Önként vállalt stigma
2019. július 29. írta: Profigrammers

Önként vállalt stigma

Te mennyiért szedetnéd le a tetoválásodat?

Harminc fok felett rövidnadrágban is vezethetnek a buszsofőrök, és a kalauzoknak nem kell zakót viselniük. Hőhullámok idején még a légkondicionált irodában dolgozók is lazíthatnak az öltözködésükön, sőt Németországban a klímaváltozás miatt a kiugróan kánikulai napokra otthoni munkát írnának elő a szakszervezetek. Az egyre emelkedő hőmérséklet egyre rövidebb ruhákat hozhat. Sok dolgozóban felmerülhet a kérdés: a korábban készült kisebb – vagy inkább nagyobb – tetoválásokhoz vajon mit fognak szólni a kollégák, netán a főnök?

foto:slance/angelinajolie

 

Magyarországon nincs törvényi szabályozás arról, hogy mely cégek, mely munkakörét nem lehet tetovált dolgozónak betölteni. A baj azokkal a mintákkal van, amelyek kilógnak az egyenviseletből. Legtöbbször a munkahelyi vezetők döntenek a kérdésről. Van persze pár terület, ahol bár leírt szabály nincs, de nagy valószínűséggel nem fogják a nagy tetoválásokkal kidekorált dolgozókat alkalmazni. A bank- és pénzügyi szektorban, a légiutas-kísérők között vagy a magyar minisztériumokban és a katonáknál kevés olyan dolgozóval találkozhatunk, aki egész testet borító vagy nagyon látszó, harsány tetoválást visel.

bfa9b1255565c29da0a06e52f31baa06.png

A cégek közép- és felsővezetőinek generációváltásával kissé változnak a trendek, de még mindig sok helyen valóban diszkriminatív módon kezelik a tetovált embereket. Ez olyan probléma, mely figyelmet érdemel, többek között ezért is vizsgálta a BBC egy összeállításában a kérdést. Kiderült: az angol munkaerőpiac valamivel engedékenyebb. Az Egyesült Királyságban – legfőképp a popkultúra hatására – egyre elfogadottabb a jól látható tetoválás. A popsztárok mellett a volt brit kormányfő, James Cameron feleségének –Samantha Cameronnak – is van látható tetoválása. Igaz, csak egy nagyon diszkrét delfin a lábán.  

foto:BBC

Ma már ötből egy britnek van tetoválása, így nem csoda, ha a szigetországban már emberi jogi aktivistája is van a kérdésnek. A tetováltakat érintő hátrányos megkülönböztetés elleni törvényért kampányol, egyelőre nem túl sok sikerrel. A birminghami férfi tudja miről beszél: ő már kilenc éves korában eldöntötte, hogy teletetováltatja magát, ezáltal válik új emberré. Így viszont jóval korlátozottabbak az elhelyezkedési esélyei.

Az Egyesült Államokban a tetoválás nem tartalmazhat gyűlöletkeltő motívumokat vagy feliratokat, ha ilyen látszik egy álláskeresőn, többnyire elutasítják.

 

Ausztráliában is hasonló a helyzet, a nagy kivétel Új-Zéland. Az ottani maori kultúra fontos része a tetoválás, mely az arcon és a homlokon is látható.

32894ca93a65d26cf356df387d317648.pngA tetoválások egyfajta ismertető jegyek is lehetnek, melyekkel nemcsak népcsoportok, hanem a különféle társadalmi csoportok tagjai mutatják meg hovatartozásukat. Kelet-Európában a szocializmusban kifejezetten hátrány volt a tetoválás, így egyfajta lázadást is jelentett egy-egy motívum felvarratása. A negatív sztereotípiákat pedig az alvilághoz tartozás, illetve a börtöntetkók erősítették.

Oroszországban és Japánban még ma is kommunikációs hatalma van a maffiához tartozás ilyen jelzésének. Annyira, hogy emiatt a japán munkahelyeken nem is engedik a látható tetoválást. 2012-ben az oszakai kormányzó azt tanácsolta tetovált munkatársainak, hogy az állami helyett inkább a magánszektorban keressenek állást.

 

Nemcsak a japán Jakuza-tagok bőre mesél. Az orosz börtöntetkók is beszédesek, sok mindent elárulnak viselőjükről. Nem árt odafigyelni, ha tárgyalópartnerünk alkarján egy bika van. A bérgyilkosok és a stricik jellemző motívuma ez. A HVG összeállításából pedig az is kiderül, hogy a kézre tetovált bogár a tolvajok jele.

b818acbdad6a5bf561f86d4fdb37a5a2.png

foto:HVG

A Közép- és Kelet-Európában élőket a római birodalom széthullása után évszázadokig az északról érkező tetovált harcosok fenyegették, így érthető, ha az erőszakosságot idézi fel a tetoválás látványa. Ez a sztereotípia még ma is él.

Egy osztrák felmérés szerint – melyben 150 cég- és HR-vezetőt kérdeztek meg – a döntési pozícióban lévők 70%-át nem zavarja, ha van tetoválás, csak ne látszódjék. A vezetők 4% -a nem tűri el, mert az erőszakra emlékezteti őket, 7% pedig azt mondta, hogy egyáltalán nem zavarja.

A megkérdezettek 16%-a a kreativitás és az egyéniség kifejezésének tartja, ha valaki tetovált vagy testékszert visel.

 

6beecc2ede3c5104e883eef75bbc2017.png

A cégek többsége fontosnak tartja, hogy azok a kollégák, akik sokat találkoznak ügyfelekkel vagy a cég számára fontos ügyfelek kapcsolattartói ne viseljenek látható vagy nagy tetoválást. Attól, hogy egy cégvezető nem előítéletes, még tarthat attól, hogy a vevők igen, és ezért inkább nem kockáztat.

Az innovációval vagy új technológiákkal foglalkozó cégeknél azonban, ahol fiatalabb a csapat, vagy a cég méretéből adódóan a kollégák jobban ismerik egymást, sokkal megengedőbbek a tetoválások ügyében.

