek szerint is – apokaliptikus mértékűek lehetnek. A bolygó felboruló ökoszisztémája élelmiszer- és ivóvízhiányt, lakhatási válságokat, elképzelhetetlen mértékű menekültáradatot, népvándorlást hozhat, sőt Guy McPherson, az Arizonai Egyetem professzor emeritusa szerint szerint, ha elolvad a jégsapka az emberiség kihal.

2b18175d6fb5114aa1f1a6289a262349.png

foto:National Geographic

A probléma kezelésre már új elmélet is született: a mélyalkalmazkodás stratégiája. Eszerint a változó éghajlat következményeire az emberiségnek olyan válaszokat kell találnia, amelyekkel csökkenthetők a civilizáció összeomlása okozta sokkok.

Nem pedig azon igyekezni, hogy a népesség egy szűk csoportja minél tovább tudjon túlélni az egyre élhetetlenebb éghajlatú bolygón – mint egy Mad Max filmben.

af6395305c8757b292938cfd81cba0fd.png

Ez persze alapvető társadalmi változások nélkül nem következhet be, így nagyon valószínű, hogy a negyedik ipari forradalom – akár akarták a fejlesztőmérnökök, akár nem – egy globális társadalmi változás elindítója lett.

 

.

A bejegyzés trackback címe:

https://profigrammers.blog.hu/api/trackback/id/tr7415184580

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

enrikokaruszo 2019.10.01. 16:12:47

ennek az iskolai fogalmazásnak mi volt a célja?

Szalay Miklós 2019.10.01. 16:27:05

Alapvetően az emberi fejekben, és a rendszeren kell változtatni ahhoz, hogy a globális problémákon segíteni tudjunk. Nem mondom, hogy a technológia mellékes - de az biztos, hogy másodlagos, mégpedig azért, mert bizonytalan, fel kell még találni, el kell még terjeszteni, mi több, ki kell szorítani a régi, bevált, bejáratott, olcsó technológiákat. Ilyen bizonytalanságokat pedig nem szabadna bevállalni.

A gondolkodásunk és a rendszer megváltoztatása: ezekhez viszont mindenünk megvan: csak meg kell tanulnunk szerényebben élni és szolidárisabbnak lenni egymással, ennyi volna az egész. Jól mondjátok, ez is nagyon nehé - de csak ez az egy biztos módszer van. Kezdjük azzal, hogy elolvassátok ezt:

egyvilag.hu/temakep/078.shtml

kávé53 2019.10.01. 16:35:35

@enrikokaruszo: felteheteően a "globális társadalmi változás" elindítása, hiszen egy Gréta nevű lányka is ezt mondta ("...a vezető politikusok megbuktak...")...kérdés, hogy a Világ pénzhatalmi elitje mindezt ölbetett kézzel óhajtja-e nézni,. avagy iránítani akarja / irányítja / irányítani fogja...a régi jó 'vágyálom' a Világkormány létrehozása jegyében...

kávé53 2019.10.01. 16:43:42

@Szalay Miklós: a 'meg kell tanulnunk szerényebben élni' - elv szöges ellentétben van a mostani, növekedésorientált gazdasági szemlélettel, ami azzal érvel, hogy a növekedés - a tőketulajdonosok zsebének duzzasztása mellett- új munkahelyeket hoz létre, a meglevő javaink újabbra/modernebbre/korszerűbbre való cseréjét ösztönzi - ezáltal a technikai fejlesztések motorja is, stb.-stb. Ha szerényebben akarunk élni, azzal visszavetjük a fogyasztásunkat, kevesebb output kell a gazdasági egységektől, kevesebb munkahely lesz, kevesebb pénz jut termék- és technológiafejlesztésekre, stb.-stb. Nem állítom, hogy a növekedés-orientált szemlélet az egyedül üdvözító, viszont jelenleg nem találtak ki helyette jobbat, hogy elkerüljék a tömeges munkanélküliséget és a vele együtt járó népharagot, lázadásokat, háborúkat, stb.
süti beállítások módosítása