Az öt legpusztítóbb irodai konfliktus.
2017. augusztus 17. írta: Profigrammers

Az öt legpusztítóbb irodai konfliktus.

Csak abban értünk egyet, hogy nem értünk egyet.

Kapcsold fel a klímát, miért van ennyire hideg, nyiss kérlek ablakot, ne az irodában egyél mert kaja szagú lesz minden, miért nem vitted ki a szemeted, és ki ült a gépemnél, ki ette meg a kajámat, és hagyta bekapcsolva a számítógépem?

foto:Nkiru Uzoh/WordPress.com

Aki ezekből a kérdésekből egyet is hallott már, nagy valószínűség szerint elolvasta Hófehérke történetét, vagy egy légterű irodában dolgozik. Az open space típusú munkahelyek előnye, a munkatársak könnyű kommunikációja. Ugyanez pedig óriási hátrány is lehet! Nemcsak a munkát hátráltató magánjellegű beszélgetések könnyű lehetősége, hanem a gyakran kialakuló konfliktusok miatt is.

Az sem mindegy, hogy a 20-30 fős irodákban ülők mivel foglalkoznak. Tipikus eset, hogy mini paravánokkal elválasztott munkahelyeken zsúfolják össze a call centeres munkatársakat. Itt még konfliktusok nélkül is a munka rovására mehet mindez, hisz elképesztően nehéz lehet a hangzavarban hatékonyan megoldani egy-egy problémát.

A tapasztalatok szerint van még-legalább öt olyan tipikus ok- amely miatt robbanhat a munkahelyi haragbomba.

A klíma.

 

Nem csak a kánikula miatt forr fel az ember agyvize.

Mindig lesz – legalább- egy olyan kolléga, akinek pont a hátára fújja a hideg levegőt a klíma, vagy allergiás rá, vagy nagyon hidegre van állítva és megfázik, vagy kiszárad a szeme a légmozgástól.

Az épületgépész mérnökök nem véletlenül oda tervezik a légbefúvókat, ahová. Azt azonban nehéz számon kérni a tervezőn, ha egy átszervezés miatt össze-vagy szét tologatják az asztalokat. Így pedig könnyedén kerül egy-egy hát a légbefúvó alá!

foto: Speckyboy Design Magazine.com

Az ablak.

A huzat az egyik legnagyobb ellenség. Ebből következően vitaforrás is. Az érthető, ha egy munkatárs szeme, válla hamar begyullad a huzattól, ilyenkor a konfliktus megoldása lehet egy gyors helycsere.

A friss levegő sokaknak segít a gondolkodásban. Ha délutánra már az iroda egy része olyan mintha ledobtak volna egy bűzbombát- egyenesen életmentő.

Kaja az irodában.

It-s szakemberek körében legendák keringenek arról, hogy mi mindent találtak egy-egy billentyűzetben. Egész hangyakolóniák jóllakhatnának abból a morzsamennyiségből, amely egy-egy takarítás után esik ki a billentyű betűi alól. Még szerencse, hogy italból csak a kevésbé cukros a trendi, különben nemcsak a betűk ragadnának be, még az asztalról sem lehetne leszedni a billentyűzetet.

Szinte minden munkatárs azonnal felhördül a megfelelően kiválasztott, az étkezőkonyhában megmelegített, majd a gép mellett komótosan elfogyasztott káposzta, hal, vagy egyéb erősen hagymás illatú ételre.

Itt érdemes kitérni a folyosón, vagy a kiskonyhai hűtő előtt felhangzó ordításra. A ki ette meg a kajám- mondat után általában nem mesékbe illő káromkodás szokott következni, ebből is kiderülhet, hogy a kolléga nem Hófehérke valamelyik törpéjére gyanakszik.

 

 

 

Takarítás

Mivel általában a takarítást hozzáértő – vagy annak tartott -személyek végzik, a kollégák számlájára csak az íróasztali káosz írható. Sokan vicceskedve ütik el a dolgot azzal, hogy a zseni a káoszon is átlát.

Munkahelyi kapcsolatok.

 

Vajon miért jött létre- a házinyúlra nem lövünk szólás?

Az irodai munka és magánéleti kapcsolatok sűrű és folyamatosan változó szövevénye sok vicces, vagy nehéz helyzetet teremthet.

 

foto:The New Daily

Ez az a pont amikor csak rosszabnál - rosszabb tanácsokat lehet adni. A barátkozzunk, ne barátkozzunk. Ismerkedjünk, vagy a karácsonyi bulin megtörtént ismerkedés miatt szégyenkezve meneküljünk, ha a folyosón szembe jön az illető- tanácsokat sok kolléga hallotta már.  Ha vége a munkaidőnek örüljünk, hogy nem kell tovább nézni a kollégákat, meneküljön ki merre lát?

 

 

Ami nem megy a munka rovására, az nem baj?  Számtalan véleményt és ellenvéleményt olvashatunk e témában. Tudományos igényességűt például itt, vagy itt. Arról is több nemzetközi kutatás is volt, hogy a dolgozók magánélete illetve érzelmi állapota hogyan hat az ő, a csapat illetve a cég munkájára.

 

Az egyik oldal szerint a legjobb, ha sehogy. Az Egyesült Államokban és a legtöbb multinacionális cégnél a dolgozóknak illdomos és érdemes kordában tartani érzelmeiket. A magánéleti örömöt és gondokat nem szerencsés a munkahelyen megélni, jóbb, ha inkább a  munkafeladatok megoldásra koncentrál az ember.

A kisebb cégeknél, a családiasabb légkörű, kevesebb emberrel dolgozó vállalkozásoknál sok megkérdezett azonban azt emelte ki, hogy a munkahelyén figyelnek személy szerint is rá, kollégái és főnöke segít a magánéleti gondok megoldásában, és osztoznak örömében.

 

Arról is beszámolnak, hogy mennyire felemelő és a munka szempontjából is hihetetlen inspiráló energiatöbbletet adhat, ha a dolgozó pont az egyik munkatársával esik szerelembe.

De mi van akkor ha a kapcsolat véget ér?  

Mindenkinek saját pokoljárása az, ha nem ő akart véget vetni egy kapcsolatnak, de továbbra is egy munkahelyen kell dolgoznia az ex-vel… Ilyenkor mi az íratlan protokoll hogy mindez ne menjen a munka rovására?

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://profigrammers.blog.hu/api/trackback/id/tr4712757922

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FlybyWire 2017.08.18. 14:12:09

"A friss levegő sokaknak segít a gondolkodásban. Ha délutánra már az iroda egy része olyan mintha ledobtak volna egy bűzbombá"

Kb. 30 éve nem csinálnak szellőztetés nélküli irodákat. Az ablaki kinyitása az esetek 99,5 %-ában baromság, ellentétes mindennel.
Zaj, poros kinti levegő, nyáron meleg, télen hideg jön be - semmi értelme. Mára már csak a legrégibb épületekben levő legszarabb cégeknél nincs belső (de külső beömlőjű) légkeringetés.
Szerintem már nem is legális, ha nincs,

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.08.18. 14:12:13

Felesleges álproblémák ezek.

Nem kell komolyan venni a munkát, s máris kiderül a lélek.

Az összes ilyen kongfliktus oka, hogy a dolgozók utálnak dolgozni, de ezt maguk előtt se ismerik be, így aztán egymáson vezetik le dühöket.l

Advanced Flight 2017.08.18. 14:25:12

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: "Az összes ilyen kongfliktus oka, hogy a dolgozók utálnak dolgozni, de ezt maguk előtt se ismerik be, így aztán egymáson vezetik le dühöket"

Ez jó :-)
Bár nem tudom, mi az a kongfliktus....

Peetee 2017.08.18. 15:20:19

Oh van még: amikor a kollégák szándékosan - féltve a saját pozíciójukat - dezinformálják az új kollégát a betanulása alatt. De magyon meg tudnám tépni egyik-másikat a folytonos fals információ-közlés miatt...pár nap és lebuknak. Alig várom :)
süti beállítások módosítása