Kajatolvajok
2019. november 09. írta: Profigrammers

Kajatolvajok

Egy rántott hússal kevesebb volt a dobozban, amikor kivettem a céges közös hűtőből az otthonról hozott kajámat. Ez azért volt kellemetlen, mert csak egy húst hoztam a rizs mellé – mesélte Tamás szomorúan egyik korábbi élményét, amikor arról kérdeztem, hogy náluk hogyan működik a hűtőmegosztás. A 36 éves mérnök egy 350 fős cégnél dolgozik.

Náluk mindenki ismeri arcról a másikat, de csak kevés barátság alakult ki, és a munkatársak esténként sem járnak össze. Tán pont ezért fordulhat elő, hogy ez-az hiányzik a közös hűtőből. Még akkor is, ha a tuladonos ráírta a nevét az ebédjére vagy desszertjére.

Más kajáját megenni nem jófejség. Tulajdonképpen bűncselekmény. Lopás. A gond, hogy a büntetés nem túl nagy visszatartó erő. Ha egyátalán kiderül, ki a hűtőt fosztogató szarka, legfeljebb megszégyenül a kollégák előtt, de a kriminalisztika történetében eddig nem jegyeztek fel kajatolvaj elleni eljárást.

A különböző netes fórumokon és közösségi oldalakon azonban se szeri, se száma a dühöngő károsultak beszámolóinak. Ezek alapján úgy tűnik, hogy a tolvajok fáradhatatlanok és nem válogatósak, így különösen nehéz védekezni ellenük.

 

A jelenség világméretű. Amikor egy angol nyelvű podcastra a műsorvezető a károsultak történeteit várta, szinte minden kontinensről özönlöttek ezek.

Hogyan lehetne védekezni vagy megelőzni a bosszantó lopásokat?

Már rengeteg kreatív megoldás született a problémára, de – mint a bűnözés más területein – itt is egy lépéssel mindig előrébb járnak a tolvajok.

Szakemberek szerint érdemes a megelőzésre fókuszálni. Egy amerikai csapat például, miután azonosította a hűtőszarkát, minden kaját felcímkézett. Így emlékeztetve Debbie-t, hogy mi nem az övé.

A probléma megoldása azért ennél nagyobb kreativitást kíván. Több élelmes, csomagolással foglalkozó designer egy egészen jó megoldást talált ki. A nyomtatott penészfoltos zacskót. Ezt a szendvicset csak a nagyon dörzsölt és kitartó kajatolvajok veszik ki a hűtőből vagy a takarítónő, aki néha átnézi a közösen használt polcokat. A végtelenségig persze nem válik be az ötlet, mert előbb-utóbb rájön a tolvaj is a turpisságra.

Ha igazán nagy a probléma – és lássuk be, itt igen –, egyre több embert foglalkoztat a megoldás. Egy blog, a Boredom is összegyűjtött pár ötletet.

A legtöbben rövidebb, hosszabb feliratokkal látják el a kaját. Egészen ötletes az anyatejre figyelmeztő szöveg. Ha ez sem elég, jöhet egy kreatívabb megoldás. Sokak kedvence egy műkígyóval kombinált kajásdoboz.

Egy argentin cég még tovább ment. Riasztóval felszerelt kajásdobozt kínál. Ha erőszakkal akarják kinyitni a tálat, a távszabályozós szerkezet úgy visít, mint egy autóriasztó.

Ha a technológia vagy a fenyegetőzés és passzív-agresszív feliratok sem segítenek, jöjjön a humor.

Vagy egy hűtő közepén foglalt szendvicshely, illetve tetthely is elég figyelemfelkeltő lehet.

A kollégiumi emlékek is segíthetnek ötletelni. Több posztoló arról írt, hogy egy kis hashajtóval megbolondított kaja miatt hamar kiderül ki a hűtőt fosztogató kolléga.

Nem várt népszerűséget is hozhat azonban a bosszantó kár. Egy amerikai férfi, Zac Toscani a Twitteren panaszkodott a szendvicslopóra.

A történtekről és a reakciókról a BBC is beszámolt. A poszt ugyanis 460 ezer like-ot kapott, és elképesztő mennyiségű hozzászólás érkezett.

Egy ausztrál cég dolgozói nem akartak ekkora nyilvánosságot. Házon, azaz irodán belül akarták elintézni a szarkát. Csakhogy a szendvicstolvaj ellentámadásba lendült, és a sajtóhoz, egészen pontosan az Ausztrál Mail online-hoz eljutott történet már egy szabályos háború krónikája.

Fenyegetőzés, zsarolás és a HR-osztály nyomozása sem segített, a csendes tolvajból hangos hűtőterrorista lett, aki az üzengetés végére már egy pizzát követelt.

Az ausztrál irodában végül enyhült a helyzet, bár azt nem tudni, hogy mi lett a zsaroló sorsa. Talán az ilyen esetek megelőzhetők, ha egy kamera figyeli a hűtőt, és a lopáson kapott dolgozó ellen eljárás indul. A hevesebb vérmérsékletű hozzászólók szerint akár ki is kellene rúgni, akit többször is lopáson kapnak. Ez persze számtalan munkajogi kérdést vet fel, de az sem megoldás, ha a kajatolvaj büntetése mindössze egy hűtőre ragasztott cédula szomorkodó vagy mérgelődő felirattal.

A képek forrásai a cikkben szereplő blogok.

 

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://profigrammers.blog.hu/api/trackback/id/tr6415298620

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2019.11.09. 18:06:36

Érdekes, hogy nekem sose lopták el a kajámat a hűtőből, pedig dolgoztam kis magyar kft-től a több ezres multiig elég sok helyen, néha még ugyanolyan kajásdobozom is volt, mint valamelyik kollégának...

AnnieC 2019.11.10. 22:35:14

@Online Távmunkás: Jó neked.
A céges hűtőből nekem és kollégáimnak is tűnt már el mindenféléje az évek során.
Mivel van céges étel és ital is a konyhában, ezért lehet, hogy néhány ilyen eset csak félreértés volt, de tűntek már el megjelölt dobozból is dolgok, amire már nehéz félreértésként gondolni.
Senkiről nem feltételezném a cégnél, hogy rá lenne szorulva arra, hogy elvegye más kajáját és amúgy ha valakiről kiderülne, hogy rendszeresen csinál ilyet, azt szerintem azért már lehetne valamilyen módon fegyelmezni nyugodtan. Akárhogy is nézzük, ez lopás, ha ugyanazt a kaját a boltból emelné el és elkapnák, akkor jönnének a rendőrök.

rednek 2019.11.10. 22:42:28

Van amikor azért ez csak poénkodás. Egyik kollégámnak annak idején néha beleettek az ételébe a vicces kedvű barátok. Amit nem is titkoltak, mert aztán munka után sörrel kárpótolták. De egyszer mégis megelégelte és ráírta egy cédulára az ételes dobozon, hogy "Ne egyél belőle, mert beleköptem!"
Mikor ebédnél ment a hűtőhöz és elővette, ezt találta a cédulán: "Mi is."

élhetetlen 2019.11.10. 23:31:58

@rednek: Csak azt nem értem, hol itt a vicc. Középiskolában volt ilyen, hogy a srácok tudták, hogy elég egy gusztustalan szó, nagyon képi a fantáziám, nem tudom megenni a kaját. Egyszer hagytam ott, megették, legközelebb visszavittem a mosogatóba az egészet, feladták. Felnőtt koromban történt, hogy az utolsó adag lefőzött kávé, kitöltöttem magamnak, és az egyik férfi munkatárs belenyúlt, tudván , hogy ezután nem iszom meg. Hát ő sem, kiöntöttem. De ebben mi a vicces? Ez csak bunkóság.

KékFény6 2019.11.10. 23:33:04

Nagyon nehéz lehet egy hűtőre néző webkamerát beüzemelni. Többet nem lopna senki...

Szaktanár 2019.11.11. 00:15:16

vannak fokozatok...sima hashajtóval kell kezdeni, aztán ha abból sem tanul a tolvaj, széles a skála...

prim 2019.11.11. 00:32:02

Szerencsére én normális melóhelyen vagyok mert nálunk nincs ilyen, nem is emlékszem hogy az eddigi 3 munkahelymen eddig lett volna...az eddigi 24 évben legalábbis ...inkább annó nagyon régen a kollégiumban. De azt hashajtóval meg egyszer vizhajtóval kiderítettük...Igaz a vizhajtó az nagyon durván sikerült ugyanis azt sütibe fecskendeztük be...viszont aki bezabálta az egész doboz sütit betolta és ezáltal több ampulla vizhajtót tolt magába...Éjjel majdnem kiszárad a csávó és nagyon közel lett a kiszáradáshoz..De legalább meglett és soha többet nem zabálta fel a többiek kajáját...Szóval a vizhajtóval csak ovatosan, mert figyelni kell a dózisra is...A vizhajtót meg az egyik szobatársam hozta aki egészségügyis volt és a kórházból szerezte...

prim 2019.11.11. 00:36:32

amúgy ilyen célra a legtutibb hashajtó a fenolftalein, mert teljesen iztelen, és nagyon kevés kell belőle...mintha megsóznál vele valamit. És a hatás tuti, napok kellenek mig helyre jön valakinek az emésztése tőle. De hosszú órákra valakit teljesen a WC-hez lehet vele kötni:)

Labasmaz 2019.11.11. 08:04:23

@Szaktanár: Persze, azután annyit kapsz érte is, mint egy rendes emberért... :-(

Labasmaz 2019.11.11. 08:05:53

A megoldás egyszerű: zárható doboz, kisebb pénzes kazetta vagy hasonló. Azt csak nem feszíti fel a potenciális kajatolvaj. Ráadásul fém, jó hővezető, úgyhogy a hűtőben is kifogástalanul működik.

Rigor Mortis 2019.11.11. 08:52:27

@Szaktanár: Hashajtó, persze. Könnyű testi sértés, két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. Adjatok még jó ötleteket.

Amúgy a postban a penészes zacskó nagyon rossz ötlet. Nálunk volt valóban penészes étel a hűtőben. A főnök utasítására azonnal kidobták, majd a hűtőt kifertőtlenítették - teljesen jogosan. Egy napig nem volt hűtő.

MEDVE1978 2019.11.11. 09:18:22

Hát nálunk sem nagyon tudok ilyesmiről, pedig van egy-két torkos borz, aki extrém mennyiségű kaját tud megzabálni. Sokkal gyakoribb a kaja hűtőben felejtése. Volt már olyan, hogy valaki egy meghatározhatatlan gyümölcsöt hagyott benn hátul a hűtőben. Teltek a napok, hónapok, a gyümölcs pedig feketéllett, aztán szőrösödött végül saját ökoszisztémává fejlődött. A kollégák döntő része úgy gondolta, hogy majd csak eltávolítja valaki "Ödönkét", ugyanis elneveztük az így létrejött organizmust. De senki nem távolította el, míg egyszer csak az ügyvezető meg nem látta és kipucoltatta az egészet. Olyan, hogy valaki megette volna a másik kajáját, leginkább nálunk öntetekkel (mustár, ketchup) vagy savanyúsággal (üveg kovi ubi) fordul elő.

bmedve 2019.11.11. 09:27:31

Nálunk, (iskola, tanári) a nescafét dézsmálta meg rendszeresen valamelyik féreg, amíg rá nem ragasztottam a címkét; "NEM neked vettem..." Azután az enyémet legalább békén hagyta...

Veszéjben a lyogállamiság ! 2019.11.11. 10:19:59

@MEDVE1978: Ez a kajalopás inkább a koleszban fordult elő.. Most komolyan.. felnőtt dolgozó emberek lopják a rántott húst.. Nevetséges..

Veszéjben a lyogállamiság ! 2019.11.11. 10:22:18

@rednek: Vagy mondjuk kicserélni a fasírtját bélszín érmékre..:)

2019.11.11. 11:39:27

@Online Távmunkás:
Érsekes, mert én sem találkoztam soha a jelenséggel, multinál sem, ahol nagyon sok embernek voltak közös hűtői, kis cégnél sem, ahol kevés ember volt összesen.

Egyébként ha valakiről kiderül, akkor azt simán ki kell rúgni. Akkor is, ha a legjobb szakember. Ugyanis ha más kajájat lopja, céges ügyekben sem lehet megbízni benne.

2019.11.11. 11:41:57

@MEDVE1978:
Hasonló kolis sztorinál Öndönkét, vagy nem tudom ott hogyan hívták, már simogatni lehetett, mert "szőrösödött" rajta a penész.

2019.11.11. 11:42:47

@Veszéjben a lyogállamiság !:
Szerintem ez csak kleptománia lehet, nem hinném, hogy ezen spórolnának.

BéLóg 2019.11.11. 11:53:31

Az emberek eleve hülyék, röhej, de ostoba neveket adnak a kajának. Legutóbb megettem egy "Lajos"-t és megittam egy "Anná"-t. Az előbbi parizeres zsömle volt, utóbbi kóla.

Egyébiránt Csehországban a hónap utolsó péntekjén MINDEN hűtőt üresre pucoltak, aki amit ott hagyott, az kuka volt. Ezt mindig egy figyelmeztető felirat jelezte minimum egy héttel az adott péntek előtt.

Mindamellett a "soha nem keresett" (otthagyott) tupperware dobozokból kb. a harmadik hónap végén lehet hazavinni, hótt drága ikeás csillivilli cucc volt a legjobb, amit a nyilvánosan kitett választékból anno utoljára kiválasztottam. (Az ottmaradókat mindig kidobják.)

Medgar 2019.11.11. 12:07:31

Nálunk pont fordítva történik, valaki minden nap telepakolja a hűtőt és csak választanod kell mit szeretnél enni.

Dr.Démonmac1 2019.11.11. 14:16:30

@Medgar: D :D
--
Szerintem a zárható doboz a megoldás (+gps)

BéLóg 2019.11.11. 16:11:44

@Dr.Démonmac1: A mérgezett kaja hatékonyabb.

no.nick.today 2019.11.27. 02:44:15

A lopás bűn, de kis összegnél (<50eFt) csak szabálysértés.

no.nick.today 2019.11.27. 02:47:49

A kajatolvaj ritka madár, meg kell becsülni.

ergerberger 2019.11.27. 15:20:57

Ilyen nálunk is volt, de főleg édességek tűntek el. Rászántam azt a pénzt, vettem egy doboz pralinét az Aldiból, tapétavágó pengével levágtam a csokik alját, és mindegyikbe csak egy egészen keveset tettem a lecukrozott, két napra befőttes üvegben félretett székletmintámból (gumikesztyű, papírzsebkendőből orrdugó, jól szellőző helyiség!), amiben szépen kitenyészett az Escherichia coli. Szépen visszaragasztottam nyállal ahogy kell, visszazártam, betettem a hűtőbe, másnapra eltűnt, aztán két hétig nem jött dolgozni az egyik dagadt picsa a hr-ről. Meg az ételek eltűnése is alábbhagyott hirtelen. Mikor újra láttuk, vagy húsz mázsával soványabb volt, szóval mindenkivel jót cselekedtem, akár az Úr Jézus. További hasonlóság köztünk, hogy akárcsak a Megváltó, én is a saját testemből adtam enni neki.

Szaktanár 2019.11.30. 17:53:46

@ergerberger: nyállal? remélem jó felét nyaltad meg.

ergerberger 2019.11.30. 18:03:37

@Szaktanár: mit képzelsz, ráköptem természetesen, hiszen úgy higiénikus!
Közvetlenül szart csak nagyon indokolt esetben szoktam nyalni, például igényes erotika közben, furry jelmezben, pöcsöslányok seggéből.

Szaktanár 2019.11.30. 18:19:08

@ergerberger: oké, akkor minden rendben van!
süti beállítások módosítása