Mit vegyünk le kánikulában a munkahelyen?
2018. június 09. írta: Profigrammers

Mit vegyünk le kánikulában a munkahelyen?

Minél magasabb értéket mutat a hőmérő, annál rövidebbek a szoknyák és a nadrágok. Ennek az összefüggésnek sok kolléga örül. Az egyre forróbb és hosszabb nyarak miatt ma már a munkahelyi öltözködés hatásait sem szabad kihagyni, ha egy cég életét jobban meg akarjuk érteni.

Első hallásra jó ötletnek tűnik, hogy a kollégák egyre rövidebb ruhákban járjanak dolgozni. 

Magyarországon a tömegközlekedési járatokon huszonnégy fok feletti napi átlaghőmérséklet esetén kötelező bekapcsolni a klímát, és a busz- és villamosvezetők rövidnadrágot húzhatnak.

foto:dhakatribune

Ez nekünk ma már természetesnek tűnik, de Franciaországban a szakszervezetek vezetésével hosszú harcot kellett vívniuk a dolgozóknak. A cégek öltözködési etikettjéért felelősöket nehezen lehetett meggyőzni.  

A briteknél még ma is megy a huzavona. Ott a call-centerekben dolgozók szeretnének megszabadulni az öltöny-zakó-kiskosztüm szentháromságtól.

Egy ilyen – az öltözködés miatti – különös „harcról” tavaly egy kanadai lap a Globalnews számolt be. 

A nyári kánikula idején – amikor már reggel nyolc órakor a briteknél elviselhetetlen húsz fokos hőség tombolt – egy Joey Barge nevű fiatalember rövidnadrágban indult dolgozni. Minderről még indulás előtt beszámolt a Twitteren.

joey‏ @jBarge_  2017. jún. 19.

If women can wear skirts/dresses at work can I wear smart shorts like so?

 

A húszéves férfit azonban rövidnadrágja miatt hazaküldték. Az indok: öltözete nem felel meg a cég dress code-jának. Hazaérve Joey a Twitter oldalán furcsa divatbemutatót tartott. Azt írta: ha rövidnadrágja nem megfelelő, akkor majd választ olyan ruhát, melyben másokat is látott dolgozni. Felesége szekrényéből kolléganői rövid ruháihoz hasonlót választott, majd indulás előtt azért a követői véleményét is kikérte. Több hozzászóló szerint kicsit túl sok volt benne a rózsaszín, de a szabását sokan dicsérték, és azt mondták, hogy nemcsak a feleségének, Joeynek is jól áll a szoknya. 

  • 1 017retweet                 4 147 kedvelés

 

https://twitter.com/jBarge_/status/876708094188945408/photo/1

Nemsokára újra kocsiba ült, és még azt is megosztotta, ahogy visszaindult munkahelyére.

 

Volt olyan hozzászóló, aki szerint a munkahely és a dolgozó professzionizmusához az öltözködési szabályok betartása is hozzátartozik, és azt tanácsolata Joeynek, hogy nézzen másik állás után. 

 

Kérdéses, hogy mikor „profibb” egy cég? Ha képes azonnal reagálni a változásokra – akár az időjárásra is – vagy attól, hogy a munkatársak minden körülmények között betartják a szabályokat?

Talán nem meglepő, ha ez esetben is a józan ész diktálta határokon belül mozgunk. A cég értékei a cég alapjai – ez nem vitatott. Kellő rugalmasság nélkül azonban egyetlen szervezet sem lehet hatékony.

A dolgozók kívánságát és lehetőségeit sokszor nem egyszerű összehangolni. Az sem biztos, hogy mindenki szereti, ha kolléganője/kollégája egyre kevesebb ruhát visel.

foto:zanantv

Egy kanadai felmérés szerint a dolgozók egy részét egyenesen zavarja, ha olyanokkal kell dolgoznia, akik „szabadsághoz” öltöztek. A workpolis összeállítása szerint a munkavállalók több mint negyede – 28% – egyáltalán nem örül a lazább viseletnek. Szerintük pontosabb szabályozás kellene a kérdésben.

Már a casual man jelzővel illetett összeállítás sem egyértelmű. Az adott térség kultúrája nagy hatással lehet még a multik öltözködési szabályaira.  Kontinensenként, országonként, sőt cégenként is eltérő lehet, mit értünk a napközbeni elegáns viseleten.

foto:Fashionbeans

Annyira, hogy még a divattal foglalkozó szaklapok – mint a man of many – is készített olyan összeállítást, melyben száz tippet ad a férfiak napközbeni öltözködéséhez.

A nők ráadásul még ügyesebbek a kérdésben, az ő fejükben valószínűleg végtelen az összeállítások száma.

A lazán vagy túl lazán öltözködők sokszor nem is veszik észre, ha ruházatuk vagy ruhátlanságukkal másokat zavarnak, vagy „csak” zavarba hoznak. Ha a lengébb viselethez szabadosabb viselkedés is társul, akkor igazán nehéz lehet koncentrált munkát végezni.  

A csapat/cég vezetésének kell a ruha kérdésben is döntenie. Az, aki jól ismeri kollégáit – és nemcsak az öltözködési szokásait –, az el tudja dönteni, hogy kik azok, akiket zavarna egy lengébben öltözött kolléga vagy kolléganő. 

Nyilván sokak szeme felcsillan a lengébb öltözetű munkatársnők vagy munkatársak látványának ígéretére.

De – a viccet félretéve – tudnának a munkájukra koncentrálni, ha egy csinos kolléganőjük vagy kollégájuk alig-ruhában ülne velük szemben? És ha egy nem annyira csinos?

A bejegyzés trackback címe:

https://profigrammers.blog.hu/api/trackback/id/tr9614034874

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2018.06.10. 10:03:18

Én már kurvára leszarom a dresszkódot, persze hála istennek olyan helyen is dolgozom, ahol nincs akkora jelentősége. De ha valaki beszólna, hogy rövid nadrágban mentem dolgozni, elküldeném az anyjába, oszt rúgjanak ki, ha akarnak.

Mindig is gyűlöltem az öltönyösdit, szerencsére már vagy 6 éve nem volt rajtam...

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.06.10. 10:43:56

Sose hordok rövidnadrágot munkahelyen, mert kamaszok csinálják csak ezt.

S nálunk nincs semmilyen dresszkód.

2018.06.10. 10:49:23

Rohadt egyszerű dolog, szimpla logikai rendszer:
Az emberi testet munkavégzésre használjuk. Ha az túlmelegszik - vagy a másik szélsőség, nagyon hideg esetében - csökkenő-csökkentebb teljesítményre lesz a test képes.
Ez fizika-biológia, ezt nem írja fel semmilyen szabályzat, lehet kérni 30-40 fokban hosszú ruházatot - vagy legalábbis olyat, amiben hőgutát kapnak a kollégák - de aztán ne csodálkozzunk, ha visszaesés lesz a termelésben.

_B_ 2018.06.10. 11:23:08

ahol nem kerül közvetlen kapcsolatba az ügyféllel a dolgozó, ott a dress code csak egy értelmetlen fasság.
pláne hogy magyarországon mindenhol alulméretezett a klíma, a tömegközlekedésről csatakosan esik le a dolgozó. biztos jobb hosszúujjúban és öltönynadrágban büdösre gombásodva nem dolgozni, mint rövidgatyában kényelmesen végezni a munkát.

2018.06.10. 11:36:46

@_B_: ahol kapcsolatba kerül, ott is.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.06.10. 13:01:39

"Magyarországon a tömegközlekedési járatokon huszonnégy fok feletti napi átlaghőmérséklet esetén kötelező bekapcsolni a klímát, és a busz- és villamosvezetők rövidnadrágot húzhatnak."

Ehhez nem árt tudni, hogy a 24 fokos napi ÁTLAGhőmérséklet 30 fok feletti nappali csúcshőmérsékletet jelent. A buszsofőr fülkéjében még ennél is többet, mert az üveg mögött melegebb van.

Arról nem beszélve, hogy a napi átlaghőmérséklet csak a nap végén számítható ki. :DD

2018.06.10. 13:20:46

Azert a dresscode mogotti logikat nem tul nehez belatni: senki nem akar gusztustalan testeket latni. Mici husz eves, vekony, sportos, napbarnitott, tokimindegy mit vesz fel, csinos es apolt. De Ica, otven eves, kover testere, visszeres labara, hasig logo melleire, ragyas borere inkabb senki nem nezne. Mit lehet tenni? Eloirni a bluzt, kendot a nyakba, kotelezo harisnyat, zart cipot, legalabb terdig ero szoknyat. Laci izmos, sportos, napbarnitott, harminc eves, ha rovid nadragot es polot vesz fel, akkor is tok jol nez ki. Pista bacsi otvenot eves, szazhusz kilo, borbetegsegtol foltos a labszara, hosszu, loncsos, fekete szor van a hatan, vallan, karjan, laban. Nezegesse a felesege, de ne kinozzuk mar a latvanyaval a munkatarsakat. Mit lehet csinalni? Eloirni a hosszu ujju inget, hosszu nadragot. Nem tul bonyolult.

Lawliet- Ryuuzaki 2018.06.10. 13:34:54

Ok, koveteljek meg, de akkor legyen oltozo es tusolo az adott helyen, ja megy egy jol kalibralt mukodo legkondi. Ha meg zavarna oket, akkor hatso bejarat azoknak, akik nem dress codenak megfeleloen utaznak.

szőrös csöcsű csöpögő pöcsű csöpi 2018.06.10. 14:09:14

Simán tudnék a munkára koncentrálni, ha egy jó nő munkatárs meztelenül dolgozna. Az első félórás szünetben megbasznám, majd felfrissülve, dupla annyi munkát végeznénk mindketten. Ez a cégnek is hasznos volna

különvélemény 2018.06.10. 14:44:53

Ahol dresszkód van, ott általában légkondi is van, így nem értem a problémát.

Zsuzsi25 2018.06.10. 14:46:06

Nálunk hiába van nagyon szigoru dress code, van klima is, de ha bekapcsoljuk, két ember azonnal elkezd vinnyogni, hogy fázik... - Sajnos igy nem tudom betartani.

Zsuzsi25 2018.06.10. 14:46:58

@különvélemény: Ahogy irtam, sok helyen hiába van, nem lehet bekapcsolni, mivel azonnal rákezd a sok hülye klimaxos picsa, hogy fázik.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.06.10. 15:15:20

@Zsuzsi25:

Drága Zsuzsika, vigasztaljon az a tudat, hogy téged is fognak még hülye klimaxos picsának hívni.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.06.10. 15:16:41

@GIeccsertetű:

És ha épp nem terád izgul a kollegina?

bElannaTorres 2018.06.10. 15:48:30

Engem nem érdekel ki hogy öltözik, max lesz egy véleményem , de többet nezem a monitort és a telefonomat is mint a kollégát, az meg hogy valaki csúnya nekem nem számít. Egy elvárásom van :legyen tiszta

különvélemény 2018.06.10. 16:12:21

@Zsuzsi25:

Értelmes hőmérsékletre állítva nem fog fázni, illetve lehet légterelőt rakni elé, hogy ne fújja rájuk.
25 fokban aki fázik, az hazudik.

efi 2018.06.10. 16:22:33

@különvélemény:
Hát nem egészen. Ha kifejezetten dress code nincs is, a hosszú gatyát akkor is elvárják klíma nélkül is. A 30 fokos irodában.
Nem mellesleg az hogy van, hogy az ilyen elvárásokat mindig csak a férfiaknak kell teljesíteniük?

DrSWAG_InstaProfessorOfYolo 2018.06.10. 17:02:44

Ha ilyen nok ilyen ruhakban jarnanak nalunk az irodaban dolgozni, mindenki leszarna a munkat, a vezetok is, egy szavuk nem lenne, szoval teljesen rendben van.

Mankel 2018.06.10. 17:26:53

Nos amikor felvettek valahova dolgozni a munkaerőmer/időmet/tudásomat adom bérbe. Az identitásomat a gondolataimat a kreativitásomat nem ééés pont.
A dress kód egy elég fontos szuverén jogomtól foszt meg.
Az egyenruha más ha annak van valami funkciója, pl rendőr stb.
De egy kosztüm-öltöny kombónak semmi funkciója, pláne egy call centerben.
@Kishableany: Hát ilyen ez a szuverenitás, meg önkifejezés dolog. Biztos lehetsz benne téged se néz mindenki szívesen, és még is kénytelen tűrni a látványodat. Így neked is tűrnöd kell mások látványát, még ha az nem is túl vonzó.
Le a dresskóddal!

Meridian74 2018.06.10. 19:37:51

Oké, de mi a faszom lett a sztori vége? Szívinfakrtust kapott a főnöke mikor meglátta női dressben a beosztottját, vagy mi?

Meridian74 2018.06.10. 19:39:04

@icipicicsipa: "Ez fizika-biológia, ezt nem írja fel semmilyen szabályzat, lehet kérni 30-40 fokban "

De csak kint van 30-40 fok... benn az office-ban 23-25 fok van, mivel műxik a klíma. Vagy nem?

Meridian74 2018.06.10. 19:43:00

@Zsuzsi25: "két ember azonnal elkezd vinnyogni, hogy fázik..."

A vinnyógokat a többségnek ki kell ültetnia a folyosóra. Ot meleg van.

Brother Love (törölt) 2018.06.10. 19:48:56

Egy szép napon a bohócruha (öltöny) a többi felesleges, idejétmúlt ruhadarab közé kerül, mint pl. cilinder, keménykalap, frakk stb. és max. színpadon, jelmezbálban viselik.
Esetleg hóbortos, egyénieskedő alakok viselik majd, de sehol nem lesz elvárás, pláne kötelező.
Én nem bánom, ha valakinek arra áll a fasza, hogy 30 fokban is zakót hord, mert az elegáns, meg azt sem, ha valami hülye elhiszi, hogy egy öltönyös majom az szükségképpen tiszteli az eseményt vagy a helyszínt (pl. bíróság), de jó lenne, ha soha többet nem nyomnák ezeket a hülye, képmutató, felesleges és nem utolsósorban kényelmetlen, legkevésbé sem praktikus baromságokat másokra.

Zsuzsi25 2018.06.10. 21:09:33

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Nem! Mert én is fázos vagyok, (én szolok legutolsonak, hogy kapcsoljuk be), Általában akkor is csak azért, mert már kezd lefolyni a sminkem! Ellenben, ha valaki fázik, az fel tud öltözni, akinek viszont melege van, az lejjebb már nem tud (a dress code megsértése nélkül) - Ezért nem értem, hogy a klimaxos picsáknak ez miért nem megy! Milrt nem lehet fel venni egy kurva pulcsit/kardigánt? - Másfél hete pl. elkélt a klima még nekem is...

kewcheg 2018.06.10. 21:19:48

A minimum hogy férfiak is hordhassanak szoknyát vagy tógát, elvégre egyenlőség....

MEDVE1978 2018.06.10. 22:46:34

Mindig is az volt a véleményem, hogy a nem vezetők vagy front office emberek esetében felesleges az öltöny, nyakkendő - kiskosztüm. Dolgoztam már bankban is, ott is elég idegesítő volt ez. Dolgoztam olyan helyen is, ahol könnyített volt a dress code: szövetnadrág és ing, fontos külsős megbeszélések esetében persze öltöny-nyakkendő. Mostani helyemen az ing-hosszú nadrág a vezető beosztású férfiaknak kötelező, a beosztottaknak nem. Fontos megbeszélésen külsőssel persze elvárják az öltönyt. Ugyanez a helyzet mondjuk az informatikussal is, aki igen kevés külsőssel találkozik vagy ha igen, akkor az ugyanúgy szarik az egészbe és a kommunikációs vezetővel is, aki viszont a fele idejében csak külsőssökkel tárgyal.

Ez kibírható, bár így nyáron elég idegesítő. Úgy főként, hogy egy igazi balfasz kollégának köszönhetjük az egészet, aki képes volt egy magas szintű értekezleten tréningruhában és sportcipőben megjelenni. A nagyfőnök annyira bepipult, hogy elrendelte a mostani dress code-ot.

Ami faszság, de a korábbi tapasztalatokra emlékezve még egész jó.

Ha én dönthetnék, csak külsősökkel találkozó kollégáknak lenne kötelező a dress code és valamiféle egyenruha, egyenöltözet. Egyébként lenne egy normális követelmény így nyáron: férfiaknak legalább térdig érő rövidnadrág és sportcipő, póló (tehát nem NDK rövidnadrág, atléta és papucs), a nőknek szoknya - rövidnadrág (de nem forrónadrág), cipő, de nem papucs, felső- póló, de nem neglizsé.

2018.06.11. 00:01:58

@Zsuzsi25: Bizony van aki szívesen megspórolná azt az 1-3 hét magas lázzal járó betegséget minden egyes nyáron.

kvadrillio 2018.06.11. 01:06:01

AKI NEM BAROM, AZ TUDJA, HOGY NEM A DRESSKÓDHOZ KELL ÖLTÖZNI, HANEM A KLÍMAVÁLTOZÁSHOZ ! !!!!!!!!! A DEGENERÁLT, RUGALMATLAN FŐNÖKÖKET MEG KI KELL RÚGNI ! AZ ÖLTÖNYÖSDIT PEDIG SÜRGŐSEN EL KELL FELEJTENI.

Homeoffice 2018.06.11. 01:07:57

Ahol nem fontos a fizikai jelenlét, ott érdemes átgondolni az otthoni munkavégzés intézményét. Mennyi problémától szabadulna meg a világ:) Természetesen ehhez kölcsönös bizalom és "felnőtt" gondolkodásmód kell.

_B_ 2018.06.11. 05:50:36

azt sokan kifelejtitek, hogy az emberek hőháztartása-hőérzete nagyon eltér.
valamint hiába klimatizált az épület, asztalonként nagyon változó a hőmérséklet és a "széljárás".
nálunk van aki 25 fokban hosszúgatyában ingben fázik. van aki meg vígan elvan póló rövidgatyában 21 fokban.
valamint az irodán belül - hiába a drága épületklíma - 3-4 fokos eltérések vannak.

Zsuzsi25 2018.06.11. 10:10:22

@randomgenerator: Öltözzél fel b...meg! Te feltudsz öltözni, más viszont le már nem!

Zsuzsi25 2018.06.11. 10:23:14

@_B_: Igen, viszont aki fázik fel tud öltözni, akinek melege van, az meg le mér nem.nagyon.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.06.11. 13:25:53

@Zsuzsi25:

"ha valaki fázik, az fel tud öltözni, akinek viszont melege van, az lejjebb már nem tud "

Na igen, ebben is van igazság.
süti beállítások módosítása