Az ilyen helyeken, Magyarországon is hasonló a helyzet. Az Index korábban könnyen talált olyan álláshirdetéseket és szabályzatokat, melyek jól mutatják: tetoválás ügyben még mindig eléggé konzervatív a társadalom.

 

"Ápolt, kulturált megjelenés (piercing, tetoválás kizáró ok!)" – ez egy felszolgálói diákmunka hirdetése Budapesten.

"Nem engedélyezett az életkoruknak nem megfelelő, feltűnő, kirívó öltözet, a haj, arc, szem, köröm festése, műköröm és tetoválás, a test firkálása." – iskolai házirend, Pest megye.

"Elvárás: jó kommunikációs készség, üzleties öltözék. Piercing, tetoválás nem megengedett" – adatellenőrzési feladat, diákmunka Veszprém megyében, hirdetés.

A lapnak többen is elmesélték, hogy milyen tetoválások miatt, milyen hátrányos megkülönböztetések érték őket. Volt olyan mérnök, akit egy alkarra felvarrt bölcselet miatt utáltak ki a munkahelyéről, és volt olyan, akit felvettek, majd miután kiderült, hogy tetoválása van, kirúgtak.

Azt a tetoválással élők és a tetováló művészek is elismerik, hogy nem minden esetben szerencsés bizonyos motívumok használata. A jobb szalonokban ezért hosszan beszélgetnek a vendéggel, és olyan és akkora motívumot ajánlanak neki, amely a személyiségének megfelel, és miatta nem lesz számkivetett a munkahelyén vagy a társadalomban.

Lássuk be, ma még kevés olyan megértő szülő van, aki rábízná gyermekét egy durva vagy meghökkentő tetoválást viselő óvóbácsira vagy tanárra.

Még akkor sem, ha szépen mosolyog, vagy egy elismert képzőművész, akiből majdnem Csehország elnöke lett.

 

 

.  

.  

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://profigrammers.blog.hu/api/trackback/id/tr6014984602

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Stenonis 2019.07.30. 06:47:25

Ha jól tudom a magyar rendőrségnél szabályozva van a tetoválás. Nem nagyon lóghat ki a nyári egyenruha alól és nem tartalmazhat tiltott önkényuralmi jelképet.

demerson 2019.07.30. 07:00:12

Megérdemli a sok tetovált köcsög, hogy sehol ne alkalmazzák őket.

a távoli rokon 2019.07.30. 07:13:53

Az én tetoválásaim a lelkemen vannak és az élet készítette őket...:D

acycloren 2019.07.30. 07:14:00

@demerson: Sajnos egyes helyeken kifejezetten elvárás a tetoválás. Baristát, pultost már alig látok tetoválás nélkül. Itt Ázsiában egyértelműen a primitív, aljaember és a semmittevő celebek jellemzője a tetoválás. Azt hirdeti, hogy az illető szarik a világra, neki sose kell majd egy tisztességes cégnél dolgozni, mert motorszerelő, barista, kőműves, gépkezelő, szakács vagy hasonló aljamunkát végző korcs. Aki tisztességes, tanult ember, az nem tetováltatja magát.

Az a legviccesebb, hogy nyugaton kínai és japán mintákat, karaktereket tetováltatnak magukra az emberek, itt Ázsiában pedig angol szólásokat, amiket sokszor rosszul írnak vagy teljesen közhelyesek. Ahogy nyugaton kínai sárkányokat meg japán szamurájokat varratnak magukra a prolik, Ázsiában simán magukra pingáltatnak keresztet, pedig azt se tudják mit jelent. Valami nyugati szimbólum... Ennyi az eszük.

A kreativitás a legutolsó dolog, ami egy tetovált emberről eszembe jut. Volt ribancrendszámos, köldökpiercinges barátnőm pár hónapig, dugni nagyon jó volt, de buta volt, mint a segg.

mojoking77 2019.07.30. 07:26:26

@acycloren: "kőműves, gépkezelő, szakács vagy hasonló aljamunkát végző korcs." Hinyje, azt a jo kurva eletbe.
"dugni nagyon jó volt, de buta volt, mint a segg."
Remelem az egesz post nem volt egyeb, mint egy klasszikus Modor Tibi fele oltas a post fele, es valojaban te is tetovalt vagy, vagy legalabb is teljesen elfogado a temaval kapcsolatban.
Ha nem, akkor persze szopjal lovat te szerencsetlen hulladek, stb stb, de ez majd akkor, ha aktualissa valik :)

acycloren 2019.07.30. 07:39:05

@mojoking77: A tetovált ember pont olyan, mint a Nike, Adidas, Gucci, LV, Ferrari, Supreme emblémákba öltöző proli. Csak még annyira hülye is, hogy magára is varratja a hülyeségét.
Ismétlem, tetovált embert simán el tudok képzelni aljamunkát végzők közt: barista, kőműves, nehézgépkezelő, akármi. Tehat nekil is megvan a helyük a társadalomban. Dugtam én is tetovált csajt, de tapasztaltam, hogy ez a piercinges-tetovált embertípus se nem kreatív, se nem egyedi, se nem okos. Egymást majmoló, de közben kitűnni vágyó kis balfasz tinók.

devilstrueface 2019.07.30. 07:43:19

@Stenonis: pont tegnap láttam egy készenlétist, a nyári rövidujjasban volt. mindkét karja full tetovált. kicsit én is meglepődtem, mert hasonló hitben voltam.

chepunk2 2019.07.30. 08:01:07

@acycloren: És a végtelen gőgről hallottál már? Az egyik legnagyobb baja a mai társadalomnak! A gőg velejárója az irigység, ebből a kapzsiság születik, és a gőg a hiúsághoz vezet. Úgyhogy ezért, hogy bűnös lelked megmeneküljön mondj el 1000 Miatyánkot, 3000 Üdvözlégy Máriát, a vagyonod mely a gőg forrása adományozd oda az egyháznak, és vonulj el szerzetesnek, apostoli szegénységben.

chrisred 2019.07.30. 08:15:04

@acycloren: Nekem mindig a marhákra égetett billogot juttatják eszembe, egyébként eredetileg az emberekre tett tetoválásoknak is hasonló szerepe volt.

midnight coder 2019.07.30. 08:30:59

@chepunk2: Nem. A mai társadalom legnagyobb baja a túltolt kényszerszolidaritás.

midnight coder 2019.07.30. 08:40:19

Igazából az, hogy valaki ilyet varrat magára, annak a jele, hogy nincs agya. Egy tetoválást marha nehéz leszedni, és ami ma divat, az 20 év múlva vérciki lesz. Ráadásul az ember öregszik is, és ami 16 évesen jó poén, az 56 évesen nem biztos hogy nem tesz közröhely tárgyává.

acycloren 2019.07.30. 08:40:21

@chepunk2: Nem érdekel a vallás. Nem gyakorlok ilyen babonákat. A tetoválás a birka emberek önbillogozása. Nekem is lehetne tetoválásom, telik rá, itt Ázsiában olyan mintákat varrathatnék, amitől Magyarországon elájulnának az erre érzékenyek. De minek? Pont mert bárkinek lehet ilyen, ez egy kommersz dolog. Nem teljesítmény. Pont annyi, mint behaladni a márkaboltba és megvenni a Supreme szart, csak mert az a divat.
Az intelligens ember folyamatosan változik, belső igénye van erre és nem a divatok hatásáa teszi, aki egy ilyen állandó testmódosítást végeztet magán, az megreked szellemileg, beismeri, hogy ő nem tud fejlődni, csak divatokat követ és beszopja, hogy azok állandó értékek. Aljaember.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2019.07.30. 09:29:31

miért kellene leszedetni bármennyiért is?
nem derült ki számomra.

mojoking77 2019.07.30. 09:30:24

@acycloren: Jo, akkor komolyan gondoltad. A tetovalas egy dolog, a te maganugyed, mit tartassz szepnek es mit nem, valoszinuleg a vilag nagyja meg teged nem tart tul vonzonak, ez a meg a bvilag nagy reszenek a maganugye.
Amire felkaptam a fejem, es mivel megismetelted, ezert le is reagalom a kovetkezo.
Mi a halal faszat kepzelsz magadrol te felkapaszkodott senkihazi, hogy alja embereknek titulald azokat, akik felepitik a hazat amiben laksz, kezelik a gepeket, amik megkonnyitik az elbaszott eletedet, megfozik az etelt, amit utana reklamalsz, mert nem megfelelo az elbaszott izlesednek, es letrehozzak azt a kenyelmet, amiben elheted azt a fost, amit te eletnek nevezel. Kurva gyorsan kapj a fejedhez baszd meg. Nagy valoszinuseggel a te munkakorod es eleted megszunese sokkal kissebb lathato kovetkezmennyel jarna a vilag szamara, mint barmelyik, altalad alja embernek titulalt munkase. Legyel hat boldog a kurva expat pozicioddal, es remenykedj, hogy soha nem kell olyan helyzetbe kerulnod, hogy "le kelljen alacsonyodnod" a fizikai munkahoz.
Kibaszott kis takony, jol felhuztal.

rekszem 2019.07.30. 09:43:16

acycloren

Én úgy tapasztaltam, hogy aki másokat előszeretettel proliz le, meg tart alja embernek és ezt nyíltan hangoztatja, az esetek nagy részében ő maga az igazi tróger proli. Ha éppen van valahonnét több-kevesebb pénze, akkor az úgynevezett lumpen proli.
Az egyik legférgesebb embertípus :)

Snagal 2019.07.30. 09:46:40

jesszus, 2019 van? Öregapám felvilágosultabb volt nálatok 20 évvel ezelőtt :D

@acycloren:
" tisztességes cégnél dolgozni, mert motorszerelő, barista, kőműves, gépkezelő, szakács vagy hasonló aljamunkát végző korcs"
szakács? kőműves? ezek alja munkák? remélem sose jársz étteremben és nem szorulsz alja munkát végző emberek szakértelmére. Meg az összes építkezést a házad körül majd magad csinálod, nehogy egy kőművest kelljen hívni - aki mellesleg valószínűleg többet keres egy hónap alatt mint a te szuper felsőrendű melódba valaha is látni fogsz, lol:D

"Volt ribancrendszámos, köldökpiercinges barátnőm pár hónapig, dugni nagyon jó volt, de buta volt, mint a segg."
akkor illett hozzád :D tudod tetoválás és tetoválás között is van külömbség. Én dugtam nem tetovált csajt és azok között is sok hülye volt... elárulod a sormintában a logikát?
Bőszen hirdeted hogy sikerült egy tetovált puncihoz közelkerülnöd és ebből levontad az egyetemes következtetést, hogy a tetováltak hülyék... komoly mintavétel, gratulálok :)

"A tetovált ember pont olyan, mint a Nike, Adidas, Gucci, LV, Ferrari, Supreme emblémákba öltöző proli. Csak még annyira hülye is, hogy magára is varratja a hülyeségét."
áruld el kérlek, hogy nagy bölcsességedben melyik márkákat lehet hordani ami méltó az okos emberekhez? Vagy te csak nyomatlan 80g-mos Gildant hordasz, nehogy véletlen márkajelzés legyen rajtad? Képmutatás rulez :)

@demerson:
nekem meg a festett vöröshajúak nem tetszenek, akkor ne is vegyek föl senkit, ha már olyan hülye volt, hogy vörösre festette a haját?
Az meg van, hogy egy jogállamban nem diszkriminálhatsz senkit a külseje alapján?
Szerencsére a magadfajta észlények sose jutnak olyan magasságokba hogy bármi közük legyen ahoz kiket alkalmaznak egy cégnél.

Nem is dolgoznék olyan cégnél ahol azt mondják "köszönjük, igazán kiváló önéletrajz, de mivel van tetoválása inkább ezt a félhülyét vesszük fel, mert sokkal jobban bejön hogy nincs semmi a bőrén, sok sikert, köszi":))
Persze, ha szembe jön egy olyan HR-s aki azt mondja neked, hogy "sajnáljuk, de nem alkalmazzuk mert csak tetováltakat vesszük fel, maga meg olyan surmó, hogy még egy tetoválást sem csináltatott, ott az ajtó" akkor sipákolná elzerrel az esélyegyenlőségnél mi? :)

És gondolom az itt kommentelők között senki nem hallgat zenét... de ha mégis kapaszkodjatok meg, a kedvenc zenekarotok tagjainak is jóeséllyel van tetoválása - gondolom nekik is a szemükbe mondanátok, hogy utólsó alja prolik akik semmire nem jók és még ostobák is, de azért dedikálnád a pöcsömet? köszi? :)

Jót röhögtem, köszi :D

2019.07.30. 09:47:10

@acycloren: "mert motorszerelő, barista, kőműves, gépkezelő, szakács vagy hasonló aljamunkát végző korcs" - én diplomás, tanult ember vagyok, de ezért a mondatért a jó kurva anyádat te tetű.

Snagal 2019.07.30. 09:49:57

@acycloren:
"Ázsiában olyan mintákat varrathatnék, amitől Magyarországon elájulnának az erre érzékenyek."
látod, ehhez is hülye vagy de osztod az észt :)
magyarországon rengeteg világszinvonalú tetováló dolgozik, elismertek a szakmában... csak tudod ha nem a ribancrendszámos barátnőd tetoválása lett volna az egyetlen tetoválás amihez közöd volt akkor lehet tudnád.

De ne érts félre ha valakit ez nem érdekel, sőt taszít nem kell vele foglalkozni, és érteni hozzá... csak ha lenne agyad akkor okoskodni sem kéne a témában ;)

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2019.07.30. 10:08:38

@acycloren: szerencsére te vagy a világítótorony a sötét éjszakában.
végre valaki aki fényt hoz a sötét suttyók agyába...jó vagy na. szuper.

Profigrammers · http://profigrammers.blog.hu/ 2019.07.30. 10:37:17

Kedves olvasók, örülnénk a kevésbé személyeskedő, kevésbé durva soroknak. Köszönettel

mojoking77 2019.07.30. 10:56:40

@Profigrammers: Mar megbocsass, de amilyen az adjonisten, olyan a fogadjisten. Legalabb is arrafele, ahonnan en jottem.

Snagal 2019.07.30. 11:07:55

@Profigrammers: nehéz lesz amíg ma erről a témáról egyesekkel még most is úgy indul a beszélgetés, hogy "köcsög tetováltak"
A bejegyzésre reagálva:
Aki tetováltat nem szedeti le egy munkáért. De fordítottan is érdemes názni a kérdést: dolgoznál -e, fizetnél-e olyan cégnek akik nem a legjobb jelölteket veszik fel egy munkára, hanem azt akin nincs tetoválás, még akkor is ha nem ő az alkalmasabb jelölt?
Ahogy nem diszkriminálják a festett hajúakat sem, és a szilikon mellű nőket sem lehet kizárni egy munkából implantátum miatt úgy a tetoválás sem lehet kizáró ok (persze mondjuk egy homlokon hordott önkényuralmi jelkép vagy szexista, rasszista kifejezések azért már más megítélésbe esnek, de most a szélsőségeket mellőzném).

Az itt gyűlölködőket meg megnézném amikor egy tetovált tűzoltó menti ki a lakástűzből és a fenti stílusban visszautasítják a segítséget, mert őket egy tetovált bunkó csak ne mentse meg... inkább a halál? szóval kicsit több empátia és megértés kéne, csak fele annyi elég lenne amennyi képmutatás van itt egyeseknél.

acycloren 2019.07.30. 11:12:11

@mojoking77: "remenykedj, hogy soha nem kell olyan helyzetbe kerulnod, hogy "le kelljen alacsonyodnod" a fizikai munkahoz"

Végeztem fizikai munkát életem során, dolgoztam a vendéglátóiparban is. Nem a munkát nézem le, hanem az aljaemberekt, akik sajnos ezeket a munkákat végzik. Mert ők nem azért végzik ezeket a munkákat, mert ezt választották, hanem mert nekik ez a maximum, ahova eljuthattak, mert segghülyék voltak mindenhez. DE! A vendéglátóiparban is azt tapasztaltam, hogy a tetovált, láncdohányos, metamfetaminnal ismerkedő munkaerő az alja. Volt nagyon kevés kiváló emberhez is szerencsém, akik ilyen szar fizikai munkákat végeztek, de ez a ritka kivétel. De ökölszabályként áll, hogy az aljaemberek végzik az aljamunkát. Ez nem jelenti, hogy kivételesen ne lenne pár normális köztük, de ez a ritkaság. És azt se állítom, hogy aki magasabbra kapaszkodott az jobb ember lenne.
"a te maganugyed, mit tartassz szepnek es mit nem" - Ez nem a szépségről szól. Ha már esztétikai minőségeken vitatkozunk, akkor pont a tetoválásoknál a "rút", "groteszk" mint esztétikai minőség gyakoribb, mint a szépség. És ez jó is, mert legalább nem csillámpónin lovagló Hello Kitty-k vannak tetoválva emberekre, hanem érdekes dolgok, amik nem szépek (csak profin kivitelezettek), hanem pont hogy groteszkek. Ma ilyen a trendi tetoválások többsége.
Tehát nem arról van szó, hogy én mit tartok szépnek és hogy mi a szépség. Arról van szó, hogy kik csináltatnak tetoválást zömmel. Az aljaemberek, mert akármilyen profi a tetoválás, a tulajdonosának leggyakrabban pont semmi köze hozzá, csak azért csináltatja, mert trendi, divatos. Ahogy megveszi a proli a direkt csúnyára csinált dad sneakers-t is, meg a Supreme szart is, mert most ez a menő.
Nem a szépségről értekezek és hogy nekem mi tetszik, hanem a tetoválások tulajdonosainak lelki világáról. Ami az esetek többségében egy korai tinédzserkorban megrekedt szakmunkástanuló lelkülete és világlátása.

2019.07.30. 11:14:40

@Profigrammers: mint több blog és fb csoport adminja azt tanácsolom, hogy az ilyen acycloren-féle trollokat kapásból tiltsad, és akkor nincs válaszreakció sem.

Profigrammers · http://profigrammers.blog.hu/ 2019.07.30. 11:19:01

@Eugene Horse: Én hiszek abban, hogy a legdühösebb ember is tud háromig számolni és aztán leírni a véleményét. :-) Remélem elég, ha megkérjük erre.

2019.07.30. 11:19:27

@acycloren: ahhoz képest, hogy bármilyen blogban a témától függetlenül azzal kezded a mondanivalódat, hogy a Távol-Keleten élek, tehát próbálod kozmopolita ember benyomását kelteni (bár inkább csak olcsó dicsekvésnek hat), a világlátásod nagyjából egy, az egész életét a nádfedeles kisfalujában eltöltött idős emberét idézi. Van, akire semmi nem hat, és mindig egy gyöpös paraszt marad. Igen, te.

Snagal 2019.07.30. 11:35:06

@acycloren:
"Arról van szó, hogy kik csináltatnak tetoválást zömmel. Az aljaemberek"

nem kéne ismételgetni a nyilvánvaló hülyeséget...
csak néhány ember random akiknek volt tetoválásuk:
Edison, Churchil, Orwell T. Roosevelt... alja munkát végeztek mind, alja emberek is voltak valóban... vicc vagy.

acycloren 2019.07.30. 11:38:46

@Eugene Horse: Igen, tetoválás ügyben roppant lényeges, hogy hol élek és hogy itt kik tetováltatnak. A tarsadalom legalja. Meg a celebek. Aki jó munkát akar, az itt nem engedheti meg magának a tetoválást. Meg sok más kicsapongást és züllést se.
Naponta látok tetőtől talpig tetovált fiatalokat. Ők azok, akik itt SEMMIT nem értek el az életben és a tetoválással azt hangsúlyozzák, hogy szarnak is a világba.
Ez is hozzátartozik a képhez és azért, mert ezt megosztom veled, még nem leszek szűklátókörű. Ez ugyanis nem az én értékítéletem, hanem az ázsiai társadalmak értékítélete. Tetováltatni szabad és trendi is, de csak bizonyos körökben. Aki az autószerelő, szobafestő, barista, szakács vonalon túl akar lépni, az nem tetováltat itt. De a tetovált embereket nem kergetik az öltönyösök az utcákon és nem nyúzzák meg őket nyílt színen. Egyszerűen a végsőkig elkülönülnek. Egy jogász, orvos itt nem tetovált. Egy teherautósofőr, szakács, kőműves pedig jó eséllyel igen. Itt Ázsiában sokkal erősebb a társadalom osztályainak elkülönülése, lakhely, iskolák, külsőségek, sőt még fogyasztási szokások tekintetében is.
Magyarországon egy orvos, ügyvéd, pék és kőműves gyereke jó eséllyel ugyanabban az iskolában tanul legalábbis kezdetben. Itt Ázsiában már óvodáskortól elkülönülnek szélsőséges módon a különböző hátterű emberek. Egy országon belül több osztályon alapuló kultúra fut párhuzamosan és a tetoválás itt nem a középosztály attribútuma.
Angliában simán lehet egy orvos vagy mérnök is tetovált. Itt, ahol élek, ennek azért sincs semmi esélye, mert akiből értelmiségi lesz, az kora gyerekkorától elkülönül (iskoláztatás, családi kör) azoktól, akiknek egyáltalán megfordul a fejében a tetováltatás.
Ugyanígy van a drogokkal is. Itt Ázsiában csak a legalja emberek drogoznak. Egy felsőbb osztálybeli francia vörösborokat gyűjt és borhűtője van vagy egy külön szoba a boroknak. Én drogoztam rengeteget életemben, de értelmiségi, diplomás ember vagyok. Ez egy fehér, nyugati táradalomban normális. Az egyetemista elszív egy füves cigit, egy ügyvéd kokainon pörög, egy programozó varázsgombázik. Na itt Ázsiában a droghasználat csak az aljanépre jellemző (és a celebekre). Ez nekem nem szimpatikus, de itt ez az értékrend. Úgyhogy nem reklámozom, hogy én néha azért szeretnék szállni szarnyak nélkül ;)
Drogokkal ezt a kettős életet megcsinálhatod, mert nincs az arcodra írva jó esetben. Tetoválással egyből beskatulyázod magad. És ez nem arról szól, hogy szép-e a tetoválás vagy nekem tetszik-e, hanem hogy kik csináltatják. Egyrészt itt az aljanép, másrészt nyugaton már gyakorlatilag mindenki. Az is, aki csak divatból varrat. Pont mint egy X márkajelzéses ruha vásárlásánál, csak a csoportnyomás miatt dönt a viselés mellett.

mojoking77 2019.07.30. 11:54:40

@acycloren: "Egy jogász, orvos itt nem tetovált." Hat baratom, akkor javaslom maradj is ott. Itthon az egeszsegugyben dolgozo es 50 alatti korosztaly egy jelentos resze (csaladon belul eleg nagy aranyban van orvos, apolo) bizony tetovalt. Nem agyontetovalt, nem fogja latni senki kb, de attol meg az. Nekem is van, nem is kicsi, meg sem tudja senki, akinek nem akarom megmutatni. Ja, es igen, en is vezeto beosztasban dolgozok egy multinal, eleg sok emberem van, akik folyamtosan jarjak a vilagot, de soha nem kaptam meg egyik tetovalt kollegamrol sem negativ visszajelzest azert mert tetovalt.
Konkluzio (es akkor hagyhatjuk is a tovabbi beszelgetest):
-borzasztoan szuklatokoru, arrogans ember vagy
-Iszonyuan unatkozol a csodalatos tavol keleti paradicsomodban, es nyomorodban trollkodsz, hogy legalabb valami tortenjen mar veled
(a megfelelo resz alahuzando)

chrisred 2019.07.30. 12:08:01

@Snagal: Jó, Edisonnál az inkább reklámfelület volt, a saját tetoválógépével csináltatta.

2019.07.30. 12:45:52

@acycloren: Én azt gondolom, hogy neked tapasztalat helyett elképzeléseid vannak.

acycloren 2019.07.30. 13:10:44

@Eugene Horse: A tapasztalatom az, hogy a nemnyugati kultúrkörben a tetoválás az egy aljanépbeli szokás. Más jelenségek is hasonló megítélés alá esnek persze, de most a tetoválás a téma. Persze mindenki tetováltasson a seggéte ribancrendszámot, engem nem zavar, csak az az érdkes, hogy a magadfajták mennyire lenézik és még az interneten, kommenteken keresztül is sértegetik a nemtetováltakat. Még egyszer írom: nekem mindegy, hogy ti tetováltattok. Nekem az is egyre megy, ha öles márkajelzéses ruhákat hordtok. Ugyanaz a kategória. Egy bizonyos szellemi szint felett ezeket nem kultiválja az ember.

Snagal 2019.07.30. 13:21:02

@acycloren: egy tetovált ember pont leszarja hogy a másikon van-e valami vagy sem...

a sértegetést illetően talán olvasd vissza ez első kommentjeidet (mellesleg téged senki nem sértegetett azért mert nincs tetoválásod, de persze ehez tudni kéne értelmezni a leírtakat)

Snagal 2019.07.30. 13:22:52

@acycloren:
"A tapasztalatom az, hogy a nemnyugati kultúrkörben a tetoválás az egy aljanépbeli szokás."

ezt majd a maorikkal, polinézekkel, samoaiakkal is beszléd meg... vagyők már "nyugat"?

theus 2019.07.30. 13:31:11

acycloren, páraknak nagyon betaláltál. Gondolom szokták már nézegetni a tükörben, hogy pár éve nem volt olyan jó döntés az nonfiguratív ami mostanra már kiment a divatból, ezért fáj nekik ennyire.

Snagal 2019.07.30. 13:42:16

@theus: csak a hülyeség, de ügyes próbálkozás volt (nem) ;)

acycloren 2019.07.30. 13:53:22

@Snagal: Nem a maorik, samoaiak fújják a passzászelet. Segílykézős népek, akiknek a tetoválásait nyugati hipszterek majmolják.
A forró égövön a test szabadon volt, nem feszült rajta öltöny, miközben majomra vagy kecskére vadásztak. Aki rendes állásban dolgozik manapság, annál mi is a funkciója a tetoválásnak? Semmi. Csak trendi.

Ezeknél a népeknél a tetoválás a csoporthoz tartozást jelentette, mint máshol a körülmetélés vagy ajaktágítás. Értelme van? Nincs. De ezek a körülmetélő és tetováló népek nagyon ellenségesek voltak azokkal szemben, akik nem követték az ő szokásaikat, vallásukat. Kiválasztottnak hitték magukat.
Ha tetoválunk, akkor miért is ne metéljük körül a lányainkat, fiainkat? Ugyanaz az értelmetlen testmódosítás, ami egyesek szerint szép.

@theus: Nem akartam a kis érzékeny lelküket megsérteni, de nagyon felszívták magukat ezek a tetováltak. Nekem nem fáj, hogy ők ezt tették a bőrükkel. Lényegében bárki tetoválhat, pár ezer forintért fradi sast vagy nilonfiguratív tucat mintát vagy mikiegeret. Pont ez a lényeg, hogy a tetoválás pont olyan kommersz, mint leemelni a polcról egy Nike cipőt és azzal villogni. Tévedések elkerülése végett, én is futok sport cipőben, de nem védem eszeveszetten az adott márkát, ha valaki leszólja. Ez különböztet meg a tetováltaktól, nekik a tetováltság az identitásuk része lesz és habzó szájjal védik a dolgot. Akkor is, ha senkit se érdekel. Hisz ők ezt a jelet nem vehetik le, örökre elköteleződtek egy döntés mellett, amit muszáj védeniük. Ugyanilyenek a körülmetéltek. Körömszakadtukig védik a csonkolást, mert hisz ők is meg vannak csonkolva. Pszichó helyzet, túszul ejti őket a régi rossz döntésük.

mojoking77 2019.07.30. 14:05:59

@acycloren: Basszus, sajat magaddal chatelsz? Azert legyen mar egy szint, ami ala nem mesz.......

Snagal 2019.07.30. 14:06:46

@acycloren:
jesszus fasza, menthetetlenül hülye vagy... persze a korábbi kommenteket elegánsan elengedted a füled mellett és észre sem veszed, hogy nem azért vagy basztatva mert nem vagy tetovávla de te csak hajtogatod a demagóg hülyeségedet és újfent büszkén hirdeted hogy korlátolt barom vagy... mondhatnám az ideológiádból kiindulva, hogy ilyen hülye minden NEM tetovált, hiszen te nem vagy az és hülye vagy tehát mindenki más is ugyan ilyen kretén, de 1) úgy sem értenéd az iróniát, hiszen aamit egyenesen leírtam se tudtad felfogni
2) inkább vitatkozom a nagyfaterommal a komcsikról, még ő is több racinonalitást tud magára erőltetni.
Remélem jó az idő kambodzsában a cipőgyárban :)

Profigrammers: jöhet a ban, csak szivességet teszel vele, amíg itt ilyen fél kegyelműek szabadon garázdálkodnak, mint a fenti jómunkásember.

2019.07.30. 14:19:34

@acycloren: nekem eszembe nem jutna bármit mondani a nem tetováltakra, őszintén nem érdekel, kinek mi van vagy mi nincs tetoválva akármijére. Te viszont iderohantál az elsők között kommentelni, hogy milyen alja korcs (a te szavaid) akin tetoválás van. Plusz megfejelted az egészet azzal, hogy lealjanépezted a kétkezi melósokat, ami ugyan más téma, de parasztságban szintén toplistás. Valószínűleg az elsőgenerációs értelmiségi léted okozza ezt, jó eséllyel falun szocializálódtál a hetvenes, nyolcvanas években, és megragadtál annál a gondolkodásnál, amit melós apudtól hallottál, ami rögtön meg is magyarázza, miért nézed le a melósokat. Erre tippelnék. Úgyhogy szedd össze magad kisgyerek, és gondold végig még egyszer, hogy itt ki a paraszt, ki ítél látatlanban, és ki teszi magát nevetség tárgyává.

chepunk2 2019.07.30. 15:49:03

@acycloren: Én még mindig csak a végtelen gőgöt látom a hozzászólásodban. meg a megmagyarázkodását. Az, hogy te mit gondolsz a tetkós emberekről a te dolgod, ki nem szarja le? Ki vagy te? Isten tán? Erre válaszoltam, amiből a gőg süt: "mert motorszerelő, barista, kőműves, gépkezelő, szakács vagy hasonló aljamunkát végző korcs. " Lenézed az apostolokat is? Nincs olyan, hogy alja munka! Csak munka van! Nem vagy érett semmiféle vezetői állásba! Ne nézz le senkit még a csövest se! Te is csak éppoly kis halandó teremténye vagy az úrnak, semmivel sem több!

chepunk2 2019.07.30. 15:49:43

@midnight coder: Inkább a szolidarítás nemléte...

Anita Nagys 2019.07.30. 15:54:06

A holgyeken nem tetszik - számomra olyan “ koszos” hatasú... én az egyszerű, letisztult dolgokat kedvelem.

Snagal 2019.07.30. 16:15:56

@midnight coder:
"Egy tetoválást marha nehéz leszedni, és ami ma divat, az 20 év múlva vérciki lesz. Ráadásul az ember öregszik is, és ami 16 évesen jó poén, az 56 évesen nem biztos hogy nem tesz közröhely tárgyává."

1) nem mindenki divatból csinálja
2) normális helyeken 18 év alatt nem is csinálnak semmit...
3) persze 18 évesen is lehet még olyat csinálni amit az ember később már nem érez magáénak, de ezeket nem "leszedni" szokták hanem takarni valami újjal. Ugyanis a tetoválás az évak alatt kifakul, újra szokták "töltetni" a mintát évekkel később. Vagy ha mást akar akkor takarás...

de még szerencse, hogy neked van agyad...
Persze lehet, hogy a tetoválás évek múlva közröhej (igen, pontos "j"-vel írják, de mit tudhatok én, csak agyatlan tetovált vagyok;)) tárgyává tesz, de ez a komment téged instant azzá tett mégis leírtad :)

acycloren 2019.07.30. 17:04:44

@mojoking77: Magammal? Ezt hogy?

@Snagal: Annyit beleugatnék, hogy de, nyugaton mindenki divatból csinálja.
Hagyományos társadalmakban a csoporthoz tartozás, varázslás, szerencsehozás, vallási funkció, babona, beavatás stb. lehettek a tetoválás indokai. Ma, aki nyugaton tetováltat, azoknak a 99%-a divatból csináltatja, mer' jól néz ki Beckham vagy Rihanna hátán az akármi, akkor nekem is olyan kell.
Aki meg az arcát tetováltatja, az vagy bűnöző vagy instagram celeb, mindkét esetben leszarja a társadalmat.

@Eugene Horse: Ja, mert ti, tetováltak egyből besértődtök, ha valaki objektíven leírja, hogy a világ más részein nem tetováltat komoly ember. Én neked nem akarom megtiltani a tetoválást. Nem is értem miért spicliskedsz itt és követeled a kitiltásomat. A kommentedben te is elismered, hogy a válaszreakcióitok voltak minősíthetetlenek, nem az én érdemi hozzászólásom.

" az ilyen acycloren-féle trollokat kapásból tiltsad, és akkor nincs válaszreakció sem."

Nem vagyok troll. Leírtam a véleményem és tapasztalataimat.
Tiltani nincs miért.
Ha a te válaszreakciód ordenáré, személyeskedő, uszító, sértő, akkor talán neked kellene elgondolkodni.

A tetoválás a poszt témája. Szabad a hozzászólás. Mindenkinek van véleménye erről, el kellene fogadni, hogy nem minden vélemény pozitív a tetoválásról, tetováltakról. Ezek csak kommentek, nyugi, senki nem fogja elvenni a tetkóidat.

Snagal 2019.07.30. 17:26:35

@acycloren:
LOL :D
objektívan leírtad:) tényleg véletlenül sem ebbe kötött bele senki:

"A tetovált ember pont olyan, mint a Nike, Adidas, Gucci, LV, Ferrari, Supreme emblémákba öltöző proli. Csak még annyira hülye is, hogy magára is varratja a hülyeségét.
Ismétlem, tetovált embert simán el tudok képzelni aljamunkát végzők közt"

és ez is teljesen korrekt objektív meglátás és komoly tapasztalatokon alapuló összegzés:

"de tapasztaltam, hogy ez a piercinges-tetovált embertípus se nem kreatív, se nem egyedi, se nem okos. Egymást majmoló, de közben kitűnni vágyó kis balfasz tinók."

és gondolom ez is korrekt, objektív vélemény:
"Aljaember."

Alapvető fogalmakkal nem vagy tisztában (mi az hogy objektív, mi az hogy tapasztalat... meg dugni valakit aztán azt mondnai, hogy ez alapján mindneki hülye az aztán kurva nagy tapasztalat :D ), félremagyarázod a saját hülyeséged - jössz itt ázsiával - ki a faszt érdekel, hogy ázsiában mi van? Ez egy magyar blog, magyar bejegyzése. Ahogy említettem nem is polinéziai történelmi háttérrel fogjuk elemezni a leírtakat. Ne takarozzál ázsiával hanem vállald fel, amiket korábban leírtál - segítek, összeszedtem pár hülyeségedet: nem azt írtad, hogy neked nem tetszik, hanem hogy alja, buta ember aki tetoválva van. Ilyen csicska vagy hogy azt is letagadod amit írtál? és ott van pár sorral feljebb feketén fehéren?

kérdeztem több dolgot miért nem arra válaszoltál ha olyan kurva objektív vagy?
- Van kedvenc zenekarod? ha ők tetováltak akkor nekik is megmondod, hogy jó a zenéjük de utolsó alja söpredékek? (gyorsan guglizz ki párat akiken biztos nincs, hogy fraappánsan válaszolhass ;))
- Ha majd egy tetovált tűzoltó ment ki a lakásból megkéred hogy inkább hagyjon megdögleni mert ő csak egy tetovált suttyó? ugyan ez a példa orvossal? Vagy ha hirtelen a szaros életed múlik rajta akkor mindegy lesz hirtelen hogy tetovált vagy sem?
- te nem hordasz pólót? semmiylen márkajelzés nincs egyik ruhadarabodon sem? hát persze...
- gondolom fodrászhoz sem jársz, mert ostoba divatmajmok divatfrizuráit nem követed. Jó neked úgy ahogy van (remélem nem vagy kopasz hogy Rockot meg Vin Dieseleket majmoljál... )

acycloren 2019.07.30. 18:08:40

@Snagal: Kopaszra nyírtam a hajam 17 éves korom óta, amikor vindízel meg rokk még a kanyarban se volt és göndör fürtökkel nyomultak.
A márkajelzés sokaknak minden, ez alapján választanak terméket. Ezt ellenzem. Nyilván elkerülhetetlen, hogy egy cég logója rajta legyen a cipőmön, de én nem a logó alapján választok. A zoknim például no name. Aki Nájki zoknit vesz mert Nájki cipőhöz csak az illik, az egy majom.
Nyilván ha egy tetovált tűzoltó ment ki a tűzből, azt megköszönöm, ahogy a tetovált szakácsnak is fizetek az ételért, a tetovált baristának a kávéért. Ez nem jelenti, hogy a tetoválást rajtuk értelmes döntésnek tartom.
Volt tetovált/piercinges barátnőm és tetovált szexpartnereim, többesszexben is. Nyilván nem fogom nemmegdugni a csajt, csak mert tetovált. De a tetoválás egy jel arra, hogy nem egészen önálló, érett gondolkodó a hölgy.
Ázsiai tapasztalatom említése azért fontos, mert a magyar prolik azt hiszik, hogy a tetoválás itt valami általános dolog és mindenki tetovált és ez egy elismert önkifejezési forma. Nem ez a helyzet. Míg Európában egyetemisták, értelmiségiek is lehetnek tetoválva, itt Ázsiában a legalja prolik (tényleg a legalja, nem tudom szépíteni, a koszos lábú, rosszfogú aljanép) tetováltat pláne látható helyre. Meg a celebek, akik instagramon élnek. Egy orvos, jogász, mérnök itt sokkal jobban elkülönül az alsóbb néprétegektől, mint Magyarországon. Jövedelemben, lakóhelyben, iskolázottságban, öltözködésben, életmódban, még a beszélt nyelvben is... itt a társadalmi osztályok közti életmódbeli különbség sokkal nagyobb, mint Magyarországon.

"ezt majd a maorikkal, polinézekkel, samoaiakkal is beszléd meg" - Ezt azért idézem, mert a polinézeket, maorikat te hoztad be a diskurzusba.
Az külön vicces, amikor egy jászkarajenői vagy dombóvári magyar proli polinéz vagy maori mintát tetováltat magára. Mindegy, csak jól mutasson a bicepszen, amikor a Balaton Szándon veri magát izompólóban.

Almandin 2019.07.30. 22:56:08

@acycloren: Én azt látom, hogy a magyar társadalom is erőteljesen kezd kasztosodni. Valóban vannak tetovált értelmiségiek is, de egyre ritkább. Munkásosztályban pedig ötventől lefelé alig van nem tetovált ember. Bizonyos foglalkozásoknál az emberek többsége az. Pl. bolti pénztárosoknál, pékség eladólányainál figyeltem meg ilyesmit. Én nem nézem le őket egyébként. Megfigyelhető, hogy az ízlés és a testdíszítés szokásai erősen függnek a társadalmi rétegtől.
Az orvosok, mérnökök ma egyre inkább kezdenek nálunk is elkülönülni. A szocializmusban volt egy keveredés. Akkor történt az a társadalmi átrétegződés is, ami nyugaton is lezajlott, a mezőgazdaságból és az iparból a szolgáltatási szektorba nagy munkaerő vándorolt. Ekkor lett sok elsőgenerációs értelmiségi tanár, orvos, stb. Ők ráadásul gyakran kötöttek vegyes házasságot a korábbi polgári rétegekkel. Manapság megint látni a suba a subához, guba a gubához párválasztást. Cáfolom, hogy ma egy óvodába járnak a különböző osztályok gyermekei. A főorvos gyereke elit magánkórházban születik, elit magánoviba jár, neki nagyobb esélye lesz bejutni az orvosira, mint egy alföldi falu óvodájába járó, kőműves papa és paraszt anya gyermekének. Amit írsz, az 30 éve még igaz volt, de még a kilencvenes években se volt annyira kasztos a társadalom, mint ma (és még nem vagyunk a folyamat végén). Emiatt figyelhető meg, hogy a különböző társadalmi rétegeknek egyre eltérőbb az öltözködési stílusa, tetkót már ma is jórészt a kevésbé iskolázottak csináltatnak. Nálunk is hátrány lehet sok értelmiségi pályán.

Almandin 2019.07.31. 00:52:01

@Eugene Horse: Ilyet én is ismertem. Egyetemista volt, nagyon jó ésszel megáldva, de munkás szülőkkel. Gyűlölte a munkásokat, legszívesebben kiirtotta volna őket, valami kisebbrendűségi érzet munkált benne. Felfújt hólyag volt.
süti beállítások módosítása