Így duplázd meg a szabadságod
2019. november 25. írta: Profigrammers

Így duplázd meg a szabadságod

Kis előre tervezéssel és szerencsével akár dupla annyi fizetett szabadságunk lehet egy évben, mint amennyi jár. Ez ma Magyarországon, évente minimum húsz munkanap. A huszonnyolc éves munkavállalók már egy kicsit szabadabbak. Két nappal többet pihenhetnek. Ez folyamatosan emelkedik, annyira, hogy egy negyvenöt éves dolgozó már harminc szabadnappal számolhat. A tizenhat évesnél fiatalabb gyermeket nevelők pedig még több fizetett szabadnappal számolhatnak. Aki kíváncsi, hogy pontosan mennyi szabadnapja van, az officina tervezőjében megnézheti.

Bármennyit is mutat a program – nem kérdés –, érdemes megduplázni.

foto:PROFIGRAM

Vajon miért olyan fontos a szabadság? Egyszerűnek tűnő kérdés, melyre számtalan jó válasz van, de ha nem vesszük elő a közhelygyűjteményt, nem egyszerű a felelet.

Szerencsés esetben az ember azért végzi az adott munkát, mert azt a tevékenységet szereti csinálni. Örömét leli benne, szórakoztatja, inspirálja, érdekesnek és fontosnak érzi életét. Sikerei önbizalmat adnak neki, sikertelensége pedig egyre nagyobb erőbedobásra, fejlődésre készteti.

 

Aki így érzi magát a mindennapokban, az nem azért megy szabadságra, mert el akar menekülni munkájától, kollégáitól, a munkahelyéről. Személyiségfüggő, de van olyan, akinek, ha elakad egy nagyobb feladat megoldásában, jót tehet, ha pár napra szabadságra megy.

Számtalan tudományos kísérlet bizonyította már, hogy bármennyire is szereti az ember a munkáját, jót tesz, ha néha nem azzal foglalkozik. Akinek van ideje, energiája hobbira vagy bármilyen, őt kikapcsoló szórakoztató tevékenységre, sokkal jobban végzi munkáját. Agyunk is telítődik ingerekkel. Kell a változatosság és a korábbitól eltérő dolgok, élmények feldolgozása üdítő lehet elménknek.

Szerencsés az, akinek csak saját érdekét, saját szempontját kell figyelembe venni a szabadság tervezéskor. Ez ma Magyarországon azért nem egyszerű, mert a dolgozó saját fizetett szabadságának mindössze hét napjáról dönthet. E napok kiadásának szabályairól itt olvashatunk bővebben. A lényeg, hogy nem túl egyszerű a tervezés, és nemcsak a főnökkel kell jó viszonyt ápolni, hanem szerencse is kell ahhoz, hogy a nekünk megfelelő időben pihenhessünk.

A jó hír, hogy lesz idő a jövő évi szabadság tervezésére. Idén ugyanis december 24-e keddre esik, így vasárnapig hatnapos hosszú karácsonyunk lesz. Igaz ezért két szombaton is dolgozni kell. December 7-e és 14-e is munkanap lesz. Már amennyire az ilyen szombati munkanapok komolyan vehetők.

A 2020-as fizetett ünnepek alapján már a hosszú karácsony előtt érdemes beszélni a főnökkel. Így a szabályok szerint, 15 nappal a kivétel előtt jelezhetjük, hogy január elején is szabadságra mennénk. Mivel elseje szerda, két nap szabadsággal egy ötnapos hosszú hétvégén pihenhetjük ki a szilveszteri bulit.

forrás vizzitor.hu

 

A naptárból azonban az is kiderül, hogy aki április 10 és 19 között veszi ki fizetett szabadsága négy napját, az már több, mint duplázik. Egy hét tavaszi nyaralás pedig biztosan jót tesz az embernek.

Nemzeti ünnepünk hetén hét nap pihenéshez is elég három nap fizetett szabadságot elhasználni, 2020 karácsonyán pedig, ha december 17-én már nem dolgozunk, másfél hét pihenőnk lehet miközben csak öt nap fizetett szabadnapot használunk fel. Ráadásul, ha tudjuk, mikor mennyi időre tervezhetünk egyéb programot, az év többi részében jobban koncentrálhatunk munkahelyi feladatainkra.

A kellően és idejében megtervezett szabadság azonban nemcsak a dolgozónak jó. A munkaadó is tudja, mikor, kire számíthat. Így még arra is marad lehetőség, hogy ha a kollégák közül valakin a kiégés jelei láthatók – azaz rosszkedvű, fásult, állandóan fáradt, nem érdekli munkája, esetleg már egészségügyi panaszai is vannak az állandó stressztől –, az szabadságra menjen.

Szakemberek szerint ilyenkor legalább egy hét teljes fizikai és mentális kikapcsolódás szükséges ahhoz, hogy az ember kipihenje magát.

Kevés olyan írást olvashatunk, melyben ne foglalkoznának a munkaerőhiánnyal. A dolgozók pedig egyre fontosabbnak tartják, hogy munkahelyükön jól és megbecsülve érezzék magukat.

 

Vállalatvezetési tanácsadók szerint sokszor az ördög a részletekben rejlik. A munkaerőpiaci trend szerint ma már a fizetés nagyságánál is fontosabb - főleg a fiatal munkavállalóknak - a munkahelyi elismertség és megbecsülés. Ennek egyik legegyszerűbben kimutatható formája pedig az, ha a cég vezetése odafigyel a kollégákra és a lehető legnagyobb mértékben a dolgozó érdekének megfelelően adja ki a fizetett szabadságot.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://profigrammers.blog.hu/api/trackback/id/tr1215323824

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2019.11.27. 16:09:56

Árulja már el a szerző legyen oly szíves, hogy ha nekem van 32 nap szabim, akkor hogyan lesz belőle a tanácsai alapján 64? Mert a címben és a szövegben is ezt állítja, közben ez nyilván nem lehetséges. Ja, hogy akkor nem lehetne kretén clickbait címmel nulla tartalmú posztszerű firkálmányt kirakni? Nem kell ám feltétlen blogolni, csak mert van internet előfizetés otthon.

ergerberger 2019.11.28. 02:07:34

Milyen rafinált vagy, hogy arcátlanul belehazudtál a pofánkba, és egy fing hangot nem írtál a cikkben arról, amit a címben ígértél. Nagyon körmönfont, nagyon ügyes trükk!

gabardin 2019.11.28. 21:06:46

egyetértek az előttem szólókkal
nem lesz dupla az a szabadság
illetve, a szabadságot a munkáltató adja ki (előzetesen konzultál a munkavállalóval)
csapaton belül pedig nem szerencsés, ha mindig egy ember jár "jól"
annyi szempont van, hogy bele sem mennék....
süti beállítások módosítása