Pár jel, hogy az otthonod okosabb, mint te.
2017. május 03. írta: Profigrammers

Pár jel, hogy az otthonod okosabb, mint te.

Egy ország nézte alig leplezett kárörömmel, amikor hét fiatal a Való Világ című tévéműsorban egy óra tanakodás után sem jött rá, hogyan kell bekapcsolni az indukciós főzőlapot.  Csak azért nem halt éhen a társaság, mert jött egy olyan versenyző, aki látott már ilyet…

Náluk már ez a konyhai gép is okosabb?  Pedig a smart, azaz okos jelző sem erre a tűzhelyre sem a hagyományos robotgépekre nem illik mégis sokan vannak, akik még ezekről is lemondanak és inkább kézzel aprítják a zöldséget.

 

De mi is az az „okos” otthon?

Egy világszerte elfogadott meghatározás szerint az tekinthető okos otthonnak, ahol a kényelmi és biztonsági berendezések emberi beavatkozástól és felügyelettől függetlenül, összetett rendszerként működnek.

http://www.smarthomeusa.com/smarthome/

Az is fontos, hogy a rendszer önszabályozó vagy egymást szabályozó folyamatokkal fenn is tartja az előre beállított értékeket, komfortszintet.

Az otthonok okosítása nem áll meg a lakók komfortzóna határain belül.  Az épületek, lakóterek környezetre gyakorolt hatásait is lehet változtatni. Energiatakarékosabbá tehetők és a biztonsági hálózat fejlesztésével nemcsak a vagyonunkat védik jobban a gépek, hanem az életet is veszélyeztető helyzeteket is megelőzhetnek vagy mérsékelhetik a károkat.

Valljuk be, a főzőlap bekacsolásához szükséges ismeretanyag azért messze van egy ilyen rendszer kívánalmaitól. A mérnökök és programozók azt szokták mondani, hogy az a jó, ha olyan felhasználó is tud üzemeltetni egy okos otthont, akinek egyébként fogalma sincs a technológiáról.  

https://www.youtube.com/watch?v=Y2vA2O-_ah8&feature=youtu.be

A „buta” felhasználóknak is készült termékek alkotói között volt már vita arról, hogy mennyire lehet és kell elvárni az eszköz használójától, annak kezelését. Nem véletlen kell ezzel is foglalkozniuk a mérnököknek.

A rosszindulatúak szerint ugyanis némely főemlős hamarabb és jobban használ pár embereknek fejlesztett cuccot, mint – egyébként-  hétköznapi életet élő polgárok.

Abban azonban nincs vita, hogy célszerű kisebb lépésekkel kezdeni.  Az otthon okosításának első lépése lehet: végy egy kávéfőzőt, melyet a telefonodról is tudsz vezérelni.

https://www.youtube.com/watch?v=2_WTEBEvwP8

Ez két okból fontos: kávé nélkül nem szabad nekiállni semminek, másrészt ha a képernyő nyomkodással sikerül elindítani a kávéfőzést és az lesz a végeredmény amit szeretnél akkor a következő szintre léphetsz.

Számtalan korábbról ismert háztartási gépből lehet már „smart” jelzővel ellátott magyarul okosnak nevezett változatot venni. Onnantól lesz minőségi ugrás, amikor ezek egymással is kommunikálnak, és – nem utolsósorban- a felhasználó akarata szerint működnek.

Szakemberek ilyenkor javasolják, egy otthoni vezérlőközpont kialakítását. Ez egyáltalán nem biztos, hogy a fizikailag is otthon kell legyen. A központi egység nemcsak megmondja az eszközöknek, hogy mikor mit csináljanak, hanem hiba esetén be is avatkozik miközben a lakás tulajdonosával a rendszer gazdájával is kommunikál.

Felsorolni is nehéz, hogy ma már mi minden lehet okos. A hűtő és mikró a konnektor a villanykapcsoló és a redőny, valamint a fűtés szabályozó pedig már megszokott tartozék. Az okosóra és okosfogkefe, a különböző egészségügyi berendezések, és segédeszközök mellett már szinte minden tárgyunk okosítható. Igen, még a faék is. 

Egy ilyen okos otthonban összegyűlő információ-rengetegre azonban nagyon sokan vadásznak.  A hackerek jó pénzt kaphatnak az adatbázisokért, melyek módosítása nagyon sok bosszúságot okozhat.

A viccen túl: az adatbázis nem csak a reklámszakembernek lehet azonnali visszajelzés a fogyasztói szokásokról, az orvosoknak és a gyógyszerfejlesztő cégeknek az emberek egészségi állapotáról, az autógyártóknak a vezetési szokásokról, hanem a betörőknek is a lakás tartalmáról és szokásos használatáról.

De az én házam az én váram mondás itt is működik! Jó esetben az illetéktelen kíváncsiskodók -sőt a feltört rendszer kameráin át figyelők- ellen az okosotthont is bástyák és védőfalak veszik körül, még ha virtuálisak is ezek. Szakemberek szerint azonban az elsődleges veszélyforrást azok a felhasználók jelentik, akiknél okosabbak a cuccaik.

Akik kiírják a közösségi oldalukra, hogy mikor mennek a világ másik felére nyaralni de egy korábbi posztban dicsekedtek a legújabb és legdrágább cuccokal…

Akik a mosógépet elindítják a munkahelyről, csak a vizet nem nyitották ki reggel neki…

Akik -biztos, ami biztos- kikapcsolják a konnektort, amelybe a hűtőt dugták…

Akik nem élesítik a biztonsági berendezéseket, mert nem tudják megjegyezni a PIN kódokat…

Akik a kódokat papírcetlire írják és a lábtörlő alá teszik….

Akik az okosórájukról felnyitják a garázsajtót pedig csak az email-okat akarták elolvasni…

Akik megvásároltak mindent, majd - miután nem tudják beállítani és nem értik miért jó ez- kikapcsolják a teljes rendszert.

A bejegyzés trackback címe:

https://profigrammers.blog.hu/api/trackback/id/tr8512477431

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása