Női aggyal
2017. február 07. írta: Profigrammers

Női aggyal

Lány vagy, és érdeklődsz a számítástechnika iránt, ráadásul jól is akarsz keresni? 

Gyere programozónak!

Egyre több ilyen hirdetést lehet olvasni, ráadásul már nemcsak az oktatási intézmények diákcsalogató oldalain, hanem a munkaerő képzéssel és gazdálkodással foglalkozó fejvadász oldalak közelében is.

Vajon mitől lettek ennyire kapósak a csajok?

Mielőtt erre a nagyon fontos kérdésre keresnénk választ, lássuk hol tartunk ma. A PROG.HU talált rá egy friss felmérésre, melyből kiderül, hogy is állunk a női programozók arányaival?

Az alábbi linken magyarul is elolvasható az összefoglaló:

https://prog.hu/hirek/4557/meglepo-dolog-derult-ki-a-magyar-noi-programozokrol

vagy az eredeti:

https://www.hackerrank.com/work/tech-recruiting-insights/blog/female-developers

A Hackerrank statisztikái szerint a női programozók arányát tekintve – a vizsgált országok sorrendjében- igencsak a sor végén kullogunk.

 

Miközben a világon minden ötödik program elkészítésében vagy fejlesztéséhez a női programozók  ötleteit használják fel, ez hazánkban mindössze 5%!

http://stackoverflow.com/research/developer-survey-2016#developer-profile-gender

A szoftverfejlesztő, programozó, programozó mérnökök közötti munkavállalói megoszlás 2016-os állapotáról a fenti linken olvashatunk többet.

Az összesítésből kiderült: a programozó mérnökök között még kevesebb a nő. Mindössze 3,2%. Ráadásul a nők nagy többsége- ha már ilyen területen dolgozik- akkor is a különböző weboldalak vagy projektek designjével foglalkozik.

 

Ezek a statisztikák egy teljesen más tudományág, a pszichológia állításait támasztják alá.

Szendi Gábor a programozó matematikusból lett pszichológus egyedülálló módon – nem mellesleg szórakoztató módon- látja a női és férfi agy közti különbséget. 

Alább egy kis részlet, amelyben a nők empatikus, érzelem vezérelt gondolkodás módját a férfiak rendszerező és összefüggés kereső globális nézőpontjával veti össze.

"Az ilyen típusú tulajdonságok szembeállításához képest sokkal lényegre törőbb az a megállapítás, amely szerint a női agy fő szervező elve az empátia, a férfi agyé pedig a rendszeralkotás. A különbség már gyermekkorban meglátszik: ha kislányok síró hajas babát kapnak, öltöztetik, etetik, babusgatják őket, a fiúk meg szétszedik, hogy megnézzék, mi adja a síró hangot, mitől mozog a szeme.

Amikor ezek a kislányok felnőnek, feleségül mennek ezekhez a kisfiúkhoz és aztán ők azok, akik eljönnek pszichoterápiába, hogy megértsék, miért nem működik a házasságuk."

http://www.tenyek-tevhitek.hu/noi-agy-ferfi-agy.htm

A lélektannal foglalkozó szakemberek szerint tehát a nők nem erősek a technológiai folyamatokban, vagy azok tervezésekor. Az analitikában, vagy empatikus megközelítésben azonban verhetetlenek!

grafika: duplax.cafeblog.hu

Nem lenne hasznos és lehetséges, hogy a nők másfajta probléma megközelítését, világlátását és szempontjaikat a modern technológiai folyamatok kialakításához és vezérléséhez is felhasználhassuk?

De azoknak a nőknek, akik férfias aggyal (is) gondolkodnak, vajon mennyire maradt a problémamegoldási képességük, illetve problémához közelítési metódusuk, nőies?  Egy kicsit férfiasan gondolkodó nő, valóban más módon lát egy megoldandó feladatot, mint egy férfi?  Szendi szerint vannak jelentős átfedések a két nemre jellemző tipikus viselkedési formák között. 

„A nőbe bújt férfi

Az elmeolvasási képesség jól tesztelhető olyan képekkel, amelyeken különböző érzelmi állapotban lévő embereknek csak a szeme látszik. A nők ebben általában jobbak, de a férfiak közt sem mindenki teljesen analfabéta ebben. A rendszeralkotási képességet olyan feladatokkal lehet mérni, amikor pl. egy bonyolultabb szerkezet működését kell megérteni, vagy egy fizikai történés mozzanatait ábrázoló képsor összekevert képeit kell megfelelő sorrendbe rakni. Vannak nők, akik ebben sem maradnak alul, de azért a férfiak általában jobbak. Vannak tehát férfias agyú nők és nőies agyú férfiak is. És akkor megint kikötünk a hormonoknál, amelyek a magzati élet során férfiasítják vagy nőiesítik az agyat. A "férfiasításnak" számos jele van, az egyik a "nőkönyvemben" leírt 2:4 ujjarány, ami azt jelenti, hogy ha egy nőnek a gyűrűs ujja a mutatóujjával azonos hosszúságú, vagy még hosszabb is, akkor a magzati életben komolyabb "férfiúsítás" folyamaton esett át, és ez meg fog nyilvánulni többek közt a férfiasabb gondolkodásában is.” 

A különböző tudományágak összegyűjtött ismereteit, a cégvezetők hasznosíthatják igazán. Ha ismerik kollégáik feladatmegoldó képességét, probléma megközelítési metódusát, a megfelelő embert a megfelelő feladathoz elvet követve egyre sikeresebb lehet a cégük.

foto: Profigram/Biró György

Ha pedig sikerül egy-egy női programozót, mérnök programozót is a csapatba csábítani, nemcsak az irodai virágok lesznek zöldebbek a gondoskodás miatt, hanem olyan feladatokat is megoldhat a cég, melyeket más nem tud.

foto:www.profigram.hu

Ezt persze már többen is felismerték, de a foglalkoztatási adatokból kiderült, hogy Magyarországon még van mit javítani a programozó-mérnökök közötti nemek arányán. Kérdés, hogy a babázó és rajzolni szerető lányokat hogyan lehet, és egyátalán lehet-e a számítógépek mellé csábítani?   

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://profigrammers.blog.hu/api/trackback/id/tr3112188346

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása