Kívülállók
2019. február 11. írta: Profigrammers

Kívülállók

Elméjüket burokba bújtatva, robotszerű testekkel élik világukat a technológiai civilizáció fanatikusai a Hasonmás című Bruce Willis-filmben. Az elutasítók pedig zárt közösségekben – akár a városok közepén – az ipari forradalom előtti módszerekkel élve teremtik meg a maguk civilizációját. 

7db2400af61cd62762d9ee4c469b62c7.png

Nem véletlen születnek ehhez hasonló utópiáról szóló filmek. Az emberiség technológiához való viszonya folyamatosan a közgondolkodás része. Egyfelől állandó a fejlődési igény a jobb, gyorsabb, nagyobb, hatékonyabb gépek tervezésére, illetve az általuk elvégezhető feladatok mennyiségének és minőségének javítására.  Az emberek egy része idegenkedik a technikai dolgoktól. Vagy azért, mert nem ért hozzá, nem érti a működését, vagy mert – mint a mesterséges intelligencia veszélyeire figyelmeztető tudósok – egészen pontosan tudja mire képesek ezek az eszközök. Miből marad ki, ki- és lemarad-e egyáltalán a technológia használatát elutasító?

 

c5c837ae29104c951606abddf83d334d.png

Photo by Inzmam Khan from Pexels

Életvezetési tanácsadók, társadalomtudósok hívják fel folyamatosan a figyelmet az ember lelki békéjének fontosságára. A természettel való összhang, az ipari társadalmak napi rohanásából kilépve, a pillanat és a történések megélése ma már komoly életvezetési, döntéselőkészítési és vállalatirányítási vezérlőelv. Beszélni ugyan nem szeretnek róla, de több világcég – köztük a Google is – alkalmazza a buddhista filozófiára épülő tréningeket.

A trénerek a teljes lelki megtisztulást, a civilizációs zaj kiiktatását tanítják. Mi ez, ha nem teljes kivonulás a technológiai civilizációból? 

 

0e4bb77a964ae631de4f193daec16e6d.png

Photo by Dennis Magati from Pexels

 

 

A modernnek tartott társadalmak, gépek és kütyük elutasítása nem újkeletű. Az ipari forradalom óta mindig van olyan társadalmi csoport, amely nem kér az „áldásból”. Az egyik legismertebb egy vallási csoport: a mormonok.  életvezetési szabályaikról, vallásuk alapjairól bővebben is olvashatunk  a Népszava összeállításában. E szerint az egyház szigorúan szabályozza a kommunikáció formáit, a szórakozási formákat, illetve az információáramlást is.  Jelentősen korlátozzák a mobiltelefon- és internethasználatot, és a hithű mormonok még az erkölcsi normáiknak nem megfelelő filmeket sem nézik meg.

 

Az idő azonban nem nekik dolgozik. Tanulmányok szerint jelentősen „puhulnak” a szabályok. Az ortodoxokat kivéve a felnőttek már használnak mobiltelefont és – persze szigorú szűrőprogrammal felszerelve – internetet is. Van azonban pár népcsoport, akik még a globalizált világban is megtartották függetlenségüket. A cracked összeállítása szerint több népcsoport még ma is jól őrzi életformáját, és elég jól el tudja szigetelni magát a technológiai civilizációtól. 

 

Az utóbbi fél évben akaratukon kívül lettek világhírűvé a szentilézek. Egy amerikai hittérítő miatt szerepeltek a címlapokon és a híradásokban.

 

1310261eb07810758e283baecdb4765c.png

Az Andamán szigetcsoport egyik tagján, jogilag India fennhatósága alatt lévő szigeten laknak. Ma már nemzetközi egyezmények tiltják, hogy háborgassák őket, mert a népcsoport többször is elég jól értelmezhető jelét adta ennek az igénynek. A hozzájuk látogatókat azonnal, kérdés nélkül megölik. Legutóbb 2018. november 17-én egy 26 éves amerikai hittérítőt, John Allen Chau-t nyilazták le.

 

d181081474605e21b4601f17c5b73765.png

A Guardian szerint a törzs hatvanezer éve él a világtól elzárva, és az amerikaira sem először támadtak rá. Egy korábbi esetben már meghiúsult a partraszállása, mert a közeledő csónakjára nyílzáport zúdítottak.  Még azt sem vették jónéven, amikor az indiai kormány egy cunami után helikopterrel segélyszállítmányt akart eljuttatni a szigetükre. A gépek felé dárda és nyíleső szállt.

 

faac33c3acd83470284d596c75104ded.png

A háborítatlan élet igényét nemcsak a szentilézek szeretik. A Korowai nép Indonéziában, egészen pontosan Pápua tartományban él. Ők az 1970-es évekig tartották sikerrel távol magukat a modern civilizációtól.

 

52fd1b33c3596dd6e7c761aace50ba49.png

Különleges, a fák tetejére épült házakban éltek, de életmódjuk folyamatosan változik, és egyre kevesebben másznak fel volt otthonaikhoz. Mára ez leginkább csak turistalátványosság maradt. Az emberevő törzsről 2006-ban készült egy dokumentumfilm, melyben megmutatták, hogyan éltek. Később kiderült, hogy a stáb kedvéét több olyan régi szokást is élőnek állítottak be, melyeket ma már nem gyakorolnak.

 

468e58f6a56a239667f926e9e267ddc3.png

Nem másznak fel minden este az égi kunyhókba és – a filmbéli állítással ellentétben – ma már nem esznek emberhúst. Sőt már nem is él olyan idős harcos, aki tudja milyen az íze a fehér embernek.  A botrány után a film készítői elnézést kértek, és elismerték a túlzásokat.

A törzs tagjai csak szájhősnek tűnnek, felfedezésük után pár évvel már gyökeresen megváltozott életmódjuk. 2010 óta már turistacsoportokat is visznek hozzájuk, és a reklám ereje óriási. Még mindig az emberevő törzsként hirdetik őket, pedig a népcsoportot is lassan bekebelezi a modern világ.

 

bf37582199af08e5fd0d52a357d44427.png

A XVII. századi orosz egyházi feljegyzésekben írtak először pár elszigetelten élő családról, akik az egyébként elképesztően hideg, vad és kietlen Észak-Szibériában telepedtek meg. Ők magukat ős-helyieknek hívták. Fából épült házakban éltek, vastag zsákszövet szerű ruhákat hordtak. Volt olyan család, amelyik egészen az 1990-es évekig megőrizte „függetlenségét”.

Mindezt úgy, hogy arrafelé nem ritka a - 40 fokos tél, nyaranta pedig a fagyos, sok vizet tartalmazó felső földréteg megolvad, és egy óriási mocsár lesz a vidék.

ba30f7599a07b937ea83617ddaa2b75e.png

foto:PROFIGRAM

 

Még a modern kor mérnökeinek is kihívás az ottlét, és meg kell küzdeni a természettel. Az olaj és gázkitermelő kutak és vezetékek építése is olyan nehéz, hogy a körülmények miatt sokszor fél évig sem tudnak a munkások dolgozni.

 

 61db47a587c420dd3ac2cc329edcbc30.png

Egészen más veszélyek leselkednek az emberre a dél-amerikai őserdőkben. Peruban került elő egy törzs. Pontosan senki sem tudja, hogyan került velük kapcsolatba a civilizált világ, de azt többen is feljegyezték, hogy a törzs tagjai különleges érdeklődést mutatnak a fémből készült edények és a macheték iránt. Így ezekkel kezdtek el kereskedni velük. A Mashco-Pirokról a perui kormány ezután úgy gondoskodott, hogy nemzeti parkká nyilvánította területüket.

18b79a1c90bb5c6006e6c589b566aa08.png

Legutóbb akkor figyelt rájuk a világ, amikor pár dán turista az Instagramra lőtt szelfiket velük.  A csoportot Manu-folyón vitték el hozzájuk. A perui hatóságok nemcsak a túravezetőt, hanem a turistákat is megbüntették. A törzzsel kötött korábbi megállapodás alapján abban a térségben nincs keresnivalója másnak.

e454fe112bea1f579082d9258d1b0e1c.png

Photo by Aleksandar Pasaric from Pexels

 

A modern civilizáció felépítői nem véletlenül változtatták meg a mindennapokat. Az egyre kényelmesebb élet csábító. Környezetünkre a Földre azonban – úgy tűnik – kifejezetten káros a hatása. Klímakutatók szerint bolygónkat már csak úgy lehetne megmenteni, ha 2050-ig – azaz a következő harminc évben – teljesen megszüntetné az emberiség az üvegházhatású gázok kibocsátását. Ez mindenképp a jelenlegi civilizáció végét jelenti. Ha sikerül a technológiai váltás azért, ha a Föld lakhatatlanná válik, azért.

 

30b3b773cc90e1596ec1cf98a353bd0b.png

Photo by Bruno Glätsch from Pexels

 

A technológiákhoz nem értő tömegek joggal várhatják a mérnököktől, hogy olyan energiatermelési módszereket találjanak, melyekkel a Föld is megóvható és az eddigi vívmányokról sem kell lemondani. Csakhogy ez addig nem szakmai kérdés, hanem politikai, társadalmi. Az biztos, hogy már sürget az idő. Az emberiség fejlődésének irányáról dönteni kell. Lehet, érdemes lenne elővenni az utópisztikus gondolkodók, írók műveit. Talán akad pár hasznos és megvalósítható ötlet bennük.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://profigrammers.blog.hu/api/trackback/id/tr8914620162

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása