Az öt legőrültebb csapatépítő tréning…
2017. július 23. írta: Profigrammers

Az öt legőrültebb csapatépítő tréning…

ahonnan egy kolléga biztosan sírva megy haza.

A Nagy Fácánvadászat, amely előhozza az ősi ösztönöket- ez az egyik kedvenc csapatépítő tréning idén.  Különösen ajánlott az állatkertek illetve állatvédő szervezetek dolgozóinak!

Ez a hirdetés egyelőre csak félig igaz, de könnyű kitalálni, hogy melyik része komolytalan. Az amerikai vállalati kultúrával a csapatépítő tréningek is megérkeztek Magyarországra. Úgy tűnhet ez új divat, pedig a „hivatalos” tréningeket már jóval megelőzve a két világháború előtt és között a gyártulajdonosok, a szocializmusban pedig maguk a munkások gondoskodtak az összetartozást erősítő programokon.  

A hetvenes évekre a vállalatok inkább csak helyet és lehetőséget adtak a munkatársak ötleteinek.  Ha másképp nem, egy-egy aulában felállított közösségi ping-pong asztal jelezte, hogy az adott cégnél nemcsak a május elsejei felvonulás idején vannak együtt szabad idejükben a dolgozók. A munkatársak azonban közös kirándulásokon, bogrács-gulyásozáson, vagy a cégüdülőben a balatoni nyaraláson is találkoztak.

Budapesten a mai napig működnek azok a közösségi terek, épületek, melyeket a sörgyáros Dréher Antal építetett.

Ő, a HR osztályok megjelenése előtt száz évvel már tudta, hogy a dolgozók lojalitását, a gyárhoz és a többi munkáshoz való viszonyát meghatározza a közösségi lét és élmény.  Az államszocializmus idején– kiváltképp az ötvenes években - még a gyárakban is lehetett, sőt néha kellett szabadidős tevékenységen részt venni.

A modern HR-es irányvonal szerint a csapatépítő tréningeknek legalább két haszna van. Az egyénekben szunnyadó, eddig fel nem fedezett és ki nem használt tulajdonságok megismerése, és a munkatársak egymáshoz való viszonyának jobbá tétele, vagy átalakítása.

Ezek alapján a világ összes tevékenységét fel lehet tenni a csapatépítő tréning ajánlatok közé. Hisz még az is előfordulhat, hogy olyan tulajdonság derül ki egy dolgozóról, amit ő magas sem tudott addig. Persze a tapasztalt HR-esek  mindig felhívják a figyelmet arra, hogy az éjszakai ivászat utáni viselkedés nem az új, rejtett és legfőképp hasznos tulajdonságok megfigyelési ideje.   

Másnap viszont, amikor mindenki józan már érdemes megfigyelni, hogy egy-egy feladatot ki, hogyan teljesít. 

Például az egyik New York-i ügyvédi iroda munkatársai közül, akiket egy vidámparkba vittek, és először a főnökük, majd egy–egy kolléga egy dodzsemben ülve „menekült” a pályát körülálló munkatársak pedig gumilabdákat hajigálva vadásztak az aktuális „vadra”. Minderről egy kaliforniai csapatépítéssel foglalkozó cég munkatársa, James Bennet mesélt a BIZBASH nevű oldalnak. 

 

Nem kevésbé extrém az esküvő utáni mosogatás. Igazán nagyszerű ötlet csapatépítésnek hívni pár száz tányér elmosogatását.  Maryland államban azonban úgy tűnik erre is van igény.

 

Chicagoban inkább különleges szórakozást álcáztak csapatépítésnek. Egy könyvelőiroda munkatársai fél napig barbecue partit tartottak. Sütöttek, ettek-ittak, majd délután erdei lövészetre mentek. Arról nincs hír, hogy hány kollégából kellett kioperálni a söréteket.

 

Michiganban a sales managerek közül a férfiak jártak rosszabbul. Egy napig egy ismert cipőmárka egyik termékét kellett a csapatoknak dekorálniuk. Azt nem tudni, hogy mennyire gyűlölték meg ezt a cipőt a munkatársak, de állítólag az eladási adatokon nem látszott ez az eredmény. 

foto: programturizmus.hu

Több tréning ajánlatot is lehet találni, ahol kemény fizikai munkával igyekeznek csapattá kovácsolni a munkatársakat. Magyar sajátosság a disznó-ól takarítás- szigorúan hajnalban- a tehénfejés, vagy trágyahordás. 

 

 

Érzékenyebb lelkű és törékenyebb körmű munkatársaknál már itt eltörhet a mécses, de egy klausztrofóbiás kollégát éjjel, szabaduló szobába zárni, vagy egy tériszonyos munkatárssal kalandparkban kötelet vagy hegyet mászni sem dolgozóbarát. Az úszni nem tudó, esetleg víziszonyos kollégáknak pedig egyenesen főnyeremény lehet egy búvárexpedíció.

 

Nemrég a Google HR csapata egyébként egy hosszú és alapos kutatásban vizsgálta, hogy mire jók ezek a tréningek, és valóban mitől jó egy csapat. Elsősorban mérnököket és fejlesztőmérnökök munkáját vizsgálták, két éven át 180 csapatot mértek fel.

 

Öt kulcsfontosságú összetevőt találtak, melyek nélkül -szerintük- nem válik sikeres csapattá egy kollektíva. A listában egyéni tulajdonságokat találunk, de ezeket az egyének a csapat munkájában és működésében kamatoztathatnak. 

 Az első a megbízhatóság.

 Nagyon nem kell magyarázni ez miért fontos, hisz egy közös munka alapja ez a tulajdonság.

Egyértelműség.

A pontosan meghatározott és egyértelmű célok és azok megvalósításának útját és lehetőségét világosan látó emberek és csapatok a siker egyik záloga.

Elkötelezettség, szándék

A munka minden csapattag számára személyes jelentőségű és indíttatású.

Befolyás, meggyőződés

A csapat tagjai meggyőződéssel hisznek a munkájukban és ezáltal még többet tesznek meg a sikerért.

Mentális biztonság

Amikor az egyéni kezdeményező készséget és ötletek megvalósítását, vagy csak a közösbe „dobását” biztonságosnak ítéli a dolgozó. Nem kell következményektől tartania, szabadon gondolkodhat, alkothat. Az ilyen típusú „mentális biztonságot” élvező csapattagok jóval sikeresebbek a projektek során a problémák feltárásában és megoldásában.

A részletesebb eredményekről és a kutatásról itt olvashatunk többet. 

Arra a kérdésre azonban még mindig nincs egyértelmű válasz, hogy a csapatépítő tréningek tényleg jobb csapatot alakítanak ki a meglévőből?

A HR es szakemberek szerint a pontosan megfogalmazott cél segít a módszerben a megfelelő tréning valóban hozhat jó eredményeket.

Például ha az a cél, hogy a tréning után minden sales-es kolléga 10 % -al  többet adjon el egy termékből, valamint a villanyszerelők jobban bízzanak abban, hogy kollégájuk valóban áramtalanította a vezetéket mielőtt ők hozzányúlnak, lehet eredményeket elérni.

Az viszont nehezen hihető, hogy egy rossz társaságból a tréningek után jó csapat lesz, inkább az képzelhető el, hogy egy egyébként is egymást bíró és tisztelő, egymásra figyelő csapatot még jobbá tesz a tréning.

Persze az ilyen munkahelyi közösségeknek nem is kell a „kötelező” éves csapatépítő tréningre várni ahhoz, hogy szabadidejükben is találkozzanak, és a munkatársak akár egymás barátai is legyenek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://profigrammers.blog.hu/api/trackback/id/tr5412682761

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nyikk 2017.07.24. 13:47:31

A csapatépítőtréning a tittytainment kategória....

Mad Mind 2017.07.24. 13:51:04

Nincs értelmük, mert nem kell haveroknak lenniük az embereknek, hogy jól dolgozzanak együtt. Ez csak egy hülye leegyszerűsítés. Egy normális ember tud azzal is együtt dolgozni a cég érdekében, akit utál.

Serrin 2017.07.24. 14:17:38

Az összes csapatépítás baromság. Munkaidőben egy kellemes elfoglaltság (pl.: elmenni egy étterembe közösen) még elmegy, de ha a fentiek közül egyiket is kéne csinálni, akkor körülnéznék új állás után.

Munkaidőn túl meg részemről felejtős.

Leslie Fisher 2017.07.24. 14:22:55

Cég pénzén berúgni és aztán félrekúrni a kolleginákkal / kollégákkal. Erről szól egy csapatépítő. Ami nem ilyen azt máshogy nevezik.

Bambano 2017.07.24. 14:28:56

szokásos túlfontoskodó hr erőlteti a csapatleépítő tréningeket.

SziZo 2017.07.24. 14:37:23

Én kettőn vettem részt. Az egyik egyértelműen meggyőzött róla, hogy SOS keressek másik állást. A másikon meg hatékony dolgokat tanultam, de a csapathoz sok köze nem volt.

Serrin 2017.07.24. 14:42:00

"Ha másképp nem, egy-egy aulában felállított közösségi ping-pong asztal jelezte, hogy az adott cégnél nemcsak a május elsejei felvonulás idején vannak együtt szabad idejükben a dolgozók."

Maradjunk a mánál.

Munkaidőn túl nem akarok időt tölteni a munkatársaimmal. Nem haverok, nem barátok, ez csak egy kényszerközösség, ahol pénzért töltik az időt az emberek.

Jozefinista kartács 2017.07.24. 14:48:52

Hú, de utáltam! Egy-egy tréner banda beférkőzik egy cégbe aztán nem lehet kitakarítani őket. Csapatépítés feszt. Részt vettem vagy tízen, mindegyik női sírással végződött. De a kaja jó volt.

gigabursch 2017.07.24. 15:02:36

Kíváncsi lennék, hogy egy erdőgazdaságnál egy ilyen csapatépítő HR-zseni mire jutna...
Szerintem szó szerint megennék...

Macropus Rufus 2017.07.24. 15:09:04

egy csapatot sztem nem lehet "erőszakkal" építeni. Az vagy kiépül magától vagy sehogy sem fog. Teljesen minde1, hogy a HR mit akar, vagy a tréner.
Mostanában nálunk is nagy divatja van a csapatépítésnek. Imádják is, mind a közép mind felső vezetők :D

Jazo 2017.07.24. 15:18:23

Jó dolog lenne, ha nem erőszakolnának bele idióta "játékokat". Ráadásul felesleges horror pénzeket elkölteni rá. Ha meg akarják jutalmazni a csapatot, akkor hajrá, de ne kössék össze egy halom kötelező baromsággal... és persze ne hétvégére tegyék, mert ahhoz kuss van a cégnek.

A csapatmunkát inkább úgy erősítsék, hogy a hétköznapokban csapatmunkát várnak el és persze az egész tevékenység a folyamatok is a csapatmunkára építenek. Annak semmi értelme sincs, hogy a céges folyamatokban mindenki önállóan, egyedül dolgozik, aztán elviszik őket csapatépítésre.

room_101 2017.07.24. 15:30:34

Nekünk is volt ilyen, és valamilyen feladatnál az volt a bünti, hogy nem kapunk ebédet, míg ki nem javítjuk. Csak azt felejtették el, hogy egyik kolléga saját kocsin jött a táborba, így kifufarozta a csapatot egy közeli étterembe, és ott jól megkajáltunk.
Utána, mikor a HR-es szankciót akart, az egész osztály egyszerre beadta a felmondását, be is szartak tőle alaposan.

papierusz 2017.07.24. 15:30:36

A villanyszerelő általában maga áramtalanít. De nem is ez a lényeg , mindegyik tréner, kócs, akivel én találkoztam a főnököm prekoncepciója szerint alakította rólam és a kollegákról a jelentést a csapatépítés végén. Elvtelenül nyalnak annak, aki a számlát fizeti.

room_101 2017.07.24. 15:34:03

HR-es mesélte, hogy fiatal zöldfülűként a Dunai Vasműben kellett "Dolgozói Elégedettségi Kérdőív"-et kitöltetnie a műszakot befejező kohászokkal az öltözőben.
A melósok röviden azt válaszolták neki, hogy ha még itt lesz, mikor kijönnek a zuhanyból, akkor letépik a tökét, és megetetik vele.

sure_shot 2017.07.24. 16:36:47

A leggázabbak ezeken a csapatépítő faszságnak hazudozott orgiákon azok a lúzerek akik mindig kimaradnak a buliból és féljózanul kamerázgatva dokumentálják azt, amit ők sosem mernének megtenni:) De majd. Majd más-harmadnap. Vagy az első munkanapon. Na majd akkor végre eljön az ő idejük:)
Nokelli.

s1ru2 2017.07.24. 16:47:55

Jó lenne már Magyarországon is tisztába tenni a dolgokat a fejekben a témával kapcsolatban... A tapasztalati tanulás ami egy-egy ilyen programon felmerül bizonyítottan működő módszer és minden résztvevőre hatással van.

Elszörnyedve olvasom a kommenteket, miszerint minden ilyen sz'r és humbug... ezek szerint még sajnos nem sikerült a hozzászólóknak résztvenniük normális programon.

Kezdjük ott, hogy vannak CSAPATÉPÍTŐ TRÉNINGEK és CSAPATÉPÍTŐ ÉLMÉNYPROGRAMOK. Sajnos a tréningeket a magyar dolgozók nagyon kis százaléka képes befogadni, hiszen úgyis minden jobban tudnak alapon dolgoznak.

Szeretném kijelenteni, hogy egy-egy ilyen élményprogram igenis hasznos, mérhetően hasznos, ha egy picit is hajlandó befogadni az illető ami ott elhangzik és történik, az magától átültetni a hétköznapokba. (Nem itt nincs tréneri elemzés, az más program.) Vannak Magyarországon cégek melyek 17-20 éve ezzel foglalkoznak és miután még a piacon vannak stabil szereplőként, valamit nem csinálhatnak annyira rosszul. (Ez nem a reklám helye azért nem írok neveket) Igen én is ebben a szakmában dolgozom 10 éve és most vagyok 30 éves. Mindemelett Rekreáció irányításból szereztem diplomát és éppen a doktorimat írom tehát nem a levegőbe beszélek, mert egész életemben ezzel a témakörrel foglalkoztam.

Az ilyen jellegű programokat nem a HR nek kellene szerveznie, lebonyolítania hiszen ehhez nincs képesítésük, és ezeke szülik a "fúdeszarmindenilyen" mentalitást. Sajnos ezt a képet tovább árnyalja az, hogy akinek van 2db 4 fős túrakenuja szintén nekiáll CSAPATÉPÍTÉST szervezni. Aki egyszer ráfázik egy ilyennel, azt utána örökre elvesztettük - holott 10 éve vannak hozzán is visszajáró cégek, akik remekül érzik magukat és igazi kikcsapolódást, közösségi élményt nyújt nekik egy-egy program.

Nagyon elszomorít, amikor ilyen cikkeket és hozzászólásokat olvasok... Még több éve próbáltuk mi is felvenni a kapcsolatot a szerkesztőséggel, hogy egy picit rendet rakjunk és képet adjunk a hazai viszonyokról akár még programot is tartva nekik, de természetesen semmi rekció nem jött a megkeresésre. Mindenkitől elnézést, kérek de elszörnyedve olvastam a cikket és a hozzászólásokat is és nem bírtam már szó nélkül a dolgot...

Mindenkinek kívánom, hogy jusson el egyszer egy jó programra egy tapasztalt cég szervezésében és teljesen meg fog változni a véleménye!

Serény Vélemény 2017.07.24. 17:00:27

@s1ru2: "Mindenkinek kívánom, hogy jusson el egyszer egy jó programra egy tapasztalt cég szervezésében és teljesen meg fog változni a véleménye!"

Vagy ha nem, hát...kisnyúl!

Serrin 2017.07.24. 17:10:23

@s1ru2: Csak ne hétvégén, meg munkaidőn kívül. Meg ne legyen iditóta játékok, meg extrem sportok. Meg semmi olyasmi, amit egy felnőtt magától nem csinálna.

2017.07.24. 17:14:44

Cucilizmusban nagyon hatékony volt a csapatépítés: minden szeptemberben 3-4 hét pityókaszedés ingyen, kötelező felvonulás augusztus 23-án, sorbanállás mindenért. Meg is lett az eredménye 1989 december 22-én. Az a csapat most megfizethetetlen lenne!

fénycsepp 2017.07.24. 17:16:35

Mindenkinek kell egy normalis fonok, utana epithetik a csapatot, persze nem hetvegen :)

s1ru2 2017.07.24. 17:21:34

@Serrin: Teljesen igazad van. Sokkal jobb lenne, ha ezeket pénteki napokra időzítenék mivel úgyis szervezetfejlesztés a cél, igazán beáldozhatnák. Az, hogy milyen a program jellege sajnos a legtöbb esetben a Főnök vagy a HR es mentalitása határozza meg, mert ugye mi nem tudunk konzultálni a dolgozókkal, hogy minek örülnének. Sajnos ez is nagyon meghatározó.:(

Buncog 2017.07.24. 17:34:07

Valaki írja már meg, hogy átlag hány % jár vissza zsebbe a külső csapatépítő cégtől a vállalkozás ilyeneket erőltető emberének? Mert ugye a végösszeg a létszámtól függ és az nálunk nem kicsi!

Bambano 2017.07.24. 17:37:31

@s1ru2: "Szeretném kijelenteni, hogy egy-egy ilyen élményprogram igenis hasznos": én meg szeretném kijelenteni, hogy a magyar hr-esek zöme haszontalan, max. egy patront ér meg, de nagyon sok még annyit se.

ennek következtében a csapatépítő tréningek a főnök hülyeségének kiszolgálására vannak, nem pedig csapatépíteni. majd ha a hr-esek legalább a holdat nem ugatják, ha már a szakmájukat, akkor lehet erről többet beszélni. az élet sajnos nem úgy zajlik, mint a hr-es tankönyvekben.

Bambano 2017.07.24. 17:43:39

@s1ru2: attól, hogy doktorit írsz, még beszélhetsz a levegőbe, egy doktori összetákolása semmire sem biztosíték.

s1ru2 2017.07.24. 17:50:31

@Bambano: Örülök, hogy ismeretlenül sikerült elítélned és ennyit leszűrnöd abból amit leírtam.

2017.07.24. 20:10:10

Ezekkel az a gáz, hogy mind munkaidőn kívül van vagy hétvégén.
A cég nem áldoz egy napi munkakiesést, de a dolgozótól elvárja hogy a hétvégéjét / estéjét beáldozza.
Pedig a mesében ez egy kétoldalú kölcsönös jóviszonyon alapuló kapcsolat lenne, ahol én a munkámat, ő meg a pénzt adja.
A cég akar jó csapatot hogy hatékonyabb legyen, de neked kell beáldoznod a szabadidődet.

És ne gyertek azzal a mesével hogy ha a cégnek jobb akkor neked is jobb lesz, mert ez már kb. 25 éve megdőlt, nem igaz. Zsebre fogja tenni a többletbevételt, egy forintot nem kapsz belőle.

Bambano 2017.07.24. 20:21:46

@s1ru2: leszűrtem, hogy az érveléstechnika nálad nem megy.
azért kellene hasra esnünk a véleményed előtt, mert te doktorit is írsz?
miből gondolod, hogy akik vitatkoznak veled, azoknak nincs doktorijuk, esetleg valami komolyabb tárgyból, mint a "rekrekáció"?

Bambano 2017.07.24. 20:23:17

@Sztavrosz7: " Ezekkel az a gáz, hogy mind munkaidőn kívül van vagy hétvégén. ": nemcsak.

nekem pl. az is gáz, hogy elmegyek egy irodista állásba, erre valamelyik marha kitalálja, hogy kommandós kiképzést akar nekem tartani. azért mentem irodába, mert a fenekemen akarok ülni, nem azért, mert hegyet akarok mászni, farönköket akarok cipelni meg vadvízen akarok evezni. amennyiben erre támad kedvem, azt megoldom saját hatáskörön belül.

s1ru2 2017.07.24. 20:41:01

@Bambano: Nem teljesen értem, hogy miről beszélsz. Nem a doktorimról van szó, hanem arról, hogy a szakmában dolgozom és leírtam a véleményem, mert több nem helyt álló dolog volt a cikkben valamint elszomorított, hogy mindenki milyen negatívan áll hozzá. Erre te kiemelted a doktorimat és leírtad, azt, amit én is hogy ez nem a HR es feladata lenne. Miről beszélünk? Ne haragudj, de ten em tudtad értelmezni, amit leírtam. Csak te vitatkozol és nyilvánulsz meg negatívan:) És lehet doktorid én megelőlegezem, nem is úgy írtam az első hozzászólásomat sem, hogy csak nekem lehet. De én részben ezeknek a programoknak a szervezéséből élek és írtam belőle szakdolgozatot, diplomadolgozatot és a Doktorim is érnti. Akkor valamit csak sejtek róluk és a hatásikról nem? Úgy látom totálisan ostobaság válaszolnom, mert mindegy mit írok.

Bambano 2017.07.24. 20:47:00

@s1ru2: azzal próbálod az érvelésed helyességét alátámasztani, hogy ebből doktorálsz. meg azzal, hogy ilyen programok szervezéséből élsz, ebből írtad a szakdolgozatod, stb.

holott az érvelésednek önmagában kellene helyesnek lenni, egyéb külső segítség nélkül.

érveléstechnika szempontjából ez flame war (eredetileg: hírnév háború, manapság: trollkodás), amikor valaki azt akarja, hogy azért legyen igaza, mert hírneves valakije a témának.

2017.07.24. 22:29:22

Kinek, mitol lesz az jobb, hogy egy evopalcikat a mutatoujjaink kozott tartva, intim kozelsegben tancoljunk? Mitol lesz barmi jobb, ha bekotott szemmel vezetgetjuk egymast a kertben? Minden normalis felnott kinosan erzi magat az ilyen ostoba jatekoktol! Nem ettol fogjuk egymast jobban tisztelni vagy jobban egyuttmukodni. Ezek kellemetlenul intim, kinos feladatok, idopocsekolas az egesz, ami sehova nem visz. Legyen egy rendes szakmai trening, ahol tanulunk valami ujat, hasznosat, ezt elfogadom, es akkor a kerdesekbol, meg a hozzaszolasokbol kiderul, hogy ki milyen ember, a kaveszunetben meg majd ugyis beszelgetunk. De hadd ne kelljen mar egymas fogat megmosni, meg hasonlo gusztustalansagok! Aztan meg en vagyok a negativ, mert eldobtam a fentebb emlegetett evopalcikat es kimentem kavezni, amig a tobbiek "tancikaltak"?

2017.07.24. 22:50:48

@s1ru2: talan az a baj, hogy egesz eletedben ezzel foglalkoztal, soha nem ultel a masik oldalon, es semmi tapasztalatod nincs az eletrol. Ha dolgoztal volna, tudnad. Igy konyvekbol allitod fel a hatalmas teteleidet, de nem tudod, hogy milyen dolgozni. Nem tudod, hogy amikor tele vagy hataridokkel es millio fontosabb dolgod is van, akkor mekkora es milyen felesleges idopocsekolas bekotott szemmel bukdacsolni a kertben. Nem kell demozzatok semmit, mert ez az eletem: megfelelo es elegendo vezetoi instrukcio nelkul minden napomon ugrok a sotetbe, es probalom kitalalni a fonokom gondolatat, nem kell demonstralni a kerti botorkalassal, mert TUDOM, ezek a mindennapjaim. Neked kell a demonstracio, mert TE nem tudod, es neked erdekes nezni, ahogy szenvedunk es ebbol irod a cikkeidet meg majd a konyveidet. Neked MI tanulmanyok vagyunk, akiken jatszadozhatsz. Fel sem fogod, hogy milyen megalazo helyzetek ezek, amikbe csapatepites cimmel tesztek minket, dolgozokat. Neked ezek erdekes pszichologiai esettanulmanyok, de nem te fogsz visszamenni ugyanezekkel az emberekkel dolgozni. A kinos feladatoktol nem lesz jobb a csapat, hanem kellemetlen lesz ujbol, a hetkoznapi kozegben talalkozni es dolgozni. Azt felejtitek el, hogy "ami Vegasban tortenik" az nem marad Vegasban, hanem pletyka lesz belole: jaj, kepzeld, nem tud tancolni, jaj, kepzeld, saros lett a ruhaja, olyan rohejes volt, jaj, ne tudd meg milyen fejet vagott, amikor... Komolyan, ettol lesz jobb a csapat? Komolyan ettol megy majd barmi jobban a cegnel? Ne rohogtess mar!

2017.07.24. 23:03:36

A csapatépítés elsődleges módja, hogy megfizetjük azokat az embereket, akik szorgalmukkal, becsületükkel, szaktudásukkal, hozzáálásukkal és együttműködésükkel segítik a cég fejlődését. Azok az emberek akik ebbe a halmazba nem tartoznak bele azok hamar kiszóródnak.
Ha minden cégnél ez lenne, akkor hamar felkopna az álluk a tréningszervező cégeknek. Egyébként is a hideg kiráz, amikor meghallom a csapatépítő tréner meg kócs kifejezésektől.
Egyszer volt szerencsém egy coach-hoz azaz kocsihoz. 1,5 órán keresztül balettozva hányta a rizsát. Ne gyerekek, akkora handabanda ment, hogy lukat beszélt a hasamba és közben az egész témához annyi köze nem volt, hogy eszik vagy isszák. Ezeket a pozíciókat is azért találtak ki, hogy ne lehessen azt mondani hogy nem hoznak létre új munkahelyeket. Tök vicc az egész, odaültetnek egy szóphosót aki egyébként semmi máshoz nem ért. Minek kell ilyeneket pénzelni?
Lehet tartani persze fakultatív programokat, kirándulást vagy bármi mást ésszerű kereteken belül és ha valamit elrontassz, nincs olyan hogy büntetésből nem ebedélsz. Aki akar elmegy aki nem az nem. Nem jár hátránnyal ha nem mész el. Ha meg elmész, akkor meg nem kötelező részt venni mindenben.
Egy a lényeg, hogy mindenki aki elmegy jól érezze magát, hiszen attól lesz jó egy csapat és nem attól, hogy Gizike lepottyant a kötélről és csupa sár lett és nem attól, hogy Pistike eldöntött két bólyát szlalomozás közben és ezért nem ebédelhet.
Jóccakát!

Bambano 2017.07.24. 23:04:14

ilyen tréningeken két dolognak van sportértéke:
1. ha felszeded a trénert
2. ha megvered

így járnak azok a trénerek, akik nem fogalmaznak pontosan :)

s1ru2 2017.07.24. 23:07:08

@Kishableany: Ha olvastad akkor írtam, hogy részben élek ebből. Tehát nem teljes állásban csak ezzel foglalkozom. Ebből adódóan máris kapásból legalább két munkára kell beosztanom az időmet. Dolgoztam projektekben is párhuzamosan, sőt egyetemen dolgozom tanárként főállásban, így elhiheted, hogy tisztában vagyok az adminisztrációval és határidőkkel. Valamint egy egy ilyen program szervezése sem igényel kevés munkát. Aláírom, hogy aki egész életében irodában ül az más, de nekem is van ilyen irányú tapasztalatom bőven. Így talán én kivételes nem tisztán tréner megfigyelő vagyok.

A kínos feladatokra is kitértem. Jó lenne, ha a munkaválallókkal beszélhetnénk nem pedig egy kapcsolattartó elképzelt igényeit kapnánk információként. Tökéletesen megértem a ti oldalatokat is, mi is sok mindenen változtatnák! Nem gondoltam, hogy ilyen szapulást kapok azért, mert kiálltam a munkám mellett...

Már komolyan bánom, hogy idekommentáltam, mert olyan közellenség lettem jogtalaunl, hogy csak pislogok.

Mindenkinek kellemes estét kívánok. Értelmetlen ez a beszélgetés.

cereal hacker 2017.07.25. 00:35:58

@s1ru2: Üdv a blog.hu-s kommentszekcióban, ahol az ráció nem számít, az összes érvelési hiba játszik, a lényeg pedig az, hogy minél változatosabban próbálj megalázni olyan hozzászólókat, akiknek véleménye van a témával kapcsolatban. :)

Ne vedd a szívedre azért, mi szórakozni járunk ide.

midnight coder 2017.07.25. 06:52:31

A csapatépítő tréning igen fontos a HR-eseknek, mivel hatékonyan segíti a dolgozók cégek közötti mozgását. Nincs jobb motivációs tényező másik cég keresésére mint egy jó kis csapatépítő tréning.

Ennél már csak a kommunikációs tréningek a rosszabbak, ahol az emberek újra gyakorolhatják azokat a dolgokat, amiket utoljára az óvodában csináltak, ott is csak a kiscsoportban, mert a nagycsoportosok szerint már ciki ilyesmit művelni. Közben pedig végig megvan az a remek feeling, hogy a szervező cég mekkora hülyét csinált a dolgozókból, és persze a cég menedzsmentjéből elvégre nekik adták el ezt a szart.

Szerintem amúgy az alapvető oka az ezeknek a tréningeknek az elburjánzásának, hogy egyrészt túl sok kommunikáció és könyvtár-büfé szakos értelmiséget képzünk, és ezeket el kell helyezni valahol, márpedig ha semmihez sem értesz, viszont nagy a pofád, akkor a politikai pályán kívül kb. ez a másik lehetséges alternatíva. A másik, hogy van egy rakás sokadosztályú szállás amit ilyen módon rá lehet sózni az emberekre. Legalábbis azokon a helyekre ahol eddig a Magyarországra szervezett kommunikációs tréningeket tartotta nekünk a cég, önként nemigen mennék.

Én őszintén szólva a munkaidőben szervezett csapatépítésnek sem nagyon örülök, elvégre én szoftverfejlesztőnek szerződtem és nem makimajomnak aki a köteleken ugrál, de ami igazán toxikus az az, ha a cég ugyanezt szabadidőbe szervezi.

Odáig amúgy rendben van, ha a cég rendez egy-egy esti programot: vacsorát, go-kartot, paintball-t, stb - de az ilyen többnapos szarokat szívből utálom.

2017.07.25. 09:17:57

Soha nem értettem ennek az értelmét. Konkrét feladat elvégzésére jöttem a céghez, ez van a munkaszerződésemben. Azért választottam a mérnöki szakmát, mert ezt szeretem csinálni, ehhez van érzékem. Ehhez képest a munkáltatóm előírja nekem, hogy a szabadidőmben humoros szindarabot költsek és játsszam el. Hogy erdőben rohangáljak, gyerekes feladatokat végezzek a többiek röhögése közepette. A program kötelező, a munkaidőt nem fizetik ki, pedig szombat-vasárnak van. Ennek egyetlen folyománya lehet: ha ez többször előfordul, itthagyom az egész diszes csapatot a fenébe, aztán szórakozzanak egymással.

room_101 2017.07.25. 12:16:11

@Klesk:
Mi voltunk annyira pofátlanok, hogy beírtuk túlórának - nem vették észre - és ki is fizették.

darkmirjam_light 2017.07.25. 14:18:57

Olyasmi ez, ami ha benne van a szerződésemben, nem hosszabb, mint egy kávészünet és munkaidőn belülre esik, akkor jöhet. Azon kívül pedig nem. Még ha jó is a program, fantáziával és idővel rendelkező emberek biztosan tudnának jobbat is, fantáziátlan és időszűkében lévőeket pedig idegesíteni fog. Már az elején közöltem mindenkivel, hogy nálam ez olyannyira erős averzió, hogy ha gondolják, tekintsék vallási alapúnak.

Laciii 2017.07.25. 16:10:30

A munkáltató csak azt írhatja elő ami a munkaszerződésben van, bohóckodás nem szokott benne lenne, nincs olyan, hogy kötelező. Túlórát akár hétvégére is elrendelhet adott óraszámot évente, de ezt ugye fizetnie is kell.
A leírt problémák jó része abból ered, hogy a kedves munkavállaló birka.

2017.07.28. 19:43:05

@room_101: Ez király, de azért ez nem sikkasztás? Mint céges kártyára kannába tankolni.
süti beállítások módosítása