A háború új szintje
2019. május 27. írta: Profigrammers

A háború új szintje

A vártnál is durvább következménye lehet a kínai-amerikai kereskedelmi háborúnak. A New York Times szerint már nemcsak a Huawei a rosszfiú Donald Trump szemében. Úgy tűnik, magasabb szintre léphet az adok-kapok a kereskedelmi viszályban.

Az USA már a nehéztüzérséget is bevetette. Miközben a Földön mindenki láthatta – a ma már kultikus amerikai sorozat – a Trónok Harca záró epizódját, Kínában az HBO helyi partner szolgáltatója technikai nehézségekre hivatkozva nem adta le a részt.

A Reuters tudósítása szerint a cég oldalán számtalan dühös kommentelő véli úgy, hogy az egyre mélyülő kínai-amerikai viszály miatt történhetett ez meg.

17bf8e2e175c4db87d996cd5cad645bc.png

Miközben az HBO szerint technikailag minden rendben volt, a kínai cég még mindig nem mondta meg, mikor láthatják a nézők a hivatalos csatornákon az epizódot. Az amerikai humoristák szerint mire a helyzet rendeződik, már nem is lesz szükség a hivatalos vetítésre, úgyis mindenki letölti a kínai torrentoldalakról a filmet, ugyanis az ázsiai országban is nagyon kíváncsiak  a történetre. A sorozat utolsó évadának első részét Kínában húszmillióan nézték online úgy, hogy a szolgáltató csak e sorozat miatt – ottani szemmel is magasra – 28,66 $-ra emelte az aktuális előfizetési díjat.

Az összeesküvés-elmélet hívei szerint a kimaradt sorozatrész tehát az amerikai embargó, azaz a Huawei elleni szankció hatása.

A kínai céget érintő botrányról számtalan összeállítás készült. Itt a történtekről, itt a rövid távú itt pedig a hosszú távú hatásáról lehet olvasni. 

Röviden a lényeg: Trump elnök szerint a kínai cég nemzetbiztonsági kockázatot jelent, mert a cégtől az adatok egyenesen a kínai kormányhoz, illetve a titkosszolgálathoz kerülnek. Erre alapozva tiltották meg az amerikai vállalatoknak, hogy a legújabb technológiai fejlesztéseket megosszák vagy eladják a Huawei-nek, beleértve a telefonok legfontosabb elemeit: az amerikaiak gyártotta chipeket is.

36f863b9848b7d8898231aad6649fe7e.png

Tavaly egy másik kínai céget, a világ negyedik legnagyobb mobil távközlési  eszközgyártóját, a ZTE-t már hasonló módon sarokba szorították. A Portfolió cikke szerint azonban a kínai óriáscég a szankciók után talpra tudott állni. 

Az elemzők szerint az is lehet, hogy a Huawei-jel is csak példát akar statuálni Amerika.

Nem sokkal azután, hogy a kormányzati lépés miatt az amerikai cégek sorra jelentették be saját bojkottjukat, az elnök már arról beszélt, hogy egy esetleges későbbi megállapodásban rendezni lehetne a Huawei helyzetét.

e0c773ad740f21ae30a18447e795b40c.png

forrás: BBC

Lehet, hogy Donald Trump csak egy elrettentő csapással akart a kínaiak orrára koppintani? Az elemzők szerint az egyre feszültebb viszony miatt mindenki komoly bajba kerülhet. Kínában már elindult egy mozgalom, melyben a résztvevők iPhonjaikat kínaira, legfőképp Huawei-re cserélik. Márpedig az amerikai óriáscég, az Apple bevételének majdnem egyharmada a kínaiaktól származik. Igaz, ez nemcsak a készülékek értékesítéséből származik, hanem benne van az alkalmazásokban szoftverekért vagy médiatartalmakért fizetett összeg is.

A kínai cég vezetése – a nyilatkozatok alapján – úgy tűnik, nem ijedt meg. Már korábban is beszéltek arról, hogy felkészültek egy ilyen bojkottra, de a készülékekhez használható chipeket egyelőre még nem tudják gyártani. Jobb híján bevásároltak belőlük. Most 3-6 hónapra elegendő készlet van raktáron. 

A távol-keleti országra amúgy is jellemző a különút-keresés. A világ internethasználóinak ötöde él a Nagy Fal mögött, egészen pontosan a Kínai Nagy Tűzfal mögött. Mint az Index összeállításából kiderül: ma már az állam szinte minden netes tartalmat ellenőriz. Arrafelé nincs Facebook, és a nyugati szolgáltatásokhoz nem vagy csak nagyon nehezen lehet hozzájutni.

Ha Kína nem lép le erről az útról, hamar kialakulhat egy mostaninál is megosztottabb világrend. Trump elnöksége alatt még távolabb tolódott a nyugati világ ellenpólusa. Az elnöknek már nem az oroszok és Putyin, hanem lassan Kína lesz a legnagyobb ellenfél, melyből könnyen ellenség lehet! 

ec0e96f619a0054934740a9c52eb4d71.png

Miközben a politikusok szinte kémkedéssel vádolják a kínai cégeket, a nyugati világ legnagyobb cégei a világ legnagyobb adatgyűjtői és felhasználói.

Ami a világgazdaságnak a hetvenes években az olaj volt, az ma az adat. Egyre vadabb harc folyik a kiaknázásért. Gyakorlatilag minden cég képes adatbázist építeni, és ezek többsége – a szabályozásnak megfelelően – pénzt is csinál belőle. Bár a világ népessége gyorsan nő, azért a felhasználható és pénzzé tehető adatok mennyisége nem követi ezt az ütemet, ráadásul egyre több cég is belép a piacra. Nem véletlen találkozhatunk egyre kifinomultabb vagy épp erőszakosabb módszerekkel. A felhasználók sokszor úgy érezhetik, hogy egy-egy cég minden pénzt megadna személyes adataikért, persze a legtöbbször kiderül, az átverés. Az utóbbi hetekben a közösségi médiában nagyot ment az egyeurós telefon (bankkártyaadatokért cserébe) vagy a korlátozott számú nyereményautó, melyért „csak” regisztrálni kell.

A verseny egyre vadabb. A történelem órákról pedig már tudhatjuk, hogy az olaj iránti versengés hány háborúhoz vezetett.

429d9ca5e0acf7d5383cbbce67673c02.png

Mindkét ország vezetőjének számtalan aduász van a kezében. A ma még jelentős amerikai technológiai fölény mellett arról sem szabad elfelejtkezni, hogy – mint a Napi.hu cikkéből kiderül – az állampapírok vásárlásával már hosszú ideje Kína az Egyesült Államok legnagyobb hitelezője.

A nagypolitika színfalai mögé kevesen látnak be, a világgazdaságot mozgató folyamatok pedig szinte átláthatatlanok. Még a pénzügyi elemzők is csak keresik a pontos okát, hogy a Huawei-ügy óta a kriptovaluták – mint a Bitcoin –  árfolyama szárnyalni kezdett. Ez csak a folyamat egyik mellékhatása. A Bloomberg elemzői szerint, ha tovább folytatódik a technológiai-kereskedelmi háború annak a világgazdaság több szegmensében is beláthatatlan következményei lehetnek. 

Ezek után csak remélhetjük, hogy a világ két legnagyobb hatalmának vezetői lesznek olyan bölcsek, hogy az egyre komolyabb bojkott miatt nem lesz háború. Sem technológiai, sem valódi. 

A bejegyzés trackback címe:

https://profigrammers.blog.hu/api/trackback/id/tr4514863864

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása