Ajándékok, amelyek megváltoztatják az életed
2018. december 23. írta: Profigrammers

Ajándékok, amelyek megváltoztatják az életed

Tökéletes ajándékot akarunk adni és kapni karácsonyra – mindenki így várja az ünnepet. Mint a Napi.hu összeállításából kiderül: teszünk is érte rendesen, azaz nem rest vásárolni a magyar. A felmérések szerint legalább két ajándékra számíthatnak a gyerekek, a szülők többsége pedig tízezer forintnál is többet költ a gyerekre. Az év végi költés ezermilliárd forintban mérhető.

 

Az ajándékválasztás módszereiről már rengeteg – sokszor közhelyszerű –tanácsot olvashattunk. Érdemes azonban kicsit lelassítani a mókuskereket.

 

Egy amerikai blog azt kérte olvasóitól, hogy írják meg: nekik mi volt a tökéletes ajándék és miért.  A válaszok – finoman szólva is elgondolkodtatók.

 

Emily Wise Miller, egy texasi webszerkesztő egészen hosszú levelet írt.

 

Elmesélte, hogy két éve szívinfarktusa volt. Az életét megmentették. A műtét után pedig szabadúszó honlapszerkesztő lett. Egy ideig úgy tűnt, hogy újra kórházba kerül, mert az egyre több munka miatt folyton a gép előtt ült. Elhízott, és a stressz miatt a vérnyomása is magas lett. Férje ekkor döntött úgy, hogy egy biciklit vesz neki. Az asszony újjászületett. Levele szerint nemcsak az életét mentetette meg a bicikli, hanem a megváltozott életmód miatt kijött a korábbi negatív spirálból is.

 

Kaliforniában Danielle Montavlo életét változtatta meg egy nem túl nagy ajándék.

 

Huszonkét éves volt, amikor vett magának egy varrógépet, de hamar kiderült, hogy nincs elég pénze, így vissza kellett vinni. Az akkori férje karácsonyra azonban megvette neki. Könnybe lábadt szemmel köszönte meg az ajándékot. Miután terhes lett, feladta az álmait és a varrógép a sarokba került. Két évvel és egy válással később úgy érezte minden elveszett. Nemcsak a családja hullt szét, hanem az addigi társasága is. Elővette a varrógépet és sérült gyermekeknek is használható játékokat kezdett készíteni.  Észre sem vette, ahogy a varrás  hobbyból az élete fő tevékenységévé vált. Nem sokkal később egy webshopot indított, amelyben a játékok mellett esküvői kellékeket és nyakkendőket is kínál. A nem túl drága ajándék varrógéppel egy üzleti vállalkozást és egzisztenciát teremtett meg.

 

A nem csak a pénz számít közhelyet is sok történet igazolja.

 

Heather Rae Johnson egy kaliforniai újságíró egy kis vörös bársony fotelt tart élete ajándékának.

 

1995-ben egyetemistaként tizenketten egy közös albérletben laktak. Barátja és szerelme azonban belesett egy liftaknába, és meghalt. Csak egy szék maradt emlékbe Heathernek. Egy vörös bársony art-deco fotel. Az évfolyamtársak onnantól úgy emlékeztek a fiúra, hogy karácsonykor a szoba közepére tették a fotelt. Ajándékokat adtak egymásnak, de úgy, hogy aki épp kapott, a fotelben ülve behunyt szemmel várta a meglepetést.

 

Pár évvel később a társaság szétszéledt, a fotelt pedig eladták. Heather 125 $-t kapott érte, és – azt írta – családtagjainak vett ajándékokat belőle.

 

Ám egyszer csak nagyot dobbant a szíve, amikor egy régiségbolt kirakatában meglátta a fotelt. De mire visszament volna érte, mér megvette valaki.

 

Abban az évben újra összejött a régi albérletes csapat. Az első ajándékot ő kapta. Könnybe lábadt a szeme a fotel láttán. Azt írja: azóta, ha bármi rossz történik vele, elveszít valakit, valamit vagy csak borús a hangulata elég a fotelre néznie és megnyugszik. A barátok összetartásának ereje, segítsége jut eszébe róla. 

 

A blog egy másik olvasója Párizsban járva szeretett bele a francia nyelvbe. Annyira megtetszett neki, hogy a férje egy intenzív nyelvtanfolyamot adott ajándékba neki. A washingtoni Judith Viorst rengeteg energiát tett bele, de kiderült: semmi tehetsége a nyelvtanuláshoz. Így hát az angolnál maradt – írja. Az elmúlt években pedig 43 sikeres könyv szerzőjeként nem is bánta meg.

 

A megfelelő pillanatban választott ajándék – még akár a legcsekélyebb is – óriási változásokat indíthat el.

 

Chandra Yarter nagypapája volt a családi fotós.

 

Ő 6-7 éves kislány lehetett amikor a film előhívóba is elkezdte elkísérni a  papáját. Egy évvel később karácsonyra kapott tőle egy kis gépet. Saját bevallása szerint le sem tette a kamerát. Az iskolában, a játszótéren egyfolytában fényképezett. Még az üdítős palackokról is készültek képek. Suli után aztán egyre többen kérték fel fotózásra, és ez alapozta meg az esküvői fotós vállalkozását. Ma az állam egyik leghíresebb fotósa.

Ezekből is látszik, hogy nincs szabály arra, mi a legjobb ajándék. Ami ma haszontalannak tűnik, lehet, hogy évekkel később megváltoztatja az ember életét, és egy bukás is elindíthat a siker felé.  Ami azonban biztosan jól jön: az a bizalom. Ha hiszünk szeretteinkben és segíteni tudjuk őket az elképzeléseik megvalósításában vagy épp az addigi életük gyökeres megváltoztatásában és minden addigi tevékenység feladásában, valószínűleg a lehető legjobb ajándékot adjuk neki. És nem csak karácsonyra.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://profigrammers.blog.hu/api/trackback/id/tr8214508618

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása