Uszinszk
2017. január 05. írta: Profigrammers

Uszinszk

img_0350.JPG

 Az örök jég és fagy birodalma, a város ahova csak télen vezet autópálya. Azért csak akkor, mert a -35 °C fokban keményre fagyott jégen a több tonnás áru- és alkatrészszállító teherautók csak így érik el az északi sarkkörtől mindössze 90 km-erre fekvő települést. 

img_0250.JPG

 

1966-ban Oroszország egyik legtávolabbi csücskében a szibériai Komiföldön a semmiből hozták létre. Miután óriási gáz- és olajmezőt fedeztek fel a környéken, az ásványkincs kitermeléséhez gépek és szakemberek kellettek.

Ma már majdnem 50 ezren laknak ott, dacolva a zord körülményekkel. A szibériai táj ugyanis nem emberbarát. Nyáron a 10 °C fok körüli hőmérséklet miatt mocsárvidékké válik a táj, télen pedig nem ritka a -40 ° C vagy akár a -50 ° C fokos délután.  Ide utaztak az MMG Rendszerház mérnökei - mondja Bíró György a cég kereskedelmi igazgatója.

 

img_0265.JPG

Két éve különleges feladatot kaptak. Az olaj- és gázkutakból feltörő nyersanyagokat nagyon fontos pontosan mérni. Ehhez pedig olyan programozható műszerek kellenek, melyeket az orosz-vietnámi kitermelő társaság a Profigram cégcsoport kínálatában talált meg.

A magyar csapat azért nyert, mert a pontos mérési eredmények mellett, szélsőséges időjárást tűrő berendezéseket ajánlott. Márpedig ott, ahová közút sem vezet, pont ilyenekre volt szükség.

img_0263.JPG

A mérés pontossága életeket ment. Egy kitermelő rendszer üzemeltetése, a csövek, szivattyúk, tárolók terhelhetősége mindig összhangban kell hogy legyen, mert a legkisebb hiba is óriási katasztrófához, akár robbanáshoz vezethet. A cég által szállított rendszerek több mint húsz kutat figyelnek éjjel nappal, akár mínusz 40 °C fokos hó- és jégviharban! Tizenegy mérőállomást telepítettek, sokszor olyan szélsőséges időjárásban, amely Magyarországon elképzelhetetlen!

img_0296.JPG

Európa közepéből nézve távolinak, világvégének tűnhet Észak-Szibéria, de az ott történő dolgok közvetlenül is hatnak ránk. Szibériában van a Föld energiakészletének jó része.  Minden évfordulón felizzik a parázs vita arról, hogy az emberiség mennyi fosszilis nyersanyagot használt el, mennyire zsákmányolta ki a Földet és ha van tartalék, az mennyi ideig elegendő?

Több olyan internetes oldal is van, ahol a világ legfontosabb adatairól azonnali statisztika található.

 Itt például másodperc pontossággal szemünk láttára pörögnek a visszaszámlálók:

http://www.worldometers.info/

Az emberiség energiaigénye ma még kielégíthetetlennek látszik. Sokan mégis aggódnak. A szkeptikusok szerint a tudósok negyven éve is azt mondták, hogy negyven évre elegendő a kőolaj készlet, és ma sem ígérnek kevesebbet. Miközben a megújuló energiákból egyre nagyobb arányban termel és használ az emberiség.

 

img_0298.JPG

 

Amikor a Profigram és az MMG rendszerház mérnökei egy-egy kiaknázandó olaj vagy gázmező felett dolgoznak, nekik nem furcsa az a szinte felfoghatatlan mennyiségű ásványkincs, amely egy-egy ilyen mezőben rejtőzik.  Ők szakemberként máshogy néznek az energiamennyiség visszaszámlálókra, de biztos, ami biztos: a fejlesztéseik egyre nagyobb része kapcsolódik a jövő energiatermeléséhez.  Abban ugyanis a tudósok többé-kevésbé már egyetértenek: hamarosan az emberiségnek alternatívát kell találni a szén, kőolaj és gáz alapú energiatermelésre. Ha nem azért, mert elfogy a kőolaj, akkor azért mert a mérges gáz kibocsájtás miatt a Föld légkörét szennyezi be végleg az ember.

 img_0299.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://profigrammers.blog.hu/api/trackback/id/tr6112101339

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása