Billentyűzetmágusok
2019. április 08. írta: Profigrammers

Billentyűzetmágusok

A lenyugvó naptól narancsszínben ragyogó szobában,  gyönyörű kilátást nyújtó óriási üvegablak előtt ülve, laptopot vagy okoseszközt nyomogatva telik az idő. Lehetne ez egy pihenőnapon, de ez az amerikai munkavállalók ideális munkahelyének képe. Már csak a jól látható nagyságrendű fizetés hiányzik a felsorolásból, no meg azon cégek, ahol – a hiedelmek szerint – ilyen körülmények között lehet dolgozni.

71e19d474a0a43a088d60ecf794f1e5b.png

 Photo by rawpixel.com from Pexels

A Linkedin idén év elején e cégek listáját is elkészítette. Amerikai munkavállalókat kérdeztek meg arról, hogy mely cégeknél, milyen munkakörben szeretnének dolgozni, szerintük melyek a legjobb helyek.  Ma már nem meglepő, hogy az első ötven munkahely között csak kettő olyan van, ahol fizikai munkát is végezhetnének a dolgozók. De ott sem akarnak.  Legtöbben mérnökök, fejlesztők, sales-esek lennének, vagy a médiában dolgoznának. A listáról bővebben itt olvashatunk. 

f7641592682c3217cb35d39107e463e3.png

Röviden: az internettel vagy az azon kereskedéssel foglalkozó cégek a nyerők, de sokan szeretnének médiacégeknél, illetve pénzügyi szektorban is dolgozni. A listára felfért még a jog, illetve a művészet is, de a kereskedelem-szolgáltatás az abszolut nyerő.  Hiába van két netes alapú szolgáltató, ahol van lehetőség fizikai munkára, olyanra senki sem vágyott.  Pedig az egyik taxisofőröket, a másik – rövid távú lakáskiadással foglalkozó cég – pedig takarítókat is keres.

 

Úgy tűnik az emberek vágyait mégsem csak a pénz irányítja. A kényelmes élet egyre fontosabb. Sokszor még a fizetés nagyságánál is. Hisz a felmérések szerint egy asztalos vagy egy cnc esztergályos vagy karbantartó technikus többet is kereshet, és jóval több álláslehetősége is van, mint egy adminisztratív munkát végző dolgozónak. Még egy jó eredményeket felmutató sales manager is kevesebbet keres, mint egy vízvezeték- vagy egy villanyszerelő, esetleg egy asztalos.  A gipszkartonozás mestere vagy egy precíziós hegesztő egy hirdetésszervezőnél vagy egy biztosítási ügynöknél is jóval többet kereshet.

3c9b9b7b45f68a162e5374400bf9d969.png

Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy a szakembereknek a tényleg magas fizetéshez nem elegendő – alkalmazottként – nyolctól négyig bejárni a munkahelyükre.  Vállalkozóként, esetleg többen összefogva céget alapítva tudnak csak magas jövedelmet elérni. Az első lakásfelújításkor bárki átélheti a megbízható, jól dolgozó szakemberkeresés gyötrelmeit.

A mindset pszichológia beszámolója szerint egyre több olyan szakember összefogására lenne szükség, akik a munka világának különböző területein dolgoznak. A munkaerőpiacra manapság belépő milleniumi generáció tagjai elképesztő változásokat generálhatnak. A közvélekedés szerint az 1980 és 2001 között születettek – csak az Egyesült Államokban 81 millió emberről van szó – gyökeresen átrendezhetik a munkaerőpiaci helyzetet. Szakemberek szerint ezeket a fiatalokat egymásnak ellentmondó elvek szerint nevelték. Szüleik egyfelől megpróbálták mindentől megóvni – sokukat „túlféltették” – másfelől viszont folyamatosan azt hallották, hogy bármi lehetsz, bármit elérhetsz, hisz tehetséges, okos vagy. A munkaerőpiacra kikerülve pedig hamar döntéshelyzet elé kerülhetnek. Önálló céget, vállalkozást alapítsanak vagy egy szervezet keretén belül, akár egy multi berkein belül próbálják megvalósítani önmagukat.

Miközben olyan világsikert elért startupok példája lebeghet a szemük előtt, mint a Facebook, az Instagram, az Uber, az Airbnb,  az Egyesült Államokban e generáció tagjainak 80%-ának nincs elegendő rátermettsége ahhoz, hogy önállóan cégtulajdonosként vagy vállalkozóként méresse meg magát a piacon. 

6279991a38e4c74c56eeccca02d6fb3b.png

Szakemberek szerint ennek egyik oka lehet, hogy erre a generációra – a korábbiaknál jobban – jellemző a gyorsan és könnyen elérhető eredmények iránti elvárás. Párosulva azzal, hogy ha a siker nem jön elég gyorsan, az őket megelőző és az utánuk következő generáció tagjainál hamarabb feladják a próbálkozást.

Mindemellett egyre fontosabb a magánélet és munka egyensúlyának fontossága.

A gazdasági válságból kilábaló Amerikában a nyolcvanas években csak a karrier, a munka számított. Az erről az időszakról készült filmekben – mint például az Ördög Pradat visel címűben is – jól látható, hogy ez az életmód fenntarthatatlan.  A kilencvenes évekre kiderült: a megjelenített módon vég nélkül dolgozó tömegekkel szemben a következő generáció már a megkeresett pénz elköltésében találta meg a motivációt. 

4f8349daf5fefe9d9edceeb8010c129d.png

Photo by The Lazy Artist Gallery from Pexels

 

A gazdasági fellendüléssel egyidőben, a kilencvenes években megjelent a Yuppi nemzedék. Ezek a nagyvárosi dolgozó fiatalok már könnyebben kereshették a pénzt. A nagy tőzsde boom, a távközlési és elektronikai piac kialakulása, a szolgáltatóipar robbanásszerű fejlődése jóval könnyebb munkához jutást és a korábbiaknál könnyebb munkákat kínált.

Talán az ekkor kialakult elvárások is hozzájárulnak ahhoz, hogy manapság már az emberek többsége is így és csak így akar dolgozni. Pedig a különféle pénzügyi szervezetek, tanácsadók és elemző cégek újabb gazdasági nehézségeket jósolnak. A világ alig lábalt ki a dotcom-lufi kipukkanása, majd a 2008-ban kirobbant jelzálogválság  pénzügyi gödréből, tavaly a Deutsche Bank és a kínai jegybank is újabb ingatlanválság lehetőségére hívta fel a figyelmet.

Márpedig egy újabb pénzügyi összeomlás esetén első körben – a tapasztalatok szerint – a nem termelést végzők munkahelyei kerülnek veszélybe.

Talán e fenyegetettség is intő jel lehet a most szülővé váló generáció tagjainak arra, hogy gyermekeiknek ne csak azt mutassák meg, hogyan lehet egy irodában ülve dolgozni, hanem azt is, hogy milyen, ha valaki kétkezi munkát végez. 

A bejegyzés trackback címe:

https://profigrammers.blog.hu/api/trackback/id/tr414748149

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnightcoder2 2019.04.10. 15:59:05

Azért a dologhoz az is hozzájárul, hogy a legtöbb fizikai melóst folyamatosan váltják ki a gépek, illetve az import.
süti beállítások módosítása