Gáz van!
2017. december 13. írta: Profigrammers

Gáz van!

Ausztriában sohasem látott nagyságú gázrobbanáshoz riasztották kedd reggel kilenc órakor a tűzoltókat és a mentőket. Az osztrák energiaipari cég, az OMV legfontosabb gázfogadó és elosztó telepén volt a detonáció. Hírügynökségi jelentés szerint egy ember meghalt, egy súlyos égési sérülésekkel került kórházba, húsz munkást pedig könnyű sérülések miatt láttak el a mentők.

Damoklész kardjaként lóg az ipari balesetek lehetősége, a veszélyes, robbanékony vagy tűzveszélyes anyagokkal dolgozók feje felett. A munkások állandó életveszélyben vannak. A balesetek kockázata sohasem szűnik meg, csak elviselhető és kezelhető mértékűre szorítják vissza. 

MTI/EPA/Osztrák Vöröskereszt/Mötz

Az iparbiztonsággal foglalkozó mérnökök, a folyamatirányítási szakemberek, és rendszerprogramozók egyik legfontosabb feladata, hogy egy üzem biztonságosan működjön. Ott, ahol fizikai, kémiai folyamatokat kell kordában tartani, biztonsági tartalékkal is rendelkező rendszereket kell tervezni és működtetni.

 

 

Azt az átlagember is tudja, hogy a repülőgépeken a szerkezet működését túlbiztosítják. Meghibásodás esetére két-három olyan rendszer is van, amely átveszi vagy helyettesíti egymást. A programozó és folyamatvezérlő mérnökök is hasonlóan járnak el.

foto:PROFIGRAM

Egy hőerőműnél, vagy gázkazánnál olyan szélsőséges nyomás és hőértékek vannak, amelyek a szerkezetek tartósságának fizikai határait feszegetik. A távfűtési rendszerekben is olyan magasnyomású gőzt használnak, amely ha kiszabadul azonnali halált okoz. 

Europress/AFP PHOTO/APA/Einsatzreport/Austria OUT

 

A fizikával pedig nem lehet viccelni. A telep parkolójában álló autók is elolvadtak a robbanás és az utána keletkező tűz hőjétől. A megfékezhetetlen elemek az embereknek is súlyos sérüléseket okozhatnak. Nemcsak a lángok, hanem a hő is azonnal halált okozhat.

 

A Kelenföldi Erőműben – mint minden ilyen veszélyes üzemben- rendszeres felülvizsgálaton ellenőrzik a szakemberek, hogy a biztonsági rendszerek megfelelő és működőképes állapotban vannak-e.

Ma már az ember „csak” az elektronikus felügyeleti rendszer ellenőrzését végzi. Egy katasztrófa esetén ha „minden kötél szakad” még van lehetőség a régi,  mechanikus elzáró szelepekkel beavatkozni a folyamatokba, de a biztonsági rendszereket ma már számítógép vezérli, elektronikusnyitó-záró szelepekkel, ahol a rendszer működési adatait automatizált mérőrendszer figyeli és „szól” a legkisebb változásról is.

Egy ilyen rendszer tervezése, gyártása és üzembe helyezése nagy szakértelmet és pontos, precíz munkát kíván.  Sokáig a legkorszerűbb technológiák Ma már a Magyarországon működő rendszerek is a legkorszerűbbek között vannak. Sokáig azonban nem volt ez így.

 

A hidegháborúban (az 50 es és a 70 es évek között) a nyugati állomok egy listára tették fel azokat a technológiai újításokat, melyeket a keleti blokk és a szovjet államok számra tiltottak.

A cocom lista ellenére azonban ebben az időszakban a magyar erőművek sem voltak kevésbé biztonságosak, mint a nyugati rendszerek. Azt még nem tudni, hogy a mostani osztrák robbanás műszaki, vagy emberi hiba miatt történt-e, de az esetből jól látszik, hogy az extrém körülmények között működő rendszereknél még ma sincs tökéletes biztonság.     

 

A bejegyzés trackback címe:

https://profigrammers.blog.hu/api/trackback/id/tr7913498619

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása