Öt jel a rosszfiúknak, hogy nálad szabad a pálya
2018. július 09. írta: Profigrammers

Öt jel a rosszfiúknak, hogy nálad szabad a pálya

A Nagy Testvér nemcsak kamerákon keresztül figyel. A közösségi alkalmazások virtuális valósága annyira mélyen ivódott bele mindennapjainkba, hogy aki tudja, mit keressen, pillanatok alatt – szinte mindent – megtudhat rólunk. Azt is, ha épp nem vagyunk otthon, és szabad a pálya a betöréshez. Azt is, hogy mekkora zsákmányra számíthat, érdemes-e betörni. Pár fotóból – melyeket értő szemek vizsgálnak – az is kideríthető, hogy hol van a lakás.

foto:New York Post

Posztjainkból a szokásainkat is kikövetkeztetheti a rossz szándékú idegen, és jó eséllyel talál olyan időpontot, amikor üres a ház.

Ha minden nap ugyanakkor futunk, és erről többször is posztolunk – a betörő tudhatja, mikor szabad a pálya.

Ha az akarjuk, hogy – miközben nyaralunk – biztosan megszabadítsanak értékeinktől a következőket tegyük:

 

Minél többször írjuk ki a nyaralás előtti héten a nyilvános közösségi oldalunkra, hogy hova, milyen messzire indulunk, és meddig leszünk távol az otthonunktól.

Ajánlott útközben is rengeteg szelfit készíteni, és azonnal felrakni az oldalra, hadd lássa mindenki, merre járunk.

Az is segít felkelteni az érdeklődést lakásunk iránt, ha korábban is előszeretettel mutogattuk értékeinket. Még jobb, ha sokat szelfizünk drága festményeink, nagyképernyős tévénk vagy egyéb luxuscikkeink, márkás holmink előtt.

foto:New York Post

Lehetőleg egyetlen szomszédot se kérjünk meg, hogy nézzen rá az otthonunkra, hisz azzal olyanba ütheti bele az orrát, amihez semmi köze (még jobb, ha eleve háborúban állunk az összes hülye szomszéddal).

Ha mégis jóban vagyunk velük, ne nekik adjuk a lakáskulcsot, hanem tegyük a virágláda vagy a lábtörlő alá. Ott biztosan megtalálja valaki. 

 

Ezek után már csak abban bízhatunk, hogy a betörők és a tolvajok nem állnak a helyzet magaslatán, és akkora butaságokat csinálnak, hogy a rendőrök is sokáig emlegetik őket, mint béna, lúzer betörőket.

forrás:Blikk  

Címlapokon olvashatunk róluk és hibáikról. Az egyik jellemző, ha a bejárat méretét túl, a sajátjukat pedig alul becsülik. A Blikk például egy West Midlands-i esetről írt. Itt egy gyorsétterem szűk ablaka ejtette foglyul a betörőt, akit öt órányi lógás után a rendőrök szabadítottak ki szorult helyzetéből.

Pár éve Csávolyon találtak egy lúzer betörőre. Egy negyven éves férfi a helyi sporttelep zuhanyzóit (!) akarta ellopni. Kedélyjavító gyógyszerekkel alapozta meg a bátorságát. A palatetőt megbontva be is jutott az öltözőbe. Itt azonban hatni kezdett a gyógyszer, melyet egy kis borral öblített le a betörő úr. Nekiállt bútorokat tologatni, majd amikor a kijárat elé összehordta a nehéz padokat, a nagy melegben elájult. Őt is a rendőrök szabadították ki.

Ausztráliában sem kell egy kis lúzerségért a szomszédba menni. Egy férfi egy lopott teherautóval akart ATM-et lopni. A végeredményen még az ausztrál rendőrök is jót derültek, közzé is tették a térfigyelő kamera felvételét.

https://youtu.be/7hD6nNcvBu0

forrás :24.hu

A Daily Mail pedig egy kínai „kreatív” betörőt tett egy videóval világhírűvé. A magát vécépapírral múmiának álcázó férfi csak arra nem gondolt, hogy a papírforráshoz vezető utat is kamerák figyelik, így nem volt nehéz a kínai rendőrök dolga.

Két éve egy kazincbarcikai fiatalember tört be egy gyrosárus bódéjába.  Nagyjából tízezer forintot talált, azt elvitte, de a börtönből frissen szabadultak számára kötelező pártfogói okiratát ott felejtette.  Sajópetriben pedig egy 44 éves ember tört be egy házba. A tulaj a károkat mérte fel bosszankodva, amikor az egyik szekrényajtót kinyitva megtalálta a betörőt. A fickó akkor már három órája guggolt, és várta, hogy tiszta legyen a levegő.

Budapesten az urizáló betörők hibáztak. Egy négyfős társaság taxit rendelt, majd egy kertvárosi környéken négy házat is feltörtek. Mintha mi sem történt volna a taxissal haza is vitették magukat. A Budaörsi úton azonban a rendőrök ellenőrizték őket, és nemcsak a betörők, hanem zsákmányuk is előkerült.

Sokszor a térfigyelő kamerákkal gyűlik meg a bűnözők baja. Egy bolgár fickó egészen döbbent arcot vágott, amikor rájött, hogy minden pillanatát figyelte egy szerkezet. A lakás tulajdonosa szerint már az arckifejezésért megérte feltenni a kamerarendszert.

forrás:bunmegelozes.blog.hu

Két éve decemberben egy magyar betörőt is zavartak a kamerák. Ő úgy akarta megelőzni az ilyen csúnya buktát, hogy a teraszon talált partvissal esett neki a szerkezetnek.

forrás:rtlklub

 

A nyomozók  kiadták a felvételt, és miután az RTL Híradójában is bemutatták a lúzert, egy ország szórakozhatott akcióján. A rendőrök hamar megtalálták a botcsinálta bűnözőt.

 

Nem kell alapfokú betörőképzőt elvégezni ahhoz, hogy tudjuk: a kamerák jelenléte nem segíti a törvénytelen melót. Ezért, ha jól láthatóan jelezzük, hogy a házban és a környéken több helyen is kamerák vannak, nagy valószínűséggel nem állnak neki feszegetni az ajtónkat. Persze ehhez az is kell, hogy ne hivalkodjunk értékeinkkel, a lehető legkevesebben tudjanak róla, mi van a lakásban.

Az egyre népszerűbb smart otthonok pedig még nagyobb veszélyforrást jelenthetnek a bűnözőknek.  A mobilalkalmazással nyitható ajtók, a központi rendszer vezérelte zárak, és a kamerarendszer figyelte helyiségekben, épületekben könnyedén csapdába eshet a bent lévő.

A csendes – csak a rendőröknek jelző riasztórendszer – pedig egyenesen a tolvajok rémálma.

Természetesen mindent el lehet lopni, a vagyonvédelem legnagyobb kérdése, hogy megéri-e? A lebukás kockázatát kompenzálja-e a várható zsákmány?

Tökéletes védelem, biztonság nincs. De azért, hogy a betörők és tolvajok elgondolkodjanak azon, hogy tőlünk akarnak-e lopni, nagyon sokat tehetünk.

Vétlen áldozat mindig akad, de sokszor alkalom szüli a tolvajt.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://profigrammers.blog.hu/api/trackback/id/tr8514103005

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Void Bunkoid 2018.07.10. 20:27:32

Azért az 1980-as évek lakásbetörési csúcsához képest látványosan csökkent a lakásbetörések száma, valamint az okozott kár is.

Az egyszerű ok az, hogy ma már nagyon kevesen - és ráadásul főleg pont azok, akiknek van mit aprítani a tejbe - tartanak otthon feketepiacon/orgazdánál azonnal elsüthető szajrét meg készpénzt. Aranyat meg műkincseket meg eleve a nagyon gazdagok tartanak csak, és azt is bankban, hét lakat alatt őrzött széfekben.

Műszaki cikket, autót, ilyesmit ma már nem is érdemes lopni, mert már az "öregecskébb" kütyük, műszaki eszközök is vezérelhetőek/adminisztrálhatóak távolról, és akár egyetlen kattintással teljesen értéktelenre tönkretehetőek - valamint pont a lekövethetőségük miatt ma már orgazdák sem sűrűn veszik ezeket át, vagy ha igen, akkor annyira gyorsan veszítik el az értéküket, hogy egyszerűen nem éri meg betörni értük, többet kockáztat vele a delikvens jóval, mint amennyit nyerhet.

Pont a minap volt az otthontérképen betöréstérkép, ami nagyszerűen kirajzolja a legbetörésveszélyesebb vidékeket az országban, és ha összevetitek rendőrségi hírekkel, elég szomorúan árulkodik az ország elmaradottabb észak-keleti végének generál állapotáról.

A legtöbb betörés manapság nagyon szegény vidékeken történik, és általában nagyon szegény emberektől lopnak szintén nagyon szegény emberek.

És nem műkincseket, lapostévét meg aranyat. Zömében ételt, bort meg jószágot...

Void Bunkoid 2018.07.10. 20:36:42

Még nagy falusi slágerszajré a bicikli.

Pont egy Mosonmagyaróvár mellett élő ismerősöm mesélte, hogy amióta munkaerőhiány van Nyugat-Északnyugat-Dunántúlon (ugye a munkaképesek fele Ausztriába jár dolgozni) és megjelentek a "belső migráns" keletmagyarok, azóta kell elzárni a biciklit a faluban (rendesen bezárni és még lekötve sem elöl hagyni, a Nagy Költözés előtt bárki a kapu előtt hagyhatta lekötetlenül is, hiszen mindenkinek volt biciklije, ki lopná el...), mert az élelmes szabolcsi/borsodi még ha van is melója, de meglát egy bringát, azonnal megrángatja, és ha senki nem ordít rá, már viszi is.
süti beállítások módosítása