Szerződés a robotokkal
2018. május 22. írta: Profigrammers

Szerződés a robotokkal

 

Jelentősen drágább lett az egyik új magyar csokigyár építése, mert annyira kevés dolgozót talált a cég, hogy át kellett tervezni az üzemet, és ma már az emberek helyett robotok és automatizált gyártósor készítik az édességeket.

foto:nt.pt

Egyre több hasonló hír érkezik a magyar gazdaságból. Minket is elért a munkaerő-forradalom?  Az Index cikke szerint egyenesen aggasztó a helyzet. A lap arról számolt be, hogy már több cég is úgy döntött: elviszi a termelő üzemét Magyarországról.A 24.hu szerint pedig már nincs, aki dolgozna, így „menekülnek a cégek” az országból.

 

foto:profigram

A termelésirányítással foglalkozó és automatizált vállalati rendszereket tervezők mégsem dörzsölhetik a tenyerüket. Annak ellenére, hogy a legegyszerűbb, összeszerelési munkákhoz használhatók a legjobban az automata gyártósorok. Magyarországon pedig az ilyen helyeken van a legnagyobb munkaerőhiány.  Mégis kerülhet szálka a gépezetbe. 

Nemrég a GoAuto magazinban egy nagyfokú automatizált gyárakkal rendelkező óriáscég a VOLVO egy legfőbb vezetője, Robin Page vallotta be, hogy jobb minőségű autókat raknak össze az emberek, mint az ipari robotok.

 

foto:volvocars.com

A designért is felelős alelnök ugyan hozzátette, hogy igazából nincs nagy minőségi különbség, de azért „érezhető” a differencia.

Page szerint a kínai üzemükből kigördülő autók szerelésekor vették észre, hogy az ember jobb problémamegoldó-képessége, kommunikációs készsége és kreativitása miatt a nem teljesen egyforma alkatrészek egymáshoz illesztésében a robotok alulmúlják az embereket. Az összehangolt termelés és problémamegoldó-képesség, valamint a váratlan helyzetek kezelése is jobban megy az embereknek.   

foto:profigram

Ma még az is nehezítő tényező lehet, hogyha egy üzem – automatikus gyártósorának kialakítása – jóval nagyobb költségeket jelent, mintha emberek tucatjai dolgoznának a robotok helyett.

 A világ azon részén, ahol drágább az élőmunkaerő, mint a fémből és műanyagból készült társaik, már a robotokat irányító robotokat helyezik üzembe.  Ezzel egyidőben pedig már a mesterséges intelligenciával rendelkező gépek társadalomban elfoglalt helyéről készülnek tanulmányok.

Nemrég az Euronews számolt be arról, hogy az Európa Bizottság megtette az első lépést az emberszerű mesterséges lények, azaz a robotok jogi személyként differenciálásához.

© Copyright :REUTERS/Regis Duvignau

 

Erre százötven vezető tudós nyílt levélben figyelmeztet, hogy a jog, az egészségügy és az etika még nem készült fel arra, hogy a bonyolult gépeket szofisztikáltan, elektronikus személyiségként definiálja.  

 

A tudósok szerint a tavaly aláírt szándéknyilatkozat nem a tudományos eredményeken, hanem a science fiction hatására a sajtóban megjelent találgatásokon és gondolatébresztő cikkeken alapul.

Szerintük ma még korai valódi jogi és természetes személyiségként definiálni ezeket a gépeket. Az igaz, hogy egyre közeledik az az időszak, amikor már foglalkozni kell ezzel a kérdéssel.

 

foto: corporatefinancelab.org

Magyarországon egyelőre az a kérdés foglalkoztatja a gazdasági élet szereplőit, hogy az embereket lehet-e és ha igen, hol és hogyan helyettesíteni a gépekkel?

A legegyszerűbb összeszerelési munkákat az autóiparban, élelmiszeriparban és elektronikai iparban már sok helyen átvették a robotok. Részben kényszerből – hisz nincs elég ember – részben a termelés hatékonysága és hosszú távon olcsósága miatt. 

foto:profigram

Az erőművekben, távfűtési rendszerekben, folyadéktovábbító és feldolgozó rendszerekben – és azok biztonsági rendszereiben – már régóta az egyik legfontosabb tényező a mesterséges intelligencia. A gépeket irányító gépek, az automatikus adatgyűjtő és továbbító, folyamatszabályozó rendszerek elterjedtségéről az átlagember keveset tud. Közülük az „okosotthonok” és irodaparkok használói találkoznak ezekkel a megoldásokkal a legtöbbet.  A szakemberek pedig ma már nemcsak e rendszerek továbbfejlesztésén, illetve a mesterséges intelligencia egyre több felhasználási módján gondolkodnak. Az európai közösség politikusainak nyilatkozata egyértelművé teszi. Ezeknek a gépeknek – még ha a filmekben látottaknál – később is, de valódi helyük lesz az emberek között, és az is a megalkotójukon, rajtunk embereken múlik, hogy milyen.

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://profigrammers.blog.hu/api/trackback/id/tr8413991256

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása