Kell egy erőmű?
2017. április 02. írta: Profigrammers

Kell egy erőmű?

Ingyen van tessék!

Még mielőtt körbe telefonálnánk a rokonokat, hogy jöjjenek gyorsan, ki lehet ásni egy kisebb atomreaktor helyét… és hozzanak magukkal pár uránpogácsát is fűtőelemnek tisztázzuk, milyen erőművet épít a magyar?

Manapság sajnos nem sokfélét és nem sokat.  A hangulatot jól mutatja, hogy a sajtó leginkább Paks bővítésével van tele.

Állampolgár legyen a talpán, aki a technológiai, gazdasági és politikai kérdésekben világosan lát és még döntést is tudna hozni!

Az eldugott konferenciákon és céges beszélgetéseken a mérnökök azonban tudnak egy másik világról is. Házunk táján érdemes keresgélni, és ez nem a háztájit jelenti.

 

A Főgáz első, újonnan átadott háztartási kiserőműve a budapesti Normafa Idősek Otthonában 2013. december 20-án. A gázmotoros kiserőmű mintegy 20 millió forintba került, a megtérülés 15 év alatt várható. MTI Fotó: Máthé Zoltán

 

 

 

 

 

 

 

 

Persze ma már nem ott tart a világ, hogy Lajos vagy János bácsi a fészerben összedob egy kis erőművet. Az viszont igaz, hogy van olyan szerkezet, amely akár egy ház kiszolgálását is takarékosan és megbízhatóan végzi.

 

A különféle kis erőművekről és azok felhasználásáról alább egy jó kis videó. Főleg a németül tudók fogják élvezni, de érthető a kis rajzos összeállítás.

https://www.youtube.com/watch?v=4lcTcGXT3f8

 A vicces ám közérthető videók mellett természetesen rengeteg mélyebb és szakmailag alaposabb magyarázat is megjelent ezekről a berendezésekről és széleskörű felhasználásukról.

Úgy tűnik itt az idő ugyanis átgondolni az energiatakarékosság alapjait.

Nemrég óriási vihart kavart, hogy Magyarországon a nap és szélenergia felhasználásának és előállításának állami szabályozása és pénzügyi támogatása megváltozott. A Földért és a klímaváltozás miatt joggal aggódók szerint ez újabb szög a bolygó képzeletbeli koporsójába. Napenergia fronton amúgy sem áll jól az ország.

Miközben nálunk a napos órák száma évente 1900-2200, ami 40 %-al több mint Németországban, a működő napelemek kapacitása alig egy százada az ottaninak, és még a napfényes mediterrán Csehországban is tízszer annyi felületű napelem gyűjti az energiát, mint nálunk.

A Kisalföld és Bakony Észak-nyugat-dél keleti szélcsatornája pedig a turbinatelepeknek ideális vidék. 

forrás:wikipedia

Elég egy bécsi kirándulás és nemcsak az derül ki, hogy az országban hol mozog valami, hanem az is, hogy a határt átlépve – alig 5 méterrel- már más szelek fújnak. Nem számoltuk meg, de az osztrákok legalább háromszor akkora szélerőműparkot építettek a határtól majdnem Bécsig, mint a magyar oldalon Mosonmagyaróvárig. 

A határ keleti oldalán spanyol tervezésű és gyártású un. gondolák vannak a 25 méter magas oszlopok tetején. Egy ilyen park építése nagyon drága, a megtérülési idő pedig az országok energiapolitikájától és szabályozástól függ. Attól, hogy az országos rendszerbe betáplált energiáért mennyit fizet az állam. A magyarok most ezen változtattak.

http://enhat.mekh.hu/index.php/2016/02/18/a-megujulo-energia-tamogatasi-formai/

A helyi kis erőművek kapcsán is hasonló problémák merülhetnek fel.  Ezek a szerkezetek nemcsak hőt termelnek, hanem áramot is, melynek el nem fogyasztott részét az országos hálózatba tölti fel- mondja Perity János a PROFIGRAM - POWER GEN mérnöke.

foto:Profigram

A legkisebb ilyen házi erőművek már 5-6 millió forintból kihozhatók. A mostani szabályozás alapján 5-10 év között lehet a megtérülési idő.  Azután viszont nemcsak jelentősen olcsóbb lehet az üzemeltetés, még az energiatermelés miatt pénzt is hozhat a rendszer.

www.powergen.de

 

Arról keveset tudni, hogy nemcsak a magyar szabályozás változott. Németországban az északi területen vannak ideális körülmények a szélkerekek számára. Csakhogy a megtermelt áramot a déli országrészbe szállítani drága. A német kormány is úgy döntött, hogy inkább a korábban leírt kis erőművek telepítését támogatja jobban.

 

Így ma már ott van olyan telepítési konstrukció melyben az uniós és állami támogatások összességével elérhető, hogy jogos a kérdés: Kér egy erőművet? Ingyen van!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://profigrammers.blog.hu/api/trackback/id/tr5112394991

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GyMasa 2017.04.03. 11:33:03

Ezek, az ugynevezett gazmotorok.
Egyszeru dugattyus motorok egy generatorral osszekotve, amik a robbanomotor hulladekhojet HMV eloallitasra hasznaljak.
Es, pont emiatt van veluk egy kisebb problema:
- Nem CO2 semlegesek, mivel egyszeru foldgazt egetnek el
- Ugyanugy fenntartjak az orosz fuggest, mint az atom tenne, hiszen a gaz nagyja most is az oroszoktol erkezik.
- 5-6 millio HUF az nem az az osszeg, amivel ma a magyar haztartasok legnagyobb resze csak ugy mellenyzsebbol rendelkezik.

konrada 2017.04.03. 12:39:56

...meg hát akkor termeli a rendszerbe az áramot be, amikor a gazdájának nincs szüksége rá, azaz olyan időszakokban, amikor a hálózatban egyébként is van elegendő áram...

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.04.03. 12:51:36

Kicsit hasznosabb lett volna a poszt, ha ír valamit az említett kiserőművek műszaki adatairól.

@GyMasa:

Egy ilyen gázmotoros cucc kb. 40% hatásfokkal állít elő villamos áramot. A fennmaradó 60%-ból hő lesz. Télen ez felhasználható fűtésre, ha így van megépítve, de mit csinálsz nyáron a fölös hővel, ha nem használsz fel annyi melegvizet?

Arról nem beszélve, hogy nyáron célszerűbb lenne napenergiával vizet melegíteni. Aztán meg az sem biztos, hogy egy ház villamosenergia-igénye és hőigénye akár télen is mindig pontosan 40:60 arányú.

Ettől még nem hülyeség a dolog, mert 1kWh vill. energia ára nálunk kb. háromszorosa a földgázból nyert 1kWh hőnek. Vagyis a kiserőmű kb. hálózati áron termeli a villanyt, a hő meg lényegében ingyen van.

Csak hát az a kb. 6 millió nem kis pénz, nem vagyok biztos abban, hogy karbantartással, javításokkal és a tönkremenetel utáni pótlással együtt is behozza az árát. Legyen nagyon optimistán 5 év a megtérülés (ami szerintem kizárt). Ehhez az kellene, hogy a ház hőigényének fedezése más módon évente 1.2 millió forintba kerüljön. Én nem túl sok ilyen házról tudok. Ha viszont kevesebb a hőigény, akkor hosszabb lesz a megtérülés.

De a legnagyobb gond az, hogy kötött módon szinkronban van az áram- és hőtermelés.

Pilotax 2017.04.03. 13:12:55

A gázmotoros kis erőmű 15 éves megtérülési ideje túl hosszú. 15 év után már olyan elhasznált lesz, hogy felújításra szorul. Azalatt meg olyan technikai fejlődés megy végbe, hogy már meg se éri a felújítás. Következésképpen megtakarítás nem lesz rajta. Akkor mitől lesz korszerű?

Egy Hun Hunniából 2017.04.03. 13:14:56

Hogy konstruktív is legyek. Ekkora összeg fléből passzív szintű hőszigetelés és napelemek telepítése. Olcsóbb, és SEMMIT nem fogyaszt, emiatt aztán évtizedekig nem is szennyez, miután elkészült. És el se kopik, nem zörög, (közel) karbantartásmentes. De az se olcsó, ám ennél minden tekintetben jobb. Evvan.

röf 2017.04.03. 13:40:32

Osztán tessék már mondani, hogy van az kitalálva, hogy ha az országos hálózatból vételezők a hálózatfenntartás és -fejlesztés költségeit is fizetik,
akkor a saját kis áramtermelő marhaságokkal rendelkezők beszálljanak-e a közösbe?
Vagy mindörökké szigetüzemben bohóckodnak?
És ha nem szállnak be a fejlesztési költségekbe, akkor soha nem is vételeznek a hálózatról?
Ha szétesik az otthoni ketyere akkor sem?
És egyáltalán, vételezhetnek-e a hálózatról mondjuk csúcsidőben?
És táplálhatnak-e vissza a hálózatba mondjuk akkor, amikor amúgy is alacsony az országos fogyasztás?
Vagy inkább maradjunk annyiban, hogy jó játék ez, de elterjedni úgysem fog.

Amineknevetadokelveszik 2017.04.03. 14:58:19

@röf: tekintve, hogy a visszatápláláskor a szolgáltató milyen nyomott áron veszi át az áramot, szerintem hozzájárul a hálózatfenntartáshoz is.
De az se normális, aki arra alapozza a megtérülést, hogy majd a visszatáplálás kihozza...
5-6 millából félpasszív házat csinálok, napelemmel és klímával szinte 0 éves energiamérleggel. Nem ilyenre költök, hogy aztán még a gázért is fizethessek.

GyMasa 2017.04.03. 15:03:44

@Amineknevetadokelveszik:
Ha jol tudom, a komplett MOM park gazmotoros rendszerrel van ellatva arammal, annyira, ogy talan ELMU csatlakozasuk sincs.
Mondjuk ott, azert ertheto is, hiszen van egy komplett lakopark plusz egy oriasi plaza is melle, ahol viszonylag oriasi tereket kell kifuteni telen, es nyarra meg lehet a hulladekhovel abszorpcios klimakat uzemeltetni.
Igaz, egy akkora rendszer nagyon nem az 5MHUF_os arkategoria...

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.04.03. 15:05:01

@Amineknevetadokelveszik:

Azt azért megnézném, mikor építesz 5-6 millióból házat, de abban egyetértek, hogy 6 milliót inkább napelemre és szigetelésre érdemes költeni, mint erre a gázmotorra.

Pipas 2017.04.03. 16:08:05

@Amineknevetadokelveszik: "tekintve, hogy a visszatápláláskor a szolgáltató milyen nyomott áron veszi át az áramot, szerintem hozzájárul a hálózatfenntartáshoz is."

Visszatápláláskor pont annyiért veszik meg az áramot, amennyiért eladnák. Erre törvény van.

Azért kapsz kevesebb pénzt mint amennyit fizetsz, mert a hálózathasználatért nem fizetnek neked, ami ha belegondolsz elég logikus. A hálózat az övék, nehogy már ők fizessenek neked érte. :)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.04.03. 17:17:24

@Pipas:

Ez a törvény persze bármikor megváltoztatható. Pl. a németeknél a szolgáltató az eladási ár feléért veszi át, igaz, ott tudtommal nem 20 tételből áll össze a fizetendő áramdíj.
süti beállítások módosítása