Régi új aranykor
2017. február 15. írta: Profigrammers

Régi új aranykor

Hova ez a rohanás?

Egyre gyorsabban éljük az életünk- sokszor nem is önszántunkból.  Minket célzó információ-rakétákat kerülgetünk, egyre gyorsabban érünk oda mindenhova, és még az étel is hamarabb a szánkba kerül.  Alig több mint 100 év alatt felgyorsult a világ.

 

Az ipari forradalom előtti, úgynevezett golden era-ban  a manufaktúrák és kézművesek színte egy életre készítettek cipőt, ruhát, háztartási, és termelő eszközöket.

Az emberiség diadalmenetének tartott termelés optimalizáció közepette – a szkeptikusok szerint- a mennyiség, a minőség rovására ment.   Az „ántik” világ hívői szép példákat sorolnak az időállóra tervezett és épített gyárakról, erőművekről, vagy épp még ma is működő termékekről.  

Manapság nosztalgikus hangulatban fordul a világ az ezerkilencszázas évek kezdetéhez.  Akkoriban  sokan úgy érezték, az emberiség teremtő ideje elérkezett. A technológia mindenható lett.  Bármit bármikor megálmodtak, a mérnökök megtervezték és a munkások megépítették.

Az egyre gyorsuló ipari és technológiai forradalom közepette  a kézműves termékek hívei szerint a régi az igazi. Álláspontjuk alátámasztására sok különleges példa akad.

A technika szerelmeseinek biztosan tetszeni fog a világ legrégebbi erőműve.  1897 óta működik az ipari műemlék, számtalan látogatót vonz.  

http://edisontechcenter.org/Mechanicville.html

Egy másik amerikai álom: a több mint 112 éve világító villanykörte.  Az alábbi linken kaphatunk róla élő, webkamerás képet.

http://www.centennialbulb.org/cam.htm

 

Magyarországon az átalakított, korszerűsített ipari műemlékek érdemelnek kiemelt figyelmet. A Profigram Kft. mérnökei is tisztelettel beszélnek arról az időszakról, amikor az 1914-es építésű Kelenföldi erőmű modernizációjában vettek részt. Azt mondták, felemelő érzés volt itt dolgozni.

 

Az ebben az időben tervezett és épített szerkezeteknek ma újra csodájára járunk. A kor sok mai mérnököt is megihlet. Nemcsak a ruházkodásban, hanem a kétezres évek elején tervezett autók formáiban is visszaköszön a korabeli divat.  De bármily réginek tűnik kívülről, a belbecs már modern!

Szuperszámítógépekkel irányított folyamatok, sosem látott hatékonyságú információ feldolgozás és sokszor teljes robotizálás jellemzi a mai gépeket.

A fejlődés megállíthatatlannak tűnik. Sokszor akkor is lecserélnek egy szerkezetet, ha nem tud többet, mint harminc éves elődje, de méretei és súlya töredéke a réginek. Az MMG rendszerház és a Profigram mérnökei szeme sokszor könnybe lábad a 30-40 éves műszerek és alkatrészek láttán, melyeket az utókornak igyekeznek megőrizni. A szerkezetek közül sok ugyanis a mai napig működik. Tökéletesen ellátja feladatát, csak újabbra, kisebbre, laposabbra cserélték.

Ezeket látva sokakban felmerül a kérdés:

Valóban csak az új a jó?  Mikor jár le valaminek a szavatossága?  Miért ne ezekkel dolgozzanak a mai szakemberek?

Tényleg elengedhetetlen a száguldás az infosztrádán, kell a még újabb és erősebb mobil, egyre több és nagyobb mindenből?

A gazdaság folyamatos egyre gyorsuló növekedése a pénzügyi szektornak jó hír. Az emberek egészségére figyelők, a lélekgyógyászattal foglalkozók, a bolygó erőforrásai kimerülésén aggódók azonban ma már a vészharangot kongatják.  Szerintük, ha nem lassul le a világ, annak beláthatatlan következményei lesznek.

Magyarországon  egyszerre égetően közeli és távoli a kérdéskör. 

A lelassult életérzeés hívei kedvelt élményüket bármikor felidézhetik.. Elég egy vonatjegyet venni a  Budapest-Vác vasútvonalra. Itt, a szerelvények menetidje ma pontosan ugyanannyi a mint hajdanán  1846. július 15-én.

A bejegyzés trackback címe:

https://profigrammers.blog.hu/api/trackback/id/tr8712262762

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása