A fiúk a Bitcoin bányában dolgoztak.
2017. szeptember 18. írta: Profigrammers

A fiúk a Bitcoin bányában dolgoztak.

Huszonötezer számítógép, nyolc hatalmas gyárcsarnokban, Kínában, egy Belső-mongóliának nevezett tartományban a semmiből csinál aranyat.

 

foto:index

 

A Quartz  nemrég ellátogatott ebbe- az európai körülményekhez képest - pokoli helyre. Az itteni bányák alapja a szén. Ugyanis a térségben található elképesztő mennyiségű külszíni fejtésű szénbánya miatt  megdöbbenten olcsó az áram.

foto:quartz

 

A kínaiak, akik a világ bitcoin termelésének a felét adják, teljesen természetes módon használják ki e lehetőséget.  Az alábbi linken egy videoban is benézhetünk egy ilyen „bányába”.

 

https://youtu.be/tf2hnvydtNM

 

A legrégebbi -amerikai dollár alapú- virtuális valuta felett azonban egyre több a viharfelhő. A nemzetközi sajtóban aggódó hangvételű cikkek jelentek meg.

 

Összeomlóban a bitcoin piac? A dotcom lufi kipukkadása óta ez lenne a második óriási megrázkódtatás, amely a tech iparágat érinti, de ezúttal a pénzügyi szektor is megérezné a földrengést.

E cikk írásakor épp mélyrepülésben van a Bitcoin árfolyama. Két hét alatt a korábbi 5000 dollárról, majd 3000-ig esett vissza az árfolyam. Ez pedig világszerte több tízmillió dolláros veszteséget jelent! A legnagyobb kriptovaluta persze még így is óriási nyereséget termelt annak, aki egy időben vett belőle, hisz 2016 nyarán még 500 dollárért lehetett hozzájutni.

 

De mi is az a Bitcoin?  Részletes magyarázatot itt és itt is találunk. A bitcoin.com -on pedig akár vehetünk is belőle.

 

Leegyszerűsítve: ahogy önmagát hirdeti- az internet pénze egy egyszerű igényen alapul. A kereskedelemben résztvevők egymással és csak egymással akarnak üzletelni. A tranzakcióból ki akarják hagyni az államokat, a tőzsdéket, a bankokat.

 

Ez első kriptopénzeket a számítógépes játékok használták, ezekkel lehetett fizetni a virtuális kellékekért a virtuális valóságon belül. Persze előbb-utóbb át kellett váltani „valódi” pénzre a coinokat,  Az elszámolási, nyilvántartási algoritmust 2009 január harmadikán- a nagy amerikai bankválság után- hozta létre egy máig ismeretlen. Csak a fórum regisztrációs neve ismert: Satosi Nakamoto.

 

A rendszer anonim és a fizetés visszafordítására nincs mód, vagyis az elküldött pénzt már nem lehet visszakapni. Így hamar népszerű lett a net sötét oldalán.  Egyre gyakrabban használták a kiber és hagyományos bűnözők, és a hatóságokat valamiért kerülni kívánók. Az elmúlt időszak nagy zsarolóvírus támadásaiban is bitcoinban kérték a gépek és adatbázisok feloldásnak árát.

foto:quartz

 

 

A tranzakciók azonosítása és titkosítása más felhasználók számítógépein keresztül történik. A független „lebonyolítók” csak biztosítják a feltételeket, a tranzakcióba nem tudnak beleszólni. Ezért cserébe azonban „pénzt” azaz bitcoint kapnak. Ezt hívják bitcoin bányászatnak. 

 

A kínai és más távol keleti számítógép hálózatok vagy parkok így „termelnek” bitcoint.  Elképesztően nagy piac ez, és ahogy nő a világ kriptovaluta használata, csak emelkedik az összeg.

 

foto:bitcoin.com

 

 

Kínában a kormány azonban megelégelte a bitcoin diadalát. Egy rendelet szerint 2017 szeptember 20.-áig be kell zárni minden bitcoin tőzsdét. Jellemző az iparág lazaságára, hogy a tőzsdék erre be is jelentették, hogy szeptember harmincadikán bezárnak. Egyelőre csak a Bitcoin csípi a kínaiak szemét, pedig ma már tőbb mint tíz kriptopénz használható. 

 

 

 

Két éve vált jelentő tényezővé az Etherneum.

 

Létrehozója  Vitalik Buterin egy orosz programozó ( akit mint oly sok zsenit) kirúgtak az egyetemről. A fiatal programozó rendszere  hasonlít a bitcoinra és annál sokkal többet is tud. Már úgynevezett okos szerződések létrehozására is alkalmas, amely – a  szakemberek szerint- biztonságosabbá teszi a tranzakciókat a résztvevők számára, és így a rendszer integrálható a valódi pézforgalomba is.

 

Az Etherneum már elérte azt, hogy több “hagyományos” nagybank is elfogadja.

 

Az árfolyam felfutásához az vezetett, hogy többek között olyan cégek csatlakoztak ahhoz projekthez, amely legitimálni szeretné a kriptovalutát, mint a JPMorgan, a Microsoft vagy az Intel.

 

Ráadásul az Ethereum alapítója, a Vitalik Buterin már találkozott Vlagyimir Putyinnal, akivel megvitatták a technológia alkalmazását Oroszországban - írja a CNBC.

 

Az utóbbi időkben az ilyen valutákkal kereskedők és tőzsdézők  mesés meggazdagodásáról szólnak történetek. Az tény, ha valaki időben vásárolt – mondjuk Etherneumot- mésfél év alatt a befektetése a huszonötszörösét hasznot hozott neki!

 

Szakemberek szerint nagyon vigyázni kell ezzel, mert a bitcoin példája is jól mutatja, hogy a virtuális valuták árfolyamait sokszor még nem azok valódi értéke határozza meg, hanem az árfolyamnyereségre vágyó spekulánsok.  Erre jó példa a Bitcoin, mely alig két hét alatt értékének majdnem a felét elvesztette.

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://profigrammers.blog.hu/api/trackback/id/tr7412871636

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása