Rettegés a munkahelyeken
2019. április 21. írta: Profigrammers

Rettegés a munkahelyeken

 

Minden második dolgozó görcsbe rándult gyomorral, rettegve megy dolgozni, vagy idegesen stresszben tölti a munkanapjait. Legalábbis a Linkedin friss felmérése szerint. 

A megkérdezettek fele válaszolta ezt. A rosszmájúak szerint, a másik fele nem mert válaszolni.

Tréfát félretéve: ha ez nagyléptékben is igaz, akkor súlyos gondok vannak a modern munka világával.

2ad8d8934951c8b5548d8aef70c8f2ec.png

A Linkedin legfontosabb megállapítása: az X generáció tagjai a legstresszesebbek.  Az 1960 és 1979 között születettek pályakezdése viszonylag könnyű volt, de manapság egyre több nehézséggel és elutasítással kell szembesülniük.  E generáció tagjai mára hosszú évek munkatapasztalatával a hátuk mögött szembesülnek a megváltozott munkakörnyezettel. Szorongásuk egyik oka lehet, a követelmények hirtelen megváltozása vagy az utánuk érkező munkatársak miatti egyre erősebb teljesítménykényszer. A rossz hír az, hogy az Y és Z generáció tagjai, azaz a manapság munkába álló fiatalok is hasonlóan stresszesnek érzik magukat. Természetesen az ő problémáik egészen mások.

 

87e8f1d22abb2f8724f68cf943ca5f9d.png

 

Az áprilisi felmérés korosztályokat és nemeket is egyesítő eredménye szerint legtöbben a munka/magánélet egyensúlya miatt aggódnak. A második legnagyobb stresszfaktor a munkájuk és munkahelyük jövőjével kapcsolatos aggodalom. A megkérdezettek 63%-ának kollégái miatt vannak rossz érzései. A dolgozók nagy részét pedig az is zavarja, ha munkáját a körülmények miatt nem tudja megfelelően végezni. 

A legidősebbeket, a „seniorokat” a fiatalabbak egyre nagyobb szerepvállalása is aggasztja. A napi stressz mellett folyamatosan ott zakatol bennük a hogyan tovább kérdése. Legkevésbé az ún. külső munkatársak, szerződéses tanácsadók izgulnak a jövő miatt. A középvezetők majdnem fele már a napi stressz miatt szorong munkahelyén. Legrosszabb helyzetben a „mezei” munkavállalók vannak. A válaszadók közül ők érzik leginkább azt, hogy fiatalabbakra cserélik őket. Ez egyébként egybevág a magyar tapasztalatokkal is. Hazánkban is volt olyan felmérés, amelynek eredménye szerint az X generáció tagjai is a fiatalabbak miatt érzik veszélyben a munkahelyüket.

 

a06ceabff68f8c0f3e994dba62211beb.png

Érdekes, hogy a nők kevésbé stresszelnek, mint a férfiak. Utóbbiak kevésbé látják át a munkahelyi viszonyokat, és általánosságban bonyolultabbnak érzik a munkatársak közötti kommunikációt, illetve nehezebben működtetik a szociális hálózatukat.

A munka és magánélet aránya ma már az egyik legnagyobb stresszforrás. A Linkedin tanácsadói szerint pár „szabály” betartásával jelentősen csökkenthető a napi szorongás mértéke és annak káros hatása.

Értékeld az idődet!  A munkaidőt és az az alatti teljesítményt a vállalat értékeli, a pihenésre, magánéletre fordított idő értékét azonban nekünk kell meghatározni. Ha nem elég fontos nekünk az az időtartam, ki másnak lenne az?  A gazdag emberek sokszor emlegetett mondása: majdnem mindent meg lehet venni pénzért, csak az időt nem! Ezt érdemes észben tartani!

 

c8423e0e7b8be31e0204825750735dcb.png

Meg kell húzni a határokat, és tudjunk nemet mondani! Emellett legyen olyan is, amire igent mondunk, de azzal a kitétellel, hogy nem most! Határozzuk meg mi, mit fogunk megcsinálni, és legyen olyan feladat, melyre megkérünk másokat!

E tanácsok az időbeosztás fontosságára hívják fel a figyelmet és arra, hogy időnkkel mi gazdálkodjunk.

Szintén ismert tanács, hogy tűzzünk ki pontos célokat, és irányítsuk mi az életünket. A stratégiai tervezés és lépésenkénti szisztematikus megvalósításhoz ma már egyre több segítségünk van. A technológiai fejlődés szinte határtalan. Olyan okoseszközeink vannak, melyekkel nemcsak a feladatcsoportosításban, hanem a feladat és az információ megosztásában is verhetetlenek lehetünk. 

Találjuk meg a munkánk értelmét, és ha eddig nem sikerült, szeressük meg azt a tevékenységet vagy annak egy részét, amit végzünk! Tervezzük meg tevékenységünket, és tanuljunk amennyit csak lehet, de ne engedjük, hogy életünket feleméssze a munka!

 

a851512b6d8a627233ea379d32eecc71.png

Legyünk jó viszonyban a munkatársakkal! Ha egy közösség tagja vagyunk, pláne, ha a többség kedvel, sokkal könnyebb dolgunk lehet a munkavégzésben. Több segítséget kaphatunk, akár kérés nélkül tehermentesítenek a kollégák minket, ezáltal is javítva a munkaidő, pihenés arányát.

Mindehhez persze azért energiabefektetésre is szükség van, hisz nemcsak nekünk, hanem mindenki másnak is fontos, hogy indokolatlanul sokat ne töltsön munkával az életéből.

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://profigrammers.blog.hu/api/trackback/id/tr9214778704

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szepipiktor 2019.04.22. 13:14:42

Itt magyarországon vehettél volna hazai példákat is.
De az X generáció azért görcsöl, mert az Y generáció rakja ki őket a munakerőpiacról, hiszen a globalizált silányságnak káros a képzettebb, tapasztaltabb, rutinosabb, de önálló gondolkodású generáció.
Egyébként ha alkalmazott vagy, akkor mindig görcsben mész, régen is úgy mentél, ez nem generációs kérdés.
Ha vállakozó vagy, akkor lehet hogy jobb a hangulatod (hiszen magadért, a családodért teszed a dolgot), de akkor meg az elszámolás idején görcsölsz, hiszen nálunk nem divat a tisztességes elszámolás...

AlexAston 2019.04.22. 13:31:10

Az emberek nem akarnak dolgozni, csak a fizetést felvenni. Én ezt tapasztalom nagyrészt sajna. Munkaidő végét nézik, már fel órával előtte már tűkön ülnek.

tomfree 2019.04.22. 13:34:05

"Találjuk meg a munkánk értelmét, és ha eddig nem sikerült, szeressük meg azt a tevékenységet vagy annak egy részét, amit végzünk! Tervezzük meg tevékenységünket, és tanuljunk amennyit csak lehet, de ne engedjük, hogy életünket feleméssze a munka!"

Köszi a jótanácsokat. Egy multis droidmunkaban mit lehet szeretni? Work-life balance? Persze. Amikor ünnepnap túlóráztatnak még a kötelező munkavégzésen túl annyiért, amennyi a kinti partnerországban a munkanélküli segély.

tomfree 2019.04.22. 13:35:22

@AlexAston: persze. Az allami szektorban lehet, egy multiban meg ha nem teljesitesz siman kirugnak.

AlexAston 2019.04.22. 16:16:47

@tomfree: nagyon sok nem állami helyen is.

2019.04.22. 23:07:52

@AlexAston:
Kamu. Még nem láttam olyan versenyszférás munkahelyet ahol a dolgozók a hivatalos munkaidő lejártakor hazamentek volna, meg olyat sem, ahol túlóradíjat kaptak volna...

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.04.23. 06:28:30

Lazán kell venni a dolgokat.

A munka mindig rossz. Egyfajta természeti katasztrófaként kell tekinteni rá.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.04.23. 06:30:34

@tomfree:

A multiban minden ugyanaz.

A dolgozónak sehol se érdeke a munka. Egészséges, józan ember miért akarná mások profitját növelni?

bontottcsirke 2019.04.23. 09:24:26

@szepipiktor: lehet, hgy azt kellett volna agyonverni, aki kitalálta, hogy az ember a spirituális élet helyett materiális javakat üldözzön.

Pillangószelep 2019.04.23. 09:51:40

Marx egyszer azt írta, hogy a kommunista társadalom megteremtésének az a célja, hogy az embert felszabadítsa a termelő munka nyűgétől.
Hát ez bizony nem megy, sőt nem fog menni, még akkor sem, ha robot szül majd robotot.
Különben nem ártana felismerni, hogy engem kizsákmányolni a tőkés csak akkor tud, ha van a cégnek árbevétele és ennek következtében nekem meg fizetésem, azaz a cég eredményes működésében érdekelt vagyok.

DFK 2019.04.23. 09:53:55

Ugye az emberi történelemnek 2 nagy kérdése van:
1. Ki találta fel a munkát?
2. A többiek miért nem verték agyon?
:)

tomfree 2019.04.23. 22:53:25

@MAXVAL bircaman közíró: "A dolgozónak sehol se érdeke a munka. Egészséges, józan ember miért akarná mások profitját növelni? "

Ha motiválva van, hogy a tulajdonos a profitból visszacsepegtet a munkavállalónak, akkor motivált lehet. Máskülönben a külső kényszer motiválja (hitel, költségek stb). Aztán létezik belső motiváció is, mondjuk akik a lottónyeremény után sem hagyják abba a munkát (ennek enyhébb fokozata a nyugdíj utáni munka ha nem kenyérre kell).

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.04.24. 06:06:24

@tomfree:

Van, akinek a munkája és a hobbija ugyanaz. Ez ritkaság, de megesik. A többségnél nem így van.

A több fizetés nyilván hatásos, de ettől még nem szereti senki a munkáját meg.
süti beállítások módosítása