A valóságshow-szereplők a Marsra költöznek
2019. december 24. írta: Profigrammers

A valóságshow-szereplők a Marsra költöznek

 

Tíz év is kevés volt ahhoz, hogy légdeszkán repüljünk, vagy a Marson reggelizzünk. A 2010 előtti jóslatokból és várakozásokból nem sok minden teljesült. Újabb évtizedváltás jön. Sokan nemcsak a tíz évvel ezelőtt leírtakon nevetnek vagy sajnálkoznak. Újra előkerültek a jósgömbök és tudományos fokozattól és józanságtól függően elkezdődött a nagy találgatások ideje. Vajon 2030-ig mi történik az emberiséggel.

 

Ha nem halunk ki, nagyon sok dolog változtathatja meg a mindennapjainkat. Bár kevés fejlesztés valósult meg azokból, melyeket 2010-ben jósoltak, a technológia fejlődési iránya azért jól látható. A HIGHEXISTENCE összeállítása is e gondolatmenet alapján készült. A szerkesztők szerint a már most is létező fejlesztések és irányok alapján úgy tűnik, hogy a következő évtizedben óriási változások lesznek az embert kiegészítő, bionikus alkatrészek terén. Ma már léteznek agyhullámmal irányított végtagok, ezek egyre jobbak és olcsóbbak lesznek, így tömeges használatuk várható.

Ugrásszerű fejlődés várható az építészetben és a számítógépek használhatóságában, gyorsaságában is. Az emberiségnek megoldást kell találnia a környezetkímélőbb közlekedésre is. A jelenlegi fejlesztések alapján úgy tűnik, hogy az autók és a hozzájuk használt üzemanyagok változnak a legtöbbet a következő tíz évben.

foto:TESLA

A kétezres években sok tudós azt gondolta, hogy 2020-ban már vákuumcsőben vagy a pálya felett lebegő vonatokon utazhatunk gyorsan és kényelmesen. Úgy tűnik tévedtek. Bár már ma is többféle nagysebességű energiatakarékos „vonattal” is kísérleteznek, ezek még nem oldják meg az emberiség problémáit. Egyelőre Elon Musk Hyperloopja sincs üzemkész állapotban.

A következő évtizedben a kommunikációs lehetőségek is tovább fejlődhetnek.

A szakértők szerint a Google azonnali időben fordító rendszere is óriási ugrás előtt áll. A következő évtizedben mindenki könnyedén tud majd kommunikálni bármely embertársával. A nyelvi nehézségek így teljesen eltűnhetnek. Így emiatt már nem lesz értetlenkedés.

Az egészségügyi ipar is robbanásszerű fejlődés elé néz. A ma már működő diagnosztikai és gyógyító rendszerek összekapcsolása és továbbfejlesztése óriási változást idézhet elő a mindennapokban.

A robotika továbbfejlődése sem kérdéses. Az ipari robotok és a mesterséges intelligencia már ma is képes egy autót is elkészíteni. A fejlesztők szerint a következő időszakban a humánrobotok térnyerése várható.

2030-ra természetesen kiderül, hogy ezek közül mi és mennyire volt fontos. Hiszen az emberiség élelmiszer- és ivóvízellátásának problémája is egyre sürgetőbb.

Ma már lehet enni nyomtatott pizzát, és működnek a függőleges farmok is, de a fejlődési ütem egyre gyorsul. A nethosting összeállítása szerint bármilyen irányba is tart, egyre nagyobb ütemben fog gyorsulni a technológiai innováció. Bár a SPACE X 2020-ban nem fog embert vinni a Marsra, a techblog szerzői szerint az évtized végén, egészen pontosan 2027-ben már a vörös bolygóról jelentkeznek a valóságshow-k.

De a Földön is akad jó néhány megoldatlan probléma. Az emberiség szeméttermelő képessége egyre nő, így a tiszta környezet, a megújuló energia termelése, illetve a Föld tönkretételének lassítása, megállítása is elképesztő feladat. Ráadásul, ha ez utóbbi problémát nem oldja meg az emberiség, akkor még az is lehet, hogy tíz év múlva már nem az lesz a kérdés, hogy milyen lesz a következő évtized, hanem, hogy lesz-e egyáltalán.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://profigrammers.blog.hu/api/trackback/id/tr3115364356

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

G.Tibor 2019.12.24. 19:47:25

"Újabb évtizedváltás jön."

Minden időszámítás, így az összes évtized, évszázad, évezred 1-essel kezdődik. Az első év nem a 0 volt. Tehát a következő évtized 2021-ben fog eljönni. A 2020-as év az évtized utolsó esztendője lesz.

HaCS 2019.12.24. 21:13:48

El kellene dönteni, mire vonatkozik a kérdés?

Mi lesz technológiailag megvalósítható, vagy mi lesz elérhető a köznapi ember számára a hétköznapokban?

A kettő közti különbség az ún. gazdasági megtérülés fogalma, azaz hogy lehet-e az ötleten a befektetők által kívánt méretűt kaszálni.

És ezt sokkal inkább a kívánt(!) haszon mérete határozza meg, mint a technológiai lehetőségek.

Tudnánk lebegő, vagy vákuumvonatokkal járni? Igen.
Megéri ez valakiknek? Nem.

Tudnánk embert juttatni a Marsra? Igen.
Megéri? Nem.

Tudnánk élelmiszert termelni azoknak az embereknek, akik nélkülözik? Persze.
Megéri? Nem.

Tudnánk környezetkímélőbb közlekedési rendszereket támogatni, azokhoz infrastruktúrát építeni? (Mondjuk felsővezetéket autópályák fölé?) Igen.
Megéri? Nem.

Tehát mi is a kérdés?

Alick 2019.12.25. 01:19:31

@HaCS: Jön néhány kisebb-nagyobb fejlesztés és ezekből néhány meg fogja érni.

]{udarauszkasz 2019.12.25. 10:32:31

2030ra az emberiseg ujabb kihivassal kenytelen szembenezni: a nanotechnologiai attores, es a nanotechnologiak kiszamithatatlan egymasra hatasabol adodo veszelyekkel a kornyezetben. A mehek, es egyeb rovarok kihalasa reven sok alapveto elelmiszer luxuscikke valik, mikrodronokkal probaljak kivaltani oket,de ez a nanotechnologiat erinto korlatozasok miatt elegge draga lesz. Mikozben Europaban az okodiktatura miatt tomegek szegenyednek el, (Nemetorszagban es Ausztriaban az eletszinvonal a 80as evek vegen a kommunizmus vegere keszulo Magyarorszagehoz hasonlo 2029 vegen) addig az USA nacionalista kormanya es Kina eroltetett tempoju iparositast visz veghez, amivel a 3. vilaghaborut is elkezdi elokesziteni. Ausztralia java resze lakatlanna valik, kinai, fulop-szigeteki, es egyeb bunbandak garazdalkodnak, mig az elszigetelt Tasman-szigeti koztarsasag fuggetlenne valik, a valamikori Ausztralia ide huzodik vissza. A tengerek elovilaganak 70%a haldoklik, a muanyagszigeteken ujfajta, mutans bakteriumok telepednek meg,amelyekkel bizonyos meduzafajok elkezdenek taplalkozni. Uj,masfajta okoszisztemak kezdenek kialakulni, amelyek par ezer ev mulva, az emberiseg kipusztultaval szinten kihalnak, igy aztan a tengerek tenylegesen szinte teljesen halottak lesznek. A zoldseg, gyumolcs luxuscikke valnak (az eper, a malna, az egres mar most, 2020ban is az.) A gazdagabbak elkezdenek onellato telepuleseket epiteni, sajat energiaellatassal, mezogazdasaggal, kisebb-nagyobb ipari letesitmenyekkel.

Balogh Zsolt · http://vonattal-termeszetesen.blog.hu/ 2019.12.25. 14:59:13

Összefoglalom a cikket röviden: minden technológia fejlődni fog a maihoz képest, de azt nem tudjuk, hogy mennyit...

Ezek a jövőbelátó cikkek mindig a jelenből indulnak ki és azt nagyítják, gyorsítják, miközben azokról a technológiákról, melyek átformálják majd az életünket, egy szót sem írnak.

Hányan jósolták meg az okostelefonok, közösségi hálók, álhírek, választási csalások által okozott változásokat? Valószínűleg senki...

exterminador 2019.12.25. 18:08:17

@]{udarauszkasz: nem gondoltál még arra, hogy nekiállj sci-fit írni? Bár az ötleteid nem valami újszerűek, de talán akadna, aki kiadja.
süti beállítások módosítása