A pályakezdők tényleg nem akarnak dolgozni?
2017. június 17. írta: Profigrammers

A pályakezdők tényleg nem akarnak dolgozni?

Sztereotípia vagy megdönthetetlen igazság az idősebb munkatársak kijelentése? A pályakezdők nem akarnak dolgozni. A fáradságos és nehéz kitartó munka helyett azonnal jól kereső főnökök akarnak lenni. Ha így van, mi ezzel a baj?

 

A munkahelyi légkör egyik legmeghatározóbb eleme a munkatársak egymáshoz való viszonya. Egy új kolléga érkezése nagyon izgalmas, de nehéz helyzetet teremthet. 

foto: California National Primate Research Center - UC

Vállalati belső kommunikációval foglalkozó szakemberek szerint a félelem, az előítéletek vagy az irigység határozza meg a régi kollégák viselkedését. Ezek olyan emberi gyarlóságok, melyek a társadalmi értékrend szerint nem helyesek. Ugyanakkor kialakulásuk evolúciós szempontból értelmezhető és sokszor hasznos, ráadásul a főemlősökre általában jellemző.

A csimpánzoknál figyelték meg, hogy a csoportba érkező új egyed kapcsán– minél veszélyesebbnek tűnik a többiek számára- annál erősebb az ellenállás. Az újak csak hosszú várakozás után illeszkedhetnek be a csoportba.

Foto: Natural Training

Csányi Vilmos: Etológia című könyvében részletesen elemzi a főemlősök viselkedését. A tanulmány szerint alapvető összefüggés van a természetben található és felhasználható erőforrások megszerzése és megtartásának lehetősége, képessége és az állatok viselkedése között. A megfigyelések szerint ez még a családszerkezetét is meghatározhatja.  Ha védhető és könnyebben hozzáférhető az élelem és a lakhely az állatok párt választanak, monogám kapcsolatokat alakítanak ki és családban nevelik az utódokat. A veszélyesebb időszakokban és helyeken azonban a nőstények csoportokba tömörülnek és a hímekkel és az utódgondozással kapcsolatos lehetőségeket és feladatokat is megosztják egymás között.   

foto: USC Dornsife - University of Southern California

Az emberhez genetikailag legközelebb álló faj viselkedéséből talán nem túl meredek ránk is érvényes következtetéseket levonni, hisz társas életük, szociológiai rendszerük nagyon hasonlatos. Ráadásul nemcsak a természetben élő, azzal közvetlen kapcsolatban lévő emberekkel, hanem sokszor a modern, nagyvárosi környezetben és életstílust folyatók között is megfigyelhető a hasonlóság.

foto: zambiaturist.com

A szociális háló tudatos kialakítása már a kutyafejű páviánoknál is megjelenik. A nőstények egy másik nőstény - a sajátjával hasonló életkorú - utódját is felkapja és ölelgeti. Ezzel a saját utódjuk és a „vendég” gyerek között egyfajta barátságot ébresztenek és köztük a csoporton belülinél szorosabb köteléket alakítanak ki. A megfigyelt esetek 90%-ban a nőstény a csoport dominanciában nála lényegesebb magasabb rangban lévő nőstény utódját választja ki erre a „páros” ölelésre.

 

A főemlősök egyik különleges fajánál is megfigyelhető hasonló. Önkéntelenül is eszünkbe juthatnak a gyerekzsúrok, amikor a szülők előszeretettel segítik gyereküket, hogy tehetősebb - a társadalmi ranglétrán jóval magasabb szinten álló, azaz dominánsabb - osztálytársaikkal barátkozzanak. 

 

 

A munkahelyi kapcsolatok vizsgálatával foglalkozók is sok hasonlóságot találhatnak az állati és emberi csoportok között. A feladatok megoldásának módja, egy-egy vezető kiválasztásának metódusa, vagy az egyedi, a szokásostól és a többségtől eltérő problémamegoldással dolgozó kollégák kezelése, kiközösítése, vagy elismerése terén.

 

Az új, esetleg pályakezdő szakemberek érkezése pedig alapjaiban változtathatja meg a kialakult rendet. Az újaknak fel kell tudni venni a csoport ritmusát és a többséghez kell igazítani viselkedésüket, de e közben az egyéniségükre és munkamódszereikre jellemző különlegességüket is meg kell mutatniuk. 

foto: Profigram.hu

Vajon a főemlősök beilleszkedés fázisai alapján milyen következtetéseket lehet levonni a pályakezdők lehetőségeiről és arról, hogy miért alakulhat ki negatív vélemény róluk?

 

foto : National Geographic Educational

Csányi szerint a főemlősök mindig ellenségesen fogadják a csoporton kívülről érkező fajtársaikat. Csak hosszú idő után kaphat lehetőséget az új egyed, hogy megmutassa tudását, és elkezdje beilleszkedését. Általánosan elfogadott, hogy a mostani pályakezdők, a most 20 - 25 évesek kevesebb lelkesedéssel és kitartással állnak a feladatok és problémák megoldásához.

 

Ennek mélyebb okairól sokat lehet vitatkozni. A generációs egymást meg nem értés mellett, az idősebbek számára idegen erőforrások használata, a fiatalokban már meglévő tudás és készségek- amik egészen másképp fejlődtek ki, mint a szülőkben - mind, mind hátráltathatja a beilleszkedést. Ráadásul pont a szülők generációja fogadja nehezen a saját gyermekeikkel egyidős munkatársat.

  

foto:profigram.hu

Ha az új kollega ezt nehezen tolerálja és feladja a küzdelmet azért, hogy teljes értékű csapattag legyen, az sem neki, sem a régebbi munkatársaknak, és természetesen a cégnek sem jó.

A pályakezdők gondjairól és a generációk különbségeiről  Simon Simek, egy angol motivációs tréner tartott lenyűgöző és elgondolkodtató előadást, melyet az alábbi linken láthatunk.

 

https://www.youtube.com/watch?v=h4EWxAaz0Fg&feature=player_embedded

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://profigrammers.blog.hu/api/trackback/id/tr112600241

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Karipapa01 2017.06.18. 13:47:17

Érdekes a cikk, de a tapasztalatom alapján a dolgot nem lehet egyszerűen leredukálni az állatvilágbeli főemlősök viselkedésmódjára. Kijön az ifjú egy hozott többnyire elméleti tudással az oskolából és azt hiszi, hogy kellőképpen veri az ott dolgozók tudását, tapasztalatát. Sőt minél magasabb az iskolai végzettsége, annál jobban. Sokszor előállnak olyan technológiai, szervezési ötletekkel, amit addig az ott dolgozók talán éveken keresztül nem tudtak megvalósítani, mert olyan sok vonzata van, amin rövid időn belül képtelenség úrrá lenni. De ő dinamikus és bizonyítani akar ezért nem hajlandó megfogadni a tanácsokat, megy a saját feje után és minden tanácsot, útbaigazítást a személye elleni támadásként él meg. A végén már mindenki hülye, csak ő helikopter. Sőt az sem hatja meg, ha egy egész kollektíva jár a nyomában és takarítja utánna a szemetet, hiszen a cégnek mindenképpen működnie kell.
Egy idő után identitástól függően némelyikük megkeseredik vagy elúnja az egészet és elmegy, mások rájönnek arra, hogy a házat téglánként építik, nem pedig az alapot és a tetőt egyszerre. Na erre mondják, hogy beilleszkedett. Nem egy ifjú kollégám volt, aki egy-két év után és miután egészében átlátta a problémákat megköszönte a segítségemet, pedig "újkorában" még egy vén "gyöpös trotty" voltam, akinek már "ideje lenne elhúzni a picsába..." :) Sokszor idegesítő, de akkor mindig arra gondoltam, hogy én is voltam pályakezdő... :)

halaloszto 2017.06.18. 14:11:20

plusz ott van a vicces munkaerőpiaci helyzet. a cégeken belül sokkal lassabban nőtek a bérek az utóbbi 5 évben, mint kint a piacon. az újonnan felvett pályakezdő akár többet is kaphat mint egy 5 éve ott dolgozó ember. miközben az eredményhez való hozzájárulása még sokáig sokkal kevesebb lesz.

2017.06.18. 15:06:00

@halaloszto: na, az ilyen cég szokott záros határidőn belül szétesni, ahogy a bérfeszültség miatt az öreg szakik szépen csapatban átvándorolnak egy másik céghez, aztán az ifjú titánok az esetek jó részében szépen bedöntik a céget a szuper ötleteikkel :) Ha bejön az ötlet, a cég megmarad, ha nem, akkor bedől, a titán megvonja a vállát, és megy a köv céghez észt osztani :D

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2017.06.18. 15:24:35

Oké, értem, hogy miért követeli meg a csoport az új tagtól a beilleszkedés előítéleteinek fáradságos leküzdését. De akkor most a pályakezdők tényleg nem akarnak dolgozni?

Jazo 2017.06.18. 16:03:40

Mind a két oldal komolyan akadályozhatja a beilleszkedést és azt, hogy az illető minél hamarabb hasznossá váljon a cégnek. Nem egyformák az emberek, szóval lehet hogy az új ember nagy mellénnyel kezd, de lehet hogy komoly energiát fektet be abba, hogy elfogadják szakmailag mind a munkatársak, mind a főnök(ök). A másik oldalon is előfordul - igaz ritkán - olyan "szaki" aki segíteni, tanítani akarja a jövevényt, de a jellemző a féltékenység, akár okkal, akár ok nélkül történik.

Az új ember, ha alkalmazottnak veszik fel, gyakran azt tapasztalja, hogy "az ág is húzza" Ezen max. a főnöke tudna segíteni, de itthon jellemző, hogy alkalmatlan emberek ülnek a vezetői székekben, vagyis sok segítséget onnan sem kap.

Mondhatni a szerencsén múlik, hogy ki milyen céget,csapatot, főnököt fog ki.

halaloszto 2017.06.18. 16:09:49

@okostojas007: két oldala van a dolognak. A kicsit idősebbek nem véletlen nem léptek le eddig. Nyilván van az az összeg, amiért mozdulnak, de elég nagy. A lojalitás, a változástól való félelem, az, hogy mivel idősebbek már kevésbé kelendőek, ellensúlyoz egy kisebb bérhátrányt.

A másik oldal a durva, amikor az ifjú titán a saját fizetését látva azt hiszi, hogy ő tényleg sokat ér, hogy ő tényleg többet vagy legalábbis ugyanannyit ér, mint akinek 10 év tapasztalata van az adott szakterületen.

Bartech 2017.06.18. 16:43:17

Személyes tapasztalatom a következő.
Cégünkhöz kerül építész technikusként gépésznek egy huszon 2-3 éves srác,protekciós persze.
Be is iskolázzák alap szinten.Ugyanannyit keres mint a negyven ötven éves dolgozók,akik értenek is a munkájukhoz,és el is végzik azt!
Ő ki tudja milyen okból,de semmit sem csinál a munkaidejében,a telefon nyomkodásán kívül. Szó szerint SEMMIT! A papírmunkája hasra ütésre és hazugság épül.
Ha ilyen az összes fiatal egyed,akkor ennek az országnak annyi!
Amúgy közelről nézve hányinger az ilyen.....

2017.06.18. 18:20:09

@Bartech: igen, hát, itt azért az is számít, hogy a feletesse megcsapkodja, hogy munkára, mert ha senki se vár el tőle semmitse, akkor minek csinálja?
Nekem egyenlőre vegyes a felhozatal, volt szerencsém szorgalmashoz és lustához egyaránt.
Bár ott már el lehet rontva az egész, ha nem is érdekli a saját munkája.. Mi a fenét fog csinálni a következő 40+ évben.

halaloszto 2017.06.18. 18:50:43

@Bartech: ha protkós, akkor protkós. Ahogy oda tudott kerülni érdemtelenül, ott is tud maradni. Max ha vagy olyanban azzal aki odahozta, megkérheted hogy segítsen kicsit motiválni a srácot.

egy régóta az igát húzonak az is milyen demoralizáló már, ha egy ilyen odakerül a látómezejébe...

nincs mese, lépkedni kell

Vajk

szamaritánus 2017.06.18. 19:02:04

@Bartech: vagy csak irigy vagy. Te is csinalnad a semmit a havi fixert, ha tehetned...

dr utcai arcos 2017.06.18. 21:15:35

@halaloszto: Aha. Tehát akkor a pályakezdő kapjon annyit, mint a kolléga 15-20 évvel ezelőtt. Érdekes gondolkodás...

halaloszto 2017.06.18. 21:54:30

@dr utcai arcos: ez nem tudom hogyan jött ki Neked belőle. Én azt látom, hogy a pályakezdő annyit kap, amennyiért hajlandó belépni. És hogy a cégek semmiképp nem foglalkoznak az öregek bérével, mert megszokták hogy azok nem ugrálnak. Aki aktualizálni akarja a fizetését, muszáj váltson. Ami senkinek nem jó, mégis ez van.

dr utcai arcos 2017.06.18. 23:08:11

@halaloszto: igazad van, sarkítottam. De ez van, ezt ne rójuk/róják már fel a kezdőknek. Arról igazán nem ők tehetnek, hogy azóta eltelt egy pár év. Mondjuk az más kérdés, honnan tudják a dolgozók egymás fizetését. Mert ha tényleg többet kap egy friss belépő mint egy tapasztalt szaki, az akkor a vezetőség hülyesége.

halaloszto 2017.06.19. 09:18:22

@dr utcai arcos: a vezető nem tud mit tenni. a piacon embert nem kap 100 alatt, eldöntheti hogy nem vesz fel embert, vagy hogy 100ért vesz fel. viszont a meglevő 20 emberének, akik átlagban keresnek 100-at, nem tud 10% emelést adni, mert az kétszer annyiba kerülne mint felvenni egy újat.
süti beállítások módosítása