Vidd be dolgozni a gyereket!
2018. június 26. írta: Profigrammers

Vidd be dolgozni a gyereket!

Dobj sarat, nézd a naplementét- többek között ezt tanácsolja egy szülői csoport a nyári szünetes diákoknak.  Az élménygyűjtés nem egyszerű feladat, a vakáció lehetőségei között pedig ma már nemcsak a tábor-nagymama-„lakáskulcs a nyakban” megoldás szerepelhet. 

Az is különleges vakációs élmény lehet, ha a gyerek bemehet a szülő vagy nagyszülő munkahelyére. Joggal merül fel a kérdés: ez tényleg jó a gyereknek a szülőnek és a cégnek?

foto:PROFIGRAM

Magyarországon is működik egy pályázati rendszer, ahol Családbarát cég minősítést nyerhetnek azok a szervezetek, ahol a gyermeket vállaló és nevelő szülők érdekeit szem előtt tartják. Távmunka, rugalmas munkaidő bevezetésével segítik őket, sőt azért sem szólnak, ha a gyerek bemegy „dolgozni” anyukájával-apukájával.

 

 

A Washington állami Közeledési Hatóság egyik igazgatója szerint kifejezetten jót tesz a munkamorálnak és a produktivitásnak, ha a szülők gyerekkel jönnek dolgozni.  Chris Madill a csmonitor nevű portálnak azt mondta, hogy már a fél éves gyerekek szüleinek is engedélyezik a gyerek a munkában programot.  A Washington és a Nevada állami Egészségügyi Hivatalok vezetői is ugyanerről számoltak be. Szerintük mindezek miatt a munkavállalók lojálisabbak lettek, kevesebbet voltak betegszabadságon és anyák is tovább szoptatták a kicsiket. Nevadában már 2009-ben bevezették a programot. Ott az is kiderült, hogy az ilyen munkahelyeken dolgozók biztonságban érezték magukat és az anyagi helyzetük is stabilizálódott. 

foto:the localsveden

Természetesen egy kohóba, mozdonyvezető-fülkébe, vagy bánya-tárnába nem lehet gyereket vinni. De az átalakuló ipari környezetben egyre több olyan munkahely van, ahol anya vagy apa egy irodában, számítógép előtt ülve dolgozik.

 

Ez a környezet pedig a kisiskolásoknak már nagyon ismerős. Hisz sokuk amúgy is a gép előtt tölti szabadidejét.

foto:sheknows

Ideális esetben azonban nem kell „villanypászorra” bízni a gyereket. Több helyen a cég egy üres tárgyalójában hivatásos pedagógusok vigyáznak a dolgozók gyermekeire. Jó esetben a munkaidő kezdetétől a végéig.

Sokan emlékezhetnek arra is, hogy 30-40 éve volt olyan nagyvállalat ahol saját óvodát is kialakítottak. Azokat a kezdeményezéseket persze akkor még nem a termelékenység és a hatékonyság növelése motiválta. Legfőképp a szocialista társadalom gondoskodási hajlamát demonstrálták ezek.

 

A nyári szünet nem minden szülőnek áldás. Ha nincs a gyerekre, gyerekekre vigyázó rokon, a táborok jelenthetnek megoldást. Ha szerencséje van a gyereknek és szülőknek, találnak olyan tábort amely a gyereket igazán érdekli és a szülő is ki tudja fizetni, és még hely is maradt. A különféle tematikus elfoglaltságok közül azért a szakemberek nem mindegyiket hívják tábornak.

Egy zeneiskolában reggel nyolc és délután négy óra közötti zenetanulásos elfoglaltság nem is hasonlít a korábban ismert táborozásra.  A pedagógusok szerint nem is biztosan jó a gyereknek, ha a bizonyítványosztás után nem sokkal egy másik iskolába viszik reggelente a szülei. 

A legtöbb tábor szervezői azonban figyelnek erre és próbálják keverni a tanulási élményeket a játékos, lehetőleg természeti környezetben eltöltött idővel. Ehhez ideális megoldás lehet egy kalandpark. Ezt felismerve több ilyen kínál ideális helyszínt az ilyen típusú táboroztatáshoz.

A gyereknek jó, és ha igen miért, ha ezek helyett szülei munkahelyén tölti az időt?

foto:WNDU

A legfontosabb: a szülő folyamatos jelenléte. A családok többségében az iskolaév alatt esténként és hétvégén találkoznak a szülők és a gyerekek. Ha a nyári szünetben beviheti dolgozni a gyereket a szülő, az minőségében és mennyiségében is más időtöltést jelent.

foto:ANA

A munkahelyre együtt indulhatnak, napközben is a közelben van a gyerek, és egy életre szóló közös élmény lehet a közös ebéd és délutáni tevékenység.

Ha megoldható, hogy a gyerek nem hátráltatja szüleit a munkában, ideális a helyzet. Ráadásul egy 7-15 éves gyereknek élmény a felnőttek között, igazi munkahelyen lenni. Több érdekességet láthat és tapasztalhat, mint egy táborban.  Ráadásul az ekkora gyerekek már hasznossá is tehetik magukat egy cégnél. A kisebb feladatokat is rájuk lehet bízni. A gyerek itt már fontosnak érezheti magát, ha kisebb feladatokat is rábíznak.

A korábban említett amerikai felmérés tapasztalatai szerint nemcsak a kisgyermekes szülőkre hat ösztönzően és megnyugtatóan gyermekük közelsége, hanem a 7-15 éves korosztályt nevelőre is. Ehhez képest elgondolkodtató, hogy a magyar munkahelyek csak elenyésző hányadánál lehet e fajta nyári szünet. Ma még a magyar munkahelyek többsége nem elég felkészült arra, hogy a szülő bevigye dolgozni a gyermeket és sok cégnek még az is kihívás, hogy a dolgozóiknak minél jobb munkakörülményeket biztosítsanak.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://profigrammers.blog.hu/api/trackback/id/tr4314075169

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása