Miért nem lesz a lányokból programozó?
2017. október 05. írta: Profigrammers

Miért nem lesz a lányokból programozó?

Ördögi csodamasinák, melyekkel naphosszat bíbelődnek a fiúk, akik így órákat veszítenek el életükből.  A ’80 es években - amikor megjelentek a már jól használható személyi számítógépek, mint a Commodore 64 - nagyon gyakran hallhattak a nagyszülőktől ilyen mondatokat a szülők.

 

foto:wikipedia

 

Az idősebb generáció szerint szerencsésebbnek érezhették magukat a lányos családok.

 

A csajoknál a babázás mellett akkoriban a Moncsicsi, - a kis szőrős majomszerü izé -amelyről még Ulmann Mónika énekelt -  az ugróiskola, vagy a hulla hopp karika volt a sláger.

 

Bármire is kattant a gyerek, az sokkal jobban belefért az akkori társadalmi elvárásba, mint a szobában kuksoló gombokat nyomogató fiúk viselkedése.

 

Az évtized közepére a művelődési házakban, vagy az iskolákban – sőt volt olyan úttörőház is- ahol már szakkörök és informatikusok, programozók – akkori nevükön, számítástechnikusok - tanították a gépek használatát és mutatták meg mire képes a csúcstechnológia.

 

 

A szerkezetekkel együtt ez akkor még gyerekcipőben járt, de érdekes, hogy a világ élvonalától – a cocom lista ellenére- a magyar vidék nem is volt olyan távol.  A hőskorszakról és a magyar szakemberekről- akik a nehéz körülmények ellenére még a nyugatiakhoz hasonló pcket is építettek itthon akkor még nem volt messze a világszínvonal.

 

 A nosztalgikus hangulatot tovább fokozhatjuk egy működőképes Videoton 64 (sic!) számítógépről készült videóval.

 

Ezen a linken pedig a gép korabeli magyar reklámját lehet megnézni!

 (még egy jól sikerült Centrum áruházas embléma is jelzi, hol is kapható a csodagép! )

 

Minderről tudományos igénnyel Dr. Raffai Mária: A hazai számítástechnika története című tankönyvében olvashatunk.

 

 

Mindezek és a ’90 es évekig tartó informatikai forradalom átélése után nem csoda, hogy az újdonságra és kihívásra fogékony gyerekek szívesen töltötték az idejüket a csodakütyükkel. A tudásszomj pedig megállíthatatlan. Elég csak a mostani háromévesekre nézni.

 

Persze nem mindenki egyformán lelkesedett a számítógépekért. Egy amerikai kutatás- az IDC felméréséből az látszik, hogy a nők világszerte jelentős késéssel éreztek rá a számítástechnika, és a programozás ízére.

 

Míg az ezredforduló táján még alig foglalkoztak a nők a programozással a – táblázatban még nem szereplő adatok szerint- ma már a programozó mérnök hallgatók között- nyugaton- lassan 50-50 % a női férfi arány.

foto:The Engineer

Más technológiai iparágakban is a férfi többség dominál?

Zaha Hadid építésznő példája is jól mutatja, hogy a nyugati társadalmak- is meglehetősen furcsán állnak a nők – nem hagyományosan női szerephez illő- munkáihoz.

foto:vouge.it

A bagdadi születésű Hadid Bejrútban tanult matematikát, majd 21 évesen Londonban az AA építészakadémián végzett.  Eleinte – korát meghaladó munkáival magyarázták, hogy több mint 20 évig jelentős nemzetközi siker nélkül alkotott, majd miután 2004 ben átvette az építészek egyik legrangosabb elismerését a Pritzker díjat, szakmájában azonnal világsztár lett.

foto:BP.

A nők társadalmi és munkahelyi szerepvállalására és a végezhető munkára is óriási hatással volt a feminizmus.  A XX. században a férfiasnak gondolt területen sorra jelentek meg a nők.

Az első pilóták, autóversenyzők és szerelők után az építészek, mérnökök és a könnyűipari tervezők is munkába álltak. Elég csak a divatvilág egyik meghatározójára, Coco Chanelre gondolni.

 

foto: www.biographyonline.net/artists/coco-chanel.html

A programozók közé azonban – úgy tűnik- egyelőre még nehezebb a csajoknak beilleszkedni.

A programozás hőskorában még nagyon kevés lányt varázsolt el az, hogy hogyan lehet elkészíteni egy BASIC programot, melynek eredménye a képernyőn mászkáló kis gömbökből álló kígyó, amely minden újabb gömb után hosszabb lett. Később, amikor ezt a NOKIA SNAKE néven a telefonokba integrált játékként dobta piacra már a csajok is órákat töltöttek el a gombok nyomogatásával.  

foto:profigram

Sokak szerint az egyre élvezetesebb játékok miatt kaptak rá a lányok is a számítástechnikára. Az ezredfordulón és utána született kislányok közül már sokan töltöttek sok időt a képernyők előtt. Még ha a fiúkhoz képest jóval kevesebben is kezdtek el érdeklődni a programozás iránt, talán ez fordulópont lehet.

Ha az ő lányaik is természetesebben kapcsolják be a gépeket, akkor hamarosan egyre több programozó- mérnök nő lehet. Szakemberek szerint a mérnök-programozók és a feladatokat adó megrendelők körében is egyre nagyobb az igény, hogy még több olyan megoldás szülessen, mely különleges női szemszögből- azaz női aggyal-  készült.

foto:profigram

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://profigrammers.blog.hu/api/trackback/id/tr8212931485

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnight coder 2017.10.07. 15:33:40

Az, hogy bekapcsolod a gépet és játszol vele, nem jelenti azt, hogy programozol is. Amúgy a több női programozó leginkább azért van, mert a cégek szeretnék ha több női programozó lenne. Több női programozó = több programozó = alacsonyabb bérek. A másik oldalon pedig ugye vannak a feministák, hogy miért van ilyen kevés programozó ? Érdekes módon, az persze egyik feministában sem merült fel, hogy a kukásautókon is milyen kevés a nő...

midnight coder 2017.10.07. 15:41:39

Amúgy a magyar "nyugathoz hasonló PC"-i kb. a béka segge alatt voltak. Az általad belinkelt HT-1080Z Pl. a távol-keleti VideoGenie-1 nevű Home computer klónja volt, ami viszont az amcsi TRS80 Model-1 klónja volt. És amikor elkezdtük gyártani, már rohadtul el volt avulva szegény, ráadásul a beleépített nyugati alkatrészek árából simán vehettünk volna jóval korszerűbb gépeket, Pl. Commodore 64-et vagy ZX-Spectrumot. A másik csodamasina a Videoton TVC volt - a szintén késve érkezett Enpterprise 128 korai tervei alapján készült. Akkorra már egy újabb 8 bites gép nemigen fért be a piacra. Volt ezen kívül még Primo-nk, ami a HT-1080Z Basicjének (szerintem illegálisan) buherált verziójára épült, és valami termelőszövetkezet melléküzemága gyártotta. Olyan is volt...

D2 2017.10.09. 00:18:42

Szép visszaemlékezős poszt, csak a "Miért nem lesz a lányokból programozó?" kérdést nem válaszolja meg. Ada Lovelace szájába a Viktória című filmben azt adták, hogy az ő karrierjét a gyerekei vitték el. A mai programozó lányok karrierjét meg a katasztrofális általános iskolás számítástechnika (felszereltség és oktatás) viszi el. Nagyon kevés indíttatás van, hogy korán (akár óvodás korban) a programozási készségeket erősítő logikai feladatok, algoritmizálási kérdések megoldására ösztönözzék a (leány)gyermekeket.

D2 2017.10.09. 00:20:33

@midnight coder: Valószínűleg igaz, ha kellőképpen elnőiesedik a pálya - mint a pedagógusi -, akkor szépen lecsökkenhetnek a bérek...

kolompa lole 1111 2018.01.01. 21:18:46

@midnight coder: És lehetne nemi esélyegyenlőség a segédmókusok, kőművesek között is. Aztán füttyöngethetnének a csávók után, ha elhaladnak az építkezés előtt. :D
süti beállítások módosítása