Miért akar mindenki programozó lenni?
2018. augusztus 26. írta: Profigrammers

Miért akar mindenki programozó lenni?

Egyre nagyobb presztízse van, egyfajta álommunkának gondolják a programozói  állást a különféle szakmákról megkérdezett munkavállalók.  Sok, az IT szakmát érintő kérdésről a mainstream médiában is lehet olvasni. Legutóbb az Index foglalkozott egy friss felmérés eredményeivel. Nem véletlen.

A rugalmas munkaidő és a kezdő fizetés egyre több kisgyermekes szülőt, illetve fiatalt csábít a területre. Csakhogy a bogarakat vonzó lámpa melege közelről már kellemetlen is lehet, és sokan csalódhatnak. Az IT szakma egyik szervezete, a Szövetség a Digitális Gazdaságért nevű idén nyáron egy felmérést készített a területen dolgozókról és körülményeikről. Az informatikai vállalkozások szövetsége kérdőíves kutatásában 36 cég vett részt. A felmérésről bővebben a szervezet honlapján lehet olvasni.

 

 

 

forrás://ivsz.hu/oktatas/ikt-munkaeropiaci-tunetterkep/

A szakmában dolgozóknak kifejezetten érdemes alaposan átolvasni a felmérés eredményeit, de egy gyors kivonat is sok tanulsággal szolgálhat.

 

A cégek 45 különböző típusú – az ágazatra jellemző – tendenciát, illetve problémát írtak le.

 

Az egyik legfontosabb, hogy ma már nem lehet ugyanazokkal a „csomagokkal” a korábbi ajánlatokhoz hasonlókkal csábítani a munkatársakat. A vállalkozások mégis ezekhez ragaszkodnak, a korábbi rutineljárásokat erőltetik, annak ellenére, hogy a leendő és jelenlegi dolgozóik egyértelműen fogalmazva beszélnek igényeikről és a problémákról.

foto:aosd.net

A kis cégek egyértelműen hátrányba kerülnek a multikkal szemben. Az ott adható bérekkel és egyéb juttatásokkal nagyon nehéz versenyezni. A felmérés eredménye szerint a lehetőségekben egyre nagyobb a különbség és ez idővel csak nőni fog.

 

A kisebb vállalkozások már ajánlatokat is nehezen tudnak adni, mert azok elkészítéséhez sincs elég ember, illetve már most tudni lehet, hogy a szakemberhiány miatt nem tudják elvégezni a feladatot.

Ráadásul ezektől a mikrovállalkozásoktól állnak a legkönnyebben odébb a munkatársak, így még rosszabb helyzetbe kerülnek.

Ahol van elég kolléga, ott meg a továbbképzéseken kevés az ember. Úgy tűnik, hogy a dolgozók elkényelmesedtek. Nem akarnak munka mellett tanulni, nem fejlődnek szakmailag.

 

 

Még nagyobb probléma, hogy a vállalatok vezetői, illetve a dolgozók közvetlen felettesei sem erőltetik a dolgot. Olybá tűnik, mintha számukra sem lenne eléggé fontos a cég szakmai színvonalának folyamatos fejlesztése.

Ahol felismerték a fejlődés szükségességét, ott – sokszor kényszerből, más lehetőség híján – a cég vállal oktatási feladatokat. Mindet nehezíti, hogy a szektorban egyre több a „legenda” (munkaerő átcsábításáról például) így a vállalatvezetők sokszor nem a valós folyamatok ismeretében hoznak döntéseket.

Az a közvélekedés is beigazolódott, hogy a frissen végzett szakemberek a napi feladatmegoldásban – hosszabb rövidebb ideig – használhatatlanok. Meg kell őket tanítani a napi munka kihívásaira. Általános tapasztalat, hogy a kisebb cégeknél hamarabb lesz eredmény. A juniorok ezekben az alkotóműhelyekben hamarabb teljes jogú taggá válhatnak.

Bár ez a felmérés az információtechnológiával foglalkozó cégek és mérnökök helyzetéről szól, sajnos elég általános érvényű problémákat ír le. A már korábban említett mainstream sajtóban nap mint nap találkozhatunk olyan beszámolókkal, melyek hasonló gondokról szólnak. Szinte az összes szakma képviselőire igazak a felmérés eredményei. Az Index szerint a programozók viszonylag magas kezdőfizetése és a rugalmas munkaidő kifejezetten csábító hatású, ezért a kisgyermekes szülők között nagyon népszerű a programozóképzés. A cikk a Progmatic nevű képzési vállalkozás adataira hivatkozik. Náluk eddig minden ilyen jelentkező végig tudta csinálni a képzést, és azonnal munkát is kapott. Arról azonban egyelőre nincsenek adatok, hogy a frissen végzett kismamákat és kispapákat milyen mély vízbe dobták új munkahelyükön. Mekkora projektet bíztak rájuk, és az milyen eredménnyel zárult?

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://profigrammers.blog.hu/api/trackback/id/tr1514204165

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

czerka 2018.08.27. 16:21:02

Az ilyen gyorstalpalón bőccsészből meg kisgyerekkel otthon ülő virágkötőkből átképzett programozókat semmire se lehet használni. Még egy egyetemet végzett informatikus is bele kell, hogy tanuljon a szakmába az új (első) munkahelyén. Az alaloktól kellene átszervezni a közoktatást, hogy egy évtized múlva legyenek olyan fiatalok, akikből lehet mérnököt, informatikust képezni.

csúti csüngőhasú tolvaj 2018.08.27. 16:29:50

A programozói szakma már rég felhígult, egy kalap szemét amit a méltóságos programozó urak letesznek az asztalra, ezek a most nekikészülődő szerencsétlenek még hisznek a mesékben és elhiszik, hogy a súlyos 100 ezrekért elvégzett tanfolyam értük van, nem azért aki tartja.

Lex D'Arquebus · http://ugrassvajcba.blog.hu/ 2018.08.27. 16:35:28

Azt felejtik el, hogy a programozás több, mint megtanulni, hogy begin-end.
Egyfajta gondolkodásmód, amit nem mindenki tud elsajátítani.

csúti csüngőhasú tolvaj 2018.08.27. 16:35:40

@czerka:

"akikből lehet mérnököt, informatikust képezni. "
Életszagú. Látom magam előtt a jövő tudásalapú orbánisztánját amint elkezd gondolkodó embereket képezni. Vagy nem. Marad a minél butább tömegek előállítása. Egy nyamvadt matek tanár nincs már az iskolákban, de ez sem új keletű, már egy évtizede is probléma volt, hogy a felsőoktatásba kerülőknek lövése nincs a középiskolai matekról, fizikáról. Kedvencem a Holdon eldobott toll, és sajna azóta ez a sok tudatlan barom már kinn pöffeszkedik valami "mérnöki" állásban és a világ megváltójának hiszi magát miközben villamosmérnökként problémát okoz nekik egy alkatrész felismerése. (Tapasztalat, nem tudtam sírjak vagy nevessek amikor a koma a csokit relének hitte).

midnightcoder2 2018.08.27. 16:43:37

@csúti csüngőhasú tolvaj: A problémák alapvetõen ott kezdõdnek, hogy mire egy emberbõl programozó lesz, az pár év. Mire profi programozó lesz, az alsó hangon is legalább 10. Mert ez az egész nem igazán a programnyelvekrõl, algoritmusokról szól, hanem gondolkodásmódról ami ugyanúgy nem sajátítható el egy féléves tanfolyamon profi szinten, mint a zongorázás. És ez a dolognak még csak az egyik oldala.

Ahhoz, hogy jó szoftverek szülessenek, egy rakás peremfeltételnek kell teljesülnie. Egyrészt jó fejlesztõk kellenek. Jó menedzsment. Tarható határidõk. A minõséget garantáló standardek. Azaz végsõ soron pénz, pénz és pénz. Na ez az, ami a hazai piacra dolgozó pincebétének nincs. A maszek megrendelõnek dolgozónak azért nincs, mert a hazai cégek egyrészt csórók, másrészt kb. a prioritásuk legvégén van az IT, messze a tulaj legkisebb fiának BMW-je mögött. Az állami megrendelés meg úgy mûködik, hogy állam bácsi megbízza a neves céget, az visszaosztja a pénz egy felét, a más felét meg megtartja magának, és megbíz egy pincebétét hogy fejlessze le a cuccot kabátgombért. Erre viszont igaz a régi mondás, hogy aki banánnal fizet, az majmot kap.

midnightcoder2 2018.08.27. 16:51:29

Ez az egész dolog amúgy arról szól, hogy sok-sok cég próbálja elhitetni az emberekkel, hogy ha fizet nekik pár százezret akkor õk olyan fejlesztõt faragnak a mûkörömépítõ kisiparosból akiért kapkodnak a cégek a másfél milliós álláshelyekre. Miközben ez még profi senior fejlesztõként, angol nyelvtudással is csak vezetõként jön össze és az is csak pár multinál.

Mérnork 2018.08.27. 17:12:45

A gond ott kezdődik, hogy ahhoz, hogy valamennyire jó mérnök, informatikus vagy orvos legyen valaki, leginkább IQ szükséges, úgy 110 felett minimum. Az pedig egy velünk született képesség, minimálisan fejleszthető oktatással. És sajnos az, hogy valaki képes hosszú szövegeket bemagolni, majd a vizsgán visszaböfögni, egyáltalán nem jelenti, hogy ő kellően intelligens. Viszont simán elvégez, akár egy orvosit is, a jelenlegi rendszerben.

moonlight777 2018.08.27. 17:16:15

@czerka: Ezt hülyeség.... mármint hogy egyetemhez ragaszkodni....
ismerek olyat, aki vendéglátós volt majd autodidakta módon tanult meg programozni, és egy egész jólműködő társkereső portált programozott le, chat-fallal, online webkamerás lehetőséggel....

Akit érdekel és van hozzá affinitása, igenis meg lehet tanulni, sokkal nagyobb a munkaerő igény ezen a téren, mint amennyit lehet és érdemes a felsőoktatásban kitermelni, nem beszélve arról, hogy sokaknak esélye sincs bejutni egy egyetemre, de attól még simán eljuthat profi programozói szintre....

midnightcoder2 2018.08.27. 17:20:11

@moonlight777: Simán lehetsz autodidaktaként is nagyon jó. De ezzel együtt is csak az emberek viszonylag kis részébõl lehet programozót képezni. Kell hozzá egy rakás tulajdonság ami eleve csak kevés emberben van meg, plusz egy nagy kalap affinitás a dologhoz, mert ezt csak úgy lehet jól csinálni, ha nagyon szereted.

moonlight777 2018.08.27. 17:22:06

@Mérnork:

Sok peremterületen lévő, dolgozó emberek lehetnek még alkalmasak, pl gazdasági területen, könyvelési területen lévők, hisz náluk is a rendszerszemlélet és analitikus gondolkodásmód hozzátartozik a szakmához.... ilyen határ területekről érdemes valakinek átképezni magát....

moonlight777 2018.08.27. 17:31:42

@midnightcoder2: Én sem azt mondom, hogy mindenki, vagy bárki alkalmas, arról nem is beszélve, hogy egy rendkívül "seggelős" szakma, azt is bírni kell, a sok ülést :)
Csupán arra akartam utalni, hogy van létjogosultsága az egyetemi képzésen kívüli programozói képzésnek, akár online is.... az egyetem ráadásul túl hosszú, ez a szakma meg túl gyorsan és túl drasztikusan változik....

#szájbergyerek# 2018.08.27. 18:00:22

@midnightcoder2:
Milyen másfél millás állás?

(Kafival!) bruttó 350 körül ígérnek a szerencsétlenek az "akadémia" elvégzése után budapesti munkahelyen.
Na ez az, amiért egy programozó a kisujját sem mozdítja meg.

Ma reggel láttam a piros gumikerekű villamoson, hogy sofőrt keresnek bruttó 400-ért (+kafi).

Nem lehet, hogy most épp az olcsó "programozó" kell a sufnicégeknek?

munkanélküli informatikus 2018.08.27. 18:12:54

Azt nevezik rugalmas munkaidőnek, amikor a főnök ragaszkodik a 9 órai munkakezdéshez, hogy a reggeli csúcs-dugóban a városba befelé araszolva másfél óra alatt érj be a céghez? Két órával később vége a reggeli csúcsforgalomnak, harmad annyi idő alatt be lehetne érni.
Távmunkáról pedig Magyarországon szó sem lehet, mert "csak azt lehet hajtani aki szem előtt van".

Vivi. (törölt) 2018.08.27. 18:15:04

Bár villanyszerelő vagyok, nekem mindig az égnek áll a hajam, ha meglátoknegy újabb indexes cikket erről a témáról. Valahogy nem tudom elhinni hogy bárki képes megtanulni néhány hónap alatt használhatóan programozni. Ezelőtt 3-4 éve kezdtem tanulni otthon, először C-t, ismerem a C++ alapjait, meg most swift-ben fejlesztgetek egyszerűbb appokat amik hasznosak számomra. Fejlesztek egy lakásautomatizálási rendszert, (úgy értem rendszert nem ilyen git-ről másolt standalone valamit) és bár elég sok mindent megtudok csinálni, egy munkahelyen lehet néznék. Egyébként szívesen váltanék, szerintem hamar beletanulnék,de nincs lehetőségem fősulira egyetemre menni. Van valami lehetőségem?

2018.08.27. 18:15:51

@moonlight777: Vagy bármilyenről, mert nem biztos, hogy egy bölcsész híján van ezeknek a skilleknek... Ismerek pár jó(!) fejlesztőt, aki a BTK-n végzett.

munkanélküli informatikus 2018.08.27. 18:20:30

@moonlight777: "Sok peremterületen lévő, dolgozó emberek lehetnek még alkalmasak,"

Hiába alkalmas, okos és szép, ha pl elmúlt negyven, az önéletrajzát a HR-es automatikusan a "Vén Hülyék" feliratú kukába dobja.

2018.08.27. 18:25:49

@Anyád!: Valami ilyesmit keress: www.epam.com/careers/job-listings/job.18182
Úgy értem, ennek a lényege az, hogy az adott szoftverfejlesztőcég saját magának képezi az embereket, tehát nem érdeke, hogy csilliókért használhatatlan tudást adjon.

czerka 2018.08.27. 18:39:37

@Anyád!: Szerintem villanyszerelőként is jól lehet keresni, egy programozó gyorstalpalón szerzett papírral nem keresnél annyit, mint villanyszerelőként. Persze hajrá, érdemes programozni tanulni, főleg ha a szakmádban használni tudod. Önszorgalomból lehet fejlődni, de nem 4 hónap alatt.
Le lehet húzni sok álomvilágban élő kisgyerekes anyukát ilyen tanfolyamokkal, hogy majd ők milliós fizetést visznek haza programozóként. Azt a fizetést ki is kellene termelnie a munkavállalónak.
Fél év alatt még használható hegesztőt vagy cukrászt se tudnak képezni.

@moonlight777: az egyetem, főiskola arra jó, hogy komolyabban vesznek egy diplomával. És egy szűrő, hogy a paraszt képes volt megtanulni a felsőoktatási tananyagot, a szakterületen a változásokhoz alkalmazkodni tud később. Elvileg. Valóban informatikai területen nagyon nem minden a papír, de az ilyen gyorstalpalókat majd az alapján ítélik meg, hogy milyen emberanyag kerül ki onnan. Nem lepődnék meg, ha a végzettek sose törnének ki az alacsonyabb szintű favagó munkakörökből. Vagy lesz egy pár tehetséges és szorgalmas végzős, akiket véres kardként körbehordoznak. Egy biztos, a képzések szervezői nem járnak rosszul, nem véletlen a hype.

fátum 2018.08.27. 18:49:51

@czerka: Részben egyetértek. Azzal a kitétellel, hogy az egyetem elvégzése sem elégséges és nem is szükséges feltétel. Ahhoz elszántság kell, rengeteg önképzés és kreativitás. Gyakorlatilag pár évente újra kell tanulni a szakmát. Lehet, hogy manapság már naprakész tudást adnak, vagy ahhoz közelebbit, de én 27 év alatt szinte semmit sem tudtam használni abból, amit egyetemen oktattak. Arra volt jó, hogy legyen egy papír, amivel az első munkahelyemre felvesznek. Amit a mikrogépes (középsuli) korszaktól kezdve magamtól, ismerősöktől, később online helpből, szakkönyvekből, még később internetes oldalakról összeszedtem és fogok még összeszedni, abból élek meg a szakmámban.

midnightcoder2 2018.08.27. 19:26:23

@Anyád!: Szerintem Pesten egy jó maszek villanyszerelő jóval több pénzt leakaszt mint egy diploma és nyelvtudás nélküli kezdő programozó, még akkor is, ha ért ahhoz amit csinál. Anno a maszek vízvezetékszerelő olyasmit mondott, hogy ő simán összehoz havi egymillió forintot tisztán. És az alapján amit nálunk elkért simán el is hittem neki... Számlát egyik sem ad, befizeti a havi 50 ezer forint KATA-t és keres annyit amennyit nem szégyell. Ugyanez van kb. minden mesteremberrel a festőtől a légkondi szerelőig. A cégnél volt hogy egy kisebb szerelési munkát annyiért akartak megcsinálni, hogy az egyik menedzser fogta a kis szerszámait és megcsinálta saját kezűleg olcsóbban mint a szaki.

BiG74 Bodri 2018.08.27. 19:48:15

Tiszteletem a programozóknak, bár sohasem érdekelt ez a terület.
A vázolt dolog pedig magyaros. Állandóan abba futok bele, hogy bár vannak képzett szakemberek, de sok helyen nem ők dolgoznak. Mert sógor-koma-jóbarát van ott, mert valaki aki ki tudta ülni seggel, hogy ő legyen, bár hülye szegény, mert dehogy fizetünk egy mérnöknek, ha van egy okjs, hirtelen képzett, kurvára agilis, mindenhez értő.
Ez is az a szint. Ma mindenki aki halálra tudja nyomkodni az okostelefonját már programozónak hiszi magát. Kellene a jó munkaerő a piacnak, de azt nem becsüli, képez tömeget, melyből minden 5.,vagy 10. talán jó lesz.
Vannak munkatársaim akik a több lábon állás végett programozói, illetve (hegesztői !) tanfolyamot végeztek. Azóta sem dolgozott egyik sem adott területen még hobbiból sem egy percet, miközben a saját szakmájukban sem fejlődni nem tudnak, sem előre haladni.

hardcoder 2018.08.27. 19:53:21

"Hiszem, hogy a programozás a 21. század írástudása.
Aki érti a gépek nyelvét, tud algoritmikusan gondolkozni,
az hatékonyabb, boldogabb és egészségesebb lesz. "
(Halácsy Péter, a Prezi társalapítója)
Tudják ezt a Pártban is, de nekik könnyen irányítható szavazók kellenek.
A másik: A programozó tanfolyamok hirdetései egyre meredekebbek:
“Az alkalmazotti lét sok kötöttséggel jár. Szeretnél a magad ura lenni?
Legyél programozó, és legyen kezedben az irányítás! Jelentkezz 4 hónapos képzésünkre.”

Régóta dolgozom programozóként, fiamat is tanítgatom (Python).
A leckéket ide felraktam:
blogbook.hu/freebirdprogramozokepzo/2018/08/25/python_oktato_videok/

_Ske_ 2018.08.27. 19:54:41

@munkanélküli informatikus: Ezzel azért vitatkoznék, saját tapasztalatból. Én voltan 40+-osan állást keresni 2 éve. Sehol nem foglalkoztak a korommal, az érdekelte őket, hogy azt tudom-e, amire nekik szükségük van. Több helyre felvettek volna.
Szóval azt gondolom, hogy a tapasztalat a legfontosabb.

MEDVE1978 2018.08.27. 21:09:15

Ez most a sláger. Rengeteg mindent megtestesít az emberek szemében. Egyrészt a jó megélhetést, hiszen a média tele van azzal, hogy az informatikai szektorban milyen jól lehet keresni. Másrészt a jó perspektívát, hiszen mindenki azt mondja, hogy a kütyükben, az informatikában, a gépiesítésben a jövő, tehát nem várható, hogy ez a szakma "elsorvad" úgy, mint mondjuk a gépírónő vagy a kovács.

Ezzel ebben a teljesen kiszámíthatatlan világban kiszámítható marad: hiszen látni, hogy az indiai programozó ugyanúgy dolgozik Londonban, Párizsban, mint Delhiben vagy New Yorkban. TEhát még ha csóró Magyarország a földbe is áll, van hova váltani.

Amikor én választottam pályát még éppen a közgazdász-jogász vonal ment (90-es évek vége), akkor azt gondolták az emberek ezzel lehet nagy pénzt csinálni. Akkoriban és a kilencvenes évek elején a mérnök ment jóval kevésbé, most közgazdászból és jogászból van irtó sok. Persze, ha a mai informatikai felfutást akkor látom, akkor mindenképpen informatikai pályára mentem volna. A kétezres évek eleje hasonló volt ebben a szakmában, mint a rendszerváltás után a nyelvtudással bíró, egyetemet végzett embere utáni keresleti túlsúly. (A rendszerváltás után viszonylag kevés fiatal, nyugati nyelvet beszélő egyetemet vagy főiskolát végzett ember volt Magyarországon. Aki ilyen volt azt villámgyorsan alkalmazta valamelyik multi és ha volt egy kis sütnivalója, akkor mára vezetői pozíciót ért el).

Simon Géza 2018.08.27. 21:39:45

@fátum: "de én 27 év alatt szinte semmit sem tudtam használni abból, amit egyetemen oktattak"

Ez egy kicsit rajtad is múlt, nem igaz?

VT Man 2018.08.28. 00:58:41

@MEDVE1978:
"Ezzel ebben a teljesen kiszámíthatatlan világban kiszámítható marad: hiszen látni, hogy az indiai programozó ugyanúgy dolgozik Londonban, Párizsban, mint Delhiben vagy New Yorkban. "

Persze ez nem igaz.

Az értelmes indiai programozó Lononban, Párizsban vagy New Yorkban dolgozik.
A nem annyira értelmes, gyenge egyetemes indiai programozó pedig Delphiben, Mumbai-ban.

A jókat kiválogatják a nyugati cégek, de még indiában sincs évente 800 ezer jó programozó (ennyien diplomáznak évente informatikából).

Indiában évente 1.5 millió mérnök végez, ebből 60%-ának fogalma sincs arról, hogy mit csinált 4 évig, és 81% munkanélküli lesz.
dazeinfo.com/2014/10/28/1-5-million-engineering-pass-outs-india-every-year-fewer-getting-hired-trends/

paráznabillegető 2018.08.28. 06:09:53

@Frady Endre: a vicc az, hogy ettől még lehetsz jó programozó. :D

midnightcoder2 2018.08.28. 07:05:47

@Simon Géza: Ez terület függő. Van pár olyan terület, ahol szükség van az ott tanultakra, de a programozási melók 90%-ánál nem sok olyan dologgal fogsz találkozni amit az egyetemen tanultál.

Kilkenny 2018.08.28. 07:16:30

Engem az zavar a legjobban, hogy ezeken a manapság divatos gyorstalpalókon szoftverfejlesztők helyett tényleg csak programozókat képeznek. Programozni pedig alapvetően a hülye is tud. Nem attól lesz valaki jó a szakmában, hogy ismeri a python vagy a java nyelvi lehetőségeit... Ráadásul manapság tényleg divat lett "programozónak" lenni. Hivatástudat nincs, minőségre való törekvés nincs, mindenki csak a pénzt meg a babzsákfotelt látja.

Nerevaryne 2018.08.28. 07:46:06

Te jó ég, igen nehéz a programozás, de azért ne essünk túlzásokba! Nem kell hozzá veleszületett tulajdonság, simán beseggelhető, igen, a programozói gondolkodás is.

A programozás is csak olyan mint a szakfordítás, azt is lehetne ecsetelni órákon át, milyen "kétpályás" gondolkodás meg veleszületett nyelvérzék kell hozzá, de mind tudjuk, hogy ez baromság. Szorgalom kérdése és kész.

Az a része stimmel, hogy ne legyen programozó mindenki aki átmegy egy tanfolyamon, ahogy nyelvvizsga után se akarjunk rögtön szakfordítani, mert az eredmény talán hasznosnak tűnik első blikkre, de több kárt okoz mint hasznot.

Viszont ad egy alapot, és az indiai programozókkal ellentétben ők itt vannak, elkötelezhetők és továbbfejleszthetők. Örüljünk neki, hogy legalább van kivel próbálkozni.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2018.08.28. 07:50:06

Az a klassz, amikor jön a sok okostojás. Ekkor szoktam olyan kódokat írni direkt, hogy a szemük keresztbe álljon. Például két mezőt nem egy harmadik mező segítségével cserélek meg, hanem három kizáró vagy utasítással. :-))

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2018.08.28. 07:52:59

@Nerevaryne: " simán beseggelhető," - aha. Te se kerestél még egy komolyabb kódban hibát. Ahhoz kell tehetség, amikor írtál egy nagyobb programot és utána keresd meg hol a hiba, vagy h miért lassú.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2018.08.28. 07:56:37

@midnightcoder2: Ebben a szakmában az egyetem felkészítés a feszített, határidős melókra, arra hogy önállóan elolvass egy doksit és alkalmazd. Az ott tanult tudás annyi hogy ne buborék algoritmussal rendezz a programban, mert tudod hogy az kínos ha más is látja.

Nerevaryne 2018.08.28. 07:58:39

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Nem kell. Gyakorlat kell hozzá. A programozás nem művészet, hogy vagy érzed vagy nem (nem arról van szó, hogy meg tudsz-e tanulni rajzolni, hanem hogy a művészvilág hogy pontoz).

A programozás metodikus, és ami metodikus az tanulható, méghozzá A-tól Z-ig. Ha művészetet raksz a programozásba a kódod szar, mert harmadik fél által nehezen értelmezhető mit miért csinálsz úgy ahogy. Minden csak tapasztalat kérdése. Persze 10+ évvel az ember háta mögött hajlamos rá, hogy romantizálja a fiatalságát, és ráfogja, hogy ő alig tanult, neki jött minden zsigerből. Nem így volt, soha nincs így.

metal · http://electric.blog.hu 2018.08.28. 08:17:10

Programozó hiány valóban van, de dunát lehet rekeszteni a 2 hónapos gyorstalpalót elvégzett "programozókkal", akik ráadásul sokat is akarnak keresni, mert hát megmondták nekik, hogy ha ezt elvégzik, akkor sok lesz a lové. Ami kód meg kijön a kezük közül, annak nagyjábó 99%-t kidobni a picsába!

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2018.08.28. 08:19:48

@Nerevaryne: Az nem vitás, hogy a nehezen értelmezhető kód szar, de attól megtalálni a saját gondolat menetedben a hibát, ahhoz bizony kell érzék.

midnightcoder2 2018.08.28. 08:32:13

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Kb. 30 éve volt, hogy utoljára rendezõ algoritmust írtam, azt is vizsgán. Már a standard C libben is volt quickshort függvény, azóta pedig ha épp memóriában rendezgetek valamit, az aktuális konténter tartalmazza azt, de ezt többnyire az adatbázisszerver végzi. Viszont az valóban nem árt, ha a design patternre nem azzal reagál a delikvens, hogy valami szabásminta lehet. A feszített határidõvel pedig nagyon hamar megismerkedik az illetõ, mindjárt az elsõ melóhelyen. Juniorként jó eséllyel valami magyar pincebétében indul az ember, tegnapelõtti határidõkkel, konstans némi rádolgozással, fizu pedig minimálbér + a többi okosba.

Nerevaryne 2018.08.28. 08:34:33

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Érzék ahhoz kell, hogy megláss valamit ami mások számára láthatatlan. Hogy megláss egy régi házban egy festményt, hogy megláss a vonatútban egy verset, és megőrizd ezt a benyomást heteken át, amíg meg nem születik a mű.

Ebből konkrétan nulla van a programozásban, a debugolásban is. Az, hogy gyorsabban találod meg a kódodban a hibát, mert tudod, hogy hol szoktál kisiklani az még mindig nem érzék, hanem tapasztalat. Nem tűnik tudatosnak a metódus amivel kódot debugolsz pedig az. Ha beszélsz egy sokkal tapasztaltabb programozóval, aki ránéz a kódodra, és megmutatja hogy tudtad volna könnyen észrevenni akkor tanultál egy új metódust, nem pedig az érzéked fejlődött.

midnightcoder2 2018.08.28. 08:37:43

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: "Ahhoz kell tehetség, amikor írtál egy nagyobb programot és utána keresd meg hol a hiba, vagy h miért lassú"

Ahhoz kell a tehetség, amikor egy külföldi, juniorokból álló fejlesztõcsapat összetákol egy millió soros kódbázist, és abban találd meg hogy mire gondolt a költõ. Pláne, ha több ilyen rendszered van, és ezek együtt okozzák a problémát. Persze ledokumentálva szinte semmi, ami doksi van annak már akkor nem volt köze a kódhoz amikor a junior leprogramozta odaát.

midnightcoder2 2018.08.28. 08:53:46

@Nerevaryne: "Érzék ahhoz kell, hogy megláss valamit ami mások számára láthatatlan. Hogy megláss egy régi házban egy festményt, hogy megláss a vonatútban egy verset, és megőrizd ezt a benyomást heteken át, amíg meg nem születik a mű."

Az agy rengeteg mindenre képes, de nem mindenkié jó azonos mértékben mindenre. Én Pl. ezt a programozás dolgot elég jól csinálom, de képtelen lennék megtanulni mûvészi szinten zongorázni, mert hiányzik belõlem az ehhez szükséges hallás és ritmusérzék. Képzõmûvész sem tudnék lenni, bár rajzolni meg tudnék tanulni ha nagyon akarnék, de a végeredmény soha nem lenne azonos szintû egy tehetséges festômûvész alkotásával. Én csak megtervezni tudnám a rajzot és implemetálni a tervet - úgy-ahogy, míg a tehetség csak meghúz két vonalat és olyasmit alkot amit én soha.
De ugyanez igaz valahol a programozásra is. Az igazán jó programozó kicsit mérnök, kicsit mûvész, kicsit nyomozó. A jó program nem csak mûködik, de könnyen érthetõ, hatékony, elegáns.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2018.08.28. 09:05:46

@Nerevaryne: "Az, hogy gyorsabban találod meg a kódodban a hibát, mert tudod, hogy hol szoktál kisiklani az még mindig nem érzék, hanem tapasztalat." - O.K. Ebben igazad van.

@midnightcoder2: Ja, ne is mondd! Évtizedek alatt összehordott kódok, doksi semmi, komment semmi, verziókövetés semmi, egy sorban öt utasítás, pointerek mutatnak pointerekre. A programozók/szervezők nyugdíjban vagy a temetőben, a felhasználó meg semmit nem tud a renccerről. Ismerős.

Nerevaryne 2018.08.28. 09:14:49

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Mind annak a terméke, hogy a legtöbb határidő olyan, hogy vagy kód vagy dokumentáció aztán hajrá. Majd a határidő felénél szólnak, hogy kéne egy plusz funkció de az értekezleten ezt be kell mutatni szóval dobj félre mindent, az értekezlet után meg szólnak, hogy mégse kell, szedd ki, kiszeded, összeomlik a kód úgyhogy reset, bennemarad, majd az átadás után megnézed mi volt a gond és kiszeded, csakhogy átadás után be kéne ugrani a pszichiátrián kikötött kolléga helyére akinek mindjárt lejár a határideje úgyhogy inkább lelépsz mert ilyen helyen nem lehet maradni, az utódodnak meg good luck have fun. :)

reddit.com/r/programminghorror

ben2 2018.08.28. 09:39:53

@Nerevaryne:

Egyetértek.

Alapvetően az az oktatás szemlélet hibás, hogy az embernek bármit is meg lehet tanítani, mármint a szó klasszikus értelmében, hogy a tanár elmondja, a diák felfogja és majd a való életben használja.
"Előbb az elmélet, aztán a gyakorlat".
Na ez baromira nem működik.

Az ember nem tanul, hanem _hozzászokik_ dolgokhoz.
Ha eleget csinálja, akkor megszokja, ha megszokta, akkor ritkábban hibázik ami a külvilág felé úgy látszik, mintha értene hozzá.
Aztán, ha már egy élet munkája van a háta mögött akkor észreveszi a mintákat, képes elvontabb egységekben is levonni tanultságokat és ebből lesz az elmélet.
Amikor pedig megkérdezik tőle, hogy mester, hogyan kell ezt vagy azt csinálni, akkor ezeket a disztillált alapigazságokat mondja, hogy ez a lényeg, a több csak a sallang, csakhogy ezek egy kezdő számára üres szavak, amiket csak a hozzászokás tölthet meg tartalommal.

Így ha az ember kezdőként a sok okosság bemagolása után nekilát _hozzászokni_ a munkájához, akkor kis szerencsével majd valamikor 10-15 év múlva talán beugrik neki, hogy mit is szövegelt anno a szaki és könnyebben rájön az összefüggésekre. De már ez nem tanulás, hanem bölcselet.

A cégek sem olyan embereket keresnek, akikben van "velük született érzék", meg van szakirányú végzettségük.
Olyat keresnek, aki "csinált már olyat, ami nekünk kell". Mert arról könnyebben elhiszik, hogy már hozzászokott a feladathoz.
Ha kombino villamosokat kell javítani, akkor a legjobb, ha javított már kombinot. Vagy legalább szerelt már akármilyen villamost. És így tovább, amíg a sor végén el nem jutnak a friss diplomás mérnökig, amolyan jobb híján megoldásként.

Azaz tényleg csak azon múlik, hogy valakiből profi programozó váljon, hogy eleget csinálja.
Persze ez nem megy magától, kell motíváció, hogy akkor is a problémán pörögjön az agya, amikor este zuhanyozik és ha a pénzkeresésen túl élvezi is a munkáját, akkor hajlamosabb komolyabban megerőltetni magát. (Szerintem ezt a belső motívációt keverik sokan a tehetséggel vagy a "vele született programozói gondolkozásmóddal".)

Ezért vagyok én is alapvetően szkeptikus a "műkörömösből átképzett" programozókkal kapcsolatban: nem az átképzést tartom lehetetlennek, hanem abban nem hiszek, hogy aki magától nem ül le a gépén pötyögni, ha szórakozásból nem próbálgat kezdeni valamit a gépével nettó tartalomfogyasztáson túl, annak majd egy tanfolyam fogja felnyitni a szemét és segít neki megtalálni a belső motívációt, hogy kitartóan szoktassa magát az új feladathoz.

Kálmán Illés 2018.08.28. 10:06:03

Üdvözletem!

A cégek mentalitásával is nem kevés gond van. A felvételnél egy szinte frissen végzett műegyetemista felvételiztet (nem 1, nem 2, nem 5 ilyen helyen voltam). Letölt internetről egy kérdéssort és papíron oldjad meg felkiáltással elém rakja. Ha a nem épp azokkal a szakszavakkal találkozik, amit ő tanult, hanem más megfogalmazásban, de tök ugyan azt mondja a jelentkező, netán konyhanyelven, akkor már egy rakat trágya a tudása.
Webprogramozói (főleg javascript kellett volna) állásra jelentkeztem. Kevés a tudásom, holott alapvetően javascript és ajax alapú böngészős stratégiai játékot készítettem teljesen egymagam. Hát köszi. A papír számított, pontosabban annak a hiánya, mint később kiderült, csak ezt ott az ember szemébe nem mondják meg.
Alapvetően ezen kellene változtatni, inkább a tapasztalatot és a tudást előnyben részesíteni, mint a papírt. A jelenlegi helyemen egy kérdés volt.
Ez és ez lenne a faladat. Meg tudod csinálni? Igen. Nosza rajta. 1 óra múlva fel voltam véve. Ez még abban az időben, amikor nem volt munkaerő hiány (2014).

Kicknick 2018.08.28. 10:22:42

@Kálmán Illés: "Letölt internetről egy kérdéssort és papíron oldjad meg felkiáltással elém rakja."
Na az ilyen cég fog 5 év múlva könyörögni neked hogy menj oda. De akkor majd kiröhögöd őket, ennyi.

ben2 2018.08.28. 10:33:26

@Kálmán Illés:

Talán az első dolog, amit kezdő munkavállalóként meg kell tanulnia az embernek, hogy nem csak őt vizsgáztatják a felvételkor, de neki is vizsgáztatnia kell a céget, ahova jelentkezik.

Az ember kezdőként hajlamos csak arra koncentrálni, hogy megfeleljen a külső elvárásoknak mert önismereti dilemmát kreál a kérdésből, hogy "mennyire vagyok jó", vagy hogy "mennyire látnak jónak".
Sikeres akar lenni, ami számára a munkába állást jelenti.
Nos nem.

A felvételi elbeszélgetések, tesztek, két irányúak: a munaadó eldönti, hogy akar-e alkalmazni, Te meg eldöntöd, hogy akarsz-e neki dolgozni.
Megfelelő információk hiányában egyikőtök sem tud felelősen dönteni, ezért legalább annyi kérdést kell feltenned a jelentkezéskor a munkaadónak, mint amennyit ő tesz fel neked.

Így aztán ha már a fevételi eljárás során kiderül, hogy ezeknél csak a papír számít, vagy hogy hülyegyerekek döntenek felelős beosztásoktól, akkor adj hálát a sorsnak, hogy véráldozat nélkül megmenekültél tőlük.

Hidd el nincs annál rosszabb, mint amikor egy új munkahely miatt elrendezed az életedet, kialakítod az új időbeosztásodat, nekilátnál dolgozni, majd szép lassan rá kell eszmélned, hogy atya világ hova keveredtem és egy-két hónapra rá már új munkahely után kajtatsz, de közben az energiáid nagy részét a szar munkahelyed és a hülyeségeik kötik le.

Kicknick 2018.08.28. 10:51:48

@ben2: kezdőként sztem ne ugráljon az ember 2 hónap után, akkor sem ha xar. Majd ha lesz rutin/tapasztalat/tudás akkor igen.

Berelhetoreklamfelulet 2018.08.28. 10:55:09

A pénzért

hát ez nem volt nehéz kérdés, de szívesen válaszoltam...

Berelhetoreklamfelulet 2018.08.28. 11:01:58

@Nerevaryne:
Ez hülyeség.
A programozáshoz LOGIKA kell. Azt meg vagy érzed vagy nem.
Az emberek túlnyomó többsége még alapvető logikai dolgokat sem tud feldolgozni, nemhogy egy komplex szoftvert átlátni.

Persze megtudja tanulni mindenki, hogy mit jelentenek a műveletek... csak értelmezni is kéne tudni azok összességét...

Serivor 2018.08.28. 11:12:32

A kormánynak ezzel az egyhetes gyorstalpalón kiképzendő húszezer programozójával az a probléma, hogy a programozáshoz IQ kell. Akinek nincs elég, azt akár évtizedekig is képezhetik, akkor se lesz jó semmire...

Ha több programozót akarunk, akkor azt kell megoldani, hogy a magas IQ-val rendelkező emberek ne menjenek el valami alibi-egyetemre, alibi-diplomáért, hanem legyenek elsősorban tanárok, meg persze orvosok, mérnökök, programozók, stb.

Nerevaryne 2018.08.28. 11:13:05

@Berelhetoreklamfelulet: Nem kell annyi logika mint amit hájpolnak bele, annyi amennyi kell a legtöbb embernek van. Főleg úgy, hogy csak egy kicsit más a logikája mint bármi másnak, gyakorlással át lehet állni rá, aztán a logika fejleszthető, ott van az aknakereső például tök jó rá gyerekeknek vagy felnőtteknek is.

A logikai képesség nem veleszületett dolog, a programozói logika meg pláne nem. Ismered azt a viccet, hogy elküldi a programozót a felesége boltba? Azt mondja neki Hozz egy tejet és ha van tojás hozz tizet. Hazajön a fickó 10 tejjel, azt mondja volt tojás. Na ilyen ember nincsen, a programozói logika nem veleszületett dolog.

Amiről te beszélsz az jön magától ha foglalkozik vele az ember. Akkor is ha butácska, csak akkor lassabban. A logikát amúgy sem érezni kell, ez oximoron.

ben2 2018.08.28. 11:41:51

@Serivor:

Ezt a húszezer programozót pont, hogy nem a kormány képzi, hanem a piac.
Kereslet van (jó) programozók iránt, kínálat van képzetlen munkakeresőkből ezért megjelentek a gyorstalpaló oktatást ajánló vállalkozások, akik összekötik a kettőt.
Hogy ez mennyiben megoldás a problémára, arról persze megoszlanak a vélemények.

verschränkung 2018.08.28. 11:53:15

@munkanélküli informatikus: bizony, ha reggel fel percet kesel, irgumburgum, ejnyebejnye, viszont delutan barmikor szo nelkul maradj bent meg 1-2 extra oracskara, ha a fonok epp kitalalja. Mindenhol ezt takarja a rugalmas munkaido. ;)

ben2 2018.08.28. 12:02:34

@Kicknick:

Eleve el sem kell vállalni olyan munkát, ami nem okés, függetlenül attól, hogy valaki kezdő vagy sem.
Be lehet persze vállalni szivatós melókat nulla pénzért tapasztalatszerzés, "jól mutat az életrajzban" stb., miatt, de az legyen tudatos döntés, ne utólag ébredjen rá az ember, hogy nem az a munka, nem annyiért, nem olyan időbeosztásban, mint ahogy azt magában elgondolta (remélte) és utána se kérdezett.
A kezdő pedig hajlamos mindenre igent mondani, mert fel sem fogja, hogy a munkába állás az ő részéről is egy döntés, amit akkor hoz meg, amikor aláírja a szerződést és nem akkor, amikor jelentkezik az álláshirdetésre.

Melki 2018.08.28. 12:23:31

@verschränkung:
Nekem eddig mindenhol azt jelentette a rugalmas munkaidő, hogy akkor jövök-megyek, amikor akarok, amíg haladok a dolgaimmal senkit nem érdekel.

Szeretem az ilyen, semmivel alá nem támasztott általánosításokat.

Berelhetoreklamfelulet 2018.08.28. 12:26:16

@Nerevaryne:
Hát a valóságban ennek ellenére meglehetősen kevés ember alkalmas komplex több szálasított rendszerek átlátására és megírására.

Jah igen, ehhez tovább kéne jutni a pár soros if-else "logikán", hogy meglásd azt, ami mögötte van, ez az ami sokaknak (pl. neked) nem megy, és leragad a felszínen...

Túl sokat vársz az emberektől... az emberek túlnyomó többsége még egyszerű bit műveletek megértésére sem képes... pedig 10-es számrendszerből 2-esbe átírást tanítanak alap/közép oktatásban is, mégse tudna az emberek 90+%-a átírni egy számot, hát még ha megkérdeznéd, hogy ha 10 -> 2 így megy, akkor vajon a 10 -> x hogy működne?

ÉS ez is logika, hogy felismerd a logikát a dolgok mögött, hogy egyik dologból tudj következtetni egy másik hasonlóra.
Ha jártál egyetemre amúgy te is láthatod... ha zh-n ugyan az a feladat(más számokkal), mint amit órán begyakoroltak akkor átmegy 50%. Ha hasonló, akkor már csak 20% megy át rajta...
Az emberek túlnyomó többsége nem képes a dolgok mögé látni, nem látják meg a logikát és az összefüggéseket a dolgok mögött.

Persze ettől még betaníthatóak... egy szintig. Eltudnak gányolgatni, egyszerűbb rutin feladatokat meglehet oldani gondolkodás nélkül, de nem ők fogják írni a következő os kerneljét...

Kicknick 2018.08.28. 12:41:07

@ben2: ebben úgy látszik nem értünk egyet.

fancy27 2018.08.28. 13:00:09

Anélkül, hogy elolvastam volna az eddigi többszáz kommentet, én sem tudom, miért akar mindenki programozó lenni. Ahelyett, hogy gázszerelő, klímaszerelő, vízvezetékszerelő, villanyszerelő stb. akarna lenni. Több pénz, nagyobb kötetlenség. Havi másfél millió nettóért is csak 10ezret kéne kérjenek egy órányi munkájukért, de én ilyen olcsón dolgozó szakit még nem láttam :-)

verschränkung 2018.08.28. 13:01:08

@Melki: helyben vagyunk, mert a te anekdotikus ervelesi hibad sem tamaszt ala semmit. ;P

Larrikin 2018.08.28. 13:01:13

@Kilkenny: a történet része, hogy a fejlesztők egyre nagyobb hányada nem is klasszikus programozó, inkább keretrendszer felhasználó, ahol az érdemi programozás ellenjavallt. Mule, sfdc, tableau, miegyéb. Egyedi kód csak indokolt esetben...

Melki 2018.08.28. 13:04:45

@verschränkung:

Dehogynem, te azt mondtad, hogy MINDIG ezt jelenti.
Logika lvl0: ha akár 1 ellenpéldát is tudok, akkor már nem igaz az állításod. Márpedig ennek akár a jelenlegi, akár bármelyik korábbi munkahelyem ellentmond, ami globálisan ~10k programozót lefed, Magyarországon ~400-at.

Larrikin 2018.08.28. 13:13:14

@midnightcoder2: még soha nem találkoztam olyan programozóval, aki azt állította volna magáról, hogy kontár, leginkább csak gányolni szokott, és jobb lett volna, ha uber sofőrnek áll. Olyannal viszont sokkal találkoztam, akiről a kollégái állították...

verschränkung 2018.08.28. 13:13:51

@Melki: hiaba az indokolatlan kioktato felhang, Nem linkeltel a hivatalos forrast, ami alatamasztana az allitasodat, tehat csak anekdotazgatsz, semmivel sem megalapozottabb amit irtal, mint az kijelentesem. :)

Melki 2018.08.28. 13:15:37

@verschränkung:
Ja bocs, ez alapján számodra semmivel nem lehet bebizonyítani. Azért remélem érzed, hogy csak hülyét csinálsz magadból, mert a szoftverfejlesztők túlnyomó többségének a rugalmas munkaidő azt jelenti, amit írtam.

Hiába magyarázod nekik, hogy nincs így, ha egyszer úgy dolgoznak ahogy akarnak. :D

verschränkung 2018.08.28. 13:20:04

@Melki: ez igy forras nelkul ugyanolyan altalanositas, mint az enyem. :D

fátum 2018.08.28. 15:11:00

@Simon Géza: Természetesen, nem igaz. Nem én találtam ki a cégeknél, hogy milyen környezetben, milyen programokat írjunk. Az egyetemen még ott tartottak, hogy R55 assembly, PL1 és Job control language. Az 1. cégnél PC, Windows, Visual C++ meg objektumorientált programozás. Soha a büdös életben nem volt olyan program, amiben akár differenciál, akár integrálszámítást, vagy pl. bármiféle lineáris algebrai mátrix bűvészkedést kellett volna alkalmaznom. De természetesen te nyilván jobban tudod nálam, hiszen végig ott voltál mellettem, nem igaz?

ben2 2018.08.28. 15:18:25

@Berelhetoreklamfelulet:

A cikkben említett gyorstalpalók nem a komplex több szálasított rendszerek átlátására és megírására képzik az embereket, hanem az olyan programozói favágó munkákra, amiket a magasan képzett, 10+ év tapasztalattal rendelkező profik már tripla fizetésért is csak szájhúzogatva vállalnak, de inkább még úgy se.

Abban igazat adok, hogy az "alig valamivel több, mint betanított munka" programozásból elég reménytelen az átjárás a valódi programozók (így a mesés fizetések) világába (kb. mintha valaki kőművesből akarná magát építésszé továbbképezni), de ettől még valós piaci igény van az egyszerűbb és olcsóbb programozói munkára is.
A gond inkább a körítéssel (szivatással) van: olyasmit sugalmaznak (vagy akár hamisan igérnek) és olyasmivel példálóznak, aminek az elérése a gyorstalpalók elvégzésével kivitelezhetetlen, ezért sokan, akik beleugranak csalódnak és sok munkaadónak okoz gondot később a csalódott, motíválatlan és képzetlen munkaerő, pontosabban a maguk mögött hagyott átláthatatlan bughalmaz.

midnightcoder2 2018.08.28. 19:46:19

@Nerevaryne: Nem ugyanaz a zuhany alatt énekelni mint az operaházban. És nem csak az a különbség, hogy az előbbit kevésbé fizetik meg.

Nazareus 2018.08.29. 00:10:42

@Berelhetoreklamfelulet: Szerintem a következö OS kerneljét sem Te fogod megirni :) Igaz, én se. De ettöl még nem gondolnám, hogy bármelyikünk is gányol.

Nazareus 2018.08.29. 00:11:51

@Larrikin: Ez szerintem nem csak a programozói szakmára igaz állitás :D

Nazareus 2018.08.29. 00:21:57

@fátum: Jogos. Matekra általában nincs szükség (bár volt olyan, hogy kétdimenziós interpolációt alkalmaztam, de ez 30 év alatt egyszer fordult elö).
Persze, ha valaki komoly rendszert fejleszt, akkor nehéz elkerülni a matek alapokat, lásd pl. a zcash protokoll definiciot: github.com/zcash/zips/blob/master/protocol/protocol.pdf

Berelhetoreklamfelulet 2018.08.29. 08:24:54

@ben2:
Igaz amit írsz, mondjuk én a tagnak válaszoltam, aki szerint a programozást bárki megtudja csinálni, csak meg kell tanítani neki, és nem a cikkre.

Simon Géza 2018.08.31. 13:09:44

@fátum: "Nem én találtam ki a cégeknél, hogy milyen környezetben, milyen programokat írjunk."

De azt valamennyire te találtad ki és alakítottad, hogy mely cégeknél dolgozol. Meg azt is, hogy mely szakmát válaszottad.

"Soha a büdös életben nem volt olyan program, amiben akár differenciál, akár integrálszámítást, vagy pl. bármiféle lineáris algebrai mátrix bűvészkedést kellett volna alkalmaznom."

Igen, ez rád igaz. Másra meg más igaz.

fátum 2018.09.17. 17:43:44

@Simon Géza: Oda mentem, ahol hely volt. Diploma után 8 hónapig nem találtam munkát 1990-91-ben. Akkoriban sem volt könnyű elhelyezkedni. A jobb helyekhez jó kapcsolatok kellenek még manapság is, nekem meg soha nem volt szokásom kapcsolatépítés érdekében barátkozni. Ha figyelmesen olvastál, akkor megértetted, hogy senki más nevében nem akartam nyilatkozni, csak a saját véleményemet írtam le. Másrészt akikkel az eddigi cégeknél együtt dolgoztam (kb. 70-80 ember), ők is hasonló cipőben jártak, hiszen ugyanazokon a rendszereken dolgoztunk. :-) Szóba került ez már köztünk egyszer-egyszer és nagyjából egyetértettek velem, de semmi nem zárja ki, hogy te mást tapasztaltál.
süti beállítások módosítása